Як народжується декорація 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Як народжується декорація" , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття сцени театру та декорації в театрі, історії виникнення сцени та її призначення. Представлені різні зображення театральної сцени з декораціями. Дано творче завдання "Моя професія сценограф", та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як народжується декорація

Номер слайду 2

Чи може вистава відбуватися зовсім без декорацій? Для чого потрібні декорації? Скільки декорацій необхідно до однієї вистави?

Номер слайду 3

Продовжуючи подорож світом театру, зазирнемо туди, куди глядач не потрапляє — у світ за лаштунками.

Номер слайду 4

Коли глядач потрапляє до театральної зали, то його зір прикутий до сцени. Що ж таке сцена?Сцена — місце, де відбувається театральна вистава.

Номер слайду 5

Для допитливих Якщо заглянути в історію театру, то можна побачити, що слово «сцена» походить від грец. «skene» — балаган, підмостки. В епоху зародження грецького театру сцена була кліткою або наметом, прибудованої позаду оркестру (ігрового майданчику).

Номер слайду 6

Коли в залі відкривається завіса, глядач бачить бічне обрамлення сцени, виконане зі смуг тканини, розташованих вертикально — це лаштунки, а перше, що звертає на себе увагу — задник — розписний або гладкий фон з тканини, підвішений в глибині сцени. Далі

Номер слайду 7

Перший відомий театр був у Стародавній Греції. Власне у Греції перший кам'яний Театр був побудований в Афінах — Театр Діоніса, він став зразком для усіх наступних театрів як стосовно побудови взагалі, так і розташування окремих частин. З історії театрів

Номер слайду 8

Ось так виглядала сцена театру. Актори виходили із будови, яка називалася скена, її часто розмальовували, створюючи певне тло, зараз це б назвали «сценічний пейзаж». Від скени і пішло сучасне слово сцена. Пісні виконувала група співаків, яка називалася хором. Вони виступали на площадці – орхестрі, у якої була форма кола. У її центрі знаходився алтар (присвячений Діонісу-Богу вина та родючості).

Номер слайду 9

Ось так виглядав Римський театр. На сцені не має алтаря, хору. Головним місцем дійства стала сцена. На ній з'явилися навіс та задня частина (задник),на якій був зображений будинок з кількома виходами для акторів.

Номер слайду 10

Мандруючий театр комедії. Ззаду на передвижній сцені була завіса, а з боків робили дві добудови із розфарбованих дошок. В них були виходи для акторів. Театр середньовіччя

Номер слайду 11

Театральне мистецтво - це дивовижне мистецтво – наповнене барвами хореографії, акторської майстерності, музичним супроводом, працею художників, які оформлюють сцену, гримують акторів, де є магія кольору і світла.

Номер слайду 12

Декорації, бутафорія, меблі, костюми, грим і освітлення складають художнє оформлення вистави.

Номер слайду 13

Декорація (від латинського «прикраса») — художнє оформлення дії на театральній сцені. Створює зоровий образ дії засобами живопису й архітектури. Слово «декорація» найчастіше вживається для позначення приладдя театру. Декорації призначаються для створення ілюзії місця, в якому відбувається дія, що розігрується на сцені.

Номер слайду 14

Тому театральні декорації (задники) — це здебільшого або пейзажі, або види вулиць, площ та різноманітні інтер’єри.

Номер слайду 15

Декорації повинні бути корисними, ефективними, функціональними. Створення декорацій і декоративне оформлення вистави — ціле мистецтво, яке називається сценографія.

Номер слайду 16

Як же створюються декорації для вистави? Хто їх створює?Декорації створюють художники-декоратори/художниці-декораторки за попереднім ескізом сценографа.

Номер слайду 17

Ескізи роблять, детально опрацьовуючи кожну зі сцен вистави. До того ж враховують всі деталі.

Номер слайду 18

Головна декорація в сценах — фон (задник), після неї йдуть предмети для антуражу, що оточують учасників/учасниць дійства. Леон Бакст. Театральна декорація до вистави фікшен-роману Лонга «Дафніс і Хлоя»

Номер слайду 19

Для допитливих Художник-декоратор займається організацією та виконанням робіт в процесі створення або відновлення декорацій для оформлення вистав, концертів та інших видовищних заходів. Микола Добролежа Сцена до вистави за твором М. В. Гоголя «Майська ніч»

Номер слайду 20

Творче завдання«Моя професія — сценограф/сценографка».«Моя професія — художник-декоратор/художниця-декораторка». Створіть ескіз декорацій до улюбленої вистави.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Виконати ескіз оформлення сценічного простору для вистави, можна з дійовими особами (техніка та матеріали на вибір учня).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Бажаю приємної творчості та натхнення!Сподобалась презентація, став будь- ласка . Дякую.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лутай Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
4330
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку