Російська імперія у другій половині XIX - першій третині XX ст.

Про матеріал
Презентація створена для використання під час уроку з Всесвітньої історії у 9 класі на тему:"Російська імперія наприкінці ХІХ - на початку ХХ ст." , за основу взятий підручник :Всесвітня історія (Осмоловський) 9 клас 2017 . Презентація допоможе : - характеризувати участь Російської імперії в Кримській війні; - аналізувати причини, перебіг і наслідки модернізації Росії, здійсненої під час реформ 60–70-х рр. ХІХ ст.; - визначати напрямки зовнішньополітичної експансії царської Росії; - розповідати про боротьбу народників проти самодержавства в Росії; причини, перебіг і наслідки Першої російської революції; - пояснювати суть столипінських реформ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Російська імперія у другій половині ХІХ - початку ХХ ст.». Презентація з всесвітньої історії 9 клас

Номер слайду 2

Пригадайте:1. Якими були основні риси економічного, політичногой суспільного життя Російської імперії в першій половині ХІХ ст.?2. Які війни вела Росія у першій половині ХІХ ст.?3. Чому її називали «жандармом Європи»?

Номер слайду 3

Реформи 60–70-х рр. ХІХ ст. Кріпосне право в Російській імперіїбуло скасовано «Маніфестом 19 лютого1861 р.», підписаним у цей день Олександром ІІ. Борис Кустодієв. Визволення селян(Читання маніфеста 19 лютого 1861 р.)

Номер слайду 4

Олександр ІІНезважаючи на те, що після реформи 1861 р. залишилися великі поміщицькіземлеволодіння, реформа усунула перешкоду для швидкого економічного розвитку країни.

Номер слайду 5

Селянська реформа 1861 р. та інші реформи 60–70-х рр. ХІХ ст. в Російськійімперії мали характер запізнілої модернізації, здійсненої владою під тиском історичних обставин.

Номер слайду 6

У 1864 р. за земською реформою булостворено виборні органи місцевого (земського) самоуправління в губерніях і повітах. У Російській імперії, такимчином, виникли самоврядні органи, які намагалися вирішувати проблеми життя місцевих громад

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Судова реформа 1864 р. ліквідувала дореформений становий (окремий для кожного стану), негласний (судові засідання відбувалися за зачиненими дверима, підсудні не мали захисників) суд.

Номер слайду 9

У 1860 р. відбулася фінансова реформа, за якою створили Державний банк, а Міністерство фінансів зробили єдиним розпорядником усіх прибутків і видатків. Реформа позитивно вплинула на стан фінансів Російської імперії

Номер слайду 10

За освітньою реформою 1864 р. запроваджувалася єдина система безкоштовної початкової освіти. Право здобувати середню освіту в гімназіях надавалося представникам усіх станів. Урок в земській школі

Номер слайду 11

Із 1862 р. було здійснено військову реформу.

Номер слайду 12

Коли було скасовано кріпосне правов Росії?Яку реформу 1860–1870-х рр. вважають найбільш послідовною і демократичною?

Номер слайду 13

Особливості розвитку пореформеної РосіїРеформи створили умови для швидкого розвитку капіталістичних відносин у Росії. Але тут вони мали свої особливості. Росія залишалася аграрною країною.

Номер слайду 14

Протягом 1866—1903 рр. кількість підприємств збільшилася із 3 до 9 тисяч. Виплавка чавуну в 1902 р. зросла до 2,6 млн тонн(у 1867 р. його виробили лише 270 тис. тонн). Видобуток вугілля досягу 1902 р. 16,4 млн тонн (у 1867 р. — 2,6 млн тонн). Великого розмаху набуло залізничне будівництво. Довжина залізничної мережі зросла з 1,5 тис. км у 1861 р. до 52 тис. км наприкінціXIX ст. У Росії пізніше за інші великі державизавершилася промислова революція. Це відбулося в 90-х рр. XIX ст.

Номер слайду 15

Нові реалії зумовили формування соціальної структури російського суспільстваіндустріальної доби. Формально російське суспільство складалося зі станів. Станиподілялися на податні (селяни, міщани) і неподатні (дворяни, духівництво).

Номер слайду 16

Російські селяни наприкінці ХІХ ст

Номер слайду 17

У найгіршому становищі перебували наймані робітники (14 млн осіб), для яких єдиним засобом до існування залишалася мізерна заробітна плата. Умови праці були тяжкими. У 1879 р. встановили 11,5-годинний робочий день, але 13–14-годинний робочий день ще довго залишався звичним явищем.

Номер слайду 18

Поряд із робітничим класом формувався і клас підприємців (буржуазія). Його соціальною базою стало купецтво, заможнеселянство, дворяни.

Номер слайду 19

Коли в Росії завершилася промисловареволюція (переворот)?Які риси притаманні економічному розвитку Росії другої половини ХІХ ст. — початку ХХ ст.?Які нові прошарки суспільства сформувалися в російському суспільстві в другій половині ХІХ ст.?

Номер слайду 20

Соціальні рухи. Реформаторські заходи влади у своїй більшості російське суспільство сприйняло прихильно. Але нерозв’язаність земельного питання, відсутність політичнихправ і свобод викликали зростання кількості невдоволених серед різних суспільних верств.«Земля і воля» — в 1862—1864 — таємне революційне товариство інтелігенції, невдоволеної половинчастістю маніфесту і положенням імператора Олександра II від 3 березня (19 лютого) 1861 про звільнення селян від кріпацтва.

Номер слайду 21

Бакунін Михайло Олександрович. Михайло Бакунін (бунтарський напрямок, засновниканархізму — політичної течії, яка виступала за ліквідацію держави та організацію суспільства на засадах самоуправління окремих громад) виступав за негайнуселянську революцію, яку розпочне радикально налаштована інтелігенція

Номер слайду 22

Утративши віру в те, що селянство здатне піднятися проти самодержавства, народники переглянули тактику боротьби та вдалися до терору. Постріл Віри Засулич у генерал-губернатора Федора Треповав січні 1878 р. започаткував хвилю замахів на вищих чиновників царського апарату й навіть на самого царя. У 1878 р. було вбитошефа жандармів Миколу Мезенцова.

Номер слайду 23

«Народна воля» стала військово-терористичним угрупованням, яке винеслосмертний вирок цареві Олександру II і виконало його 1 березня 1881 р.

Номер слайду 24

Вбивство царя нічого не змінило, хіба що погіршилостановище в країні. Олександр III (1881–1896 рр.) проводив політику контрреформ: обмежувалися навіть тінезначні демократичні здобутки, які запровадив Олександр II.

Номер слайду 25

Поряд із народницьким рухом в умовах, коли відбувалося швидке економічне зростання, виникла потреба в захисті прав робітництва. Найпоширенішою формою боротьби був страйк.

Номер слайду 26

Криза народництва, розгортання робітничого рухупризвели до поширення в Росії ідеології марксизму. Першу марксистську організацію — «Групу визволенняпраці» — заснували в Женеві в 1883 р. російські революціонери, які відмовилися від народництва (Г. Плеханов, П. Аксельрод, Л . Дейч, В. Засулич та ін .). Георгій Плеханов

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Зовнішня та колоніальна політика. Проникнення на Далекий Схід призвело до зіткнення з Китаєм. Щоб розв’язати суперечності, у 1858 і 1860 рр. між двома країнами було укладено договори, що закріплювали за Росією Приамур’я та Примор’я. У 1875 р. було укладено договір із Японією, за яким вона визнавала право Росії на Сахалін, а Росія визнавала право Японії на Курильські острови

Номер слайду 29

У 1891 р. почалося будівництво стратегічної Транссибірської залізниці. Цедало змогу Росії активніше проникати в Туву, Зовнішню Монголію, Маньчжурію

Номер слайду 30

Перша російська революція 1905–1907 рр

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

pptx
До підручника
Всесвітня історія 9 клас (Осмоловський С.О., Ладиченко Т.В.)
Додано
5 березня
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку