5 класу НУШ "На оперній сцені"

Про матеріал

Розробка уроку для 5 класу НУШ з теми "На оперній сцені", покликання на інтерактивну презентацію додається https://sway.office.com/0WJqHEdNKBFdMTDw?ref=Link

Перегляд файлу

image 

У музичному театрі:опера.

Українська опера.

image 

image

Опера - один із найпопулярніших  музично-театральних жанрів. Виникла опера в Італії.

Творцями нового жанру були поети і музиканти, які прагнули відтворити давньогрецьку трагедію. Поява опери саме в Італії не випадкове явище.Ця країна вважається батьківщиною прекрасного співу бельканто.

Бельканто - стиль вокального виконання,  вимагає від співака досконалої техніки володіння голосом,майстерного філірування, тривалого дихання, виняткової мелодійної зв'язності, легкості та вишуканості голосоутворення, емоційної насиченості співу.

image

image

Перші оперні спектаклі вразили і здивували публіку. Театральні актори , замість того ,щоб розмовляти, раптом заспівали. Але згодом цей музичний жанр став досить популярним.

Тривалий час опера існувала як розвага насамперед заможних людей. Деякі аристократи мали приватні оперні театри і трупи співаків., інші регулярно відвідували оперні спектаклі. Поступово опера поширилася у різних країнах. Почалося будівництво оперних театрів у великих, а згодом  і маленьких містах Європи.

image

Опера - це музично-театральна вистава. В ній поєднуються література,музика,театральне мистецтво,образотворче мистецтво та хореографія.

image

Щоб переглянути опеу ми йдемо до оперного театру.

image

image 

В опері гармонійно взаємодіють і доповнюють один одного різні види мистецтва. На основі літературного сюжету об єднуються музика, театр, образотворче мистецтво і хореографія.

image 

Лібрето - це короткий літературний викладсюжету опери, оперети, балету, мюзиклу.

У перекладі з італійської мови слово лібрето означає "книжечка". Лібрето може бути видане у вигляді окремої брошурки або вміщенов театральній програмці.

Головні партії в опері виконують співаки-солісти. У кульмінаційні моменти вони співають арії, у яких висловлюють свої почуття, переживання, думки, мрії. Арія — оснований засіб індивідуальної характеристики героя опери, його своєрідних музичний портрет. Іноді спів оперних виконавців нагадує усну мову декламаційного характеру. Це — речитатив. Під час його виконання розгортається оперний сюжет. Сольні епізоди в опері чергуються з ансамблями — дуетами, тріо, квартетами тощо.

image 

1     - Сьогодні ми поговоримо про українське оперне мистецтво, а точніше про першу українську оперу композитора Семена Гулак-Артемовського "Запорожець за Дунаєм".

image 

2     - Відомий український композитор Семен Гулак-Артеновський створив оперу «Запорожець за Дунаєм», яка і зараз захоплює слухачів своєю щедрістю мелодій і справжнім народним гумором.

Обираючи сюжет, С. Гулак-Артемовський намагався насамперед вивести на сцену театру рідні йому образи представників українського народу, привернути увагу слухачів до українських пісень. Сюжет переносить глядача

до часів, коли після знищення Запорозької Січі частина запорожців втекла до Туреччині. Тут їхня доля складалася важко: козаків намагалися використати як силу, спрямовану проти їхньої батьківщини, історичні події, безсумнівно, послужили джерелом задуму, але автор опери вільно їх переосмислив.

Головні дійові особи — родина козака Івана Карася — пересічні люди, які ніби вийшли з глибин українського народу.

Прем єра першої української до того ж україномовної опери відбулася 14 квітня 1863 року у м.Санкт-Петербург.

image 

3     - Іван Карась,запорізький козак, та його дружина Одарка.

image 

4     - Андрій , молодий запорізький козак, та Оксана, сирота,прийомна дочка Одарки та Карася.

image 

5     - Селіх-Ага турецький царедворець

image

6     - Оркестр — один із головних «героїв» опери.Оперний оркест розташовується в оркестровій ямі під театральною сценою.Звуками музики він  супроводжує всі події , які відбуваються на сцені.Оркестром керує диригент.

До вистави звучить симфонічний вступ - увертюра.В увертюрі звучать головні теми твору, передається його загальна емоційна атмосфера.

Прослухайте увертюру до опери "Запорожець за Дунаєм".Прослідкуйте за роботою диригента. Прослухавши увертюру,поміркуйте , яка за настроєм буде сама опера.

image 

image 

7     - Деякі композитори відповідно до сюжету також включають в оперу хореографічні сцени.

image 

8     - Дует Одарки та Карася. Поміркуйте це дует ліричний чи комічний.

У фіналі опери, коли запорожці отримали довгоочікувану змогу повернутися на батьківщину, звучить урочистий хор, де яскраво виражені радісні почуття героїв та їхні сподівання на кращу долю.

image 

image 

9     - Вокальна робота.

Правила співу:

1.Сиди або стань рівненько.Плечі розправлені.Дихаємо вільно.

2.Не кричи під час співу.Співамо так як говоримо.

3.Правило "круглого звуку".Всі голосні співаємо наближеними до "О"

image 

10  - Розспівка 1

image 

11  - Озспівка 2

image 

12  - Розспівка 3

image

Дякую за увагу, а тепер перейдіть за посиланням і дайте відповіді на тестові запитання щодо переглянутого : 

Тест  :https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=cpQoXYZYx0ad8XaCQjrtcaVGB42eYKN

PgACw8XjdsrlUQlZaTzlCSkoxUU9LMURLNldaNlNTWDJPSS4u

pdf
Додано
25 жовтня 2023
Переглядів
230
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку