Розробка конспекту виховної години «Олімпійський рух» «Історія Олімпійських ігор»

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів з історією виникнення Олімпійських ігор та їх символом, з відомими українськими спортсменами-олімпійцями, формувати свідоме ставлення до необхідності занять фізичними вправами; сприяти гармонійному розвитку особистості дитини та розповсюдженню гуманістичних ідеалів олімпізму; виховувати почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів.
Перегляд файлу

1

 

Розробка конспекту  виховної години «Олімпійський рух»

 

«Історія Олімпійських ігор»

 

Мета: ознайомити учнів з історією виникнення Олімпійських ігор та їх символом, з відомими українськими спортсменами-олімпійцями, формувати свідоме ставлення до необхідності занять фізичними вправами; сприяти гармонійному розвитку особистості дитини та розповсюдженню гуманістичних ідеалів олімпізму; виховувати почуття патріотизму, гордості за успіхи українських спортсменів.

 

Обладнання: плакати з олімпійської тематики, мультимедійна проектор для демонстрації слайдів.

 

Учитель:

Вітаємо вас на нашій урочистій події – Олімпійському уроці! Як ви, мабуть, здогадалися цей урок присвячений Олімпійським іграм. Та чи багато ми знаємо про ці видатні змагання? Можливо хтось знає більше, хтось менше, а хтось взагалі нічого. Тому сьогодні ми пропонуємо вам здійснити подорож в історію Олімпійських ігор.

 

Учень 1:

У стародавні далекі часи

Біля священного підніжжя Олімпу,

Де славнозвісні всемогутні боги

Із Зевсом на чолі творили раду,

У тихім  місті, вздовж ріки Алфей,

Олімпія знайшла притулочок собі.

І саме тут, свято миру, сили і краси

На Зевса честь славетно відбувалось.


 


Учень 2: Олімпійські ігри зародились у Стародавній Греції ще у VПІ ст. до н.е. і регулярно проводились понад тисячу років. Безпосередньо зародження Олімпійських ігор пов'язують із іменами легендарного грецького героя Геракла, царя Пелопса, спартанського законодавця Лікурга та еллінського царя Іфіта.

Учень 3: Вважають, що Олімпійські ігри Стародавньої Греції почали свій відлік у 776 р. до н.е., коли офіційно було зафіксовано ім'я першого переможця Ігор Коройба, який за професією був пекарем.

Учень 4: Ігри у Стародавній Греції проводились кожні чотири роки на честь батька богів і людей Зевса. Всі змагання та конкурси проходили у давньогрецькому поселенні Олімпія, що було розташоване у північно-західній частині півострова Пелопоннес на півдні Еллади.

Учень 1: Під час Ігор дотримувались священного миру. Будь-які військові конфлікти та сутички в регіоні, де відбувались Олімпійські ігри, заборонялись.


Учень 2:  Учасниками  Ігор могли бути вільні греки – чоловіки та юнаки. Для жінок у Греції проводились Герії – Ігри на честь богині Гери.

 

Учень 3: Перші Олімпійські ігри тривали один день, а програма включала лише один вид спорту – біг.  Із розквітом і зростанням популярності Ігор їх програма змагань поступово розширювалась. У період   розквіту вони проходили протягом п’яти днів. Програма включала біг на різні дистанції, панкратін (поєднання боротьби з кулачним боєм)  пентатлон (п’ятиборство до  якого входили стрибки у довжину, біг, метання диска, метання списа і боротьба), кулачний бій, перегони на колісницях.

Учень 4: Нагородження переможців відбувалося у п'ятий день олімпійських святкувань. Переможців Олімпійських ігор увінчували вінком з гілок оливи, а також пов'язували вовняними стрічками навколо голови, рук та ніг.

Учень 1:     На світ олімпіоніки являлись

І перемогами своїми прославлялись, Оливи гілку на чолі несли.

Учень 2:     Проіснували Ігри декілька віків,

А потім римський імператор Феодосій

Заборонив їх існування, а роки,

І варвари й стихії

Знесли, прибрали з пам'яті людської

Славетне місто ритуалів і споруд.

Учень 3:     І ось людина  -  П'єр де Кубертен,

Французький педагог, барон, спортсмен,

З палким натхненням взявся за роботу,

Щоб відродити славу давніх днів,

Щоб олімпійське гасло засіяло всім.

Учень 4: У червні 1894 р. Пєр де Кубертен скликав у Парижі Міжнародний конгрес для вирішення питання про відновлення Олімпійських ігор. Це був історичний Конгрес, тому що на ньому було ухвалено рішення про проведення Ігор І Олімпіади сучасності та створення Міжнародного олімпійського комітету на чолі з Деметріусом Вікеласом, представником Греції, та П’єром де Кубертеном як секретарем.

Учень 1: Ігри І Олімпіади сучасності відбулись в Афінах 1896 року. В Іграх взяли участь 245 спортсменів із 14 країн світу, які змагались у 9 видах спорту.

Учень 2:      І сталося диво! Вже друге століття

Священний вогонь олімпійський палає. Мільйони атлетів з усіх континентів

На форум спортивний всіх разом збирає.

Щоб мірятись силою, знать, хто найшвидший,

Хто вищу за інших планку здолав.

Учень 3: Олімпійські ігри проходять кожні чотири роки, щоразу у різних містах світу. Зимові Олімпійські ігри також проводяться кожні чотири роки. На них представлені види спорту, для яких потрібен сніг або лід. Перші офіційні зимові Олімпійські ігри відбулися у французькому містечку Шамоні 1924 року. В них узяли участь 258 спортсменів із 16 країн світу. З 1994 року зимові Олімпійські ігри та Ігри Олімпіад проводяться з інтервалом у два роки.

Учень 4: До олімпійської символіки належать олімпійська емблема, олімпійський прапор, олімпійське гасло, олімпійський гімн, олімпійський вогонь та олімпійський смолоскип.

Учень 1: Символом Олімпійських ігор є п'ять переплетених кілець, що символізують толерантність і дружбу між усіма, хто бере участь в Олімпійських іграх, з п'яти континентів нашої планети.

Учень 2: Гаслом Олімпійських ігор є слова «Citius, Altіus, Fortius», що означає «Швидше. Вище. Сильніше».

Учень 3: Олімпійська емблема визначена Олімпійською Хартією, правовим документом олімпійського руху. Основним елементом емблеми є п'ять кілець у поєднанні з іншими елементами.

Учень 4: П'ять кольорових кілець - синє, чорне, червоне, жовте, зелене на білому полотнищі - це олімпійський прапор. Він урочисто піднімається на головній спортивній арені міста-організатора на церемонії відкриття Олімпійських ігор.

Учень 1: Олімпійський вогонь запалюють в Олімпії. За допомогою естафети олімпійського вогню він закінчує свою подорож у великій чаші олімпійського стадіону, в якій палає протягом усіх олімпійських змагань.

Учень 2: Під час церемонії відкриття Олімпійських ігор атлет, представник країни-організатора Ігор, підходить до щогли, бере краєчок Олімпійського прапора, здіймає праву руку і виголошує Олімпійську присягу: «Від імені всіх учасників я обіцяю, що ми будемо брати участь у цих Олімпійських іграх, поважаючи та дотримуючись правил, за якими вони проводяться, в істинно спортивному дусі, в ім'я слави спорту та честі наших команд».

Спортивні арбітри також складають присягу про повагу до спортсменів та об'єктивне суддівство.

Щоб у дійсності спорт був таким, як у «Оді»,

Натхненно яку Кубертен написав.

 

Учень 3: Імена спортсменів записані золотими літерами на сторінках спортивної історії нашої незалежної держави.

 

 До 1994 року наші спортсмени виступали у складі збірної Радянського союзу, а у 1994 команда незалежної України вперше виступила на зимових Олімпійських іграх у Ліллехаммері.

Учень 1:  Олімпійські чемпіони:

 Зінаїда Турчина

 Валентин Манкін

 Володимир Голубничий

 Борис Шахлін

 Ольга Бризгіна

 Лариса Латиніна

 Поліна Астахова

 Віктор Чукарін

 Юрій Сєдих

 Валерій Борзов

Учень 2: Олімпійські чемпіони незалежної України:

 Оксана Баюл

 Володимир Кличко

 Інаса Кравець

 Лілія Підкопаєва

 Катерина Серебрянська

 Ірині Мерлені

 Юрій Нікітин

 Валерій Гончаров

 Юрій Білоног

 Рустам Шаріпов

 Яна Клочкова

 Наталя Добринська

 

Учитель: У 2012 р. в Лондоні фінішували XXX літні Олімпійські ігри. Українська збірна здобула 20 медалей, а Україна посіла 14-е загальнокомандне місце (з 204-х) в медальному заліку.  Найбільше медалей для України виграли боксери, які стали найкращими на Олімпіаді-2012. Чемпіонами стали Олександр Усик та Василь Ломаченко. Останній виграв другу поспіль Олімпіаду, причому в двох різних вагових категоріях (зараз - 60 кг, в 2008-м - 57 кг). Срібним призером Ігор став Денис Берінчик, що став улюбленцем лондонської публіки, за видовищність боїв і виконання на ринзі гопака після кожної перемоги. Бронзові нагороди завоювали Олександр Гвоздик і Тарас Шелестюк.

У нашій школі також багато спортсменів. Можливо хтось з них також колись зробить свій внесок у розвиток Олімпійського руху.

Учень 3:  Про те, що спорт – чесність,

                     Про те, що спорт – сила,

                     Про те, що спорт – миру посол на Землі,

                     Про те, що він – радість і справедливість,

І плідність, і виклик, й могутній прогрес.

Що він - благородство,

Що він - будівничий,

Що він - насолода для тіла й душі!

До спорту і ти приєднатись спіши!

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
30 січня 2019
Переглядів
780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку