Розчинність залежність її від різних факторів

Про матеріал
Відео на основі презентації https://youtu.be/q4EvEcvFQ2Q?si=cYsdKz2W6LebeoV9
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розчинність речовин, її залежність від різних чинників.

Номер слайду 2

Розчинність– це здатність речовини утворювати з іншими речовинами однорідні системи – розчини. Іншими словами, це міра того, наскільки добре одна речовина може змішуватися з іншою.

Номер слайду 3

Розчинність речовин залежить від багатьох факторів, серед яких: Природа розчинника і розчиненої речовини. Ступень дисперсностіТемпература. Тиск

Номер слайду 4

Природа розчинника і розчиненої речовини: Полярність: Полярні речовини краще розчиняються в полярних розчинниках, а неполярні речовини – в неполярних. Розмір молекул: Менші молекули зазвичай розчиняються краще. Тип хімічного зв'язку.

Номер слайду 5

Ступінь дисперсності - це міра подрібненості речовини. Швидкість розчинення може залежати від ступеня дисперсності. Чим дрібніші частинки, тим більша площа їх поверхні контакту з розчинником, а отже, швидше відбуватиметься процес розчинення.

Номер слайду 6

Температура: Тверді речовини: з підвищенням температури розчинність твердих речовин збільшується. Гази: З підвищенням температури розчинність газів у рідинах зменшується.

Номер слайду 7

Тиск: Гази: Розчинність газів у рідинах прямо пропорційна тиску. Чим більший тиск, тим більше газу розчиниться в рідині. Цей принцип використовується, наприклад, при виробництві газованих напоїв.

Номер слайду 8

Розчинність – це не просто якісна характеристика, а й кількісна. Вона дозволяє нам точно визначити, скільки певної речовини може розчинитися в заданому розчиннику за певних умов (температура, тиск).

Номер слайду 9

Як вимірюють розчинність?Коефіцієнт розчинності: Це найчастіше використовувана міра. Вона показує, яка максимальна маса речовини (в грамах) може розчинитися в 100 грамах розчинника при даній температурі.

Номер слайду 10

Типи розчинів за насиченістю: Ненасичений розчин. Насичений розчин. Перенасичений розчин.

Номер слайду 11

Як утворюється пересичений розчин?

Номер слайду 12

Na. Cl

Номер слайду 13

Ca. CO3

Номер слайду 14

Графічне зображення розчинності: Крива розчинності - це графічне зображення, яке показує, як змінюється розчинність певної речовини в розчиннику залежно від температури.

Номер слайду 15

Як виглядає крива розчинності?Зазвичай, на осі абсцис відкладають температуру, а на осі ординат - розчинність (кількість речовини, яка розчиняється в 100 грамах розчинника). Крива, що з'єднує точки з координатами (температура, розчинність), і є кривою розчинності.

Номер слайду 16

Розбавлені та концентровані розчини. Розбавлені розчини: Це такі розчини, де кількість розчиненої речовини відносно невелика порівняно з кількістю розчинника. Іншими словами, розчинник "переважає". Концентровані розчини: У таких розчинах кількість розчиненої речовини значно більша. Розчинник ніби "насичений" розчиненою речовиною

Номер слайду 17

Чи є поняття концентрованний розчин точне?

Номер слайду 18

Дякую за увагу!Відео:https://youtu.be/q4 Ev. Ecv. FQ2 Q?si=g5 PLb2sb_DIwmo5l