Розробка класної години

Про матеріал
Ознайомити з поняттям булінгу, його видами та проявами, розвивати навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, толерантного спілкування, формувати негативне ставлення до булінгу (неприпустимість проявів булінгу в навчальній групі)
Перегляд файлу

Розробка класноі години «Протидія булінгу »

Мета: ознайомити з поняттям булінгу, його видами та проявами, розвивати навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, толерантного спілкування, формувати негативне ставлення до булінгу (неприпустимість проявів булінгу в навчальній групі)

План

1. Дати визначення поняттю булінг та розказати про його види.

2. Обговорення «Поняття булінгу та його види».

3. Обговорення в групах «Правила навчального  колективу для уникнення булінгу. Куди до кого звертатися за допомогою в ситуації булінгу. Поради як уникнути булінгу»

4. Висновки до заняття

Хід проведення

1. Ознайомлення з поняттям булінгу

ƒ Нам подобається, коли нас люблять, поводяться з нами чемно, звертаються до нас на ім’я,особливо та лагідно. А які відчуття у вас виникають, коли вас або когось з вашого оточення називають на прізвисько, принижують?

ƒ Запитання для обговорення:

ƒ1. Чи спостерігали ви таку ситуацію, коли в колективі «обирається» (так звана «біла ворона»), яка відрізняється від інших або зовнішнім виглядом, або розумовими здібностями, або поведінкою і цього учня  постійно зневажають та застосовують до нього прізвиська, штовхають, чіпляються , псують особисті речі та інше?

ƒ2. Які відчуття у вас викликає така ситуація?

ƒ3. Як ви вважаєте почуває себе людина, яку «обрали «білою вороною»?

2. Ділимо групу на 3 команди

Для виконання наступної вправи, працюємо в трьох групах протягом 10 хвилин. Керівник роздає прописані завдання кожній групі на аркушах форматуА4.

Виконання завдання в групах.

1 група. Скласти та прописати правила колективу групи для уникнення булінгу.

2 група. Написати куди та до кого можна звертатися за допомогою в ситуації булінгу.

3 група. Скласти та написати поради як уникнути булінгу..

До уваги ведучих!

Пропонуємо під час ознайомлення з правилами дитячого колективу для уникнення боулінгу запропонувати учасникам проголосувати за ці правила та розмістити в « куточку групи» щоб всі учні класу їх дотримувалися.

Необхідно наголосити , якщо дитина потрапила в ситуацію булінгу або стала свідком такої ситуації, важливо про це розповісти тим кому дитина довіряє (педагогам, батькам, особам, яким довіряє) .

Робота Національної дитячої «гарячої» лінії, телефон

0 800 500 225 або 772 (безкоштовно) в межах України (з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 20.00,

в суботу – з 10.00 до 16.00). На «гарячій лінії» можна отримати інформаційні, психологічні та правові консультації щодо протидії жорстокому поводженню з дітьми, експлуатації дітей і захисту їх прав та інтересів.

3. Висновки до заняття

Мета: підбити підсумки заняття та обмінятись враженнями.

 «запитання-відповідь» або , якщо дозволяє час, у формі брейн-рингу:

Запитання:

1. Що таке булінг?

2. Хто може страждати від булінгу?

3. Які є види булінгу?

4. Що таке економічний булінг?

5. Що таке фізичний булінг?

6. Що таке психологічний булінг?

7. Що таке кібербулінг?

8. Хто такий булер/булі?

9. До кого звернутися в ситуації булінгу?

10. Який номер елефону Національної дитячої «гарячої лінії»?

11. Які ви можете дати поради як справитися з булінгом?

12. Які ви можете дати поради як уникнути булінгу

13. Що таке насильство?

Булінг (від англ. bully— хуліган, залякувати) – форма насильства у вигляді травлі, бойкоту, насмішок, дезінформації, псування особистих речей, фізичній розправі, тощо

Фізичний булінг – штовхання, підніжки, зачіпачання, бійки, стусани, ляпаси,«сканування» тіла, нанесення тілесних ушкоджень тощо.

Економічний булінг – крадіжки, пошкодження чи знищення одягу та інших особистих речей жертви, вимагання грошей тощо.

Психологічний булінг – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміки обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти,маніпуляції, шантаж тощо.

Сексуальний булінг – принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, прізвиська та образи

сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти тощо.

Кібер булінг – приниження за допомогою мобільних телефонів, інтернету, інших електронних пристроїв (пересилка неоднозначних фото, обзивання по телефону, знімання на відео бійок чи інших принижень і викладання відео в мережу інтернет, цькування через соціальні мережі).

Допомогти жертві булінгу інколи досить просто. Перше, що ти можеш зробити,— не підтримувати тих, хто знущається. Твоє ставлення має бути таким, щоб ініціатори булінгу відчули, що ти не погоджуєшся з тим, що відбувається. Якщо бачиш, що з когось насміхаються, допоможи йому вийти з цієї ситуації, покажи свою підтримку,  скажи, що він чи вона не заслуговує на таке ставлення. Люди, яких ображають, часто почуваються самотніми — допоможи їм відчути, що вони не одні.

Формула, яка допомагає подолати булінг називається «stop-talk-walk».

Потрібно 2 бажаючих. (Доповідач обирає пару для участі, ділить ролі (агресор і жертва) і зачитує класу правила)

І так, формула «stop-talk-walk» дуже проста. Коли булі починає провокувати

конфлікт або розпалювати ворожнечу, потрібно виконати три простих кроки:

STOP: Зберігайте спокій! Ввічливо зупиніть кривдника, намагайтесь уникнути сварки. Ні в якому разі не вступайте з ним в бійку.

TALK: Говоріть спокійно і впевнено, покажіть силу духу. Зазначте прямо, що вам не подобається подібне ставлення до себе, і ви не збираєтеся цього терпіти. Повідомте агресора, якщо він не припинить свою поведінку, ви будете змушені повідомити дорослим (вчителям, батькам).

WALK: Якщо є можливість, зробіть вигляд, що вам байдуже і йдіть геть.

(учні починають працювати з формулою: одна вигадує ситуацію і починає зачіпати іншу, в той час як інша з допомогою доповідача спокійно і ввічливо відповідає згідно з формулою. Потім вони міняються ролями і повторюють гру)

5. Прощання «Оплески»

 

docx
Додано
25 листопада 2019
Переглядів
601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку