Розробка лінійки до тижня фізики.

Про матеріал
Тиждень фізики розпочинається лінійкою і закінчується підсумковою лінійкою. Мета проведення тижня фізики в школі: популяризація предмета в школі,можливість вільної творчості, підвищення самооцінки учня, зняття психологічного бар'єру і вироблення комунікативних умінь і навичок.
Перегляд файлу

Розробка лінійки до тижня фізики в школі  «Фізика-найдивовижніша річ: вона цікава, навіть якщо в ній нічого не розумієш».

                                                       Підготувала  вчитель фізики  Охріменко Н.В.

   Багато народних казок    змогли дати велику кількість матеріалу для фізичних відкриттів. Наприклад, літаючі килими і сучасна авіація, скатертина самобранка і кафе-автомат, дудочка- самогудочка  і радіо. Чарівне дзеркальце можна порівняти з телевізором або рентгенівським апаратом, пушкінського  півника – радіолокатором .  Більшість казок допомогла людині у здійсненні сокровенних народних мрій , і за допомогою фізики і техніки перетворилися в життя. Адже люди стали розповідати казки ще за довго до того , як навчилися писати і читати.                                                                                                   Наші далекі пращури придумували казки про чоботи-самоходи , в яких за невеликий проміжок часу  можна пройти велику відстань, про шапку-неведимку і інші чудеса. Люди розповідали про мороз, вітер, сонце, які уявлялися їм живими істотами. Вони придумували чудові казки про героїв, які добували вогонь, розкривали земні недра , підкоряли собі природу, допомагаючи людям жити. В казках народ виражав свої надії і мрії про щасливе життя. Тисячі років їх розділяла прірва. Мрія-смілива, добра, радісна, піднімала  людину над хмарами, відносячи її в країну достатку де в кисіль них берегах текли молочні ріки. Адже задовго до науки існувала людська фантазія , а без фантазії немає науки.                                             Людина побачила птаха. І її захотілося також вільно і гордо літати. Так народилися казки про сміливого Ікара на літаючому килимі. З казок почався шлях до далеких зірок. Для людства все було покрито тайною, все було незнайоме, незрозуміле, все вимагало пояснень. Але знань які могли б пояснити оточуючий світ , було мало. Зараз люди перетворюють в життя навіть самі сміливі мрії. В своїх досягненнях люди спираються на наукові відкриття. Життя і наука ідуть поряд.                                                                           От і цей тиждень в нашій школі присв’ячений  «Фізиці»- одній із самих стародавніх наук , науці, без якої навіть не можна уявити дальший розвиток людства, науці цікавій, могутній. Сильна рука людини змогла закинути вгору космічні кораблі. І дивлячись на ці золоті зірки , люди кажуть: «Фізика – це здорово!»                                                                                                                    Наші полярники вітаючи перший атомохід, який борознив води льодовитого океану : «Фізика-це чудово!»                                                                          Пройде декілька років, і перші люди які висадяться на Марсі , подумають: «Фізика-всемогуча!»                                                                                                   А ви прийнявши активну участь у проведенні тижня фізики скажете : «Фізика-це грандіозно! Вона зуміла казки перетворити в дійсність!»

                 План тижня

1День відкритих дверей.                                                                                          Перегляд мультфільмів «Фіксики» на фізичну тематику.                                                                   2 Фізична лабораторія запрошує на перегляд цікавих дослідів.              Конкурс на кращий малюнок на фізичну тематику.                                                3 Калейдоскоп нерозкритих таємниць.                                                            Конкурс на самий цікавий реферат з фізики.                                                                 4 В бібліотеці організована виставка книг по фізиці.                                    Конкурс на кращу статтю в фізичну газету.                                                                   5 Підведення підсумків.  Нагородження переможців  конкурсів.                                                                              Захід «Фізики вміють жартувати».

То що ж це за люди які вибрали собі за своє кредо в житті – фізику. Теоретики і  практики – люди повні фантазії , мрії, почуття гумору. Досліджуючи слова Наполеона « Від смішного до великого – один крок.». А великі вміли жартувати. Наприклад, якось репортер Альберта Ейнштейна запитав : «Чи він записує свої великі думки , і якщо записує , то в блокнот , записну книгу чи в спеціальну картотеку.                                                      Ейнштейн  подивився на великий блокнот репортера і сказав :»Мій дорогенький, розумні думки приходять так рідко в голову, що їх не важко і запам’ятати».                                                                                                            А тепер смішні приклади перлин ваших відповідей.                                                 1 Коняча сила - це сила тяги конякою висотою 1м і вагою 75кг.                                         2 Атом - це те , що складається із ядра і протоплазми.                                           3 Дифузія відбувається , коли молекули води проникають  в тіла овочів.          4 Довжина хвилі-це довжина синусоїди за період.                                                         5 Місяць-це холодне джерело світла.                                                                               6 Реостат Повзунова – найбільш часто зустрічаючий вид реостату.                                  7 Сила струму-це проходження атомів по провіднику .                                                  А тепер дайте відповіді на запитання                                                                                1Тримаючи на долоні шматок льоду, ви спостерігали за його таненням . Від чого залежить швидкість танення?                                                                                     2 Яка температура води в калюжі , в якій плаває лід?                                                    3 Спостерігаючи за снігом навколо стовбурів дерев, що помічаємо? Поясніть явище.                                                                                                                                   4 Чи звертали ви увагу на слід лижника, прокладений зимою? Чому він здається вищим відносно іншого снігу?

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
26 листопада 2021
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку