Розробка уроку із зарубіжної літератури у 5 класі на тему: "Польська народна казка "Цвіт папороті".Фантастичні елементи у казці".

Про матеріал
Вивчення польської народної казки "Цвіт папороті" розраховано на 2 години. На 1 (першому) уроці я знайомлю учнів із казкою, яка побудована на народному, етнічному святі словянських народів Івана Купала, з легендою про квітку папороті, простежуємо традиції, звичаї, обряди свята, які допоможуть дітям зрозуміти образ головного героя Яцуся. Урок сприяє формуванню умінь і навичок працювати з великим за обсягом твором, складати простий план, аналізувати образ головного героя; сприяє розвитку фантазії учнів та уміння виказувати свої думки. Твір виховує в учнів інтерес до народознавства, любов, повагу та шану до своїх батьків.
Перегляд файлу

Урок зарубіжної літератури у 5 класі НУШ

Підготувала урок учителька зарубіжної літератури Троїцького ліцею Лозівського району, Харківської області

 

 

Тема уроку: Польська народна казка «Цвіт папороті». Фантастичні елементи в казці.

Мета уроку: ознайомити учнів з польською народною казкою, яка побудована на народному, етнічному святі слов’янських народів Івана Купала, простежити традиції, звичаї та обряди цього свята, які допоможуть дітям зрозуміти образ головного героя Яцуся; розвивати навички роботи з великим за обсягом текстом, складати простий план, аналізувати образ головного героя; сприяти розвитку фантазії учнів та уміння виказувати свої думки; виховувати інтерес до народних етнічних свят, любов, повагу та шану до своїх батьків, родини.

Наочність: матеріали Інтернету про папороть, гуляння на Івана Купала,  uspilne.media/257303-ci-isnue-kvitka-paporoti-rozbiraemosa-v-istorii-svata-ivana-kupala/ , малюнки учнів.

 

 

Хід уроку

І. Віртуальна подорож у народознавчу, етнічну царину традицій, звичаїв, гулянь слов’янських народів, а саме літнє свято Івана Купала. Легенда про цвіт папороті. Якщо учні знають про це свято, вони розповідають.

-Перегляд матеріалів про свято Івана Купала із мережі Інтернету. Посилання. uspilne.media/257303-ci-isnue-kvitka-paporoti-rozbiraemosa-v-istorii-svata-ivana-kupala/

   

 

Існує легенда про цвіт папороті, котрий нібито з'являється в купальську ніч. Лише в цю ніч на папороті, серед ночі розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижни. Папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила.  Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою. Існує повір’я, що в цей час всі рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. 

 Цвіт папороті, купальське вогнище та ворожіння - як святкувати Івана Купала

Це одна з небагатьох рослин, що росте по всій земній кулі і зустрічається в абсолютно різних місцях, відмінних між собою кліматичними умовами. Крім того, папороть кімнатна – це чудова прикраса будь-якого інтерєру. Цікаво, що з нею повязано безліч легенд. Стародавні люди вважали, що папороть володіє магічною силою. Вважається, що вона цвіте в ніч на Івана Купала. А тому, хто побачить цю чарівну квітку (яку досі так ніхто і не бачив), буде наділений особливою силою і йому відкриються всі земні скарби. Крім того, ця рослина володіє однією особливістю – є ліками від різних хвороб.Чи є в основі цієї легенди реальна квітка, встановити важко, адже назва "папороть" у фольклорі — це збірна назва багатьох рослин, які зростають на заболочених землях. Але вірогідно, що повір'я про цвіт папороті могло виникнути через особливості будови папоротей родини Osmundaceae, а саме Osmunda regalis (чистоуст королівський), адже їхнє спороносне листя справді нагадує квітку.

Традиції

Купала святкували з різними відмінностями на території всієї України. Святкування сонцестояння чи літнього свята кохання існують у багатьох народів: Midsommar (середина літа) – у шведів, Saint Jeans (Святого Жана) – у французів, Flakagajt (День полум’я) – в албанців, Sobotka – у поляків, Kresu den (Вогняний день) – у словенців, Яновден – у болгар, Івана Купала – у східних слов’ян.

Щодо традицій — в Україні перед святом Купала збирали трави, вірячи в їхню чудодійну силу, часто зберігали їх цілий рік для лікування. Саме святкування відбувалося на берегах річок — там ставили прикрашене купальське дерево, навколо якого водили танки й співали пісні, топили у воді або спалювали опудало Купайла чи Марени. Марена у слов'ян — зимове божество, що морить землю холодом, а людину — хворобами та голодом. У деяких регіонах її також вважали старшою русалкою.

Обов'язково ворожили, адже купальські обряди вважалися магічними, а купальські вогні — жертовними і водночас очищувальними. Потім розпочиналося насичене танцями і піснями нічне гуляння. На святкування запрошували музик, які грали на скрипці, цимбалах, сопілці чи в ансамблі

Вогнище

Обов'язковий атрибут Купала — велике вогнище, через яке стрибають поодинці або парами. Окрім забави й спортивної сторони (кожен намагався стрибнути через багаття якнайвище та якнайдалі) це було магічним ритуалом і означало очищення. Також вважалося, що якщо закохані зможуть перестрибнути багаття, не роз'єднавши рук, їхня любов триватиме все життя. Вогонь відлякував злих духів, які в дні Купала за повір'ями виходили з потойбічного світу в світ живих. Також існувало повір'я, що якщо жінка відзначила Івана Купала і не побувала біля вечірнього багаття, вона відьма.

Вінки

Після втоплення чи спалення опудала Марени дівчата тікають від хлопців до води, щоб ворожити на кохання. Вони плетуть вінки з польових квітів, інколи лаштують до них запалені свічки й із заходом сонця починають пускати їх по воді. Поки вінки пливуть, дівчата йдуть понад річкою та співають. Згідно з народним повір'ям, якщо вінок пливе добре й свічка горить гарно, дівчина вийде заміж, якщо він крутиться на місці — то ще дівуватиме, а як потоне — заміж не вийде взагалі. Якщо ж вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега — дівчина піде заміж саме туди.

ІІ. Оголошення теми, мети уроку.

Вивчення нового матеріалу.

-Сьогодні ми долучимося до спадщини польського народу, усної народної творчості, а саме казки «Цвіт папороті».

- Свято Івана Купала та легенда про цвіт папороті взято за основу польської народної казки «Цвіт папороті».

- Словникова робота до свідомого розуміння змісту казки:

В’язи скрутити – 1) Сильно побити, покалічити кого – небудь або себе. 2) Не справитись з чим – небудь, зазнати невдачі, поразки.

Личаки – Плетене з лика (кора берези) селянське взуття, яке носили з онучами, прив’язуючи до ноги мотузками.

Литка – округлий м’яз на задній частині голінки людини.

Темно, хоч в око стрель -  дуже темно, нічого не видно.

 

- Подорож у казку (текстуальне читання казки) учнями ланцюжком стор.68 – 71 електронного підручника «Зарубіжна література» 5 клас НУШ Є. Волощук до слів: …це ще не кінець. На той рік знов…

  • Чарівні 7 цеглинок ( складання простого плану за прочитаною частиною)

1. -  Казковий початок.

2. -  Чарівність квітки папороті.

3. -  Дорога до квітки небезпечна.

4. -  Яцусь – цікавий хлопчик, бо скрізь нишпорить, шукає, слухає.

5. - Свято Івана Купала.

6. -  Яцусь у страшному лісі шукає цвіт папороті.

7. -  Яцусь побачив кущ папороті, а на листку світилась квітка.

 

- Клуб фантазерів – художників. Ще раз перечитати опис квітки папороті, потім учні малюють за своєю уявою, як вони  уявляють таку квітку.

- Ресурси Інтернету: порівняти уявну квітку дітей і квітку з мережі Інтернету.

 

 

- Скласти характеристику образу Яцуся або виокремити риси вдачі: сміливий, цікавий, скрізь нишпорить, шукає пригод і не боїться труднощів та перемагає страхіть у лісі.

 

ІІІ. Підсумок уроку.

  • Діти, ви б хотіли мати собі такого друга?
  • Як ви думаєте, зможе Яцусь дістати квітку папороті і стати щасливим?

IV. Домащнє завдання.

Дочитати казку, продовжити шукати 7 чарівних цеглинок (скласти до кінця казки простий план) . Ви побачите, що принесе Яцусю квітка папороті.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Овсянік Іванка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
4113
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку