Розробка уроку дистанційного навчання з предмету "Основи компютерної графіки та Web-дизайну"

Про матеріал
Розробка уроку дистанційного навчання з предмету "Основи компютерної графіки та Web-дизайну"
Перегляд файлу

Розробка уроку

для дистанційного навчання з предмету

«Основи комп’ютерної графіки та Web - дизайну»  18

для здобувачів освіти групи 68

за професійною профільною компетентністю ООI та ПЗ-2.6.3.

Базові технології створення Web - сторінок

 

Тема уроку: ЛПР «Розмітка Web – сторінок за допомогою фреймів»

 

План роботи

1. Ознайомитись з поняттям фреймів

2. Навчитися форматувати сайти за допомогою фреймів

3. Практичне завдання

 

Зміст роботи

 Створення нових вікон, фреймів

Фрейм (frame) – це окремий, закінчений HTML-документ, який разом з іншими HTML-документами може бути відображений у вікні web-браузера.

Фрейми за своєю суттю дуже схожі на клітинки таблиці, проте більш універсальні. Фрейми розбивають web-сторінку на окремі міні-кадри, розташовані на одному екрані, які є незалежними один від одного. Кожне вікно може мати власну адресу. При натисканні на будь-яку з посилань, розташованих в одному фреймі, ви можете розглядати сторінки, показані в іншому вікні.

Фрейми досить часто використовувалися для навігації по web-сайту. При цьому навігаційна сторінка розташовується в одному вікні, а сторінки з текстом – в іншому.

Формування фреймової структури

Для початку ми повинні уявити собі загальний вигляд сторінки – де розташувати фрейми та якого вони будуть розміру. Потім можна подумати про їх зміст. Нижче наводиться код простої фреймової структури з використанням тегу <FRAMESET>. Зверніть увагу: сторінка з фреймової структурою не містить тега <ВОDY>.

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> Приклад фреймів </ TITLE>

</ HEAD>

<FRAMESET COLS="25%, 75%">

<FRAME SRC="menu.html">

<FRAME SRC="main.html" NAME="main">

</ FRAMESET>

</ HTML>

 

Підготовка вмісту фрейма

Тепер завантажимо фрейми з вмістом. Задамо сторінку menu.html в лівому фреймі, де ми збираємося клацати мишею, перемикаючись між двома сторінками у правому фреймі. menu.html – це звичайна НТМL-сторінка, побудована як зміст. Насправді ми можемо взяти готову сторінку зі змістом і використовувати її. Майте на увазі, що цей фрейм вузький і високий, так що сторінка, яка буде в нього завантажуватися, повинна бути спроектована відповідним чином. Тепер ми повинні визначити, де будуть з'являтися інші сторінки при натисканні мишкою на посиланні. Оскільки ми хочемо, щоб вони відображались в правому фреймі, додамо атрибут ТАRGET (TARGЕТ = "main") в тег посилання. Це означає, що, коли користувач клацає на посиланні, що викликається сторінка з'являється в фреймі main. Ми відображаємо всі сторінки у фреймі main, тому давайте додамо атрибут ТАRGЕТ = "main" в усі теги посилань у змісті. Якщо ми не визначимо атрибут ТАRGЕТ, то сторінка з'явиться там, де ми клацнули мишкою, – в лівому фреймі.

Підготовка фрейму main

Правий фрейм main буде містити самі HTML-сторінки. Ваше завдання – спроектувати їх так, щоб вони добре виглядали в меншому, ніж зазвичай, вікні, тому що частина екрана буде зайнята лівим кадром змісту. Але більше ці сторінки нічим не примітні.

Використання тега <NOFRAMES>

У деяких користувачів ще залишилися браузери, які не вміють поводитися з фреймами. З цієї причини розумно надати доступ до версії ваших основних сторінок без фреймів. Якщо читач із застарілим браузером опиниться на вашій сторінці з фреймової структурою, все, що знаходиться на ній між тегами <NOFRAMES> і </NOFRAMES>, буде виглядати відмінно – браузер просто проігнорує фрейми. Ось чому обов'язково потрібно використовувати теги <ВODY> </ВОDY>. Можливо, екран без фреймів доведеться організувати інакше.

Приклад сторінки з фреймової структурою з доданим в кінці розділом <NOFRAMES>.

<HTML>

<HEAD>

<TITLE> Приклад фреймів </TITLE>

</HEAD>

<FRAMESET COLS="25%, 75%">

<FRAME SRC="menu.html">

<FRAME SRC="main.html" NAME="main">

<NOFRAMES>

Ви переглядаєте цю сторінку за допомогою браузера, який не підтримує фрейми.

</NOFRAMES>

</FRAMESET>

</HTML>

Майте на увазі, що браузер, який підтримує фрейми, проігнорує все, що знаходиться між тегами <NOFRAMES> і </NOFRAMES>. І навпаки, не підтримуючий фрейми браузер проігнорує все, що знаходиться між тегами <FRAMESET> і </FRAMESET>. Код без фреймів можна помістити і в початок, і в кінець сторінки.

Макетування фреймів - тег <FRAMESET>

Теги <FRAMESET> обрамляють текст, що описує компонування фреймів. Тут розміщується інформація про кількість фреймів, їх розмірах і орієнтації (горизонтальної або вертикальної). У тега <FRAMESET> тільки два можливих атрибути: ROWS, що задає кількість рядків, і СОLS, що задає число стовпців. Між тегами <FRAMESET> не потрібно вказувати тег <ВОDY>, але його можна помістити між тегами <NOFRAMES> наприкінці фреймової структури. Між тегами <FRAMESET> не повинно бути ніяких тегів або атрибутів, які зазвичай використовуються між тегами <ВОDY>. Єдиними тегами, які можуть перебувати між тегами <FRAMESET> і </ FRAMESET>, є теги <FRAME>, <FRAMESET> і <NOFRAMES>. Це спрощує завдання. В основному все пов'язано з тегами <FRАМЕ> та їх атрибутами. Якщо ж ви хочете поекспериментувати, можна створити вкладені одна в одну теги <FRAMESET> аналогічно тегам <ТАВLЕ>.

Атрибути ROWS і СОLS. Для кожного рядка і стовпця, згаданих в тезі <FRAMESET>, необхідний свій набір тегів <FRАМЕ>.

Атрибут ROWS тега <FRAMESET> задає кількість і розмір рядків на сторінці. Кількість тегів <FRАМЕ> повинна відповідати зазначеному числу рядків. Праворуч від знаку "=" можна визначити розмір кожного рядка в пікселях, відсотках від висоти екрану або у відносних величинах (зазвичай це зазначення зайняти частину, що залишилася місця). Слід користуватися лапками та комами, а також залишати пробіли між значеннями атрибутів. Наприклад, наступний запис формує екран, що складається з трьох рядків: висота верхньої – 20 пікселів, середньої – 80 пікселів, нижньої – 20 пікселів:

<FRAMESET ROWS="20, 80, 20">

Наступний тег – <FRAMESET> – створює екран, на якому верхній рядок займає 10% висоти екрану, середня – 60%, а нижня – решту 30%:

<FRAMESET ROWS="10%, 60%, 30%">

Можна задати відносні значення в комбінації з фіксованими, вираженими у відсотках або пікселях. Наприклад, наступний тег створює екран, на якому верхній рядок має висоту 20 пікселів, середня – 80 пікселів, а нижня займає все місце, що залишилося:

<FRAMESET ROWS="20, 80, *">

Атрибут СOLS. Стовпці задаються так само, як рядки. Для них застосовні ті ж атрибути.

Тег <FRАМЕ> визначає зовнішній вигляд і поведінка фрейму. Цей тег не має закриває тега, оскільки в ньому нічого не міститься. Вся суть тега <FRАМЕ> в його атрибути. Їх шість: NАМЕ, MARGINWIDTH, MARGINHEIGHT, SCROLLING, NORESIZE і SRC.

Атрибут NАМЕ. Якщо ви хочете, щоб при клацанні мишею на посиланні нижче відповідна сторінка відображалась в певному фреймі, необхідно вказати цей фрейм, щоб сторінка "знала", що куди завантажувати. У попередніх прикладах ми назвали великий правий фрейм main, і саме в ньому з'являлися сторінки, вибрані з змісту в лівому фреймі. Фрейм, в якому відображаються сторінки, називається цільовим (target). Фрейми, які не є цільовими, іменувати не обов'язково. Наприклад, можна записати такий рядок:

RАМЕ SRC = "my.html" NАМЕ = "main">

Імена цільових фреймів повинні починатися з букви або цифри. Одні й ті ж імена дозволяється використовувати в декількох фреймових структурах. По клацанню миші відповідні сторінки будуть відображатися в іменованому фреймі.

Атрибут МАRGINWIDTH діє аналогічно атрибуту таблиць CELLPADDING. Він задає горизонтальний відступ між вмістом кадру і його межами. Найменше значення цього атрибута дорівнює 1. Не можна вказати 0. Можна не привласнювати нічого – за замовчуванням атрибут дорівнює 6.

Атрибут МАRGINHEIGHT діє так само, як і МАRGINWIDTH. Він задає поля у верхній і нижній частинах фрейму.

Атрибут SCROLLING дає можливість користуватися прокруткою у фреймі. Можливі варіанти: SCROLLING = yes, SCROLLING = nо, SCROLLING = аutо. SCROLLING = yes означає, що у фреймі завжди будуть смуги прокручування, навіть якщо це не потрібно. Якщо задати SCROLLING = no, смуг прокручування не буде, навіть коли це необхідно. Якщо документ занадто великий, а ви задали режим без прокручування, документ просто буде обрізаний. Атрибут SCROLLING = аutо надає браузеру самому вирішувати, потрібні смуги прокручування чи ні. Якщо атрибут SCROLLING відсутній, результат буде таким же, як при використанні SCROLLING = аutо.

Як правило, користувач може, переміщаючи кордон фрейму мишкою, змінити його розмір. Це зручно, але не завжди. Іноді потрібно атрибут NORESIZE. Пам'ятайте: всі межі фрейму, для якого ви задали NORESIZE, стають нерухомими – відповідно, може виявитися так, що розміри сусідніх фреймів теж стануть фіксованими. Скористайтеся цим атрибутом з обережністю.

Атрибут SRС застосовується в теге FRАМЕ при розробці фреймової структури для того, щоб визначити, яка сторінка з'явиться в тому чи іншому кадрі. Якщо ви задасте атрибут SRС не для всіх фреймів, у вас виникнуть проблеми. Навіть якщо сторінки, які відображаються у фреймі, вибираються в сусідньому фреймі, ви повинні як найменш задати для кожного фрейма початкову сторінку. Якщо ви не вкажете початкову сторінку і URL, фрейм виявиться порожнім, а результати можуть бути найнесподіванішими.

Щоб розібратися з атрибутом ТАRGЕТ, необхідно повернутися до простого прикладу з кадром змісту. Коли користувач клацає мишкою на одному з посилань у лівому фреймі, відповідна сторінка повинна з'явитися в правому фреймі, а зміст залишається незмінним. Щоб цього досягти, потрібно визначити цільової фрейм ТАRGЕТ, в якому буде відображатися сторінка для кожного пункту змісту. Цільові фрейми задаються в посиланнях лівого фрейму. От навіщо всім кадрам у фреймовій структурі були присвоєні імена. Правий фрейм називається main, так що потрібно в кожному посиланні додати атрибут ТАRGЕТ = "main", в результаті чого відповідна сторінка з'явиться у фреймі main. Зверніть увагу: кожне посилання містить атрибут ТАRGЕТ = "main", який по клацанню миші відображає сторінку у фреймі main.

Атрибут ТАRGЕТ можна задавати для декількох різних тегів. При використанні в тезі <ВАSЕ> він направляє всі посилання в певний цільової фрейм, якщо надалі не передбачено інше. Можна задати атрибут ТАRGЕТ в тезі <АRЕА> в активному зображенні або в тезі <FОRМ>. Фрейми корисні для організації форм. Користувачі будуть бачити одночасно і форму, і результат свого вибору. Зазвичай при клацанні мишею на кнопці Submit форма зникає, і з'являється сторінка з результатами вибору. Поєднання форм і фреймів може виявитися зручним способом навігації.

Завдання: створити сторінку з фреймами, таку, щоб в одному фреймі було навігаційне меню, в другому – загальні відомості, у третьому – фотографії.

Забезпечити відкриття сторінок завжди в одному фреймі, повернення на головну – на кожній сторінці.

1. Всі практичні роботи робимо у Word – документі. На диску D створюємо папку під назвою «ЛПР ГР. 68.»

2. Кожне завдання з практичної роботи зберігаємо в папку за допомогою скрін шоту.

3. По закінченню роботи відправляєте готову роботу на перевірку по електронній почті викладачу.

Павліна Білоус <pavlina_bilous290392@ukr.net>

 

 

 

1

 

docx
Додав(-ла)
Билоус Павлина
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 11 клас (Лисенко Т.І., Ривкінд Й.Я., Чернікова Л.А., Шакотько В.В.)
Додано
10 червня 2020
Переглядів
1205
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку