Урок 19
Тема:Сільське господарство світу. Рослинництво
Мета:ознайомити учнів із географією основних зернових і технічних культур, визначити причини зональності світового сільського господарства; формувати в учнів уміння показувати на карті світу зони (райони) вирощування; удосконалити навички роботи з картами, визначати місце України на світових ринках сільськогосподарської продукції; розвивати в учнів уміння аналізувати статистичні дані, дані діаграм, працювати з картою; виховувати почуття господарського ставлення до землі, екологічну грамотність.
Тип уроку:комбінований
Обладнання й матеріали: підручник географії, атлас, політична карта світу, економічна карта України, зошит для практичних робіт, комп’ютер, проектор (інтерактивна дошка), мультимедійна презентація.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь
Продовжимо знайомство із сільським господарством. На попередніх уроках ми розглянули структуру галузі, особливості розвитку сільського господарства нашої держави. Давайте пригадаємо, що ми вже знаємо.
- Дайте визначення, що таке сільське господарство.
- Яка структура сільського господарства?
- Чим займається рослинництво?
- Чим займається тваринництво?
- На які групи поділяються культурні рослини?
Робота з тестами в Інтернеті https://learningapps.org/display?v=p6a6z85dj18
- Який розвиток сільського господарства на Україні?
- Яка сільськогосподарська галузь є провідною в Україні?
Робота з тестами в Інтернеті https://learningapps.org/display?v=pi3r2jkoa18
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності
Землеробство дає світу близько 1,5 тис. видів сільськогосподарських культур. Чи всі вони вирощуються у нас в країні?
Кожного дня людина п’є чай, каву; любить вживати в їжу банани, апельсини, ананаси; одяг, який носить складається переважно з бавовни. А чи вирощують ці культури у нас на Україні? Ні.
- На сьогоднішньому уроці ми розглянемо, географію рослинництва світу. Дамо відповідь на питання: де знаходяться регіони – головні “годувальники” планети?
ІV. Вивчення нового матеріалу
Незважаючи на те, що кількість занятих в сільському господарстві зменшується, воно залишається однією з головних галузей світової економіки, першочерговим завданням якої є забезпечення людей продуктами харчування. У розвинутих країнах переважає високотехнологічне інтенсивне тваринництво, у країнах, що розвиваються – екстенсивне рослинництво, для багатьох з них основною є ручна праця. У рослинництві провідне місце належить зерновим, технічним та бульбоплідним культурам. До Топ 10 належать такі культури: кукурудза, рис, пшениця, картопля, цукрові буряки, соя, ячмінь, банани, сорго, арахіс.
- Які з даних культур вирощуються на Україні?
- Які з них відносяться до зернових?
Найбільше в світі вирощується зернових культур. Серед них головне місце належить «трьом хлібам людства». Як ви думаєте, що це за рослини? (Пшениця, рис, кукурудза)
- У вас було завдання підготувати повідомлення про культури, які відносяться до «трьох хлібів людства»
Пшениця (повідомлення учня)
Розглянемо основні райони вирощування пшениці в світі. Які країни є лідерами по вирощуванні даної культури?
У Північній півкулі лідерами за вирощуванням пшениці є Китай, Індія, США, а також Росія, Франція, Німеччина, Пакистан, Канада, Україна, Туреччина. У Південній півкулі найбільші посіви пшениці мають Австралія, Аргентина, Південна Африка. Найбільші імпортери пшениці – Японія, країни Європи, Бразилія.
Звернемося до статистичного матеріалу та до рейтингу країн на агропорталі «Латифундист».
Рис (повідомлення учня).
Основні райони вирощуванні рису, країни лідери.
Безперечними лідерами за збиранням рису є Китай, Індія, Індонезія, а за експортом США, країни Європи та азіатські країни.
Кукурудза (повідомлення учня)
Основні райони вирощуванні кукурудзи, країни лідери.
Провідна роль за вирощуванням кукурудзи належить США (35% світового збору зерна). Також до лідерів належать Китай, Бразилія, Аргентина, Україна (2,4%)
- Чому не завжди країни лідери по вирощуванню зерна є найбільшими експортерами?
Менше в світі вирощують і переважно для власних потреб інші зернові: ячмінь, жито.
Жито це хлібна культура. Воно є невибагливим і холодостійким. Вирощують в Росії, Німеччині, Польщі, Білорусі.
Ячмінь вирощують як фуражну культуру, він необхідний для потреб пивоваріння. Основні виробники: Росія, Україна, Франція, Канада, США, Китай.
Зростає в світі інтерес до гречки. Найбільше її вирощують Росія, Китай, Франція, Україна
Технічні культури вирощуються переважно як сировина для подальшої переробки в різних галузях промисловості.
- Які є групи технічних культур? (волокнисті, олійні, цукрові, тонізуючі, каучуконосні, лікарські)
Розглянемо географію вирощування певних культурних рослин. (Робота з картою).
Бавовник волокниста культура, яку вирощують майже у 80 країнах. Це культура субтропічного і тропічного поясів. Дуже вибагливий, потребує великого внесення добрив і зрошення. Вирощується в Китаї, США, Індії, Пакистані, Узбекистані.
Джут – чагарник, з його волокон виготовляють цупкі тканини і канати. З нього виготовляють килими, мішковину, рибне приладдя. Вирощують в субекваторіальному і тропічному поясах.(Бангладеш, Індія, Пакистан)
Льон-довгунець невибагливий, холодостійкий. Вирощують в помірному поясі.(Китай, Росія, Велика Британія, Франція)
Соя – основна олійна культура в світі. Її площі посівів стрімко зростають, також зростає і врожайність за рахунок модифікованого посівного матеріалу. Це не тільки кормова і олійна культура, вона за рахунок великої кількості білка стала замінником м’яса. (США, Бразилія, Аргентина)
У помірному та субтропічному поясі вирощують соняшник, який є теплолюбивим і посухостійким. Площі його посівів також зростають. (Україна (28%), Росія, Аргентина, Китай).
Олива – рослина, яка вирощується переважно країнами Середземномор’я.(Іспанія, Італія, Греція)
Є дві цукристі рослини: цукрова тростина, яка дає 60% цукру та цукровий буряк – 40%.
- Чим відрізняються ареали вирощування цукрової тростини і цукрового буряка? Чому?
Цукрова тростина росте в тропічному поясі. Це багаторічна рослина, дуже вибаглива до тепла і вологи. (Індія, Куба, Бразилія). Цукровий буряк вирощують в помірному поясі.(ЄС, Росія, Україна)
Основними тонізуючими культурами є чай, кава та какао. Всі вони ростуть в тропічному та субтропічному поясах. Вирощують їх країни, що розвиваються.
Чай - Китай, Індія, Кенія, Шрі-Ланка.
Кава - Бразилія, В’єтнам, Колумбія.
Какао - Кот-Д’Івуар, Бразилія, Гана
«Цікавинка» У світі існує три види кави: арабіка, робуста та ліберіка. Обсмажені, помелені та заварені зерна кави можуть давати різні за смаком ароматом і кольором напої, що залежить від географічних чинників. Тому є різні сорти: амбасадор, плантейшен, чері, меделян, мокко тощо.
Один з найпопулярніших кавових напої – еспресо – готують пропускаючи водяну пару через обсмажені, дрібно перемелені кавові зерна. Існує чимало способів його приготування: американо – менш міцний, рістретто – більш міцний, на той самий обсяг кави дають удвічі меншу порцію води, капучіно – з додаванням спіненого молока, романо – з додаванням цедри лимону, латте – з гарячим молоком і збитими вершками.
З каучуконосних рослин основною культурою є гевея. Це дерево, яке росте в екваторіальному поясі.(Малайзія, Індонезія, Таїланд)
Картопля росте в помірних широтах, де вона є практично «другим хлібом». (Китай, Індія, Росія, Україна)
В тропічних країнах батат (Китай, Індія), ямс, маніок (країни Африки, Латинської Америки.
Робота на контурній карті(інтерактивна дошка):
Позначити на контурній карті країни-лідери по вирощуванні пшениці, рису, кукурудзи, рису, соняшника, бавовнику
- Чи зустрічається Україна серед країн-лідерів?
- Чи є перспективи в нашої держави більше зайняти позицій серед країн-лідерів? Відповідь обґрунтуйте.
V. Практична робота
Тема: Визначення основних технічних культур, що їх вирощують у помірному й тропічному кліматичних поясах, та обґрунтування встановлених відмінностей.
Мета:розширити знання про зернові й технічні культури, визначити райони їх вирощування у помірному й тропічному кліматичних поясах, встановити чинники, які на це впливають
Обладнання:Карти шкільного атласу: «Сільське господарство світу» і «Кліматична карта світу»
Завдання:
Технічні культури помірного поясу |
Технічні культури тропічного поясу |
|
|
3. Скориставшись картою атласу «Сільське господарство світу», встановіть країни, де вирощують вказані у таблиці культури.
4. Обґрунтуйте доцільність саме такого характеру поширення технічних культур та зробіть висновок
VІ.Рефлексія
Робота з тестами в Інтернеті https://learningapps.org/display?v=ppzsw9fct18
VІІ. Домашнє завдання: Опрацювати § 13
VІІІ. Оцінювання
Сільськогосподарська культура |
Країни-лідери |
Пшениця |
Китай, Індія, США, а такожРосія, Франція, Німеччина, Пакистан, Канада, Україна, Туреччина, Австралія, Аргентина, Південна Африка |
Рис |
Китай, Індія, Індонезія |
Кукурудза |
Китай, Бразилія, Аргентина, Україна |
Жито |
Росії, Німеччині, Польщі, Білорусі. |
Ячмінь |
Росія, Україна, Франція, Канада, США, Китай. |
Гречка |
Росія, Китай, Франція, Україна |
Бавовник |
Китай, США, Індія, Пакистан, Узбекистан |
Джут |
Бангладеш, Індія, Пакистан |
Льон-довгунець |
Китай, Росія, Велика Британія, Франція |
Соя |
США, Бразилія, Аргентина |
Соняшник |
Україна (28%), Росія, Аргентина, Китай |
Олива |
Іспанія, Італія, Греція |
Цукрова тростина |
Індія, Куба, Бразилія |
Цукровийбуряк |
ЄС, Росія, Україна |
Чай |
Китай, Індія, Кенія, Шрі-Ланка |
Кава |
Бразилія, В’єтнам, Колумбія |
Какао |
Кот-Д’Івуар, Бразилія, Гана |
Гевея |
Малайзія, Індонезія, Таїланд |
Картопля |
Китай, Індія, Росія, Україна |
1