Образотворче мистецтво "Загадки і секрети бутафорії". НУШ 5 клас

Про матеріал
Презентація до уроку образотворчого мистецтва 5 клас НУШ. "Загадки і секрети бутафорії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загадки і секретибутафорії5 клас

Номер слайду 2

Що означає таке загадкове слово «бутафорія»?Чи можна без бутафорії зіграти виставу?Чи важлива у театрі така професія, як бутафор/бутафорка?Якими матеріалами він користується?

Номер слайду 3

Оформлення вистави не закінчується зі створенням декорацій. Сцена повинна допомагати акторам та акторкам «проживати» кожний епізод у виставі. А як це можна зробити? Треба наповнити сценічний простір предметами, необхідними для вистави. Чи можна уявити кімнату без меблів? А ліс без кущів та дерев? Чи буде виглядати розкішним палац, в якому нема жодних предметів, які підкреслюють багатство та розкіш?Всі ці необхідні для вистави предмети і є бутафорією. Бутафорія — спеціально виготовлені предмети, зроблені з легких і дешевих матеріалів копії справжніх речей (меблів, посуду і т. ін.), що використовуються в театрі як предмети сценічної обстановки. Предмети бутафорії дешеві, міцні, підкреслено виразні ззовні. Меблі, посуд, шкатулки, вази, що використовуються у театральних виставах зазвичай виготовлені з більш легких матеріалів, важать менше, їх зручніше переносити. Наприклад, у виставі за сценарієм потрібно золоте кольє з дорогоцінних каменів, яке не може собі дозволити жоден театр. Що робити? Бутафор/бутафорка зробить таке кольє з штучних пластикових каменів, які будуть виглядати не гірше за справжні. Бутафорські предмети зазвичай більш яскраві і виразні, ніж справжні. При цьому бутафори зазвичай відмовляються від відтворення не видимих глядачеві деталей. Чому? В театрі ці предмети публіка бачить здалеку, і тому з будь-якої частини залу для глядачів повинно бути зрозуміло, що це за предмет. Глядач повинен вірити в реальність всього, що він бачить на сцені: в реальність коштовностей, зброї, меблів, скульптур.

Номер слайду 4

Виготовленням бутафорії у театрі займаються художники-бутафори/художниці-бутафорки. Всі матеріали, які використовують художники для створення бутафорії перерахувати неможливо. У роботу іде практично все, що є під рукою і на що здатна уява художника. Але основними є папір (паперові маси, картон), тканина, пінопласт і гіпс. Також не оминають своєю увагою бутафориметал, сучасні синтетичні матеріали, лаки, фарби та ін.

Номер слайду 5

Сьогодні бутафорія використовується для оформлення не тільки вистав, а й торговельних або концертних залів, виставкових просторів. Створення імітації скульптури,меблів, зброї, продуктів харчування, текстилю та інших предметів, які використовується в якості декору при проведенні свят, урочистих заходів, рекламних акцій користується великим попитом. Бутафорія у багатьох випадках успішно замінює оригінальний реквізит, оскільки найчастіше вона обходиться дешевше і є більш практичною. Творче завдання«Створення бутафорії для улюбленої вистави».

Номер слайду 6

Підготувати 2 аркуші паперу. Скласти аркуш навпіл. Розрізати на 2 частини. Теж саме повторити з другим аркушем. Скласти кожну частину «гармошкою». Зігнути навпіл. Склеїти між собою, так щоб отримати коло. Вирізати з кольорового паперу дрібні оздоблення для годинника. Прикрасити годинник різними елементами. Послідовність виконання .

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Годинник для вистави готовий.

pptx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
940
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку