Розповідь театральної завіси 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Розповідь театральної завіси" , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття завіси театру, історії виникнення театральної завіси та її призначення. Представлені різні зображення театральної завіси. Дано творче завдання "Ескіз театральної завіси", та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розповідь театральної завіси

Номер слайду 2

Ви знаєте, що існують різні театри. Які театри відвідуєте ви? З яким настроєм та емоціями ви готуєтесь до відвідування театру, перегляду театральної вистави?

Номер слайду 3

У сучасному світі існують тисячі оперних, драматичних, естрадних, комедійних, камерних та інших театрів.

Номер слайду 4

Відвідування театру — це особливий захід. В цьому є щось незвичайне, майже таємниче. У театрі свої правила і звичаї, які змогли встояти і не зламатися протягом сторіч, навіть під натиском ери технологій.

Номер слайду 5

Коли заходиш до театру, мимоволі відчуваєш себе якось особливо піднесено і поринаєш в казку, нехай навіть на кілька годин. Ця театральна атмосфера заворожує кожного.

Номер слайду 6

А знавці театрального мистецтва скажуть, що такий наш піднесений настрій обумовлений грамотно організованим сценічним простором.

Номер слайду 7

Що таке сценічний простір? Із чого він складається? Його основними складовими є завіса та декорації (задник, лаштунки тощо). Що перше зустрічає глядачів у залі театру? Звісно, це театральна завіса.

Номер слайду 8

Театральна завіса у театрі «Віденська народна опера»Театральна завіса — це текстильний елемент декору сцени, який є невід’ємною частиною будь-якого театру або залу.

Номер слайду 9

Дивлячись на неї, можна зрозуміти, про що йтиметься у спектаклі, але іноді й ні. Завіса нібито захищає сцену та весь сценічний простір — зберігає таємницю майбутнього спектаклю.

Номер слайду 10

Вона не дає глядачу можливості побачити оформлення та декорації до початку дії, відгороджує сцену на час зміни обстановки.

Номер слайду 11

Але, крім того, у завіси є і естетичні завдання. По-перше, вона сповіщає про початок вистави. Розкриття завіси допомагає глядачам зануритись у світ фантазії, у цей момент він налаштовується на атмосферу ілюзії театру.

Номер слайду 12

По-друге, завіса може використовуватися як частина художнього простору і навіть як окремий «персонаж» вистави. Завіса «Парнас». Найцінніший живописний шедевр Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької

Номер слайду 13

Роздивіться уважно фото з різними завісами подані на сторінках підручника. Які завіси вам подобаються більше — із зображеннями чи просто кольорові? Чи знаєте ви, як з’явилася театральна завіса?

Номер слайду 14

Для допитливих Існують історичні свідчення, що театральна завіса виникла в театрі ще за часів Стародавнього Риму. Там вона вперше почала відокремлювати театральну залу від сцени. Цікаво, що завісу перед початком вистави опускали в щілину в підлозі, а не піднімали угору, як ми до цього звикли.

Номер слайду 15

Більш складні конструкції завіси були винайдені пізніше, приблизно в XVII столітті, коли швидко й бурхливо розвивалося театральне мистецтво. Тоді однією з можливостей передати глядачеві потрібний настрій стало використання саме театральної завіси.

Номер слайду 16

В ХХ столітті театральна завіса стає справжнім музейним скарбом. В той час у дерев’яних театральних приміщеннях часто траплялися пожежі. Багато стародавніх театральних завіс було знищено вогнем або значно зіпсовано. Завіса Одеського національного академічного театру опери та балету

Номер слайду 17

Театри, як і люди, народжуються, розквітають, мають свій вік і термін існування і, на жаль, деякі вмирають. Старі театральні завіси, як і декорації, стають нікому не потрібним мотлохом. Але знайшли рішення цієї проблеми.

Номер слайду 18

І деякі завіси, що «дожили» до появи цих музеїв, оселились там.

Номер слайду 19

В ХХ столітті, виникла низка театральних музеїв. Адже деякі з них зроблені за ескізами видатних художників: П’єтро Гонзаги, Михайла Врубеля, Олександра Бенуа, Генріха Семірадського, Пабло Пікассо й інших.

Номер слайду 20

Для допитливих Символами театру вважаються театральні маски. Дві маски — комедії і трагедії — уособлюють собою театр взагалі.

Номер слайду 21

Творче завдання«Ескіз театральної завіси до улюбленої вистави». Створіть ескіз театральної завіси до улюбленої вистави. Оберіть виставу, до якої хочете зробити завісу. Обміркуйте ідею оформлення завіси (що має бути зображено на завісі, щоб відповідати ідеї вистави — місце, де відбуваються дії, головні герої тощо).

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
6159
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку