Розробка інтегрованого уроку на тему:«Технологія виготовлення нічних сорочок»

Про матеріал

Інтегрований - це нетрадиційний вид уроку, одна з форм реалізації міжпредметних зв'язків й інтеграції знань з кількох предметів. Він дозволяє поєднати знання з різних областей для рішення однієї проблеми, дає можливість застосувати отримані знання на практиці. Його доцільно проводити для учнів, що навчаються за професію “Кравець"

Перегляд файлу

       Перед тим, як щось зробити,

       Треба подумати про наше                                                                                                                                               сьогодення,

       Минуле, майбутнє, про людей

       І знайти між цим всім зв'язок.

           Б.Паскаль

Тема уроку: «Технологія виготовлення нічних сорочок»

Мета уроку:

  • удосконалення, поглиблення та закріплення знань про види спальної білизни, волокнистий склад тканин для їх виготовлення; забезпечення високого рівня знань новітніх технологій виготовлення швейних виробів;
  • формування в учнів системи загальних та спеціальних знань, умінь і навичок; сприяння розвитку творчих здібностей, інтересу до професії;
  • виховання в учнів почуття прекрасного.

Тип уроку: інтегрований

Обладнання: проспекти, картки, малюнки, відео та мультимедійні презентації, зразки швейних виробів, буклет.

Міжпредметні зв’язки: виробниче навчання, ТВО, матеріалознавство, обладнання, історія одягу, охорона праці, економіка.

Хід уроку

І.Організаційний момент.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Викладач, майстер в/н: Наближається до завершення навчальний рік. Час підводити підсумки. Ось і ми вирішили з’ясувати, чого ви навчилися , яких успіхів досягли в опануванні такої цікавої професії, як Кравець.

Згідно державних стандартів ви отримали необхідні знання з спец предметів, та навички на уроках виробничого навчання і склали іспит, отримавши кваліфікацію кравця 2-го розряду.

Серед виробів, які були представлені кваліфікаційній комісії, були і комплекти постільної білизни. Тому пропонуємо згадати види та методи обробки цих виробів, їх волокнистий склад.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Опитування учнів супроводжується переглядом презентації: «Комфортний сон та його складові» та демонстрацією методів і прийомів обробки.

Цікавий факт: людина спить: 8годин на добу, 10днів в місяць, 120днів протягом року і 22роки із 66років життя.             

  • Сон
  • Що забезпечує комфорт сну?
  • Які швейні вироби входять до комплекту постільної білизни?
  • Яких розмірів вона буває?  
  • Охарактеризуйте види наволочок за призначенням
  • Які шви використовують для обробки наволочки?
  • Які шви використовують для обробки підковдри?   
  • Як можна обробити отвір?
  • Де він може бути розташований?
  • Продемонструйте послідовність обробки наволочки

ІV. Формування й поглиблення знань та вмінь (проводиться у формі імітаційної гри).

Викладач: Але спальна білизна це не тільки постільна, а і натільна білизна: нічні сорочки, піжами та інші речі, які роблять сон людини справді комфортним. Щоб розібратися в асортименті цих виробів, з’ясувати методи їх обробки пропоную у незвичайній формі організувати навчальну діяльність, уявивши себе учасниками творчої лабораторії – ательє.

 Учасники імітаційної гри: дизайнер, історик, бригадир, лаборанти, технолог, кравців, фахівець з ОП, контролер, економіст.

  • Дизайнер (характеризує білизну для сну, дає визначення показникам якості);

(Перегляд презентації «Нічні сорочки від минулого до сучасності»);

 Нічна сорочка - необхідна деталь у гардеробі будь-якої жінки. Видів цього одягу безліч - від тонких мереживних коротких пеньюарів до «бабусиних» сорочок і теплих піжам, - і пані залишається лише зупинити свій вибір на тій сорочці, в якій вона відчуватиме себе найкомфортніше.

На сьогоднішній день кожна жінка може підібрати собі сорочку відповідно до власних побажань або потреб.

Одні люблять моделі з декоративними елементами - сексуальні мереживні сорочки, деталі з шнуруванням, інші відчувають себе добре лише в об'ємній фланелевій сорочці або класичній піжамі. Вибирайте матеріал на власний розсуд - бавовна, шифон, поліестер, - все це залежить від особистих переваг і кліматичних умов.

У нічної сорочки, як і у будь-якого іншого предмета одягу, є своя власна історія. Цікаво, що аж до пізнього Середньовіччя такої білизни не існувало взагалі: жінки, та й чоловіки теж, спали або зовсім оголеними, або в тому ж одязі, в якому ходили вдень. Потім з’явилася деяка подоба довгих суконь з полотна – їх одягали під час сну для того, щоб вони вбирали піт. Крій був однаковим і для чоловіків, і для жінок – сорочка швидше нагадувала балахон, зроблений з одного суцільного шматка тканини.                            

  • Історик (проводить екскурс з історії питання)

 В другій половині XIX століття сорочка все ще має традиційний крій без рукавів, або з короткими рукавами, овальним вирізом, і зверху неї одягається ліф, або жилет.

Довгі, широкі сорочки із білого полотна  з глибоким овальним вирізом  і короткими рукавами  типові для кінця XIX ст.

Нижній одяг греків складався з єксоміса, сорочки на одній бретелі, що не доходить до колін. 

Туніка древніх греків була нижнім одягом. Часто одягали дві туніки одну коротку, іншу довгу, нижню з рукавами, верхню без рукавів.

Не відрізнялися красою і нічні сорочки, які доводилося носити мешканкам Радянського Союзу – виготовлені з сатину або фланелі, вони відрізнялися відсутністю будь-яких чітких форм і величезними розмірами. Не випадково чоловіки їх прозвали нічними кошмарами.

  • Дизайнер

Класична нічна сорочка . Традиційна, довга, вільна сорочка - варіант, який личить жінкам різного віку.

Babydoll або негліже.     Молоді жінки часто віддають перевагу саме такий сорочці - короткій моделі, прикрашеній всілякими деталями, такими як бантики, мережива, стрічки, аплікації, шнурування і навіть хутро. Дівчата, яким ближче стиль не інфантильний, але неодмінно сексуальний, можуть зупинити свій вибір на негліже - більш жіночній моделі, як правило прозорій і на тонких бретелях. Негліже виготовляють з шовку, шифону, нейлону. Це незмінні супутники пристрасних романтичних ночей, оскільки ця сорочка дуже спокусливо оголює тіло.

Пеньюар.   Пеньюари теж личать всім жінкам незалежно від віку. Це вільного крою блуза подовженого силуету, що закриває коліна. Є також і альтернативні варіанти класичного пеньюара, з щільнішого матеріалу і різної довжини - до середини стегна, і такі що спускаються нижче, практично до п'ят. Серед пеньюарів ми знайдемо і тонкі мереживні моделі, шифонові і шовкові, з вишивкою і аплікаціями.

Піжама.  Класичний нічний одяг, що відрізняється від всіх інших довгими штаньми і сорочкою на гудзиках. Модниці можуть вибрати для себе і іншу піжаму - з короткими шортиками. Піжами бувають бавовняні, шифонові, синтетичні, зроблені з поліестера. Найбільш доречні бавовняні піжами, бо дозволяють тілу дихати, пропускаючи повітря. Проте, популярні і моделі з композитних матеріалів, вони роблять одяг теплішим. Ви також можете вибрати шовкову піжаму, яка сексуально облягатиме всі вигини тіла.

Сорочка-футболка.      Дуже популярна і така модель, вона дуже нагадує об'ємну футболку. Може бути виконана з бавовни, віскози, та інших матеріалів.

Сорочка-шеміз.    Шеміз - це класичний нижній одяг, що деякий час носився виключно як частина денного гардероба. Її перевагами була здатність захищати одяг від поту, зігріваючи при цьому. Сьогодні шеміз повертається вже як нічний одяг.

Ультраоб'емна сорочка .    Вагітна жінка потребує спокійного і комфортного нічного часу доби. Саме тому в цьому випадку вибір її повинен зупинитися на великій, широкій, вільного крою сорочці. При цьому нічний одяг такого стилю - це зовсім не обов'язково лише сорочка з бабусиної скрині - це може бути і піжама з короткими або довгими штаньми, і негліже на тонких бретелях. Головне - є додатковий об'єм і жодної ніяковості в рухах. Для більшого комфорту такі моделі мають поясочок.

Викладач:  Вибираємо матеріал.      Найбільш комфортними вважаються моделі, виконані з таких тканин як бавовна, фланель, шовк, атлас. Лідером, безумовно тут є бавовна - її легко прати, вона легка, дозволяє тілу дихати. Якщо ви віддаєте перевагу теплу і м'якості - вам підійдуть фланелеві сорочки. Для персон екстравагантних, люблячих шик у всіх його проявах, кращим рішенням стане сорочка з шовку або атласу.

Віртуальна лабораторія: перегляд презентації «Яка сорочка ближче до тіла»);

Вдягає природа.

Хімічні волокна з'явилися щойно в кінці XIX століття. До того часу людство знало тільки льон, вовну, бавовну і шовк. Подумати тільки: одяг з цих матеріалів наші предки створили шість тисяч років тому! Першим природним волокном, яке почала використовувати людина, став льон. Про це свідчать археологічні розкопки у долині річки Ніл на території сучасного Єгипту.

Згодом почали виготовляти одяг з вовни. Найбільш рання дата, пов'язана з вівчарством і виробництвом вовни і підтверджена розкопками, відповідає 4000 року до н.е.

Третє важливе волокно, освоєне людиною, - бавовна. Її почали виробляти у 1000 році до н.е. Слово «бавовна» (англ. - "cotton") походить від арабського "qoton". Однією із загадок людської цивілізації залишається питання: яким чином людина навчилася вирощувати бавовну, прясти її і ткати з неї тканини в один і той самий час на різних континентах - в Азії та у Південній Америці, в країні древніх інків та Перу. Зрештою, єгипетські мумії, датовані 2500 роком до н.е., були обгорнуті у тканину щільністю 540 ниток на 1 дюйм! Для порівняння - найкращі сучасні англійські тканини такого типу мають щільність 350 ниток на 1 дюйм.

  • Лаборанти (визначають склад матеріалів)

Учень: Шовк варто любити за самі тільки легенди про нього. Одна з цих легенд розповідає, що першою відкрила шовк китайська імператриця Хен Лінг Чі ще в третьому тисячолітті до нашої ери. Вона помітила, що з кокона гусені, який впав в окріп, почали відділятися тонкі делікатні волокна. Це і дало початок древній культурі шовкопрядіння.

Сучасні археологи виявили у китайських провінціях Хубей і Хунань 152 шовкових виробів, а серед них - 35 предметів одягу у відмінному стані. Отже, нема сумнівів, що шовківництво виникло приблизно за дві тисячі років до Різдва Христового (епоха пізнього неоліту) і досить швидко стало розвиненою промисловою галуззю.

Це вже потім наука доведе корисні властивості шовкових тканин. А тоді, п'ять тисячоліть тому, їх збагнули навіть неграмотні мешканці Піднебесної, позбувшись подряпин і подразнень на тілі, викликаних звичним грубим одягом.

Це воістину диво, що китайцям вдавалося так довго зберігати у таємниці технологію виготовлення шовку! За контрабанду листя тутового дерева і личинок шовкопряда китайський закон передбачав болісну смерть. Але жадоба до багатства врешті взяла гору. Тут також не обійшлося без легенд. Подейкують, ніби один хитрий індійський раджа посватав китайську принцесу. А як придане забажав... ну звісно ж, секрет шовку. Наречена перевезла личинки тутового шовкопряда і насіння шовковиці у своїй високій весільній зачісці. Правда це чи байка, однак приблизно в V столітті шовк уже був вивезений з Китаю. Його почали виробляти одночасно в кількох країнах світу.

Китайці залишилися вірними шовку до сьогодні. Відтак у європейців шовк найбільше асоціюється з еротичною білизною і постіллю. Енергетика шовку визначається також якістю волокна. Що тонша тканина, то вираженіша позитивна дія. Властивості шовку можуть змінюватися і залежно від забарвлення. Різнокольоровий строкатий шовк найслабший у цьому відношенні, а ось такі кольори, як чорний, червоний, білий, сірий, навпаки, посилюють благотворний вплив цієї тканини.

Але активний вплив шовку виявляється тільки при безпосередньому контакті з людським тілом, тобто коли ми носимо шовкову білизну або панчохи, спимо на шовковій постелі тощо.

Якщо шовкові шати наразі є тільки вашою мрією, не журіться. Одежа з льону, бавовни чи вовни не менш корисна для здоров'я і при цьому виграє у співвідношенні «якість-ціна».

Учень: На міжнародні фестивалі, де дрес-кодом є народний стиль, китайці приходять у шовковому одязі, а українці - у лляному.

Льон в Україні використовується з першого тисячоліття нашої ери, особливо на Поліссі. А взагалі цій культурі вже 9000 тисяч років! Її виготовляли й індуси, і вавилоняни, і єгиптяни, і асирійці. Єгипетські мумії загорнуті саме в лляну тканину. З льону виготовлено славнозвісну Туринську плащаницю. Вона вціліла до наших днів завдяки кремнезему, який міститься в льоні та стримує розвиток бактерій і грибків. Під час воєн лляні пов'язки рятували поранених від гангрени та сепсису.

Колись лляні вироби дорівнювалися ціною золоту. Пригадайте міфи про «золоте руно». Як пояснюють історики, у Давній Греції не було великих урожаїв льону, та й тамтешній льон мав досить низьку якість. А високосортний льон вирощували в Колхіді, де виготовлялося славнозвісне «сардинське полотно». Можливо, лляна тканина і легендарне «золоте руно» - одне й те ж?

Лляні волокна не утворюють зарядів статичної електрики, мають антисептичні й гіпоалергенні властивості. Льон наділений винятковою здатністю в декілька разів знижувати рівень радіації. Лляне волокно вдвічі послаблює гамма-випромінювання, захищає від сонячної радіації, гасить електромагнітні хвилі від побутової та промислової техніки. Льон не боїться рослинних захворювань і комах-шкідників.

Льон вбирає вологу ліпше за бавовну, а також активніше виводить її на поверхню. Тому він швидше сохне, створюючи додатковий охолоджувальний ефект. Лляні волокна добре пропускають повітря. Завдяки цій здатності "дихати" льон часто називають «природним кондиціонером».

Лляний одяг порівнюють із «захисним полем», що послаблює негативний вплив довкілля. Це особливо актуально для мешканців великих міст із несприятливими екологічними умовами. Завдяки своїм унікальним якостям лляне волокно є чудовим фільтром від хімічно агресивних середовищ і шуму.

Одяг з льону радять носити людям холеричного темпераменту та активного способу життя. Він допомагає зберігати здоровий глузд, витримку, зосередженість, бути зібраним. Тканина оберігає від безцільних витрат енергії, спрямовує сили в одно русло. Крім того, льон є ізолювальним матеріалом у взаємодії з іншими. З нього все немов зісковзує, відбиваючи прямі удари та повсякденний енергетичний пресинг. Одяг з льону корисно носити у людних місцях, він захищає від емоційної неврівноваженості натовпу. Замкнутим і некомунікабельним людямльон також слугує як захист. А ось удома носити лляний одяг не бажано - він відгороджуватиме від близьких людей.

Учень: Ровесником льону є бавовна. Майже ровесником, тому що вік 9 тисяч років має не лляний одяг, а насіння бавовни. Його було знайдено на території Пакистану. А найдавніші вироби з бавовни датуються 5800 роком до Різдва Христового, їх виявили у печері поблизу мексикансикого містечка Теуакан. У Європу бавовна потрапила аж у 350 році до н.е. Про шовк і льон ми розповідали легенди, а про бавовну розкажемо правду і тільки правду, підтверджену історичними фактами. Вивчаючи відкриту ним Америку, Христофор Колумб помітив, що аборигени спали у гамаках, сплетених із волокон бавовни. Не іплікатор, звичайно ж, та все таки... А іспанські конкістадори звернули увагу на одяг ватажка індіанських племен Монтесуми - він носив бавовняний плащ ручної роботи.

Бавовняний одяг годиться для всіх. Бавовна врівноважує нервову систему, заспокоює, поліпшує настрій. Стреси, душевні травми, неврози - сфера «психотерапевтичної» дії бавовняних тканин. Одяг з бавовни допомагає швидше відновлюватися після перевантажень. Тому людям, які ведуть активний спосіб життя, перепрацьовують, корисно спати на бавовняній постелі під ватяною бавовняною ковдрою.

Замкнутим, потайним людям бавовняний одяг та постіль допоможуть зменшити напруженість, внутрішньо заспокоїтися. Людям цього типу для відновлення душевної рівноваги й енергетичного підживлення корисно поєднувати бавовняну постільну білизну з вовняною ковдрою.

Учень:  Ось так ми добралися і до вовни. Вовна ніколи не переставала бути модною. Це й не дивно. Вона має потужну енергетичну структуру, посилює позитивні властивості хутра домашніх тварин. Чим грубша вовняна тканина, тим більші запаси життєвої енергії вона в собі зберігає. Вовна корисна для людей пасивних, скромних і сором'язливих. Ослабленим і хворобливим людям корисно не тільки носити вовняні речі, а й укриватися вовняною ковдрою, ходити по вовняному килиму - вони позбудуться відчуття втомленості. А ось занадто активним і непосидючим не варто носити вовняного одягу, бо він посилить ці риси.

Ось ще кілька цікавих наукових спостережень стосовно вовни. Вовна містить особливу речовину - ланолін, яка є складовою багатьох протизапальних препаратів, що лікують рани і переломи. Завдяки цій речовині вовняне волокно діє на рецептори шкіри та прискорює регенеративні процеси в клітині, знімаючи при цьому больові відчуття.

Волокна вовни, прилягаючи до шкіри, здійснюють мікромасаж, який посилює мікроциркуляцію крові й позитивно впливає на шкіру та м'язи, завдяки чому ми розслабляємося. Вовна не вбирає пилу, на відміну від інших натуральних наповнювачів, що дуже важливо для підтримки чистоти і гігієни в домі, а також для людей, які хворіють на пилову алергію. Прогрівання сухим теплом добре лікує багато хвороб, зокрема заспокоює ревматичні болі в суглобах, хворі перестають відчувати дискомфорт і приступи артриту. Жоден інший наповнювач не створює такого зрівноваженого, сухого мікроклімату в ліжку, як вовняна ковдра.             

Учень: Tencel-унікальний матеріал у виробництві аксесуарів для сну.

Нановолокна - це ключ до нових можливостей. Унікальна технологія нановолокон дозволяє виробляти тканини, з властивостями, які раніше не можливо було навіть уявити.

Tencel (ТЕНЦЕЛ) - це перше целюлозне волокно, в якому були використані нанотехнології. Завдяки управління і регулювання структури нановолокон у волокні Tencel отримують тканини з високими гідрофільними і абсорбційні властивості і з високим коефіцієнтом випаровування.

На відміну від синтетичних волокон, з низькими капілярними властивостями, Tencel володіє унікальними властивостями транспортування вологи. Нанотехнологія Tencel підсилює це природне властивість всіх волокон до надзвичайною мірою. Що створює оптимальні умови вологості для людської шкіри. На відміну від синтетичних волокон, які не можуть вбирати вологу у внутрішню частину волокна, Tencel  посилено абсорбує її.

В залежності від умов вологості повітря, Tencel або поглинає, або випаровує воду. У зв'язку з тим, що під ковдрою під час сну вологість повітря підвищена, а у зовнішньому середовищі вологість нижче, то волокно вбирає вологу з внутрішньої сторони і виводить назовні. При цьому в порівнянні з іншими волокнами, Tencel показує найвищу абсорбцію вологи.

Приємні тактильні відчуття при дотику до матеріалу з волокон Tencel обумовлено дуже гладкою поверхнею самого волокна , а також високими абсорбційними  властивостями поверхневої структури.

Tencel має бактеріостатичні властивості, перешкоджаючи  зростанню бактерій. Ключем до цього властивості волокон Tencel  є регулювання вологості шкіри. Надмірна волога всмоктується і транспортується від шкіри у внутрішню частину волокна, звідки виводиться назовні. Що тим самим запобігає розвитку і зростанню бактерій і грибків на шкірі.

Tencel (ТЕНЦЕЛ)широко використовується у виробах для сну як наповнення в подушках і ковдрах так і  в тканинах. Висока ступінь регулювання вологості гарантує приємний і сухий клімат під час сну і оптимальний температурний режим. А шовковиста поверхню тканини з волокон Tencel (ТЕНЦЕЛ) доповнить ваш комфортний відпочинок.

  • Бригадир (демонструє інструменти, обладнання та характеризує їх за призначенням); 
  • Технолог (пропонує методи обробки окремих вузлів )

Перегляд відео де  майстер в/н демонструє обробку нижнього зрізу нічної сорочки методами:

  • з використанням спеціального обладнання;
  • обкантувальним швом;
  • оборкою.
  • Кравці (аналізують використані методи обробки вузлів швейних виробів);

Учень  презентує дитячу нічну сорочку виготовлену із бавовняних тканин-компанйонів. Вона вільної силуетної форми, розширена до низу, має овальну кокетку; центральну застібку, оброблену суцільнокроєним підбортом та вшивний відкладний комір з заокругленими краями. Рукава вшивні, одношовні, довгі. По низу – мереживо та еластична тасьма. Низ виробу оброблений швом у підгин з відкритим зрізом з подальшим закріпленням мережива. В якості оздоблення – вишивка в тон основної тканини.

Учень презентує дитячу піжаму, що складається з сорочки та штанів вільної силуетної форми. Сорочка має центральну відкриту застібку, вшивний відкладний комір та одношовні вшивні довгі рукава. Низ виробу і рукава оброблений швом у підгин з закритим зрізом, а край коміру – обшивним швом. Штани довгі, без бічних швів, їх верхній зріз оброблений швом у підгин з подальшим прокладанням еластичної тасьми. Такий комплект краще виготовляти із бавовняної фланелі, або байки.

Учень  презентує вишуканий жіночий комплект, що складається з нічної сорочки та халату. Виготовлений він із шовкових тканин контрастних кольорів: золотаво - пісчаного та чорного. Сорочка на бретелях, краї оздоблені мереживом. При обробці низу було застосоване спеціальне обладнання, а саме машина зигзагоподібної строчки. Халат вільної силуетної форми,з довгими вшивними рукавами, краї прикрашає мереживо в тон нічної сорочки.

  • Фахівець з ОП (проводить інструктаж із техніки безпеки);

Перед початком роботи всі працівники пройшли вступний інструктаж та первинний інструктаж безпосередньо на робочих місцях. При виконанні ручних, машинних та волого – теплових робіт робітники дотримувалися таких правил:

приступали до виконання робіт у халаті, застебнутому на всі ґудзики, підібравши волосся під головний убір, надівши спеціальне взуття.

 Перевірили своє робоче місце, переко­налися, що воно повністю відповідає безпеч­ним умовам праці (достатньо освітлене, незахаращене тощо), перевірили справність робочого інстру­менту (голки, наперстка,               ножиць), обладнання. Зберігали інструменти і пристосування (голки, наперстки, ножиці, сантиметрову стрічку, кілочок, кравецькі булавки) у спеціально відведеному місці. При використанні електрообладнання слідкували за справністю заземлення, наявністю діелектричного килимка.

  • Контролер (визначає якість представлених швейних виробів);

Перевіривши якість готових швейних виробів були виявлені такі дефекти:

  • У комплекті спостерігалася зібрана тканина по лінії строчки;
  • Верхні краї кишені в піжамі закріплені не достатньо;
  • Нічна сорочка виготовлена без дефектів, але ВТО виконана недостатньо.
  • Економіст (підраховує вартість виготовлених швейних виробів, порівнює  з аналогічними в торгівельній мережі).

Наголошує про те, що при відповідному маркетингу та наявності бізнес-плану виготовлення подібних швейних виробів є економічно вигідно і навіть прибутково.

V. Закріплення матеріалу:

Майстер в/н пропонує до ескізу моделі підібрати методи обробки вузлів (в схематичній формі)

  • Презентація буклету.
  • Перегляд відео «Модні сорочки»

VІ. Підведення підсумків. Оцінювання учнів.

VІІ. Домашнє завдання.

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
5 листопада 2018
Переглядів
2386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку