Розробка першого уроку "Мандруємо Україною"

Про матеріал
Мета: розширювати знання учнів про Батьківщину; прищеплювати розуміння значимості Вітчизни для кожного громадянина; виховувати любов до України; формувати патріотичну свідомість, виховувати відповідальність, шанобливе ставлення до України, гордість та любов до своєї Батьківщини; розвивати пізнавальні інтереси учнів.
Перегляд файлу

Розробка першого уроку

Урок-квест на тему:

«Мандруємо Україною»

Мета: розширювати знання учнів про Батьківщину; прищеплювати розуміння значимості Вітчизни для кожного громадянина; виховувати любов до України; формувати патріотичну свідомість, виховувати відповідальність, шанобливе ставлення до України, гордість та любов до своєї Батьківщини; розвивати пізнавальні інтереси учнів.

Обладнання: мультимедійна дошка, проектор, презентація, відеоматеріали.

Хід уроку

                                               «Можеш вибрати друзів і дружину,

вибрати не можна тільки Батьківщину»  

                                                                                                                  В.Симоненко

  1.                Організація класу до уроку

Щиро вітаю з Днем знань – справжнім всенародним святом мудрості, доброти і людяності. Цей день завжди особливо урочистий і хвилюючий, адже саме з нього починається незвіданий, цікавий і, водночас, нелегкий шлях до пізнання, до нових звершень, до самостійного життя. Кожен наступний клас – це новий щабель вашого розумового, морального зростання, яке не відбувається само собою, для цього потрібна праця розуму, серця, м’язів. Пропоную переглянути відео наших досягнень за минулий рік.

(слайд-шоу фото за минулий рік) слайд 1

Бажаю усім Вам на цьому шляху не зупинятися, а підкорювати нові вершини знань, зустрічати добрих і надійних друзів та досягати омріяної мети.

Переконана, ваші здібності, наполегливість стануть запорукою визначних успіхів у дорослому житті, а сприятимуть цьому – високі стандарти української освіти, рівні можливості в її здобутті для кожної дитини.

Отже, вітаю вас з початком навчального року.

  1.            Актуалізація опорних знань учнів (слайд 2)
    - Що таке Україна?-
    Я спитав в журавля.
    - Працьовита країна,
    там багата земля!
    Я спитав у лелеки:
    - Де найкращі поля?
    - Облітав я далеко,
    краще наших нема!
    Я спитав у синиці:
    - Де смачніше вода?
    В Українських криницях
    - відповіла вона.
    - Хто найкраще співає?-
    Я спитав солов'я.
    -Та хіба ж ти незнаєш?
    Україна моя!!!
  2.          Повідомлення теми

Тема сьогоднішнього уроку «Мандруємо Україною». В Україні є місця, які вражають своєю красою та унікальністю навіть досвідченого мандрівника. Зараз ми з вами вирушимо в чарівну подорож. Але подорож буде незвичайна, адже, щоб дізнатися кожну зупинку вам потрібно буде давати відповідь на запитання та виконати деякі завдання. Тоді давайте подивимося на карту нашої подорожі. (слайд 3)

ІV.  Основна частина

Завдання №1 (слайд 4)

Відгадати назву міста

З давніх часів це місто було економічним та культурним центром у східній Європі. В одинадцятому столітті місто у понад десять разів перевищувало Париж та було у п'ятдесят разів більшим за Лондон. Станом на 2016 рік у списку найбільших міст Європи місто знаходиться на сьомій сходинці.
Має найкоротшу, однак водночас і найширшу головну вулицю серед Європейських столиць. Її ширина становить 75 метрів (Хрещатик).

(відповідь дітей)

Правильно. Це Київ – столиця України.

(відео про Київ) (слайд 5)

Завдання №2 (слайд 6)

На дошці закодовано назву місця до якого ми відправляємося далі, кожна буква алфавіту має свій номер, тож спробуйте відгадати нашу наступну зупинку.

6

18

12

22

23

21

19

3

22

31

15

11

14

 

15

1

18

31

14

19

18

 (відповідь дітей)

Правильно. Це Дністровський каньйон

Каньйон утворений річкою Дністер і займає територію відразу чотирьох українських областей. Його загальна довжина становить близько 250 кілометрів. Каньйон являє собою долину, стрімкі схили якої досягають 250 метрів над водою. У деяких місцях скелі нагадують швейцарський сир – через численні гроти і печери. На території каньйону розташовано близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення.

(фото Дніпровського каньйону) (слайд 7)

Завдання №3 (слайд 8)

Щоб рухатись вперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Назвіть, будь ласка, усіх сусідів України (Польща Польща, Словаччина Словаччина, Угорщина Угорщина,Румунія Румунія, Молдова Молдова, Росія Росія, Білорусь Білорусь).

Зараз ми вирушимо в область, яка межує з країною, столиця якої місто Мінськ. Як звати цього сусіда?

(відповідь дітей)

Правильно. Це Білорусь (слайд 9)

Тож рушаймо в  Рівненську область, Рівненський район, село Клевань.

Там розташований казковий тунель, він є ботанічним феноменом, створеним заростями дерев і кущів, які сплелися між собою над кілометровим відрізком залізниці, що з’єднує селища Клевань і Оржів на Волині. По дорозі тричі на добу курсує потяг, який ламає зростаючі гілки дерев, зберігаючи арочну форму тунелю. За легендою, якщо закохана пара пройде крізь тунель, загадавши бажання, воно обов’язково збудеться. Унікальний пам’ятник природи надихнув японського режисера Акійоші Імазакі зняти у 2014 році романтичну драму Клевань.

(відео про тунель кохання)

Завдання №4 (слайд 10)

 На дошці знаходяться букви, склавши які ви дізнаєтесь в яку область ми їдемо з вами далі.

З

А

К

А

Р

П

А

Т

Т

Я

(відповідь дітей)

Правильно.  Закарпатська область, Міжгірський район, село Пилипець

Один з найкрасивіших водоспадів України розташований біля підніжжя гори Гемба в глибокій ущелині річки Пилипець. Струмені води спадають мальовничими каскадами із 14-метрової висоти. Водоспад є місцем паломництва туристів з усього світу. Щорічно з 1993 року недалеко від водоспаду проходить неформальний фестиваль, який збирає хіпі та представників інших субкультур і завершується святом Івана Купала. Події, що відбуваються на Шипоті, описав у своїй книзі “Трохи пітьми” письменник Любко Дереш.

(відео про водоспад Шипіт) (слайд 11)

Завдання №5 (слайд 12)

А чи знаєте Ви, що Україна має свою власну пустелю? Для того, щоб дізнатися в якій області вона знаходиться вам потрібно розшифрувати код. В написі кожна третя буква зайва. Закресли її та отримаєш назву області.

ХЕКРСНОНВСЬПКАПОБВЛАВСТАЬ

(відповідь дітей)

Правильно.  Херсонська область (слайд 13)

Олешківські піски, які простягаються на 150 кілометри і вважаються найбільшим піщаним масивом Європи. Раніше тут були луки, але в 18-19 століттях сюди почали масово завозити овець, які знищили всю рослинність, а вітрова ерозія та безцільна вирубка лісу довершили справу. Влітку пісок нагрівається до 70 градусів. Як і в будь-який пустелі, тут є бархани висотою до 40 метрів і оазиси, а також трапляються справжні піщані бурі. А ще на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро з дуже смачною водою.

(відео Олешківські піски)

Асканія-Нова - це єдина в Європі ділянка степу, якого ніколи не торкався плуг. Його загальна площа становить 11 тисяч гектарів. Крім традиційних мешканців степів, заповідник населяють тварини, завезені практично з усіх континентів: африканські зебри, антилопи, страуси, коні Пржевальського, туркменські кулани, бізони. Також тут збереглися стародавні кургани і кам’яні скіфські баби.

Завдання № 6 (слайд 14)

Назвати область вашої малої Батькіщини.

(відповідь дітей)

Молодці! Адже, де б ви не подорожували, ми завжди повертаємося додому. Бо дім – це найкраще місце на планеті.

  1. Підсумок  (слайд 15)

Давайте ще раз поглянемо на карту нашої подорожі та пригадаємо, які місця ми сьогодні відвідали.

В Україні  ще є багато природних чудес, які варто побачити кожному туристу. Я щиро сподіваюся, що ви відвідаєте ці місця не лише у віртуальні подорожі, а і насправді.

-Що зазвичай бажають люди одне одному, вітаючи зі святами? (Щастя, здоров’я, благополуччя, добра, миру).

- Так, про це мріє кожен. Але щоб зберегти мир на нашій планеті, в нашій країні, примножити добро і домогтися добробуту для всіх, потрібно навчитися розуміти один одного, приймати один одного такими, якими ми є, поважати культуру і внутрішній світ інших. Тому я бажаю вам не бути байдужими до тих подій, які відбуваються у нас в класі, в школі, в нашому селищі і, звичайно, в нашій Україні.

 Звучить пісня «Україна – це ми» (слайд 16)

 

 

docx
Додано
10 вересня 2019
Переглядів
763
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку