«Роль хімічних елементів в організмі людини»

Про матеріал
ІКТ, періодична таблиця хімічних елементів Д.І.Менделєєва ,картки із завданнями, онлайн тести.
Перегляд файлу

Інтегрований урок з хімії та біології

  в 8 клас

 

 Девіз уроку:

«Те, що я чую, я забуваю.

Те, що я бачу й чую, я трохи пам’ятаю.

Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти.

Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок.»

                                     Конфуцій

 

Тема: Мета:узагальнити знання учнів про роль хімічних елементів в природі для життєдіяльності людини; формувати ключові компетентності – спілкування державною мовою (уміння використовувати в мовленні хімічні терміни, символи), соціальну та громадянську компетентності (дотримуватись загальновизнаних моральних принципів і цінностей), розвивати пізнавальний інтерес, уміння робити висновки та узагальнення; виховувати бережливе ставлення до здоров’я.

Обладнання: ІКТ, періодична таблиця хімічних елементів Д.І.Менделєєва ,картки із завданнями, онлайн тести.

Тип уроку:узагальнення знань.

Хід уроку

І. Вступна частина

1. Привітання

- Доброго дня! Сьогоднішній урок проведу з вами я.  Дуже рада зустрічі з вами.  І сьогоднішній урок проведемо у вигляді підняття на вершину знань.  Надіюсь на вашу підтримку і співпрацю під час уроку.

Бажаю нам плідної праці.

Тема нашого уроку «Роль хімічних елементів в організмі людини»                              

 Крок за кроком, долаючи перешкоди у вигляді різноманітних завдань ми зможемо піднятися на вершину гори Хімія. Мешканці цієї гори різні, але всі вони поважають закони свого засновника – Д. І. Менделєєва.

Природа має лиш один секрет –

Чи тут, чи там, у Космосу глибинах,

Все: від малих піщинок до планет –

Із елементів складене єдиних.

Етапи підйому:

  1. Прийом Fishbone (фішбоун)
  2. Перегляд відео «Хімічні сполуки, які рятують життя»
  3. Гра «Відгадай хімічний елемент» з LEGO
  4. Онлайн тести з хімії для 8 класу

2. Вступне слово вчителя

Ми – діти Землі, тому, що складаємося з тих самих елементів, що і наша планета. В організмі людини міститься 81 хімічний елемент із 92, що трапляються в природі. Людський організм – складна хімічна лабораторія. Важко собі уявити, що щодня наше самопочуття, настрій і навіть апетит можуть залежати від мінеральних речовин. Без них марними виявляються вітаміни, неможливі синтез і розпад білків, жирів і вуглеводів.

Основою життя є  хімічні елементи. Одними з них - (хімічні елементи Н, І, K, Na). На уроках хімії  ми вивчаємо хімічні елементи, їх сполуки та властивості; їх роль в природі та життєдіяльності організму. На уроках біології  вивчаєм хімічний склад клітини, роль макро - та мікроелементів в життєдіяльності людини. Тому, всі здобуті знання, які ви сьогодні застосуєте  під час уроку, використаєте в житті для збереження свого здоров’я.

Обєднаємося в чотири  творчі групи. Виберіть один із хімічних елементів і прочитайте ключове слово. А тепер за ключовим словом об’єднайтесь у групи:

  1. Перша група – Гідроген
  2. Друга група – Калій
  3. Третя група – Йод
  4. Четверта група – Натрій

Займіть свої місця. Виберіть капітана групи.

 

  1. Прийом Fishbone (фішбоун)

Текст

Вóдень або гідроге́н (хімічний символ  H, лат. Hydrogenium)  хімічний елемент з атомним номером 1, який належить до 1-ї групи, 1-го періоду періодичної системи хімічних елементів, та є першим і найпростішим представником усіх хімічних елементів взагалі. Належить до неметалів.

Також, вóдень (H2)  проста речовина, яку утворює хімічний елемент водень (гідроген) — (за нормальних умов) дуже легкий (найлегший), двоатомний газ без запаху, кольору та смаку.

Водень є відновником. Водень — найлегший газ, він легший за повітря в 14,5 разів. Взаємодія із лужними та лужноземельними металами.

Застосування

У промисловості

З природного газу, що складається в основному з метану, який змішують з водяною парою та киснем і нагрівають до температури 800—900 °C в присутності каталізатора:{\displaystyle {\mathsf {2CH_{4}+O_{2}+2H_{2}O\rightarrow {}\ 2CO_{2}+6H

У лабораторіях

Дією розбавлених кислот на метали, наприклад дією соляної кислоти на цинк.

{\displaystyle {\mathsf {2HCl+Zn\rightarrow {}\ H_{2}+ZnCl_{2}}}}Взаємодією кальцію з водою.                                                                                                                                {\displaystyle {\mathsf {Ca+2H_{2}O\rightarrow Ca(OH)_{2}+H_{2}\uparrow }

Паливо

Тестування ракетного двигуна RS-25 в якому паливом є зріджений водень та кисень. Рідкий водень застосовується як ракетне паливо та як охолоджувач, оскільки має найвищу теплопровідність з усіх газів.

Хімічна промисловість

Водень використовуюється при виробництві метанолу, мила і пластмас, при синтезі аміаку NH3, хлороводню HCl, метанолу СН3ОН, при гідрокрекінгу (крекінг у атмосфері водню) природних вуглеводнів, як відновник при отриманні деяких металів.

Харчова промисловість

  •         Гідруванням природних рослинних олій отримують твердий жир  маргарин.
  •         Зареєстрований як харчова добавка E949 (упакувальний газ, клас «інші»). Входить у список харчових добавок, які допускаються до застосування в харчовій промисловості як допоміжний засіб для виробництва харчової продукції.

Авіаційна промисловість

Водень дуже легкий і в повітрі завжди піднімається вгору. Колись дирижаблі та повітряні кулі наповнювали воднем. Але у 30-х рр. XX ст. відбулося декілька катастроф, під час яких дирижаблі вибухали і згорали. В наш час дирижаблі наповнюють гелієм, попри його значно більшу вартість.

Метеорологія

Використовується в метеорології для заповнення кулепілотних оболонок.

Він утворюється при гнитті й бродінні органічних речовин і тому міститься в кишкових газах людини й тварин. {\displaystyle {\mathsf {2HCl+Zn\rightarrow {}\ H_{2}+ZnCl_{2}}}}{\displaystyle {\mathsf {Ca+2H_{2}O\rightarrow Ca(OH)_{2}+H_{2}\uparrow }

Перша група – Гідроген

 

C:\Users\1\Desktop\фишбоун.jpg

 

Друга група - Калій

 

Калій належить до головної підгрупи першої групи періодичної системи Менделєєва.

У вільному стані калій — сріблясто-білий легкий метал. Густина — 0,856 г/см3. Метал дуже м'який і легко ріжеться ножем. Температура плавлення — 63,38°С.

Хімічно дуже активний метал, сильний відновник, на повітрі легко окиснюється. Металічний калій легко ріжеться ножем.

З водою реагує дуже бурхливо, навіть з вибухом. Ще більш бурхливо реагує з кислотами (теж з вибухом).

Застосування

Основними сполуками, що використовуються як добрива є хлорид калію, сульфат калію і калімагнезія.

Металічний калій служить каталізатором при одержанні деяких видів синтетичного каучуку, наприклад калій - дівінілових каучуків.

Сполуки калію, такі як гідроксид калію або перманганат калію, використовуються як абсорбенти.

Сплави калію з натрієм, рідкі при кімнатній температурі, використовують для охолодження у ядерних реакторах.

Велика кількість сполук калію є лікарськими засобами, наприклад:

  • Перманганат калію ("марганцівка") (KMnO4) — антисептик
  • Хлорид калію (KCl) — використовується при нестачі калію в організмі
  • Йодид калію (KI) — використовується при нестачі йоду в організмі
  • Бромід калію (KBr) — протисудомний і седативний препарат та багато інших.

Сполуки калію застосовують для виготовлення скла, вибухових речовин тощо.

Радіоактивність

Банани багаті калієм, тому їх радіоактивність на одиницю об'єму вища ніж у людини. Відомі випадки спрацювання датчиків радіації, викликані бананами.[4] Через це, іноді використовується несистемна одиниця "банановий еквівалент", що дорівнює 0,1 мікрозіверта, і відповідає кількості радіації, що отримує людина, з'ївши один банан. Смертельна доза радіації для людини — 100 мільйонів бананових одиниць.[5]

Розпад калію також робить внесок у тепловий баланс Землі. Підраховано, що якби весь калій-40 розпався миттєво, це призвело б до нагрівання Землі на 400 К

Калій часто називають «серцевим» елементом завдяки його участі в процесах скорочення волокон міокарда. Це важливо для скорочувальної діяльності серцевого м'яза, попередження аритмії, нормалізації артеріального тиску. При нестачі калію порушуються метаболічні процеси в міокарді, виникає електрична нестабільність серцевого м'яза. Дефіцит цього елемента призводить до ризику розвитку серцевої недостатності, інсульту, небезпечних для життя аритмій, порушення серцевого ритму.

Необхідний калій і для підтримки оптимального артеріального тиску.

 

 

C:\Users\1\Desktop\фишбоун.jpg

 

Третя група – Йод

 

Йод належить до 7 групи, головної підгрупи Періодичної системи хімічних елементів. Йод — хімічний елемент з атомним номером 53. Найважчий нерадіоактивний неметал.

Подібно до інших галогенів існує як двохатомна молекула I2. За нормальних умов утворює кристали чорно-сірого кольору з металічним блиском. За звичайного (атмосферного) тиску йод не має рідкої фази: під час нагрівання сублімується й утворює фіолетову пару з запахом, схожим на запах хлору. Погано розчинний у воді, але добре розчиняється у водних розчинах йодидів лужних металів, утворючи добре розчинні трийодиди I3-. Розчиняється у спиртах. Розчини йоду в неполярних розчинниках фіолетові.

Застосування йоду та його сполук

В аналітичній хімії

Йодометрія. Йодіметрія. Якісна реакція на алкени. Якісна реакція на крохмаль та глікоген.

У медицині

Як антисептик використовують 5% спиртовий розчин йоду.
Відхаркувальне. Кольпоскопія. Рентгеноконтрастні препарати.

У техніці та промисловості

 

Фотографія, виробництво барвників, освітлення, акумулятори, засів хмар. Гелій-неоновий лазер.

Біологічна роль

Як мікроелемент йод потрібен людині для утворення гормонів тироксину та трийодтироніну, що синтезуються фолікулярними клітинами щитоподібної залози.

Йод в організмі людини бере участь у регуляції: енергетичного обміну, температури тіла; швидкості біохімічних реакцій; обміну білків, жирів, водно-електролітного обміну; метаболізму деяких вітамінів; процесів росту і розвитку організму, включаючи нервово-психічний розвиток. Крім того, йод підвищує споживання кисню тканинами.

Нестача йоду в організмі людини призводить до йододефіциту — комплексного розладу здоров'я, що є одним з найпоширеніших у світі неінфекційних захворювань.

 

 

C:\Users\1\Desktop\фишбоун.jpg

 

Четверта група – Натрій

 

Натрій належить до головної підгрупи першої групи періодичної системи Менделєєва. На́трій (Natrium, Na)  хімічний елемент з атомним номером 11, та відповідна проста речовина  лужний сріблясто-білий м'який метал, на повітрі швидко окиснюється.

Натрій — дуже активний метал. Легко втрачаючи свої валентні електрони, він є дуже сильним відновником У вільному стані натрій — сріблясто-білий легкий і м'який метал. Густина — 0,968 г/см3. Температура плавлення — 97,83°С.

Застосування

У харчовій промисловості

Сполуки натрію активно використовуються з кулінарними цілями. Перш за все це кухонна сіль, що є хлоридом натрію, і використовується як у промислових масштабах, так і в повсякденному житті при приготуванні їжі а також як консервант. Глутамат натрію, рецептори якого відповідальні за смак умамі — популярна харчова добавка. Бікарбонат натрію, відомий як харчова сода, використовується як розпушувач для випікання.

У металургії

Натрій використовується у якості відновника при виплавці титану, цирконія, торія, урана і інших металів з їх хлоридів і фторидів. Важливу роль грає натрій у виплавці алюмінію — як у процесі отримання оксиду алюмінію з бокситів, так і у подальшому виділенні безпосередньо алюмінію електролізом.

У медицині

Хлорид натрію є основним (окрім води) компонентом фізіологічного розчину, що використовується для ін'єкцій багатьох препаратів а також при порушенні електролітичного балансу, гіпертонічних розчинів, що мають протимікробну дію, та багатьох інших фармакологічних молекул. Достатня концентрація натрію є надзвичайно важливою для нормальної роботи мембранного транспорту, м'язових скорочень, передачі нервових імпульсів і багатьох інших життєво необхідних функцій, а його нестача(Гіпонатріємія) викликає судоми, невралгію, втрату ваги, блювоту, порушення травлення, кому, смерть.

У енергетиці

Розплавлений натрій і його сплав з калієм використовується у реакторах з рідко металічним теплоносієм. Натрій є робочим тілом у натрієвих газорозрядних лампах.

 

Натрій (Na) - макроелемент, важливий для забезпечення здорового функціонування організму. Натрій досить поширений в людському організмі і міститься головним чином в міжклітинній рідині. Разом з калієм цей макроелемент забезпечує в організмі баланс рідини, запобігаючи його зневодненню.

Натрій бере участь у механізмі скорочення м'язів і регуляції кров'яного тиску.

Цей макроелемент підтримує нормальне серцебиття, надає тканинам витривалість.

Натрій важливий для видільної і травної систем організму. Він сприяє регуляції перенесення поживних речовин кожною клітиною.

 

 

C:\Users\1\Desktop\фишбоун.jpg

(Після обговорення в групах, коли схеми учнями заповнені вони презентують результати роботи перед класом, аргументуючи свої висновки.)

  1. Перегляд відео « Хімічні сполуки в організмі людини»

іднімаючись на вершину гори, потрібно подолати другу сходинку. Для цього переглянемо відео.

  1. Гра «Відгадай хімічний елемент» з LEGO.

Наступна сходинка на шляху до вершини- гра  « Відгадай хімічний елемент»

Цеглинка 1

 

  1. Цей елемент був відкритий 1669 року алхіміком з Гамбурга X. Брандтом. Коли він побачив добуту речовину, то подумав, що відкрив «філософський камінь», тому що вона світилася.
  2. Міститься в живих організмах — у кістках, м'язах, у мозковій тка­нині й нервах; в організмі дорослої людини його приблизно 4,5 кг.
  3. Входить до складу добрив.
  4. Буває червоний, чорний, білий, фіолетовий
  5. Біла отрута. (Фосфор)

 

 

 

 

 

 

 

Цеглинка 2

  1. Цей елемент виявлено 1798 року французьким хіміком Вокленом у напівкоштовному камені.
  2. Входить до складу смарагда, аквамарина та деяких інших доро­гоцінних каменів.
  3. Використовується в атомній техніці: він стійкий дорадіації й ви­конує роль відбивача нейтронів.
  4. Його називають металом «невтомності», тому що пружини, ви­готовлені з його сплаву, можуть витримувати до 20 млрд циклів наван­таження.
  5. Багато його сполук отруйні й викликають специфічне захворю­вання, при якому вражається багато систем живого організму й навіть скелет. (Берилій)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цеглинка3

  1. Цей елемент відкрив французький хімік А. Баллар, який досліджу­вав рідину, добуту під час розчинення у воді золи морських водоростей.
  2. Початкова назва цієї речовини — мурид, але через неприємний запах її перейменували. Її назва в перекладі з грецької означає «смер­дюча».
  3. В організмі людини найбільша кількість цього елемента містить­ся в мозку.
  1. Його сполуки заспокійливо діють на нервову систему.
  1. У рослинах накопичується в бобових і морських водоростях. (Бром)

 

 

 

 

 

 

Цеглинка 4

 

  1. Цей метал виявлено й на Місяці.
  1. У «Географії» давньогрецького вченого Страбона згадується цей елемент. Вважають, що в африканських народів він коштував у 10 разів дорожче від золота.
  2. Його легко обробляти, різати, кувати, прокатувати, штампувати. Йому можна надати великої міцності й твердості.
  3. Сполуки, до складу яких входить цей елемент, наприклад гемо­глобін, необхідні для нормальної життєдіяльності людини.
  4. У прислів'ї його пропонують кувати, поки воно гаряче. (Ферум і залізо)

 

 

 

 

 

 

Цеглинка 5

 

  1. Назва цього елемента походить з латини, нею позначали вапняк, крейду й мармур, до складу яких входить цей елемент.
  2. В організмі дорослої людини його більше 1 кг.
  3. Цей метал необхідний у процесах зсідання крові.
  4. Вміст його в крові регулюється гормонами.
  5. У медицині його сполуки використовуються як ліки при рахіті,
    запальних і алергійних захворюваннях. (Кальцій)

 

 

 

 

 

 

 

 

Цеглинка 6

  1. Уперше був виявлений 1735 року Г. Брандтом при випалю-
    ванні руд, що були схожі на срібні. Під час цього виділявся отруй-
    ний дим.
  2. Назву дістав від міфічних середньовічних рудокопів і металургів.
  3. У гробниці єгипетського фараона Тутанхамона були знайдені предмети зі скла, пофарбованого цим металом.
  4. З цього металу можна приготувати красиву синю фарбу для скла. Він становить 4,5 % маси вітаміну В12. (Кобальт)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Онлайн - тести з хімії для 8 класу.

Для того ,  щоб дізнатися хто успішно піднявся на вершину проведемо онлайн тести.

E:\Вчитель року\=Учитель року\1.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\2.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\3.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\5.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\6.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\7.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\8.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\10.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\11.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\12.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\13.png

E:\Вчитель року\=Учитель року\14.png

5. Аналіз роботи учнів, оцінювання результатів (онлайн)

ІІІ. Підсумок уроку

-Виконавши завдання ми дістались вершини  гори Хімія.

Вправа «Мікрофон»

- Яка  роль хімічних елементів  у життєдіяльності людини,  в яких продуктах харчування вони містяться? (відповіді учнів)

- Учні спрогнозуйте те, що ви хочете взяти для себе з даного уроку?

Висновок:  (слова вчителя)

Хімічні елементи та їх сполуки відіграють велику роль в природі та життєвих процесах людини. Недостача чи надлишок якогось із них впливає на перебіг біохімічних реакцій в організмі людини. Відсутність деяких елементів може виявитись катастрофою для організму. І навпаки: невелика доза елемента додана до їжі рятує організм від хвороби. Отже, інформація про біологічну роль хімічних елементів дозволить розібратися у проблемах збереження та покращення здоров`я . Природа наділила людину досконалим функціональним організмом. Проте, здоров`я постійно змінюється,тому необхідно стежити та підтримувати його, адже здоров`я ― це найбільше багатство людини.             

VII. Домашнє завдання:

Повторити періодичний закон і періодичну систему хімічних елементів, характеристику хімічних елементів.

Скласти сенкан про одного із хімічних елементів. (на вибір)

Вчитель:

Я вам бажаю жадання пізнання, безпомилкової інтуїції, хай кожен вибере правильно свою стежку, свою дорогу, свою науку.

Дякую за співпрацю.

1

 

docx
Додано
15 грудня 2019
Переглядів
6173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку