Робота на Всеукраїнський конкурс - огляд "Галерея кімнатних рослин"

Про матеріал

І квіти, і люди бувають дуже різними. Деякі рослини потребують ретельного і щоденного догляду, інші можуть чудово почуватись, якщо їх поливають усього лише раз на тиждень. Хтось із квітникарів має змогу присвячувати своїм плеканцям багато часу, а хтось через особливості своєї вдачі або надмірну зайнятість на таке не здатен. При цьому всім однаково хочеться, щоб кімнатні рослини виглядали красивими. Досягти цього зовсім не складно, якщо правильно зіставити вимоги рослини і свої можливості та зрозуміти, що, навіщо і чому потрібно тій чи іншій рослині.

Перегляд файлу

1

 

1.bmpВІДДІЛ ОСВІТИ

ЧЕРКАСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
РАЙОННИЙ МЕТОДИЧНИЙ КАБІНЕТ
 

ХУДЯКІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ

ІМ. Г.БРИКА

 

 

 

Всеукраїнський конкурс-огляд

 

 

Роботу підготували учні 7 класу

Дядюра Наталія і Гмиря Софія

 

Керівник

Бас Валентина Іванівна,

вчитель біології

 

 

2018

Квіти – неповторне диво! Вони красу і ніжність приносять у світ, цвітуть для щастя, радості й добра. Безумовно кімнатні рослини вражають своїм розмаїттям.

Непривітним, холодним, незатишним були б приміщення без зелених супутників. Вони зволожують повітря, очищають від шкідливих речовин, поліпшують його склад. Меблі з ДСП, у класних кімнатах, ще довгий час виділяють пари формальдегіду, фарби, лаку. Сучасній людині щодня доводиться вдихати аміак, ацетон, формальдегід. Безумовно найефективнішим очисником кімнат є зелені супутники – кімнатні рослини.

Які дивовижні ці квіти,

У кожній чарівність своя.

Всі різні, та й що говорити –

У квіти закохана я.

Н. Красоткіна

Кімнатні рослини спроможні на 30% знизити вашу втому, частково полегшити кашель та біль у горлі, а ще вазони сприяють зменшенню інтенсивності головного болю, поліпшують циркуляцію крові, розслаблюють і знижують рівень стресу.

І квіти, і люди бувають дуже різними. Деякі рослини потребують ретельного і щоденного догляду, інші можуть чудово почуватись, якщо їх поливають усього лише раз на тиждень. Хтось із квітникарів має змогу присвячувати своїм плеканцям багато часу, а хтось через особливості своєї вдачі або надмірну зайнятість на таке не здатен. При цьому всім однаково хочеться, щоб кімнатні рослини виглядали красивими. Досягти цього зовсім не складно, якщо правильно зіставити вимоги рослини і свої можливості та зрозуміти, що, навіщо і чому потрібно тій чи іншій рослині.

Кімнатні квіти я люблю:

То пещу їх, то поливаю,

То з ними тихо говорю

То пісню їм на сон співаю

Вони всміхаються мені,

Вони живі, не мертві ні…

Н. Григорєва.

Кожна рослина, що росте на підвіконні класних кімнат, має свою історію, життя, особливості. Ось деякі з них:

Сеткреазія пурпурова

(Setcreasea purpurea)

Родина Коммелінові

(Commelinaceae)

Картинки по запросу Сеткреазія пурпуроваДомен:  Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас:  Однодольні

Порядок: Коммеліноцвіті

Родина: Коммелінові

Рід:  Сеткреазія

Міжнародна наукова назва    Setcreasea

Батьківщиною цієї рослини вважається гориста місцевість Мексики або південні області північноамериканського континенту. Нараховують близько 9 видів сеткреазії. Назви сеткреазії через дивний відтінок листкових пластин в народі дуже різноманітні – «пурпурове серце», «фіолетова королева.

Зовнішній вигляд

Гілки у сеткреазії спадаючі, тому можна вирощувати її як ампельную культуру. Листки у вигляді човна охоплюють своєю основою стебло. Поверхня листя може мати невелике опушення. Процес цвітіння займає час з середини весни і всі літні місяці. Суцвіття зібрані в пучки на вершинах пагонів. Квіти дрібні і непоказні, можуть відтінити рожевим і білястим забарвленням. У бутоні по 3 пелюстки, всередині на довгих ніжках жовті тичинки.

 

 

Освітлення

Освітлення для сеткреазії потрібне досить яскраве, тому ставити вазони з рослиною необхідно на вікна південно-східної, південно-західної і південної спрямованості. Якщо розташувати рослину в тіні або півтіні, то її листові пластини швидко збліднуть, а стебла почнуть некрасиво витягуватися.

Температурний режим

Для сеткреазії необхідна нормальна кімнатна температура - в літні місяці 20-23 градуси, а з приходом осені можна знижувати показники тепла до 12 градусів, але не нижче 10 градусів.

Кімната, в якій вирощується фіолетовий кущик, повинна часто провітрюватися. З приходом весняного тепла і до осені рекомендується влаштовувати сеткреазії «канікули» з виносом горщика на відкрите повітря на балкон, терасу або в сад, але з приходом холодів, рослина переноситься в приміщення.

Вологість і поливання

Вологість повинна бути підвищеною, хоча рослина не вимоглива до цього показника. Поливати рослину необхідно в весняні та літні місяці по 2 рази в тиждень. З приходом осені зволоження скорочуються до одного разу на тиждень. Грунт рекомендується підтримувати між поливами трохи вологим.

Розмноження

Пересаджувати рослину два рази на рік. Горщики повинні бути з більшою шириною, ніж висотою – це характеризується тим, що коренева система не розростається вглиб грунту. На дно ємності потрібно насипати близько 2 см керамзиту або гальки. Також в горщику роблять отвори для стоку зайвої вологи. Грунтосуміш складається з наступних компонентів: компостна земля, крупнозернистий пісок, дернова земля (всі частини рівні).

Хвороби і шкідники

При гарному догляді шкідники зазвичай не нападають на сеткреазію. Іноді може завестися білокрилка і павутинний кліщ. Для боротьби з ним використовують акарициди.

Фітолампи, мінеральні добрива і регулярний полив при хорошому дренажі грунту дозволяють позбутися від найпоширеніших проблем у вирощуванні пурпурової сеткреазії: появи зеленого забарвлення листя;

опадання листя; відсутності цвітіння; втрати пружності пагонів.

Більбергія спадаюча

(Billbergia nutans)

Родина Бромелієві

(Bromeliaceae)

C:\Users\Валентина\Desktop\Без названия.jpgДомен: Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас:  Однодольні

Порядок: Бромелієцвіті

Родина: Бромелієві

Рід:  Більбергія

Міжнародна наукова назва    Billbergia

Батьківщина – субтропіки Південної і Центральної Америки. Своєю назвою завдячує шведському ботаніку, зоологу, юристу Густаву Більбергу. Інша назва рослини – «сльози королеви».

Зовнішній вигляд

У більбергії вузьке листя довжиною близько 30 см і фіолетово-зелені квітки на довгих, звисаючих квітконосах. Вирізняється красивими прилистками, які декілька місяців зберігають свою декоративність. Квітує переважно взимку.

Освітлення

Рослини більбергії розміщують у світлому, захищеному від прямого сонячного світла приміщенні.

При розміщенні перевагу надавати вікнам східної і західної сторін.

Температурний режим

Оптимальна температура в зимовий період – 12-14°С.

Влітку більбергію бажано виносити на свіже повітря.

Вологість і поливання

При рясному поливанні в розетки листків потрапляє вода. Більбергія вологолюбна рослина, тому влітку її слід обприскувати водою із пульверизатора. Комплексні добрива вносять через кожні 10-15 днів.

Розмноження

Розмножують прикореневими відсадками, які відділяють від материнської рослини весною при пересадці. Пересаджують молоді рослини щорічно, старі один раз у 3-4 роки.

Хвороби і шкідники

Серед шкідників – щитівки і павутинні кліщі. За неправильного догляду на рослинах зявляється плямистість.

Тетрастигма Вуаньє

(Tetrastigma voinierianum)

Родина Виноградові

(Vitáceae)

C:\Users\Валентина\Desktop\tetrastigma-3_400x300.pngДомен:  Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас:  Дводольні

Порядок: Виноградоцвіті

Родина: Виноградові

Рід:  Тетрастигма

Міжнародна наукова назва     Tetrastigma

Відомо близько 90 видів цього роду із Південної і Південно-Східної Азії, Північної Австралії.

Зовнішній вигляд

Кімнатний виноград – красива і невибаглива рослина. Листки у тетрастигми великі, пятилопатеві із зубчиками по краях. Знизу листки червоно-бурі з легким білим нальотом, а зверху темно-зелені, блискучі. Квітки невиразні, хоча тетрастигма цвіте в кімнатних умовах дуже рідко.

Для успішного розвитку кімнатному винограду потрібна опора.

Освітлення

Помістити рослину краще в освітленому місці, але не під прямим сонячним промінням.

В жару ліани необхідно затінювати. В зимовий час тетрастигмі потрібне додаткове світло.

Температурний режим

Кімнатний виноград спокійно переносить прохолоду, але не любить різких перепадів температур. Слід уберігати раслину від протягівв, потоків холодного повітря взимку.

Вологість і поливання

Влітку винограду потрібна висока вологість, яку з настанням холоду потрібно скоротити. Рослині необхідне регулярне обприскування листків.

Розмноження

Молоді рослини пересаджують щорічно. Коли тетрастигма підросте, її поміщають в обємний контейнер, щорічно замінюючи лише верхній шар грунту. Якщо рослину не пересаджувати, то її потрібно регулярно підживлювати комплексним добривом для ампельних рослин (приблизно 1 раз у 2 тижні).

Хвороби і шкідники

У результаті поливу холодною водою або за низької температури на листках рослини можуть з`явитися коричневі плями. Надлишок вологи і відсутність дренажу підвищують ризик загнивання кореневої системи, що в свою чергу призводить до в`янення винограду. При перших же ознаках існування даної проблеми необхідно призупинити полив і подбати про заміну земляної суміші. Основні вороги рослини – павутинний кліщ, попелиця і щитівка. Оскільки листя рослини дуже ніжні і чутливі, обробляти їх хімпрепаратами потрібно акуратно.

Користь і шкода

Масивні листки інтенсивно очищують повітря, насичують його киснем. Тому кімнатний виноград необхідний в приміщеннях. Вважають, що він здатний зменшити шкоду від випромінювань комп’ютерів, принтерів, копіювальної техніки. Шкідливої дії на організм людини не виявлено.

Каллізія духмяна (Дихоризандра)

(Callizia dushistaya)

Родина Коммелінових

C:\Users\Валентина\Desktop\s-l300.jpg(Commelinae)

Домен: Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас:  Однодольні

Порядок: Коммеліноцвіті

Родина: Коммелінові

Рід:  Каллізія

Міжнародна наукова назва   Callisia

Батьківщина – Центральна і Південна Америка. Каллізія запашна або золотий вус (живе волосся, домашній женьшень) – це декоративна, красива і в той же час лікувальна рослина, дуже популярна в домашньому квітникарстві.

Зовнішній вигляд

Багаторічна вічнозелена рослина з товстим довгим або коротким стеблом, зростаючим вертикально. Має потужну розетку соковитих, темно – зелених листків. У зрілому віці колізія викидає відростки, на яких формується листова розетка, яка використовується в подальшому для розмноження рослини. Цвіте каллізія дрібними, непоказними і біленькими квіточками. Колізія відноситься до сімейства каммелінові.

Освітлення

Яскраве але розсіяне світло.

 

Температурний режим

Каллізія запашна любить помірну температуру повітря, взимку вона повинна бути не нижче 12С.

Вологість і поливання

Вологолюбна, влітку потребує рясного поливання, взимку – обмеженого. Підгодовувати її влітку необхідно 1 раз на тиждень.

Розмноження

Основний спосіб розмноження каллізії – верхівковими живцями. Їх укорінюють у воді або грунті під прозорим склом або плівкою, коріння з’являється через 7-10 днів. Так само каллізія розмножується бічними пагонами. Їх не відокремлюють від материнської рослини, а коли пагони досягають землі, просто присипають їх грунтом.

Хвороби і шкідники

Каллізії можуть пошкоджуватися павутинним кліщем і трипсами.

Користь і шкода

Якщо людина вживає два-три місяці настоянку із калізії духмяної, то у неї починаються негаразди із підшлунковою залозою. Лікуючись рослиною, можна заробити ще й цукровий діабет.

Кислиця фіолетова тривуглова

(Oxalidaceae triangularis)

Родина Кислицевих

(Oxalidaceae)

C:\Users\Валентина\Desktop\dcad15951991b5f6e09dc7c3717d8c3a.jpgДомен: Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас:  Дводольні

Порядок: Кисличноцвіті

Родина: Кисличні

Рід:  Кислиця

Вид:  Кислиця тривуглова

Міжнародна наукова назва  Oxalidaceae triangularis

Батьківщина – Південна і Центральна Америка. З давніх часів в Європі існує думка, що ця рослина приносить удачу і щастя, саме тому, в народі вона також носить назву «конюшина щастя». У Німеччині вона іменується як «Кисла конюшина» за свою схожість з цією рослиною і приємний кислий смак молодих пагонів. Смак цей зумовлений вмістом щавлевої кислоти. У природних умовах відноситься до мезофітів, віддаючи перевагу волозі, але не заболоченим ґрунтам.

Зовнішній вигляд

Кислиця трикутна має листя темно-фіолетового кольору, схожі на метеликів. У висоту стебла кислиці часом досягають 30 сантиметрів. Рослина цвіте дрібними п’ятилистковими рожевими квітами, зібраними по 5-10 штук на одній квітконіжці. У яскравої фіолетової форми кислиці є зелено-листковий аналог, квіти у якого білого кольору.

Освітлення

Оптимальним місцем для розміщення горщика з рослиною буде добре освітлене підвіконня з розсіяним світлом, але в літній час все ж бажано її притінювати, щоб уникнути появи опіків. Небажано розміщувати горщик з кислицею на північній стороні будинку, там буде відчуватися недолік освітлення, внаслідок чого стебла сильно витягнуться, листки стануть дрібними і тьмяними, а незабаром рослина перестане цвісти. Вночі і в похмуру погоду трикутні листки закриваються, а вранці прокидаються знову.

Температурний режим

При високій температурі цвісти кислиця буде дуже слабо. Для кімнатного розташування оптимальною температурою вважається +20-25 градусів, У зимовий період кислиці трикутній потрібен спокій: допустима температура взимку +12-18 градусів, при поступовому скороченні поливу.

 

 

Вологість і поливання

Кислиця потребує регулярного поливання, обприскування і підживлення комплексними добривами для квіткових рослин.

Розмноження

Найчастіше кислиця трикутна розмножується бульбами, але можливе розмноження насінням і живцями.

Кращий період для пересадки рослини – перша половина весни. Для пересадки рослини краще вибрати керамічний горщик діаметром не більше трьох сантиметрів від розміру попереднього горщика, з хорошим отвором для відводу вологи. Потім необхідно засипати на дно достатню кількість дренажу, щоб там не застоювалася вода, і не утворювалися зелені водорості. В якості субстрату для пересадки можна використовувати вже приготовлену і розфасовану суміш з квіткового магазину, або ж приготувати її самостійно.

Хвороби і шкідники

Шкідники і хвороби рідко вражають кислицю. Іноді вона вражається попелицею, кліщами, щитнями.

Користь і шкода

 У народній медицині відома як лікарська рослина. Застосовують у вигляді настоянок і відварів як жовчогінний, сечогінний, протизапальний засіб. Проте тривале внутрішнє застосування може спричинити до захворювання нирок.

Ізолома волосиста

(Isoloma hirsuta)

Родина Геснерієвих

(Gesneriaceae)

51b75e8269b8f84a68ddfdc43e8697ef.jpgДомен: Еукаріоти

Царство: Рослини

Відділ: Квіткові

Клас:  Дводольні

Порядок: Губоцвіті

Родина: Геснерієві

Рід:  Ізолома

Вид:  Ізолома волосиста

Міжнародна наукова назва    Isoloma hirsuta

Батьківщина – тропіки Південної Америки.

Зовнішній вигляд

Трав’янистий багаторічник. Стебла до 90 см завдовжки, опушені, з віком полягають, що дозволяє вважати ізолому ампельною рослиною. Листя овально-ланцетне, оксамитове, темно-зелене (часто з червонуватим опушенням). Квітки трубчасті, яскраво-червоні. Період спокою виражений.

Освітлення

Світлолюбна рослина, але прямих сонячних променів не терпить.

Температурний режим

Оптимальною є зимова температура 18°С. Не витримує протягів.

Вологість і поливання

Любить стабільність, потрібне помірне, але регулярне поливання теплою водою, що поступово зменшується до початку зими. Поливання раз на З дні, сусідство з посудинами з водою.

Розмноження

Розмножують насінням (його не загортають, а накривають склом і поливають через піддон), поділом кореневищ і верхівковими стебловими живцями (можна вкорінювати в піску).

Хвороби і шкідники

Серед хвороб найбільш поширені іржа, фітофтороз і борошниста роса.

Шкідники ізоломи – кліщі, щитні, ногохвостки.

Користь і шкода

Слугує для прикраси приміщень.

 

 

 

Іглиця Понтійська або колюча (Рускус)

(Rúscus aculeatus)

Родина Спаржеві

(Asparagaceae)

Домен: Еукаріоти

Царство: Рослини

C:\Users\Валентина\Desktop\ft-6.jpgВідділ: Квіткові

Клас:  Однодольні

Порядок: Спаржецвіті

Родина: Спаржеві

Рід:  Іглиця

Вид:  Іглиця колюча

Міжнародна наукова назва    Ruscus aculeatus L.

Рускус – вічнозелена багаторічна рослина із родини Спаржеві. Вона розповсюджена на Кавказі, в Середземноморї і Південному Криму. Серед квітникарів відома як «іглиця» або «мишачий терен».

Зовнішній вигляд

Рускус – кущик висотою 30-100 см. Живиться з допомогою повзучого поверхневого кореневища. Пагони вкриті темно-зеленою лускатою корою.

Яйцевидні листки (філлокладії) – редуковані пагони, які не мають черешків. На кінці кожного листка – гостра колючка. Дрібні одиночні квітки на квітконіжці зацвітають у лютому-квітні. У листопаді-грудні дозрівають круглі двохнасінні ягоди.

Освітлення

Іглиці необхідний тривалий світловий день і розсіяне світло.

Температурний режим

Рускус вирощують при кімнатній температурі. На літо виносять на вулицю. Взимку витримувати температуру до +13…+15°C.

Вологість і поливання

Рослина потребує періодичного обприскування. Теплу пору року – обмивання теплою водою. Іглицю поливають помірно. Грунт між поливаниям має просихати на 3-4 см. У період утворення нових філокладій поливання потрібно збільшити.

Розмноження

Розмножують насінням або поділом куща. Насіння піддають холодній стратифікації. Протягом тижня посіви утримують при температурі 0…+10°C, потім – при +20°C. Пікірують сіянці, якщо вони досягли у висоту 7-8 см.

Весною під час пересаджування великий кущ ділять на частини. Через кілька тижнів на саджанці зявляться нові пагони.

Хвороби і шкідники

Для рускусу не характерні хвороби рослин. Його коріння володіє бактерицидними властивостями. Вони можуть протистояти навіть деяким грибковим і бактериальним інфекціям. Проте рускус вразливий до павутинних кліщів, щитівок, трипсів і борошнистих червів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учні школи разом із своїми класними керівниками вдало створили інтерєр у класних кімнатах з допомогою кімнатних рослин. На сьогодні у кожній аудиторії милують око декоративно-листкові та квітуючі кімнатні рослини. Щороку зусиллями учнів і працівників школи збільшується не лише кількість екземплярів кімнатних рослин, а й їхня видова різноманітність. У 2018-2019 навчальному році у Худяківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів зафіксовано таку видову різноманітність кімнатних рослин.

 

Назва кабінету

Кількість

екземплярів

Кількість

видів

Наукові назви видів кімнатних рослин

1

Кабінет директора

3

3

Драцена обрамлена

Красула (Товстянка деревоподібна)

Бегонія королівська

2

Кабінет виховної роботи

14

6

Троянда китайська

Опунція

Бегонія кораліна

Кислиця тривуглова

Тетрастигма

Традесканція річкова

3

Кабінет психолога

5

2

Калатея

Дихоризандра

4

Кабінет біології

47

24

Монстера делікатесна

Сингоніум ноголистий

Нефролепіс підвищений

Каланхое бехарське

Аспарагус пірчастий

Красула (Товстянка деревоподібна)

Зигокактус зрізаний

Дихоризандра

Колеус Блюме

Пеларгонія запашна

Бегонія королівська

Бегонія кораліна

Сансев’єра трисмугова

Колеус Блюме

Більбергія спадаюча

Хлорофітум жмуткуватий

Тетрастигма

Троянда китайська

Кислиця тривуглова

Калатея

Гіппеаструум гібридний

Каланхое Блосфельда

Іглиця понтійська

Фікус каучуконосний

5

Кабінет технологій

13

8

Красула (Товстянка деревоподібна)

Зигокактус зрізаний

Дихоризандра

Колеус Блюме

Пеларгонія запашна

Бегонія королівська

Бегонія кораліна

Сансевєра трисмугова

6

Кабінет англійської мови

6

4

Драцена обрамлена

Тетрастигма

Зигокактус зрізаний

Троянда китайська

7

Кабінет інформатики

7

3

Бегонія кораліна

Зигокактус зрізаний

Хлорофітум жмуткуватий

8

Кабінет історії

5

3

Бегонія кораліна

Красула (Товстянка деревоподібна)

Сансевєра трисмугова

9

Кабінет української мови

10

4

Бегонія королівська

Бегонія кораліна

Зигокактус зрізаний

Хлорофітум жмуткуватий

10

Кабінет зарубіжної літератури

25

8

Більбергія спадаюча

Хлорофітум жмуткуватий

Тетрастигма

Зигокактус зрізаний

Троянда китайська

Нефролепіс підвищений

Бегонія кораліна

Дихоризандра

11

Кабінет основ здоровя

12

9

Драцена обрамлена

Сансев’єра трисмугова

Хлорофітум жмуткуватий

Троянда китайська

Кислиця тривуглова

Дихоризандра

Калатея

Бегонія кораліна

Зигокактус зрізаний

12

Кабінет математики

35

5

Хлорофітум жмуткуватий

Зигокактус зрізаний

Сансев’єра тримугова

Більбергія спадаюча

Хойя

13

Кабінет фізики

6

4

Сансев’єра трисмугова

Зигокактус зрізаний

Гіппеаструм гібридний

Бегонія кораліна

14

Учительська

5

3

Красула (Товстянка деревоподібна)

Діффенбафія

Кислиця тривуглова

15

Кабінет сестри медичної

5

4

Драцена обрамлена

Алое деревоподібне

Опунція

Калатея

16

Кабінет 1 класу

3

2

Фіалка узумбарська

Красула (Товстянка деревоподібна)

17

Кабінет 2 класу

9

4

Алое деревоподібне

Кактус

Калатея

Цикламен домашній

18

Кабінет 3 класу

7

4

Діффенбафія обрамлена

Фікус каучуконосний

Зигокактус зрізаний

Фіалка узумбарська

19

Кабінет 4 класу

21

17

Діффенбафія обрамлена

Фікус каучуконосний

Зигокактус зрізаний

Фіалка узумбарська

Сансев’єра трисмугова

Калатея

Спатіфіллюм

Олеандр

Бегонія кораліна

Гіппеаструм гібридний

Кротон

Нефролепіс підвищений

Троянда китайська

Колеус (Кропива)

Кислиця тривуглова

Бальзамін

Бегонія борщевіколивта

20

Коридор І поверху

23

11

Хлорофітум жмуткуватий

Зигокактус зрізаний

Калатея

Більбергія спадаюча

Традесканція річкова

Сеткреазія пурпурова

Бегонія кораліна

Кокколоба ягодоносна

Кислиця тривуглова

Епіфіллюм Акермана

Пеларгонія зональна

21

Коридор ІІ поверху

16

7

Калатея

Бегонія кораліна

Бегонія борщевіколиста

Бегонія королівська

Кислиця тривуглова

Тетрастигма

Сеткреазія пурпурова

22

Бібліотека

9

5

Хлорофітум жмуткуватий

Зигокактус зрізаний

Сансевьєра трисмугова

Плющ

Кислиця тривуглова

Бегонія борщевіколиста

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1. https://zakupator.com/dom/ruskus.html
  2. http://ogorodsadovod.com/entry/1484-ukhod-za-kislitsei-fioletovoi
  3. https://faterra.com/uk/katalog-kimnatnikh-roslin/bilberhiia-ua.html
  4. http://sadoviukr.ru/kviti/kimnatni-kviti-i-roslini/7728-kallizija-zapashna-2.html
  5. http://damporadu.ru/budinok-i-dacha/18137-opis-vidi-i-viroshhuvannja-setkreazija.html

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
9 листопада 2018
Переглядів
1617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку