Практичне заняття Європейський суд з прав людини

Про матеріал

Розробка містить основні відомості про ЄСПЛ, допоможе учням закріпити знання про компетенцію Суду, умови звернення, та хто саме може подавати заяву до нього; як правильно це зробити.

Перегляд файлу

Практичне заняття Європейський суд з прав людини

Очікувані результати

після заняття учні зможуть:

Визначати  призначення Європейського суду з прав людини;

Називати суб’єктів судового процесу, порядок та умови звернення до Європейського суду з прав людини;

Складати алгоритм підготовки звернення до ЄСПЛ,

Застосовувати теоретичні положення про ЄСПЛ  відносно запропонованих правових ситуацій

Тип уроку:

 

Хід уроку

І. Організаційний етап

Привітання, повідомлення теми та очікуваних результатів уроку

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

В минулому році ви  вивчали тему «Права і свободи людини» , в цьому році –тему «Перша світова війна». Скажіть, чи завжди права людини були захищені державою підданими або громадянами якої вони були?

 Чи існували на початку ХХ століття організації, які б могли захистити людину, якщо її власна держава цього не робила?

Ви зрозуміли, що сьогодні мова піде про механізм захисту прав  і свобод людини, який не може бути реалізований в національних рамках, а саме – Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ)

ІІІ Формування інформаційно-правової та аксіологічної  компетентності учнів

Вчитель. Європейський суд з прав людини був утворений у 1959 році, як судовий орган, який гарантує права, закріплені Європейською конвенцією про захист прав для всіх осіб, що перебувають під юрисдикцією договірної держави.

Від 1 листопада 1998 року існує Єдиний суд, який постійно засідає в Страсбурзі (Франція)

Кількість суддів у ньому відповідає кількості держав-сторін Конвенції, тобто – 47 осіб, Президент Гвідо Раймонді. Судді повністю незалежні, не представляють свої держави та обираються Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Слово вчителя можна замінити переглядом відеоролику «ECHR - Фільм про Європейський суд з прав людини (Ukrainian version) з режимом доступу

 https://www.youtube.com/watch?v=VHL_sgXVHiE&pbj.reload=10)

 

 

 

 

Робота з правовими документами

Знайдіть в Конституції норму, якою передбачено право громадян України на звернення за захистом своїх прав і свобод до міжнародних судових установ та міжнародних організацій, членом яких є Україна.

Ви, мабуть, зрозуміли, що звернення до ЄСПЛ слід розглядати як звернення до найвищої інстанції, яке можливе тільки тоді, коли вичерпані всі національні засоби відновлення прав.

Ви маєте знати, що ЄСПЛ за останні 15 років  відмовив у прийнятті до розгляду 96 відсотків поданих скарг; також треба знати про строки звернення до суду

Сподіваюся, що вам не доведеться звертатися до цього поважного суду, але ви маєте володіти необхідним мінімумом знань з цього питання.

Отже, план роботи такий:

1. Яка компетенція ЄПСЛ? Умови подання скарги до  ЄСПЛ

2. Хто має право на звернення до ЄПСЛ?

3. Як правильно оформити заяву до ЄСПЛ? Плата за звернення до Суду

4. Які заяви не розглядає ЄСПЛ ?

5. Виконання рішень Cуду.

Щоб приступити до виконання практичної частини занняття, обєднайтесь в групи, порахувавши до 5. Обєднайтесь в групи з одинаковимипорядковими номерами, названими вами. На основі підручника с. 38 та ресурсів Інтернет підготуйте відповіді на питання, що запропоновані вище.

ІV. Формування мовленнєвої, аксіологічної та громадянської компетентностей

Робота в групах (Орієнтовні відповіді)

І група

1. Яка компетенція ЄПСЛ? Умови подання скарги до  ЄСПЛ

ЄПСЛ - вирішує питання про те, чи справді держава допустила порушення взятих на себе зобовязань в межах Європейській конвенції з прав людини та протоколів до неї. І за умови визнання факту порушення застосовує відповідні заходи впливу. Суд не виконує роль національного суду ї не є вищою інстанцією відносно національних судів. Він не може скасовувати чи змінювати рішення національних судів.

Європейськийсудзправлюдинимаєправо :

розглядатиіндивідуальнітаміждержавніскарги,поданідоЄвропейськогосудузправлюдинипротиодногоабодекількохдержав членівРадиЄвропиабопротиЄвропейськогосоюзу ; визнаватифакттого, щобулопорушено, течиіншеправозаявника ;присудитизаявникувиграну, справедливукомпенсацію; тлумачитиКонвенціюпрозахистправлюдинитаосновнихсвобод ;

встановлюватифакттого,щобудьякепорушеннявпевнійдержавіноситьмасовийхарактерчерезсистемноїпроблеми,узв'язку,зчимнаказуватиційдержавівжитизаходівщодовиправленняцьогонедоліку ;

розглядатизапиткомітетуміністрівРадиЄвропизпитанняпроте, чинепорушиладержава відповідачсвоєзобов'язанняповиконаннюпостанов(рішень)Європейськогосудузправлюдини;даватитлумаченняранішевинесеноїпостановиназапитКомітетуМіністрівРадиЄвропи; виноситиКонсультативнівисновкипротлумаченняКонвенціїпрозахистправлюдинитаосновнихсвобод, зпитань, непов'язанихзрозглядомсправ

Які умови звернення до ЄСПЛ?

  • Особа може звернутися до ЄСПЛ лише після того, як вичерпано всі національні засоби юридичного захисту, згідно із загальновизнаними принципами міжнародного права. (ст.35)
  • Заяву до ЄСПЛ можна подати протягом шести місяців з дня ухвалення остаточного рішення національного суду.( ст. 35)
  • Якщо ж національний суд зволікає з розглядом справи, тоді право на звернення зберігається протягом усього часу зволікання, аж до вирішення українським судом.

 

ІІ група

 Хто має право на звернення до ЄПСЛ? Якими мають бути дії держави?

  • Відповідно до статті 34 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, Суд може приймати заяви від будь-якої особи , неурядової організації або групи осіб, які заявляють про порушення з боку держав - учасниць конвенції їх прав. Це означає, що заявнику необов’язково бути громадянином держави - члена Ради Європи, або взагалі громадянином держави, на яку він подає скаргу. Він може бути навіть апатридом , повнолітнім, неповнолітнім, дієздатним, недієздатним. Важливо  лише, щоб особа була постраждалою ( жертвою) від порушення прав чи свобод, викладених у Конвенції або протоколах до неї, вчиненого однією або кількома державами –учасницями Конвенції.

 

ІІІ група

Як правильно оформити заяву до ЄСПЛ?

Необхідно знайти адвоката, який має досвід складання заяв до ЄСПЛ

Офіційними мовами Суду є англійська та французька, але за бажанням Ви можете звертатися до Секретаріату Суду офіційною мовою однієї з держав, що ратифікували Конвенцію. На початковій стадії провадження Суд може також листуватися з Вами цією мовою. Проте, якщо Суд не визнає заяву неприйнятною на основі надісланих документів, а вирішить запропонувати Уряду висловити свою позицію щодо скарг заявника, Суд вестиме листування англійською чи французькою мовою, а Ви чи Ваш представник, за загальним правилом, повинні будете надсилати подальші зауваження англійською чи французькою мовою.

 Суд приймає лише ті заяви, які надіслані поштою (а не по телефону). Якщо Ви відсилаєте свою заяву електронною поштою або факсом, Вам обов’язково потрібно продублювати її звичайною поштою. Також немає необхідності бути особисто присутнім у Суді для усного викладення обставин справи.

Листи і документи, які надсилаються до Суду, не слід прошивати степлером, склеювати чи скріплювати іншим чином. Усі сторінки повинні бути послідовно пронумеровані.

Надіслати заяву з доданими до неї документами поштою на адресу ЄСПЛ:

The Reqistar

European Court of Human Riqhts

Councilof  Europe

F- 67075 Strasborq – Cedex

France- Франція

 Заява до суду має бути викладена на офіційному бланку формуляра заяви.

У заяві потрібно:

- зазначити інформацію щодо сторін;

-стисло викласти факт про порушення;

-вказати які саме права були порушені з посиланням на статті ЄКПЛ;

- чітко і коротко викласти вимоги;

-вказати до якої міжнародної установи зверталися з аналогічною скаргою;

- вказати, які національні засоби юридичного захисту використано;

- вказати докази,які засвідчують викладені факти;

- підписати заяву та зазначити дату її підписання.

Зверніть увагу! Після реєстрації поданої до ЄСПЛ заяви справа має такий вигляд , наприклад, « Справа  Василя Самойленко проти України»

 

Можна переглянути ролик «Європейський суд з прав людини. Процедура звернення до ЄСПЛ» за посиланням

https://www.youtube.com/watch?v=62J8UQlHL8M

 

Плата за звернення до Суду

Суд не може надати Вам допомогу з оплати послуг адвоката для підготовки заяви до Суду. В подальшому, а саме після рішення Суду про направлення заяви Урядові для надання зауважень, Ви, у разі браку коштів для оплати послуг адвоката, можете претендувати на отримання безкоштовної юридичної допомоги, якщо надання такої допомоги Суд визнає за необхідне для належного розгляду справи.

Процедура розгляду справи безкоштовна. Процедура розгляду справ Судом є письмовою, що не потребує Вашої особистої присутності у Суді. Вас обов’язково буде поінформовано про будь-яке рішення, винесене Судом у Вашій справі.

 

ІV група

 Які заяви не розглядає ЄСПЛ ?

 

  • Суд не розглядає жодної індивідуальної заяви , якщо вона:

a) є анонімною;

б) є ідентичною до заяви, яка вже  була  розглянута Судом чи була подана на розгляд до іншого міжнародного органу розслідування чи врегулювання;

в) якщо вона не містить нових фактів у справі.

  • Суд оголошує неприйнятною будь-яку індивідуальну заяву, якщо він вважає:

-що ця заява несумісна з положеннями Конвенції або протоколів до неї,

-явно необґрунтована або є зловживанням правом на подання заяви;

-заявник не зазнав суттєвої шкоди;

-за умови, що на підставі поваги  до прав людини не може бути відхилена жодна справа, яку національний суд не розглянув належним чином.( ст.36)

2. За яких обставин Суд може вилучити  заяву  з реєстру справ?

1) якщо заявник не має наміру далі підтримувати свою заяву;

2) якщо спір уже вирішено.( ст.37)

 

V група

Виконання рішень Cуду

23 лютого 2006 року було прийнято Закон України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини». Цей Закон регулює відносини, що виникають у зв’язку з обов’язком держави виконати рішення Європейського суду з прав людини у справах проти України. Державним органом, на який покладено виконання відповідних рішень є Державна виконавча служба України.

Виконання рішення може полягати у трьох формах:

  • виплата відшкодування( може бути присуджено або передбачено умовами дружнього регулювання);
  • вжиття додаткових заходів індивідуального характеру з метою відновлення порушених прав;
  • заходи загального характеру , спрямовані на попередження випадків аналогічних порушень в майбутньому.
  •  

V Закріплення

 Застосування знань на практиці.

За допомогою мережі Інтернет знайдіть інформацію про позови громадян України, громадських організацій України та держави Україна до Європейського Суду

VІ. Домашнє завдання Створення пам’ятки «Європейський суд прав людини . Алгоритм звернення»

VІІ. Рефлексія

Продовжіть речення

На сьогоднішньому уроці я дізнався/дізналася…

Мені сподобалось:

Мені не сподобалось:

 

Рекомендовані джерела

1. Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 р., зі змінами та доповненнями, внесеними Протоколом № 11 та Протоколом  14 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/995_004

2. Регламент Європейського суду з прав людини зі змінами та доповненнями. // Європейський суд з прав людини. Судова практика / за ред. В. Г. Буткевича. – К.: Ред. журн. «Право України», 2011. – Вип. 1, ч. 1-2: Стаття 3 ЄКПЛ. Заборона катувань: у з ч. – 2011. – С. 40-131

3. Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини: Закон України від 23 лютого 2006 року з наступними змінами. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/3477-15

4. Практичний посібник щодо прийнятності заяв [Електронний ресурс].  Режим доступу: http://www.echr.coe.int/Documents/Admissibility_guide_UKR.pdf.

http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name=PDF/vapny_2013_2_6.pdf

http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/741F36BA-623E-4682-9884-84AA52491182/0/NoticeUKR.pdf

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волкова Вікторія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шиян Ніна Іванівна
    Дякую за розробку уроку, підібрані форми роботи мотивують.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шиян Ніна Іванівна
    Дякую за розробку уроку, підібрані форми роботи мотивують.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Козловська Світлана
    Дякую за змістовний урок.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Герасимова Марина Сегіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
docx
Додано
27 березня 2019
Переглядів
18184
Оцінка розробки
4.9 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку