Розробка уроку "Тваринництво світу"

Про матеріал
Тваринництво світу. Структура та розміщення тваринництва. Виробництво продукції тваринництва. Сільськогосподарські пояси світу. Рибне господарство.
Перегляд файлу

Урок 13

Тема:Тваринництво. Сільськогосподарські пояси світу.

Мета:ознайомити учнів із географією тваринництва світу,  охарактеризувати галузеву структуру тваринництва;  формувати в  учнів уміння показувати на карті сільськогосподарські пояси світу; удосконалити навички роботи з картами; розвивати в  учнів уміння аналізувати статистичні дані, дані діаграм, працювати з  картою; виховувати почуття господарського ставлення до землі, екологічну грамотність.

Тип уроку:комбінований

Обладнання й  матеріали: підручник географії, атлас, комп’ютер, проектор (інтерактивна дошка), мультимедійна презентація.

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

 Продовжимо знайомство із сільським господарством. На попередньому уроці ми розглянули склад рослинництва світу. Тож давайте пригадаємо, що ми вже знаємо (відповіді учнів).

1. Які культури називають «трьома хлібами» людства? Де їх вирощують?

(Кукурудзу, пшеницю і рис. Найбільші посіви пшениці зосереджено в Північній Америці, Європі, Азії та Австралії. Головні посівні площі рису розташовані в Азії. Найбільші виробники кукурудзи — США і Китай).

2. Які культури належать до тонізуючих? Назвіть світових лідерів з виробництва тонізуючих культур.

До тонізуючих відносяться: кавове дерево, чай, кока, какао-боби та тютюн.

Головні виробники кавових зерен розташовані в Латинській Америці (Бразилія, Колумбія), Південно-Східній Азії (В’єтнам, Індонезія, Індія), Африці (Ефіопія). Найбільші райони вирощування шоколадного дерева зосереджені в Африці, Південно-Східній Азії, Америці. Південна і Південно-Східна Азія та Африка — головні регіони вирощування чаю.

3. Де у світі поширене картоплярство? Які країни є найбільшими виробниками картоплі?

Картоплю вирощують на всіх заселених континентах. Найбільший район її виробництва сформувався в Європі. Він охоплює Францію, Німеччину, Польщу, Білорусь, Україну і частину росії. До провідних виробників картоплі належать Китай, Індія та США.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

На сьогоднішньому уроці ми познайомимося ще з однією галуззю с/г – тваринництвом.

Давайте поміркуємо, з якими виробництвами рослинництва (вирощуванням яких культур) тісно пов’язаний розвиток тваринництва?

Виробництво продукції тваринництва поширене майже на всій планеті. Основна її частка припадає на країни, розташовані в зоні помірногоклімату. Розміщення тваринництва переважно залежить від кормової бази.

ІV. Вивчення нового матеріалу

СКЛАД ТВАРИННИЦТВА

Твари́нництво— галузь сільського господарства, що займається розведенням і використанням сільськогосподарських тварин.Воно нерідко є показником рівня розвитку господарства країни. Для економічно розвинених країн характерне інтенсивне, механізоване тваринництво, що базується на вироблених кормах.

Робота над мал.44, ст.71

Скотарство (розведення великої рогатої худоби) є одним з основних видів виробництв у тваринництві (слайд).

Свинарство поширене всюди, крім мусульманських країн та Ізраїлю, оскільки іслам і юдаїзм забороняють споживання м’яса свиней як «нечистих» тварин (слайд).

Вівчарство дає цінну сировину (вовна, шкіра, овчина) для виробництва тканин та інших виробів, а також м’ясо й молоко, тому має м’ясне і м’ясо-вовняне спрямування (слайд).

Птахівництво — найбільш індустріалізоване виробництво у тваринництві (слайд).

Високий рівень розвитку має конярство. Табунне конярство, що переважає в країнах з великими площами пасовищ (Китай, Монголія, Казахстан, Мексика), спрямоване на виробництво м’яса і молока (слайд).

ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВА.

Робота з мал.48, 49, ст.73, слайд.

Найбільшу кількість молока виробляють у США, Індії та Китаї (мал. 49). Щорічні середні надої молока від однієї корови свідчать про рівень розвитку молочного скотарства. У США отримують понад 10 т молока, країнах ЄС — близько 7 т, тоді як в Україні — 4,6 т, Росії — 3,6 т, Китаї — 2 т, Індії — 1,2 т.

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПОЯСИ СВІТУ

Розповідь учителя (слайд)

РИБНЕ ГОСПОДАРСТВО. Крім сільського господарства, продукти харчування людям постачає рибне господарство. Воно охоплює річкове й морське рибальство та марикультуру (мал. 50).

VІ.Рефлексія (слайд).

1. Розкажіть про склад тваринництва світу. Які його напрями є основними?

Тваринництво можна поділити на виробництво продуктів харчування (м’ясо, молоко, яйця) та виробництво сировини (вовна, шкіри, пір’я). Головними його напрямами є скотарство, свинарство і птахівництво, які тісно зв’язані з переробними виробництвами харчової промисловості.

2. Наведіть приклади впливу природних чинників на спеціалізацію тваринництва.

Наприклад, вівчарство традиційно розвивається у гірських або посушливих районах світу.

3. Які напрями має скотарство? У чому полягає різниця їх розвитку в розвинених країнах і країнах, що розвиваються?

Скотарство поділяється на молочне, м’ясо-молочне та м’ясне. Світовими лідерами з найбільшим поголів’ям великої рогатої худоби є розвинені країни і країни, що розвиваються. Але особливості господарювання в них суттєво відрізняються. Інтенсивне молочне і м’ясо-молочне скотарство поширене в лісовій, лісостеповій і степовій зонах помірного поясу (США, Канада, Франція, Велика Британія, Німеччина, Польща, Україна, Росія). М’ясний екстенсивний напрям розвивається в посушливих районах помірного, субтропічного й субекваторіального поясів (Казахстан, Аргентина, Мексика, Австралія, Ефіопія).

4. У яких районах поширене вівчарство? Які воно має напрями розвитку?

Воно традиційно розвивається у гірських або посушливих районах світу. Вівчарство м’ясного напряму поширене в сільських районах країн, що розвиваються. М’ясо-вовняне вівчарство зосереджене в гірських районах помірного поясу Європи і Північної Америки. Тонкорунний і напівтонкорунний напрями характерні для посушливих районів Азії, саван, степових і напівпустельних просторів Аргентини, Австралії, гірських районів Нової Зеландії.

5. Розкажіть про тенденції розвитку світового рибного господарства.

Основною тенденцією є зростання обсягів марикультури — вирощування людьми у природному середовищі.

6. Поміркуйте, чи завжди країни — найбільші виробники сільськогосподарської продукції є її експортерами.

Це буває не завжди. Наприклад, якщо існує велике внутрішнє споживання продукції, або її експорт є невигідним.

7. У чому проявляється зональність світового сільського господарства?

Значний вплив на розвиток сільського господарства мають природно-географічні чинники. Відповідно до земельно-ґрунтових і агрокліматичних особливостей території розрізняють сільськогосподарські зони світу, кожній з яких притаманний певний набір рослинницьких і тваринницьких виробництв.

 

 Робота з тестами в Інтернеті https://learningapps.org/4435722

                                                                             https://learningapps.org/32162558

 

                                                         https://learningapps.org/3821478

VІІ. Домашнє завдання:  Опрацювати § 13.

1

 

docx
До підручника
Географія 9 клас (Бойко В.М., Дітчук І.Л., Заставецька Л.Б., Гринюк Т. А., Смаль І. В., Харенко І. М.)
Додано
25 березня
Переглядів
40
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку