Робота з дитячою книгою «Зимова казка»

Про матеріал
Робота з дитячою книгою (за посібником "Сонячні вітрила"). Тема. «Зимова казка»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з дитячою книгою

Номер слайду 2

Уже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо . Роботу швидше починаймо.

Номер слайду 3

Психологічне налаштування на урок. Вправа «Прогноз настрою». 19.01.2024 СьогодніЯкщо у вас на душі похмуро…

Номер слайду 4

Психологічне налаштування на урок. Вправа «Прогноз настрою». 19.01.2024 СьогодніЗгадайте, що після дощу часто буває райдуга!

Номер слайду 5

Нехай у вас на душі буде сонячно!Своїм теплом ви зможете зігріти своїх друзів!Психологічне налаштування на урок. Вправа «Прогноз настрою». 19.01.2024 Сьогодні

Номер слайду 6

Зима – це казкова пора року. Біло-сріблясті сніжинки кружляють у небі, немов танцюють вальс. Навкруги – неозорі білі рівнини, срібні килими вкрили дахи будинків і гілки дерев. Рожевощокі дітлахи грають у сніжки, катаються з гір на санчатах і ліплять сніговиків. У цей чудовий час земля вдягає пухнасту білу одежину, яка невдовзі зникне під теплим промінням весняного сонечка.

Номер слайду 7

Виразне читання тексту«Зимовий ліс»(«Сонячні вітрила» с.69).

Номер слайду 8

Зимовий ліч. Ліс стояв, неначе молода під вінцем, у дорогому білому уборі, якого не вигадає жодна людська думка.І все те диво світилось наскрізь, блищало, сипало іскрами, діамантами, переливалось то різким, то матовим світом. Жодна картина природи влітку не може прирівнятись до тієї пишної фантастичної картини мертвої зими: то був тихий, мрійний, фантастичний сон заснулої землі. Дорога спускалась у глибокий вузький яр, знов піднімалась на горба, то знов западала в долини.

Номер слайду 9

Серед лісу замаячила хатина, прикрита білим товстим шаром м’якого снігу, зачорнів вивід на покрівлі, зачорніли вікна, неначе темні плями. Коло хатини була прогалина: на тому місці неначе хто розкинув пишний фантастичний квітник: кружало густого терну було ніби виткане з павутиння та срібних ниток; розкидані кущики собачої бузини, папороті та бур’яну стали схожі на невидані квітки, викувані зі срібла; висока одним одна береза спустила до самого долу розкішні тонкі гілки, неначе розчесані довгі коси, присипані срібним пилом. (За Іваном Нечуєм-Левицьким)

Номер слайду 10

Обговорення змісту твору «Зимовий ліс» за питаннями:1. За допомогою яких порівнянь автор описує «фантастичний квітник» зимового пейзажу?2. Знайди в тексті слова «діаманти, срібло, срібний». Чому доречно порівнювати красу зимового пейзажу саме з цими коштовностями?

Номер слайду 11

Опрацювання тексту«Пишний січневий ранок» с. 69 («Сонячні вітрила»).

Номер слайду 12

«Пишний січневий ранок»Зорі тихо блимали на темному небі. Твердий, як цукор, сніг світивсь блакитним світлом у темряві ночі. А потім зайнявся пишний січневий ранок. Золотий промінь сонця перелинув зі сходу на захід, і вершечки синіх хмар зайнялись червоним полум’ям. Сонце, мов здорова червона діжа, випливало з-за краю землі та обгорталось блискучими хмарками, що спахнули від сонячного проміння, мов солома від вогню. Виплило. Дерева, одягнені в легеньку одежу з срібного інею, облились делікатним рожевим світлом.

Номер слайду 13

Проти синіх тяжких хмар, що оповили захід, здавались вони делікатними рожевими тінями. А на сході, між блакитним небом та білим снігом, зависла рожева імла, мов блискучий рожевий серпанок. По твердому, рипливому снігу стелились довгі тіні від дерев, хат, тинів. Ясний сонячний промінь срібною доріжкою лягав по снігу межи довгими тінями. Синій дим цівкою знімавсь від коминів і змішувався вгорі з рожевою імлою… Ранок дихав морозом.(За Михайлом Коцюбинським)

Номер слайду 14

Обговорення змісту «Пишний січневий ранок» за питаннями:1. Підкресли в тексті всі прикметники на позначення кольору. Прочитай їх послідовно. Які кольори переважають?2. У які кольори забарвлює зимовий пейзаж схід сонця?3. Чи спостерігали Ви таку красу зимового пейзажу?

Номер слайду 15

Хвилина релаксації. Перегляд відео зимового лісу

Номер слайду 16

Опрацювання тексту«Зелений острів» с. 72 («Сонячні вітрила»).

Номер слайду 17

«Зелений острів»Перегляд відео виконання поезіїДіаною Безп'ятковою

Номер слайду 18

Обговорення змісту «Зелений острів» за питаннями:1. Про які дерева згадує автор вірша?2. Який колір принесла в зимовий пейзаж сосна?3. Чому вона нагадала авторові про весну?4. Чому на твою думку вірш має назву «Зелений острів» ?

Номер слайду 19

Рефлексія. Вправа «Відкритий мікрофон». Сьогодні я прочитав (ла) про…Було цікаво дізнатися…Було складно…Я зрозумів(ла), що…Тепер я зможу…Я навчився(лася)…У мене вийшло…Я зміг (змогла)…

Номер слайду 20

Домашнє завдання«Сонячні вітрила» виразно читати с 69-73. Виконати тестові завдання на с. 74

pptx
Додано
19 січня
Переглядів
396
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку