Розмноження рослин: статеве та нестатеве. Вегетативне розмноження рослин

Про матеріал

Конспект уроку: Розмноження рослин: статеве та нестатеве. Вегетативне розмноження рослин

Перегляд файлу

Дата уроку _________________

Конспект уроку

Тема уроку:  Розмноження рослин: статеве та нестатеве. Вегетативне розмноження рослин.
Мета:
Освітня: почати формувати знання учнів про розмноження та розвиток рослин; ознайомити з видами розмноження; дати поняття про те, як передається спадкова інформація від дорослого організму до молодої рослини; визначити значення статевого та нестатевого розмноження у природі.
Розвиваюча: розвивати уміння порівнювати життєві процеси рослин; уміння визначати тип розмноження; уміння логічно мислити та робити висновки.
Виховна: виховувати бережливе ставлення до навколишнього середовища, любов до рідного краю.
Матеріали та обладнання: схеми, малюнки, таблиці.
Основні поняття та терміни: розмноження, розвиток, нестатеве розмноження, статеве розмноження, вегетативне розмноження, диплоїдний набір хромосом, гаплоїдний набір хромосом, гамети.

 

                                                    Структура уроку

 

№ н/п

Етап уроку

Час хв.

І

Організаційний момент

 

ІІ

Перевірка домашнього завдання

 

ІІІ

Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів

 

ІV

Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів

 

V

Сприймання та засвоєння учнями нового матеріалу

 

VІ

Узагальнення та систематизація знань

 

VIІ

Підведення підсумків уроку

 

VIII

Надання та пояснення домашнього завдання

 

 


ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Перевірка домашнього завдання
Учні ланцюжком задають запитання своїм «сусідам», контролюючи правильну відповідь.


ІІІ. Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду учнів
Методом фронтальної бесіди з’ясувати знання учнів про вегетативні та репродуктивні органи рослин. 

ІV. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів
Повідомити тему, мету та завдання уроку. Перед цим учні повинні відповісти на запитання: що вони знають про стать організмів, про розмноження організмів.

V. Сприймання та засвоювання учнями нового матеріалу
Розмноження – це процес відтворення собі подібних організмів, який забезпечує неперервність життя видів на планеті.
Розрізняють дві форми розмноження, що здійснюються спеціальними клітинами або органами: нестатеве – спорами або частинами організму і статеве – гаметами (спеціальними статевими клітинами).

Квітки, які розміщені не поодиноко, утворюють суцвіття. Суцвіття – це сукупність квіток, розміщених у певному порядку, що мають спільну вісь. Це один пагін або система пагонів, що мають квітки. У суцвіттях є різна кількість квіток: від кількох штук до кількох тисяч. 
У комахозапильних рослин квітки зібрані в суцвіття, які добре помітні на відстані (наприклад, соняшник). У вітрозапильних рослин наявність суцвіть підвищує попадання пилку на маточку (пшениця). У суцвіттях утворюється більша кількість плодів, ніж в окремих квітках, а це сприяє зростанню чисельності виду та його поширення.
Нестатеве розмноження – це розмноження, яке відбувається за участю нестатевих клітин лише одного організму. Всі нащадки, які утворилися з цих клітин, є подібними до батьківських , тому що спадкова інформація передається без змін. Нестатеве розмноження обмежує різноманітність ознак нових особин, але може за короткий час забезпечити утворення великої кількості нащадків.
Нестатеве розмноження відбувається за участю нестатевих клітин. У рослин розрізняють такі види нестатевого розмноження:
- поділ клітини навпіл;
- спороутворення;
- вегетативне розмноження.
Поділ навпіл – це розмноження шляхом утворення з однієї 
материнської клітини двох дочірніх, які не завжди схожі одна на одну.
Спороутворення – це розмноження шляхом утворення спеціальних клітин – спор, з яких виникає нове покоління. Спора – це спеціальна клітина, вкрита захисною міцною оболонкою.
При вегетативному розмноженні новий організм бере початок із звичайних клітин тіла. У рослин цей вид найпоширеніший.

VІ. Узагальнення та систематизація знань.
Розглянути переваги статевого розмноження:

- нові особини успадковують ознаки обох батьківських особин;
- мають можливість краще пристосовуватись до навколишнього середовища.

VІІ. Підведення підсумків уроку
Нестатеве розмноження обмежує різноманітність ознак у нових особин, але може за короткий сприятливий період забезпечити швидке утворення великої кількості нащадків з одними й тими ж ознаками.

ІІ. Надання та пояснення домашнього завдання

 

Для нотаток

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
27 вересня 2020
Переглядів
836
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку