Майстер-клас "Дерево життя".Пластилінографія

Про матеріал
В майстер-класі поєднано сучасні матеріали і традиційний український народний орнамент .
Перегляд файлу

1

 

КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ БУДИНОК ХУДОЖНЬОЇ ТА ТЕХНІЧНОЇ ТВОРЧОСТІ

 

 

 

 

 

Майстер-клас «Дерево життя. Пластилінографія»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала:

Розумна Ю.В.,

керівник гуртка творчої

         майстерні «Креатив»

 

Київ - 2024

Мета:

Освітня:  ознайомити з технікою «пластилінографія». Формувати навички  виконання робіт в техніці «пластилінографія». Розширити знання про український символ – дерево життя.

Розвивальна: розвивати творчу уяву, інтерес до народної творчості.

Виховна: виховувати інтерес до мистецтва, естетичні почуття, смак.

Матеріали та обладнання: папір акварельний білий А4, паспарту яскравого кольору А4, повітряний пластилін червоного й чорного кольорів, клей ПВА, ножиці, лінійка, олівець, гумка, стек для обрізки і формування деталей з пластиліну, двосторонній скотч, фломастер чорного кольору, калька, планшетка для виготовлення виробів з пластиліну.

 

Хід майстер-класу

Вступ

Поняття «пластилінографія» має два смислових корені: «граф» - створювати, малювати, а перша половина слова «пластилін» вказує на матеріал, за допомогою якого здійснюється виконання задуму.

Пластилінографія — один з видів народної   творчості та декоративного і прикладного мистецтва. Цей жанр пердбачає створення ліпних картин із зображенням більш-менш опуклих, більш  об'ємних об'єктів на горизонтальній поверхні. Основний матеріал в пластилінографіі  - пластилін. 

Сьогодні я вибрала малюнок-основу для створення картини з пластиліну – дерево життя.

Дерево життя — поширений оберіг народного мистецтва. Цей символ у вигляді дивовижного дерева чи пишної квіткової рослини в декорованому вазоні можна побачити в орнаментиці українських рушників, писанок, тканих килимів та настінного розпису. Світове дерево в народі також називають дерево життя  або дерево роду, а також  вазон, квітка, деревце. Світове дерево, без сумніву, — центральний символ в українському народному мистецтві.

Дерево життя – один з найдавніших українських символів, основа світогляду наших пращурів, для яких воно уособлювало порядок, що протистоїть хаосу, виникнення усього живого. Це райське дерево, місток між світами.

Дерево життя - це своєрідна модель всесвіту і людини, де для кожної  істоти, предмету чи явища є своє місце. Воно означає нерозривну єдність усього живого в світі. Дерево життя – це поєднання трьох частин світу. Так вважали наші далекі предки,  і цей символ переходив від покоління до покоління і дійшов до наших днів. Дерево життя - це символ, який найбільше використовують в усіх видах декоративно-прикладного мистецтва. Його можна побачити на вишивках, гончарних виробах, тканих виробах, писанках, розписі, різьбленні, виробах ковалів.

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\10.jpg  C:\Users\User01\Desktop\Розумна\11.jpg  C:\Users\User01\Desktop\Розумна\8.jpg

 

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\12.jpg

Отож  пропоную Вам виготовити дерево життя  в техніці пластилінографія. Саме пластилінографія найбільш чітко надає роботам виразності і об’єму.

Для роботи нам потрібно мати такі компоненти: папір акварельний білий А4, паспарту яскравого кольору А4, повітряний пластилін червоного й чорного кольорів, клей ПВА, ножиці, лінійку, олівець, гумка, стек для обрізки і формування деталей з пластиліну, двосторонній скотч, фломастер чорного кольору, кальку, планшетку для виготовлення виробів з пластиліну.

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\1.jpg

Отож  розпочинаємо роботу.

  1.               Спочатку намалюємо ескіз.

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\2.jpg

Для перенесення ескізу на основу використаємо кальку. За допомогою чорного фломастера промальовуємо всі контури малюнка. Повністю зафарбуємо маленькі і великі листочки, гілочки з дрібними суцвіттями і окремо елементи орнаменту на вазі. На верхівці дерева  промальовуємо сіточку. Зафарбовуємо всі деталі, які не будуть закриватися пластиліном.

  1.               Переходимо до найцікавішої частини роботи. Для нашої композиції ми використовуємо два кольори пластиліну: чорний і червоний.

 Ліплення маленьких деталей з червоного пластиліну.

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\4.jpg

Гілочки. Спочатку наклеїмо дрібні деталі. Формуємо дрібні кульки і приклеюємо на основу.

Дрібні квіти. Наступним кроком  формуємо пелюстки квіток у вигляді краплі і приклеюємо на основу гострими кінцями до середини. Формуємо серединку квітки. Для цього нам знадобиться пластилін чорного кольору. Це маленька кулька, яку наклеюємо тоді, коли вже приклеєні всі пелюстки.

  1. Ліплення пелюсток великих квіток.

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\5.jpg

Великі квіти. А зараз переходимо до формування більших за розміром деталей великих квіток. Серединки великих квіток мають форму видовжених ромбів. Бокові пелюстки формуються у вигляді паличок, загострених по кінцях. Всі деталі я формую на планшетці окремо. На основу приклеюю вже готові деталі. За необхідності, виліплені деталі з пластиліну  можна проміряти на ескізі.

Пластилін дуже зручний у роботі, він приємний на дотик, і з ним легко працювати, тому сам процес виготовлення даної картини приносить радість і насолоду.

  1.               Приклеюємо за допомогою двостороннього скотчу основу на яскраве паспарту.

C:\Users\User01\Desktop\Розумна\7.jpg

Виріб можна вкласти в рамочку для фото і прикрасити оселю.

Бажаємо Вам творчих успіхів!

docx
Додав(-ла)
Розумна Юлія
Додано
9 червня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку