Розробка "Першого уроку 2023-2024 н.р."

Про матеріал
Розробка-сценарій "Першого уроку 2023-2024 навчального року"для класних керівників середньої ланки.
Перегляд файлу

Перший урок 2023-2024 н.р.

Тема:

(СЛАЙД 1)

Доброго дня, учні! Я рада вітати вас у стінах нашої школи (на онлайн уроці). Сьогодні ви стали _____класниками . З чим вас і вітаю! Я дуже рада бачити вас в нашім дружнім колі, бажаю щастя, радості, міцного здоров’я і мирного неба над головою!

Тема нашого першого уроку :»Козацькому роду нема переводу».

Новий 2023/2024 навчальний рік ми розпочинаємо в умовах війни. Вже півтора року Україна живе в умовах найжорстокішої війни, яка була розв’язана росією. Для нашої країни вона стала народною війною за незалежність і суверенітет, за цивілізаційний вибір і приналежність до європейської цивілізації. Кожного дня ми платимо занадто високу ціну за свою свободу і незалежність – життя наших захисників і захисниць, життя дітей, зруйновані долі, міста і села. Страшні події за цей час прожила наша Україна. Велика кількість невинних синів і дочок віддали своє життя за наш мир, за наш спокій! Велика кількість діток вже ніколи не підуть до школи, не сядуть за парти. Деяких діток вже ніколи не поведуть до школи їх батьки, рідні. Ми повинні завжди про них пам’ятати!

Вшануймо хвилиною мовчання всіх загиблих через вторгнення росії.

(СЛАЙД 2)

(СЛАЙД 3)

Стійкість та незламність українців на шляху до Перемоги сьогодні захоплюють весь світ. Ми – українці, наша любов до України за останній час зросла до неймовірних розмірів, з чим у вас ассоціюється слово Україна?

Асоціативний кущ «Україна»

(СЛАЙД 4)

Сьогодні я пропоную вам здійснити подорож у формі квесту. А подорожувати ми будемо, разом з козаками, надзвичайною, чарівною країною, яка зветься УКРАЇНА. Ви матимете змогу показати свої знання українських символів, народних звичаїв, загадок, прислівїв. Ми перевіримо ваші вміння застосовувати знання на практиці. У формі гри-квесту ми пригадаємо славу й силу нашої неньки України. Вас чекають завдання на 9 станцій. За кожне правильно виконане завдання ви отримаєте частину пазла, а виконавши всі завдання правильно, ми зможемо скласти його. Виконуючи завдання ми перевіримо ваші знання, ще раз переконаємося, яка чудова і унікальна наша Батьківщина.

(СЛАЙД 5)

1 СТАНЦІЯ «ПОЛЕ ЧУДЕС»

Умови гри:

На екрані з'являється питання. Учні по черзі обертають барабан, на якому є позначки з балами, Учень називає літеру, і якщо вона є в цьому слові, вчитель відкриває цю літеру, а він отримує бали.

Б-згорають всі бали

х2 – бали удвоюються

 

1.Найбільший звір.( Зубр)

2.Назва гір на заході України. (Карпати)

3.Найвища гора Українських Карпат.( Говерла)

4.Місто порт на узбережжі Чорного моря.(Одеса)

5.Столиця України.( Київ)

6.Найбільша річка України. (Дніпро)

7.Найбільший птах України. (Журавель)

(СЛАЙД 14)

2 СТАНЦІЯ «ЩО ТИ ЗНАЄШ ПРО УКРАЇНУ»

Кожна країна має свої символи. Україна також  має свої символи: державні і народні. А також визначні дати. Щоб пригадати їх вашим завдання буде відповісти на питання вікторини.

Правила: Учень обирає номер питання, натискаючи на номер, відкривається питання. Вчитель швидко зачитує і знов натискає на картку з питанням, учень повинен за той час, пока картка обертається дати відповідь.

(СЛАЙД 15)

(СЛАЙД 16-19)

  • Що означає цей державний символ?

(діти відповідають, потім вчитель натискає мишкою на слайді)

Тризуб означає триєдність життя – батько, мати, дитя, які символізують силу, мудрість і любов. Якщо придивитись уважно до герба, то можна ще й скласти слово із його частин – «воля». Адже волі завжди прагнув український народ.

  • А що означають кольори нашого прапора?

 Жовтий – це колір пшеничної ниви, хліба, зерна, синій – колір чистого мирного неба. Отже, наш стяг – ніби пшениця в степах під блакитним небом. Він втілює віковічне віковічне прагнення до миру, праці, краси й багатства рідної землі.

    Завдання кожного справжнього громадянина України – знати, поважати символи своєї держави, не дозволяти глумитися над ними, пишатися тим, що ми живемо у вільній державі.  

 

 Крім  державних є ще народні символи. А які народні символи вам відомі?

Одним з народних символів є вінок, а в нього входять різні рослини-символи.

 А щоб дізнатися  їх вам потрібно буде відшукати їх назви.

3 СТАНЦІЯ «ДЕШИФРАТОР»

(СЛАЙД 20)

ЛЮБИСТОК, МАЛЬВА, МАК, ЧОРНОБРИВЦІ, РОМАШКА, ТРОЯНДА, ВОЛОШКИ

(СЛАЙД 23)

Вчитель: Український вінок – це справжнє диво нашого народу, адже кожна квіточка не лише прикрашала голову дівчини, а й слугувала оберегом, дарувала їй свою силу та вроду. Кожна квітка у віночку має своє значення.

(СЛАЙД 23)

4 СТАНЦІЯ «ЗБЕРИ ВІНОК»

А зараз у вас буде завдання скласти український віночок. На єкрані зображені квіти, спробуйте вгадати їх назву.

(Коли діти називають назву квітки, вчитель натискає на його зображення, з'являється його назва і прикрашається вінок цими квітами)

Мак – символ родючості, молодості

Цвіт вишні, яблуні – материнська любов

Ромашка – символ ніжності

Троянда – символ ніжності, вірності, кохання

Безсмертник – символ здоров'я

Калина – символ дівочої вроди

Мальва – символ краси

(СЛАЙД 27)

5 СТАНЦІЯ «ВИЗНАЧНІ МІСЦЯ»

Україна неповторна, мальовнича країна. Вона має багату та славну історію. У нашій країні є багато красивих і мальовничих місць, які захоплюють і розбурхують уяву. Вони цікаві не лише в нашій країні, а й за кордоном.  Для любителів природи будуть цікавими мальовничі Карпати, блакитні Шацькі озера, Дніпровський каньйон, теплі Чорне і Азовське моря, широкі степи, Асканія-Нова. Для шанувальників історичного минулого відкриті старовинні замки і фортеці. Ваблять своєю красою історичні і сучасні міста.

   - А які мальовничі куточки України вам відомі, які ви відвідували?

Завдання. Відгадайте що зображено на малюнку і в якому місті воно знаходиться.

(СЛАЙД 35)

6 СТАНЦІЯ «ЗНАВЦІ МОВИ»

Назвіть українською мовою предмети які побачите на екрані.

(СЛАЙД 39)

7 СТАНЦІЯ «КУЛІНАРНІ ЕКСПЕРТИ»

Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова , література, народна мудрість, мистецтво, це неоціненний здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати. З давніх-давен Україна славилася своєю багатою кухнею. І донині її страви користуються популярністю.

Відгадайте загадки, і дізнаєтесь, яку страву ми сьогодні приготуємо!

(СЛАЙД 42)

8 СТАНЦІЯ «НАРОДНА МУДРІСТЬ»

Український народ здавна славився народною мудрістю, щирими піснями, влучними прислівями, скоромовками, казками. З року в рік, від покоління до покоління передавалися і примножувалися ці знання.

     Зараз я пропоную вам пригадати прислівя. Вашим завданням буде правильно поєднати їх початок і кінець.

(Для перевірки натисніть на кружечок початку прислів'я)

 

(СЛАЙД 43)І на завершення нашого свята, хочеться, щоб пролунав Гімн України! Слава Україні!

docx
Додано
7 червня
Переглядів
201
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку