Розділ IV. Королівство Руське (Галицько-Волинська держава) Утворення Галицько-Волинської держави

Про матеріал
«Історія України» для 7 класу (автори Олександр Гісем, Олександр Мартинюк) Перша із п'яти презентацій з Розділу IV. Королівство Руське (Галицько-Волинська держава). Можна використовувати у пілотних класах НУШ. Містить рефлексію та роботу з персоналіями.
Перегляд файлу

Утворення

Галицько-Волинської держави

image

© Коломєєць Лариса

Ви дізнаєтесь: 

              Як і чому Галицьке й Волинське князівства об’єдналися в єдину державу.

              Якою є роль Романа Мстиславича в історії

України. 

              Чому синам Романа Мстиславича довелося вести тривалу й запеклу боротьбу за батьківську спадщину.

Об’єднання Волинського і Галицького князівств

imageОстаннім представником галицької династії Ростиславичів на галицькому престолі був Володимир (1187—1199 рр.), син Ярослава Осмомисла. Після смерті Володимира в 1199 р. до Галича вступило військо волинського князя Романа Мстиславича (1199— 1205 рр.), який був одним із претендентів на галицький престол.

Роман Мстиславич.                Так відбулося об’єднання Галицького і    Волинського    князівств   у     єдину Галицько-Волинську державу.

Галицько-Волинська держава в період правління Романа Мстиславича.

imageДля зміцнення своєї держави Роман Мстиславич розширював її кордони, організовуючи походи на литовців, половців, поляків. Його послів і купців приймали в Константинополі,   містах Німеччини, Польщі, Угорщини. Важливим у політиці князя було приєднання до своїх володінь у

1202   р.   Києва. Кияни охоче   Роман Мстиславич перейшли        під        його       владу, приймає папських відкривши перед князем ворота     послів. міста.

image                                                                                                                                                              Під            владою                                                                Романа

                                                                                                                                                              Мстиславича                                                                        опинилися

Галицьке, Волинське, Київське, Переяславське та Турово-Пінське князівства. Його володіння за розмірами перевершували Священну Римську імперію. Здобувши Київ, Роман до свого титулу додав ще й «великий князь». Деякі дослідники називають Галицько-Волинську державу першою дійсно українською державою.

Прямуючи в липні 1205 р. до Німеччини, біля містечка Завихост (Завихвост) Роман Мстиславич несподівано зіткнувся із загоном краківського князя Лешка Білого. У бою з ним Роман загинув. Про цю подію французька хроніка повідомляє: «Король Русі на ім’я Роман, вийшовши за межі своїх кордонів і бажаючи пройти через Польщу до Саксонії… за волею Божею вбитий двома братами, князями польськими, Лешком і

Конрадом, на річці Вісла».

image

Боротьба синів Романа Мстиславича за відродження Галицько-Волинської держави.

imageЗа спадщину великого князя Романа Мстиславича в боротьбу вступили руські князі   з     інших земель,     Угорщина та Польща. Ще однією силою боротьби за  князівство було галицьке боярство, яке прагнуло       не   допустити        посилення князівської     влади.   Через конфлікт    із боярами      Анна    (вдова   Романа

Мстиславовича) з дітьми  змушена була рятуватися втечею. Провідник боярства Володислав       Кормильчич   у     1213    р. насмілився проголосити себе князем. Уперше цей титул отримувала людина,

imageщо не належала до князівської династії.   Володислав Кормильчич Тільки після більше 30 років жорстокої боротьби сини Романа Данило і Василько змогли відродити єдність володінь свого батька. Наприкінці 1239 р. Данило захопив Київ. Столицею відновленої держави Данило обрав новозбудоване місто Холм, щоб не залежати від галицького боярства.


Данило Романович вступає в Київ. Мініатюра з літопису

Підсумовуємо

         У 1199 р. відбулося об’єднання Галицького й Волинського     князівств волинським князем Романом Мстиславичем.

         Це об’єднання започаткувало появу нової держави, яка на декілька      століть       стала вагомим    чинником        історії Центральної та Східної Європи.

         Загибель    Романа      Мстиславича перервала процес зміцнення держави.

         Згодом сини Романа Мстиславича Данило і Василько змогли подолати опір боярства і втручання інших держав та відновити батьківську спадщину.

Підсумовуємо

Виникненню та піднесенню Галицько-Волинської держави сприяло вдале географічне положення. Вона розташовувалася на перехресті важливих торгових шляхів і була важкодоступною для набігів кочовиків. Віддаленість від Києва послаблювала її залежність від центральної влади. До того ж, ставши єдиною державою, Галичина й Волинь змогли об’єднати свої сили для боротьби з агресією сусідніх Польщі та Угорщини, а пізніше — проти монгольської навали й наступу хрестоносців.

image

Запам’ятайте дати

1199 р. — похід Романа Мстиславича на Галич. Об’єднання Волинськогоі Галицького князівств у єдину державу.

1205 р. — загибель Романа Мстиславича.

1206—1238 рр. — боротьба нащадків Романа Мстиславича за відновлення Галицько-Волинської держави. 

image1239 р. — установлення зверхності  князя Данила над Києвом.  Завершення відновлення  єдності Галицько-Волинської  держави.

Історичні постаті

image

«вистріли у мішень», оцінюючи свою діяльність на уроці

image

pdf
Додано
17 лютого
Переглядів
148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку