Розробка позакласного заходу до тижня хімії "Слідство ведуть ЗНАТОКИ""

Про матеріал
Дана розробка є сценарієм позакласного заходу з хімії, який проводиться у вигляді групової роботи. Міститься цікава інформація щодо металічних елементів, які часто використовуються людиною: властивості їх простих речовин, знаходження в організмі, яку шкоду викликає надлишок сполук даного елемента.
Перегляд файлу

Хімічна гра «Слідство ведуть ЗНАТОКИ»

Вчитель Радченко Л.П.

7 клас

 

Мета: поглибити знання учнів про хімічні елементи, їх властивості, застосування та знаходження в організмі; перевірити рівень вміння використовувати набуті знання у нестандартних ситуаціях; формувати пізнавальний інтерес, розвивати логічне мислення, розширити кругозір учнів; виховувати культуру спілкування та взаємоповагу при роботі в групах.

 

Методи та форми роботи: словесні (бесіда, розповідь, повідомлення), наочні (картки, фото, музика), частково-пошукові, робота в постійних групах.

 

Обладнання: музика з фільму «Слідство ведуть Знатоки», картки з символами та назвами хімічних елементів, фотографії мінералів та чистих речовин металічних елементів, «матеріали справи».

 

Хід гри.

 

Вступне слово ведучого.

Хімічні знання цікаві та багатогранні. Часто дослідження хіміків-науковців нагадують розгадування ребусів чи навіть детективні історії. Сьогодні ми спробуємо себе у якості відомих детективів ЗНАТОКІВ і спробуємо розібратися із заплутаними «кримінальними справами» деяких «підозрілих» елементів.

 

Звучить музика

 

Ведучий: Товариші! Сьогоднішня нарада викликана вкрай серйозною ситуацією. У місті активізувалися невідомі підозрілі елементи, їх бурхлива діяльність зацікавила відповідні органи, було проведено оперативно – слідчі дії і матеріали цих справ передані нам, тому що справа, прямо скажу, непроста і нестандартна і лише ЗНАТОКИ спроможні з цим розібратися. Я наголошую, що ця справа на контролі у генерала і сам міністр зацікавлений у якомога швидшому проясненні ситуації. Ми повинні докласти максимум зусиль, щоб виявити ці елементи та допомогти їх знешкодити.

 Товариші ЗНАТОКИ вважаю за доцільне розділитися на групи і одночасно вести розробку по всіх справах.

 Керівники груп, отримайте оперативно – розшукові матеріали і приступайте до роботи. У вашому розпорядженні картотека усіх підозрілих елементів з їх справжніми іменами, фотографії у натуральному та замаскованому вигляді та деякий час на вивчення оперативно – розшукових матеріалів.

Справа №1

Оперативна інформація

У таблиці Менделєєва має порядковий номер 30. Він знаходиться в IV періоді II групи. Атомна вага — 65,37.

Являє собою синювато-білий метал.

У нормальних умовах досить крихкий, але при 100—110 °С він добре гнеться й прокочується в листи.

При звичайній температурі на повітрі вкривається тонким шаром оксиду або основного карбонату, який вберігає його від подальшого окиснювання.

Вода майже не діє на нього, тому що утворений на поверхні при взаємодії з водою гідроокис практично нерозчинний і перешкоджає подальшому протіканню реакції.

 У кислотах  легко розчиняється, як і в лугах.

 

Відомий під іменами:

  • фальшиве сріблом.
  • в Європі під назвою індійського олова з Китаю та Індії
  • «спелтер» або «шпіаутер» (назвав М.В. Ломоносов)

Постійно перебуває в компанії міді, свинцю та заліза.

Маскується  у білий оксид, є припущення, що від цього й походить його ім’я.

Сплави його відомі з давнини як латунь.

 

Оперативну інформацію щодо спіймання цього елемента надали китайські товариші, також Марко Поло, Арістотель, Парацельс, Ломоносов. Але довго упіймати його як інший метал не могли через технічні труднощі: у плавильній печі він об’єднувався   з Оксигеном і тікав у вигляді білого оксиду.

 

Злочинні дії: 

Відома згубна дія на кишковий тракт.

Помічений у ворожому ставленні до м’язів і кісток.

Злочинна спеціалізація – онкоген і мутаген, отруювач.

 

Працює у складі крові, попереджує захворювання шкіри, входить до групи товаришів, які займаються лікуванням очних хвороб, та загоєнням ран.

За оперативною інформацією переховується  на «малині» у районі зубів.

 

Справа №2

Оперативна інформація

 

Елемент № 24. Один із найтвердіших металів і один з найважливіших металів, використовуваних у виробництві легованих сталей.

Більшість його сполук має яскраве забарвлення, причому самих різних кольорів. За цю особливість елемент і був названий, що в перекладі з грецького означає «фарба».

 У менделєєвській таблиці він займає місце в шостій групі. Його найближчі сусіди і аналоги - молібден і вольфрам.  

Має вагу приблизно 52.

Характер твердий, непоступливий.

Має всі властивості металу - добре проводить тепло і електричний струм, має характерний металевий блиск. Головна особливість  - його стійкість до дії кислот і кисню.

Сполуки підозрюваного елемента застосовуються для дублення шкіри. Звідси і йде назва «хромові» чоботи. Шкіра дублена цими сполуками, володіє красивим блиском, міцна і зручна у використанні.
Також з сполук  виготовляють різні барвники.
 

Банда  «сибірський червоний свинець» була помічена біля Єкатеринбурга в 1766 р. І.Г. Леманном, але про ватажка дізналися дякуючи французькому хіміку Луї Нікола Воклену в 1797 р. Відтоді цей злочинець не припиняє активно втручатися в промислові процеси. Слугує «кришею» різним підозрілим металічним елементам, просочується навіть у деревину.
 

Часто «іде на діло» у вигляді промислових стоків, при цьому безжально руйнує печінку та нирки, викликає рак шлунку, тобто виступає алергеном та канцерогеном.

 

Спіймати його - дорогий і трудомісткий процес.

До цього рекомендовано залучити відповідального співробітника Алюмінія та забезпечити додаткові ресурси.


Додаткова інформація

Все почалося з миття посуду ...

У будь-якій аналітичній лабораторії є велика бутиль з темною рідиною.. Навіщо вона потрібна?

На пальцях людини завжди є жирові забруднення, які легко переходять на скло. Саме ці відкладення покликана змивати ця суміш. Вона окислює жир і видаляє його залишки. Але з цією речовиною поводитися треба обережно. Кілька крапель суміші, що потрапили на костюм, здатні перетворити його на подобу решета: в суміші дві речовини, і обидва «розбійники» - сильна кислота і сильний окислювач..

 

Остання оперативна інформація

При недостатній кількості цього елемента людина відчуває непереборний потяг до солодкого.

 

Справа №3

Оперативна інформація

 

Елемент № 29. Атомна маса: 63,54. Щільність: 8,93 г / см 2

Рожево-червоний метал з високою тепло- і електропровідністю. У сухому повітрі на холоді майже не окислюється. При нагріванні тьмяніє через утворення плівки оксидів. У вологому повітрі у присутності CO2 утворюється зеленувата плівка.

Поводить себе як благородний: з кислотами, крім азотної, не реагує.

Головний метал електротехніки.

 

Один з найбільш важливих, найдавніших і найпопулярніших металів, який входить до числа обраних семи доісторичних металів (Золото, срібло, мідь, залізо, олово, свинець і ртуть).

За здатністю проводити тепло і електрику поступається тільки дорогоцінному сріблу. У алюмінію електроопір майже вдвічі більше, а у заліза - майже в шість разів.

Широко використовують у хімічному машинобудуванні при виготовленні вакуум-апаратів, перегінних котлів, холодильників, змійовиків. Використовується з найдавніших часів у вигляді сплавів (бронза, латунь).

Відноситься до числа мікробіоелементов, багато сполук  широко застосовуються в медицині як антисептики і інші лікарські препарати. Життєво важливий елемент.

 Популярний не тільки в середовищі інженерів - конструкторів, електриків і машинобудівників, а й у людей гуманітарних професій - істориків, скульпторів, літераторів.

 

Завдяки своїй знаменитості та популярності до відповідальності не притягався. Хоча не відрізняється твердістю характеру, не витримує ударних навантажень і «пливе».

За оперативною інформацією походить із острова Кріт, статуя богині Афродіти Кіпріди зображена з полірованим люстерком – подарунком саме цього елемента.

 

Злочинні дії

При найменшій можливості уражає нервову систему, нирки і печінку, викликає виразки у організмі.

За останньою інформацією перебуває у печінці.

 

 

 

 

 

Справа №4

Оперативна інформація

 

У періодичній системі зареєструвався під № 25, четвертого періоду  і восьмої групи. Атомна вага – 54,938.

Може утворити від двох до семи зв’язків з іншими атомами.

Проявив себе як типовий пристосуванець: Оксигену, Хлору та іншим типовим неметалам диктує умови як справжній метал, а з металами вступає у зв’язки як частина кислоти; цим довгий час успішно заплутував сліди і вислизав від оперативників та слідчих.

 

Є припущення, що ім’я грецьке і означає «морочити».

Напав на слід цього елемента у  1774 році шведський лікар-хімік Карл Вільгельм Шеєле. (Цей хімік за своє досить нетривалє життя встиг виконати чималу роботу. Він виявив хлор, кисень, молібден і вольфрам, а також, представив докази, що графіт є одним з видів вуглецю, виявив фарбу, яка і сьогодні має назву «зелень Шеєле» , гліцерин, сечову кислоту і сенільну кислоту. Однак, ні марганцівку, ні молібден, ні вольфрам Шееле не зміг спіймати в натуральному вигляді, він лише зміг вказати, що в обстежених ним мінеральних речовинах є всі ці елементи.)

 

Елемент під номером 25 був знайдений в мінералі під назвою піролюзит, який також знав Пліній. Він вважав його одним з видів магнітного заліза, хоча піролюзит не може притягатися за допомогою магніту.

 

Відомий під іменами:

  • Магнезія
  • Манганез
  • Піролюзит
  • Мінеральний хамелеон

Відсиджується у самому серці організму.

Постійним супутником є Ферум, з яком вони постійно засвічуються на морському дні, а також гастролювали у Індії, Марокко, Бразилії, Грузії, Росії.

Відзначається участю у ферментах, процесах росту кісток, фотосинтезі, диханні, синтезі вітаміну С.

Має заслуги перед промисловістю: «За покращення твердості, міцності та зносостійкості сталі», «За безшумне ковальське обладнання».

 

Ведучий: отже, давайте послухаємо наших вельми шановних ЗНАТОКІВ

Доповіді представників груп

Ведучий: що ж, дякую за проведену роботу по виявленню цих металічних елементів. З ваших доповідей я роблю висновок, що ці елементи можуть бути нам корисними. Наполегливо рекомендую орієнтування  і зроблені висновки  разом з фотографіями та паспортними даними передати до спецпідрозділу «Кольорова металургія» , щоб ті їх виловили та помістили у слідчий ізолятор.

А прокуратура та суд нехай розбираються хто шкідливий, а хто корисний…

ЗНАТОКИ знову виявились на висоті! Дякую за службу, товариші! УРА!!!

 

Звучить музика

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Haydar Liudmila Pavlivna
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Сценарії
Додано
11 листопада 2021
Переглядів
931
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку