Розміщення веб-сайту в мережі Internet.

Про матеріал
Створений вами веб-сайт можна розмістити в Інтернеті на Web-сервері. Webсервер виконує збереження, пошук і обмін файлами в WWW. Наприклад, коли клієнт Web запитує файл із WWW, програма браузер відправляє цей запит на Webсервер, на якому знаходиться даний файл. Сервер відшукує файл на свої дисках і відправляє його комп'ютеру-клієнту, від якого був отриманий запит. Обмін інформацією між клієнтом і Web-сервером відбувається відповідно до протоколу HTTP — загального протоколу, що відповідає за функціонування World Wide Web
Перегляд файлу

Розміщення веб-сайту в мережі Internet.

Мета

Навчитись розміщувати веб-сайти на безкоштовних Web-серверах.

План

1.Реєстрація на Web-сервері.

2.Розміщення сайту з використанням протоколу HTTP.

3.Розміщення сайту з використанням протоколу FTP.

4.Перевірка сайту на наявність помилок шляхом його редагування.

Теоретичні відомості

Створений вами веб-сайт можна розмістити в Інтернеті на Web-сервері. Webсервер виконує збереження, пошук і обмін файлами в WWW. Наприклад, коли клієнт Web запитує файл із WWW, програма браузер відправляє цей запит на Webсервер, на якому знаходиться даний файл. Сервер відшукує файл на свої дисках і відправляє його комп'ютеру-клієнту, від якого був отриманий запит. Обмін інформацією між клієнтом і Web-сервером відбувається відповідно до протоколу HTTP — загального протоколу, що відповідає за функціонування World Wide Web (див. попередні Л/Р.).

Web-сервер  це комп'ютер, що працює під керуванням однієї з операційних систем UNIX, Windows, Macintosh, на який установлена спеціальна програма Webcepeвp. Найбільш поширеною програмою Web-сервер є Apache Server, яка працює швидко і встановлюється безкоштовно (див. вузол www.apache.org). Часто використовуються також програми TomCat, Microsoft IIS, NCSA та ін. За допомогою однієї з таких програм свій Web-сервер може створити будь-яка організація, школа і навіть приватна особа. Однак це не завжди виправдано, оскільки повноцінний Webсервер повинен мати швидке з'єднання з Інтернетом (наприклад, через виділену лінію) і повинен працювати цілодобово. Тому користувачі вирішують проблему Webсерверу за допомогою сторонніх організацій — фірми вашого провайдера чи спеціалізованих фірм, які займаються хостінгом.

Хостінг (від англ. слова hosting — спільне розміщення) — це розміщення Webсайту на обладнанні компанії. Ресурси серверу і лінії зв'язку використовуються спільно безліччю клієнтів.

125

При виборі стороннього Web-серверу керуються двома основними критеріями: ціною і продуктивністю. У професійних розробників Web-сайтів вибір визначається можливостями замовника і стосунками з компаніями, що володіють Інтернетсерверами.

Нині з'являється усе більше Web-серверів, що здійснюють безкоштовний хостінг (наприклад, російськомовні сервери 

www.chat.ru, www.narod.ru, www.boom.ru).

Такі сервери не вимагають оплати за підтримку Web-сайтів клієнтів та існують за рахунок рекламодавців. Зареєстрованому клієнту дається обмежений, але достатній простір на диску серверу — від 5 до 50 Мбайт. На ньому клієнт може розмістити як невеликий, так і солідний сайт. Єдине зобов'язання, що бере на себе клієнт безкоштовного Web-серверу, це розміщення на своєму сайті банерів — маленьких помітних зображень (часто анімованих), призначених для реклами. Втім, згоди клієнта на це, як правило, не запитують — банери вставляються й обновляються без участі власника сайту.

Безкоштовні Web-сервери мають також обмеження у наданому сервісі: вони, як правило, не підтримують сучасні Інтернет-технології PHP, JSP, ASP та ін. Однак свій сайт, що містить звичайні файли HTML, ви зможете розмістити на безкоштовному сервері без особливих проблем. До практичного розгляду цього питання ми тепер і перейдемо.

Створений вами сайт почне «діяти», якщо розмістити його на Web-cepвері. Після цього відвідувачі зможуть «заходити» на сайт і знайомитися з поданими на ньому матеріалами. Для передачі файлів на Web-сервер поширені дві можливості:

з використанням протоколу HTTP;

з використанням протоколу FTP.

Вобох випадках необхідно зареєструватися на одному з безкоштовних Web-серверів, наприклад:

 http://www.hostinger.ru, http://ayola.net, http://www.hut.ru, http://www.topua.net.

Під час реєстрації необхідно заповнити відповідні реєстраційні поля, одне з яких передбачає введення електронної пошти. Після реєстрації автоматично буде відправлено на вказану пошту логін, пароль, адресу для входу в панель керування сайтом, адресу новоствореного вашого сайту (поки що порожнього), FTP сервер, FTP логін, FTP пароль. Ці всі дані потрібні для керування сайтом.

Для передачі файлів за допомогою протоколу HTTP потрібно ввійти у панель управління сайтом, ввівши одержані на пошту логін та пароль. В панелі керування треба знайти вкладку (посилання чи менеджер завантаження файлів). В залежності на якому Web-сервері зареєстровано сайт, зазначена вкладка може називатися порізному. Після цього необхідно там створити папку з назвою index.files

https://studfile.net/html/2706/818/html_U0h9_f4hAY.pM8_/htmlconvd-e4vUmK127x1.jpg

(можна іншу назву, але для певності краще цю). У створену папку на Web-сервері завантажити з власної папки свого комп’ютера всі файли, а в кореневий каталог на Webсервері завантажити файл index.html. Після завершення завантаження можна зайти через будь-який Web-браузер на свій сайт за адресою, що вислана вам на пошту.

Щоб розмістити Web-сайт на сервері WWW, потрібно просто скопіювати файли в одну з папок серверу, призначених для вашого сайту. У попередньому абзаці був розглянутий варіант передачі файлів на сервер, при якому використовується протокол HTTP.

Можливий ще один варіант пересилання — це протокол FTP, що призначений для обміну файлами між комп'ютерами, пов'язаними між собою локальною чи глобальною мережею. В такому випадку комп'ютери взаємодіють один з одним за технологією «клієнт-сервер». Файли зберігаються в центральному комп’ютері (FTPсервері), до якого підключені комп'ютери розподіленої мережі (FTP-клієнти). Клієнт посилає на сервер запит і одержує у відповідь необхідні йому файли. Крім «завантаження» файлів на клієнтський комп'ютер, можна «вивантаження» файлів з комп'ютера клієнта на сервер. Тобто FTP допускає двосторонній обмін файлами між сервером і клієнтом.

Для на комп'ютері-сервері повинна бути встановлена програма FTP-сервер, а на клієнтських комп'ютерах — програма-клієнт. Остання може бути як окремою програмою (наприклад, відома програма CuteFTP), так і модулем, вбудованим в іншу програму (наприклад, FAR, Total Commander).

Алгоритм розміщення сайту за допомогою програми Total Commander (Windows Commander).

1.Запустити Total Commander.

2.Вибрати FTP Соединиться с FTP-сервером…, в результаті чого появиться вікно Соединение с FTP-

сервером. У найбільшій області вікна є перелік створених FTP- з’єднань.

3.Натиснути кнопку Добавить.

4.У нововідкритому діалоговому вікні Настройка FTP-соединения вказати ім'я з'єднання (воно буде відображатися вам у переліку створених FTP-з’єднань) та ввести адресу FTP-сервера, яку було вислано на пошту. Зберегти зміни, натиснувши Ok.

5.Вибрати створене FTP-з’єднання і натиснути кнопку Соединиться.

6.Далі ввести послідовно ім'я користувача FTP (FTP-логін), FTP пароль і дочекатись з'єднання.

7.Після з'єднання на одній з панелей Total Commander буде відображатися вміст папок на Web-сервері (переважно спочатку там нічого немає або є одна папка з назвою сайту).

8.На іншій панелі Total Commander слід перейти у папку, де міститься ваш сайт (на ПК, за яким ви працюєте).

9.Скопіювати потрібні папки та файли.

10.Від’єднатись.

Після завершення завантаження можна зайти через будь-який Web-браузер на свій сайт за адресою, що була вислана вам на пошту. В залежності від того, на якому Web-сервері ви зареєструвалися, скопійований сайт може не зразу стати доступним (максимальна затримка 30 хв).

Практична робота.

Xiд роботи

1.Зареєструйтесь на одному з безкоштовних Web-серверів.

2.Запишіть всю потрібну реєстраційну інформацію у звіт, яка прислана вам на пошту (паролі у звіт не записуйте, бо це ваша конфіденційна інформація).

3.За допомогою Total Commander скопіюйте власний сайт, що створено у попередніх уроках на Web-сервер згідно вказівок, що є в теоретичних відомостях.

4.Перевірте працездатність вашого сайту в Інтернеті.

5.За вказівкою викладача внесіть деякі зміни у сайт.

6.Перевірте чи зміни вступили в дію.

7.Продемонструйте кінцевий сайт мені.

 

docx
Додано
11 жовтня 2021
Переглядів
4133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку