Роль бактерій у природі та їхнє значення у житті людини

Про матеріал
Презентація на тему: Роль бактерій у природі та їхнє значення у житті людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ПРАВИЛАВ дорозі заборонено:відхилятися від маршруту;сповільнювати крок;Дозволено:бути спостережливими;активними;відкривати нове;задавати питання; відповідати на питання;формулювати висновки.

Номер слайду 3

Є царство, де живуть мікроби. Найменші жителі Землі, Не видно нам їх простим оком,Такі вони ростуть малі. Кругом дроб’янки ці живутьІ шкоду й користь нам несуть.

Номер слайду 4

Тема уроку: Роль бактерій у природі та їхнє значення в житті людини. О.Є. Буськовчитель біології, хімії та основ здоров’я ЗЗСО І – ІІІ ступенів №2 ім. Г. Тютюнника Кам’янка-Бузької міської ради

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Бактерії є найдавнішими мешканцями планети. Існування життя на планеті Земля багато в чому залежить від діяльності бактерій. Бактерії гниття – санітари планети. Вони розкладають відмерлі рештки тварин і рослин, продукти їх життєдіяльності. Все це перетворюється в перегній, який збагачує ґрунт. В цьому заслуга бактерій – сапрофітів. Роль бактерій у природі

Номер слайду 9

Бактерії – симбіонти тварин. Бактерії — симбіонти кишечнику жуйних тварин, відіграють важливу роль у перетравленні целюлози. Жуйні тварини самостійно не можуть її перетравлювати. Без симбіотичних бактерій жуйні не могли б використовувати в їжу траву та листя, багаті на целюлозу.

Номер слайду 10

Бактерії беруть участь у колообігу речовин (Карбону, Нітрогену, Фосфору, Сульфуру, Кальцію) для забезпечення життя на Землі, підтримання постійного газового складу атмосфери. ФІТОМАСАФОТОСИНТЕЗСО2 ГУМУСМІКРОБНА МАСАЗООМАСАСО2 О2 Н2 ОN, P, K, Ca, Fe, Al, Si, Mn, Co, Mo, B, Cu, Zn, J…

Номер слайду 11

Бульбочкові бактерії поселяються на коренях бобових рослин, постачають рослинам створені ними сполуки Нітрогену, а від рослин отримують розчини необхідних їм органічних речовин. Бактерії поглинають з атмосферного повітря до 300 кг азоту на 1 га, при цьому в ході їх життєдіяльності в ґрунті залишається понад 50 кг азотовмісних сполук.

Номер слайду 12

Ціанобактерії – це особлива група бактерій, які здатні до фотосинтезу, збагачують атмосферу киснем. Поширені в прісних, солоних водоймах, ґрунті. Здатні до азотфіксації.

Номер слайду 13

Бактерії симбіонти. Живуть бактерії і в кишечнику людини. Уся маса бактерій кишечника людини досягає до 1 кг. Кишкова паличка, сприяє процесам травлення. Бактерії синтезують вітаміни групи В та вітамін K. Якщо усунути ці бактерії з кишково-шлункового тракту людини, що трапляється, наприклад, при тривалому лікуванні антибіотиками, то організм стає більш сприйнятливим до патогенних бактерій та грибів.

Номер слайду 14

Міні-проект

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Туберкульоз. Дифтерію. Ангіну. Дизентерію. Ботулізм. Правець. Чуму. Тиф. Холеру. Сальмонельоз. Хвороботворні бактерії спричинюють хвороби людини:

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Шляхи проникнення в організм хвороботворних бактерій. Повітряно-крапельний шлях. Під час укусу кровосисних комах. Через брудні руки. Переносники інфекційних хвороб. Через зіпсовані продукти харчування

Номер слайду 24

Холера - гостра кишкова інфекція -викликає зневоднення організму і може вбити навіть абсолютно здорову людину. Збудником хвороби є холерний вібріон. ХОЛЕРА

Номер слайду 25

Джерела зараження

Номер слайду 26

Перша задокументована епідемія виникла в 6 столітті у Візантійській імперії і охопила багато країн, погубивши за 50 років близько 300 000 000 чоловік. Чума

Номер слайду 27

Джерела зараження Інфекцію переносять гризуни — щури і миші, а також білки і дикі собаки. Передається людям через укус тварини або бліх, що живуть на ньому. Заразитися можна контактним і повітряно-крапельним шляхами від хворої людини.

Номер слайду 28

Туберкульоз Одне з найдавнійших інфекційних захворювань, яке викликається мікобактерією під назвою паличка Коха. Його Називають «Головним інфекційним убивцей людства»

Номер слайду 29

Джерела зараження. Повітряною – крапельний. Повітряно – пиловий. Побутовий. Фактори, що сприяють зараженню туберкульозом. Антисанітарія,Ослаблення імунітету,Недостатнє харчування, Стрес,Несвоєчасна діагностика

Номер слайду 30

Ботулізм це гостре токсико-інфекційне захворювання, що спричиняється переважно дією токсину бактерії клостридії. Ботулізм отримав свою назву від латинського слова botulus — ковбаса, оскільки першими були описані та проаналізовані спалахи цього захворювання, що були пов’язані з використанням кров’яних ковбас (1792 p., Німеччина).

Номер слайду 31

Джерела зараження В організмі людини ботулізм розвивається після вживання заражених продуктів харчування – овочів, плодів, зерна, м'яса і риби. Особливо небезпечні консервовані продукти. Без доступу кисню анаероби починають швидко розмножуватися, але і виділяти особливий токсин – один з найсильніших бактеріальних отрут.

Номер слайду 32

Висипний тиф. Висипний тиф—гостре  інфекційне захворювання з трансмісивним механізмом передачі, яке спричинює Rickettsia prowazekii. Хвороба характеризується циклічним перебігом з інтоксикацією, гарячкою, висипом по шкірі, ураженням судинної та нервової систем. Профілактика: Правила особистої гігієни(чистота волосся). У випадку видалення вошей(гнид) – звертатись до медичного працівника.

Номер слайду 33

Лікування і профілактика бактеріальних хвороб. Бактеріальні хвороби лікують за допомогою антибіотиків. Антибіотики - медичні препарати, які пригнічують ріст хвороботворних бактерій або їх вбивають. Ізоляція хворих людей від здорових – карантин. Профілактичні щеплення – вакцинація.

Номер слайду 34

Профілактика бактеріальних хвороб. При ураженні дихальних шляхів слід користуватись захисними марлевими пов'язками. Дотримання особистої гігієни. Загартовування організму. Вживання продуктів багатих на вітаміни.

Номер слайду 35

Вживати правильно оброблені кулінарні продукти;Правильно зберігати продукти;Пити лише кип'ячену воду;Вести боротьбу із мухами, гризунами, кровосисними комахами;Вологе прибирання, провітрювання приміщення;Не слід споживати здуті консерви;Не купувати харчові продукти на стихійних ринках.

Номер слайду 36

Скласти пам’ятку“Як запобігти бактеріальним захворюванням?”1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.

Номер слайду 37

Метод “незакінчене речення”Бактерії, що живляться готовими органічними речовинами – це…Бактерії, що живляться органічними речовинами живих організмів – це…Паличкоядерні бактерії – це…Бактерії, завдяки яким ми маємо кефір, йогурт, сир тощо – це…Що “подобається” бактеріям у молоці ?Найпоширеніший метод збереження молока – це…

Номер слайду 38

Домашнє завдання. Опрацювати § 18. Вивчити нові терміни. Підготувати по 6 запитання для товариша, які б починались запитання «Чому…?»Підготувати міні-проект за темою «Живі фільтри».

Номер слайду 39

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
12149
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку