Розпад СРСР ,рухи за незалежність в бувших республіках.

Про матеріал

Урок-лекція з елементами еврестичної бесіди тематики,що стосується участі радянських республік на початках боротьби за незалежність при розпаді СРСР.Дає повну оцінку подій того періоду.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Лекція № 21

Розпад СРСР,рух за суверенітет в бувших союзних

Республіках.Росфя на рубежі  20  і 21 ст.

Відновні і незалежні держави.


Мета- висвітлити причини , що призвели до розпаду СРСР

         -ознайомити студентів з історичними подіями в Росії на рубежі 20 і 21              століття.

Тип заняття: леція

                                    Хід лекції:

1)організаційний момент.

2)повідомлення теми, мети і плану лекції

3)актуалізація оперних знань.

-визначте основну мету перебудови в СРСР

- які реформи були проведено в період перебудови?

-визначте розстановку політичних сил в СРСР напередодні його розпаду

- які позитивні зміни відбулись у зовнішній політиці СРСР в період перебудови?

4)мотивація навчальної діяльності.

5)вивчення нового матеріалу

                               План:

1)національно0патріотичні рухи в союзних республіках та парад суверенітетів.

2)створення СНД.

3)Політика Б.Єльцина і реформи Є.Гайдара

4)Чечно-російські війни

5)Політика В.Путіна та Д.Медведєва.

 


1-національно-визвольні рухи народів СРСР набували великого розмаху.

Національна політика КПРС зводилась до насильницької русифікації населення,до нехтування інтересами окремих націй і народів. народи СРСР хотіли звільнитись від опіки Москви. Найактивнішими були республіки Прибалтики. Там у 1988р. виникли могутні нац. організації - «народний фронт Естонії», литовський «Саюдіс», «народний фронт Латвії», що пропагували за вихід СРСР.

  • У листопаді 1988иВерховна Рада Естонської РСР проголосила державний суверенітет Естонії , це був початок кінця СРСР.

В Бельгії почали проводитись нац..фольклорні свята  фестивалі -«співаюча революція».23 серпня 1989р. вони утворили живий ланцюг між Вільнюсом, Ригію і Телліномза незалежність

  • У Молдавії з вимогою виходу з СРСР виступив «народний фронт Молдови»
  • Своєрідно склались міжнаціональні відносини в республіках Закавказзя і Сер. Азії. Невизначеність етнічних кордонів ,екологічні,демографічні проблеми стали причинами нац. зіткнень . у 1989-1990рр. такі зіткнення відбулись у Фергані , Андижані(Узбекистан),Душанбе(Таджикистан), Казахстан - великі жертви.

Складна ситуація в Нагорному Карабасі в Азербайджані. Більшість населення цього краю – вірмени,виступали за приєднання до Вірменії і наслідок цього була ворожнеча між Азербайджаном і Вірменією,війна між ними до 1993р.

  • В лютому 1990р. Литва оголосила про свій суверенітет.
  • В Москві 12.06.1990 було прийнято Декларацію про державний суверенітет Росії,але в складі СРСР у червні 1991 року першим президентом Росії став Б.Єльцин
  • Декларації про суверенітет проголосили Україна,Білорусь,Молдова,Грузія,Вірменія. В такій ситуації Комуністична партія взялась до насильницьких дій,розігнання кийками мітингів і демонстрацій у Львові ,Вільнюсі ,Білорусії,Карпатах,Тбілісі(криваве побоїще).у січні 1990р.за наказом Москви було запроваджено надзвичайний військовий стан в Баку,пролилась кров. А у 1991р. в Ризі і Вільнюсі були виведені н вулиці танки,гинули люди.
  • 14 листопада у Ново – Огарьово,7 республік (Росія,Білорусь,Азербайджан,Казахстан,Киргистан,Туркменистан,Таджикистан) оголосили про наміри створення нового міждержавного утворення.

1 грудня 1991р- Всеукраїнський референдум і президентом обрано Л.Кравчука.Надії на відтвореня на СРСР уже не було.

2. - 8 грудня 1991р.- у Біловецькій Пущі президенти Росії, України і Білорусії(Єльцин,Кравчук,Шушкевич)підписали угоду про створення  Співдружності Незалежних Держав(СНД).21 грудння 1991р.до них приєднались Вірменія,Азербайджан,Казахстан,Каргистан,Молодова,Таджикистан,Туркменистан,Узбекистан.У 1993р. до СНД увійшла Грузія. В СНД була швидше політичною декларацією ,аніж реальним договором.25 грудня 1991р.-Горбачов заявив про свою відставку,СРСР припинив своє існування.

3.- сформульований Єльциним уряд був з радикально настроєних економістів,де виділився Єгор Гайдар. Він проголосив метою реформ-перехід до економіки зх. типу. По розрахунках уряду Гайдара,зростання роздрібних цін очікувалось в 2-3 рази,але вони зросли в 6 раз. Ціни  було відпущено ,як і зарплата, рішуче почата приватизація. Все супроводжувалось безробіттям,посиленням соц. - ек. розчарування,спадом виробництва. Це була «шокова терапія» . На хвилі критики нової влади згуртувалась радянська парт номенклатура на чолі з Р. Хасбулгатєвим. Новий уряд він звинуватив у некомпетентності. Була ним створена альтернатива «антикризова програма».Суть її полягала в помякшені  шоку,гальмуванні ринкових реформ,посилення державного контролю над ек. та її централізацією, дотації на %. Але реформи Єльцина почали давати свої результати уже н 2 етапі розвитку ек. відносин після 1992р.

1-ий етап:1992-1994 рр. - етап кризи,спад видавництва.

2-ий етап:1994-1996рр.формування ринкової інфраструктури,кредитування ек. по позитивній % ставці,ослаблення інфляцій.

3-ий етап:понижена інфляція,досягнута стабілізація (1996-1998)

12 грудня 1993р-уряд Б.Єльцина  прийняв  нову Конституцію.

В кінці 1996р. президентом Росії,Казахстану і Білорусі підписали договір щодо поглиблення інтеграцій. Найтісніший союз виник між Росією і Білоруссю. У квітні 1996р. вони підписали договір про утворення співтовариства тих держав.

За сприяння Росії була зупинена війна в Придністровї і Абхазії. У 1996р. Б.Єльцин вдруге став президентом Росії.

Він залишив свій пост достроково,подавши у відставку напередодні 2000р.Своїм поступком він призначив примєр міністра В. Путіна.

4.- 1 Чеченська війна – військовий конфлікт між Російською федерацією та Чеченською Республікою Ічкерією ,що відбувався переважно на території Чечні у період з 1994 по 1996 р. Результатом конфлікту стала перемога чеченських збройних сил та виведення російських військ ,масові  руйнування,жертви та збереження Чечнею незалежності.

Конфлікт полягав у прагненні Росії приєднати до себе Імперію,яка колись була 16 республікою СРСР , але згодом реалізувала своє конституційне право на вихід з СРСР. Імперію визнали Афганістан і Грузія. Напад  на Імперію  був актом  агресію Росії. Дж. Дудаєв - керівник Імперії . Битва за Грозний стала наймасштабнішою битвою в Європі ,з часів закінчення другої світової війни. Загинуло близько 120 тис. чеченців , 200 тис. поранено. 2-га Чеченська війна (1999-2002)- бойові дії велись на території Чечні. На ній російських військ було більше ,серед них було більше досвідчених частин і вони намагались уникати втрат особливо серед особового складу. Повільно просуваючись вглиб Чечні,спочатку вони намагались встановити контроль над пн.її частиною(до р.Терек) і утв. там буферну зону. Операція по захопленні Грозного тривала близького 3 місяців, серйозні втрати російських військ.

В середньому щоденні втрати 40-50 солдат. Обстріли майже зрівняли Грозний з землею. Центр опору чеченців зміщується до гірських районів,партизанська війна.

Росія ж починає відновлювати контроль над Ічкерією :затвердження нової Конституції Чечні,проведення виборів. Президентом став проросійський Алу Алханов . Втрати серед мирного населення 15000-24000 жителів.

5.- у внутрішній політиці В.Путін проводив послідовний і жорстокий курс на централізацію і зміцнення Вертикалі влади. Першою зміною в конституційно-політичній системі країни було здійснено в серпні 2000  р. зміна порядку формування Ради Федерації. Путін оголосив про намір відмінити вибори глав регіонів,мотивувавши це посиленням боротьби з тероризмом. Було здійснено перехід до вборів депутатів Держдуми, за партійними списками.

У грудні 2003р. після виборів у Держдуму більшість місць отримала пропрезидентська партія «Єдина Росія»(на чолі з Б. Гризловим)

У лютому 2006р.заступником керівника адм.. президента РФ В.Сурковим була висунута концепція суверенної демократії(політика президента повинна користуватись підтримкою більшості населення Росії). Путін стабілізував сусп.-політ. Ситуацію в Росії,але він придушує цивільні права і свободи демократичних інститутів,ліквідація цивільного суспільства,над централізація,бюрократія,придушення ЗМІ. Але утв. молодіжні організації,що підтримував політику Путіна,які мали б зберегти суверенітет Росії. Але за Путіна ек.країни розвиваються швидкими темпами:зростання внутрішнього попиту,накопичення золотовалютних резервів і стабілізаційний фонд,зростає ВВП. Путін реорганізував податкову систему,знизивши проценти ставки податків:єдиного,оборонного ,соц. -податкову ,податку на прибуток. Проведено ряд реформ:пенсійна (2002р.),банківська(2001-2004)реформи трудових стосунків,електроенергетики і залізниць.

У 2005р.Путін оголосив про початок реалізації нац. проектів в соц.- ек . сфері «здоровя» , «освіта», «житло» і «розвиток АПК». Проводив заходи по стимулюванню народжуваності в Росії,збільшення дитячих посібників. у червні 2000р. Путіним була затверджена «концепція зовнішньої політики РФ»

2000-2007рр. Путін брав участь в самітах «групи восьми» в  Японії,Греції,Канаді,Франції,Німеччини. В ході президентських виборів в Україні у 2004 р. підписав договір про передачу Китаю о.Тарабарова і половини о-ва Іссурійського.

2005-зустріч Путіна з Дж.Бушем в Словаччині,на тематику демократії в Росії.

8 травня 2008р- інавгурація Д.Медведєва і призначення на пост глави уряду В.Путіна. ек. криза 2008-2010рр.зачепила РФ першим його указом став закон, що передбачає забезпечення житлом ветеранів 2-ої світової війни. Наступним став указ «про заходи по розвитку житлового будівництва»-формування доступного ринку житла. Указом про розвиток і модернізацію вищої освіти ,її інтеграції.

2008р.-указ «про невідкладні заходи по ліквідації адм..обмежень при здійсненні підприємницької діяльності»

В % Медведєв назвав виробництво зерна пріоритетним ,додаткові посіви.

У 2008 році Д.Медведєв підписав указ,що збільшив гарантії по банківських вкладах фізичних осіб до 700 тис.рублів.

У липні 2008р. Медведєв затвердив нову Конституцію зовнішньої політики Росії. Він визнав незалежність Пд. Осетії і Абхазії,деяких регіонів Грузії.

8.04.2010 р Медведєв і Б. Обама підписали договір про продовження базування рос. Чорноморського флоту в Криму після 2017р.

3 липня 2010 р.-діє Митний Союз Білорусії,Казахстану і Росії.

6)систематизація і узагальнення

7)підсумок

8)домашнє завдання

 

doc
Додано
7 серпня 2018
Переглядів
807
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку