Розробка уроку на тему «BEETHOVEN»

Про матеріал
Як ми знаємо, Людвіг Ван Бетховен був одним із найвеличніших композиторів, які коли-небудь жили. Він народився в Бонні, Німеччина, у 1770 р. Його батько і бабуся були придворними музикантами. Його батько навчав його грати на піаніно і скрипці — він сподівався, що його син одного разу почне заробляти гроші, як Моцарт.
Перегляд файлу

BEETHOVEN

As we know Ludwig van Beethoven was one of the greatest composers who has ever lived. He was born in Bonn, Germany in 1770. His father and grandmother were court musicians. His father taught him to play the piano and the violin — he hoped that one day his son would earn money, as Mozart did.

Beethoven lived poorly until he was able to study under court organist Christian Gottlob Neefe, who drilled him in the music of Johann Sebastian Bach. Neefe also helped young Ludwig to publish his first compositions.

In 1792 Beethoven moved to Vienna. There he began to study with Franz Haydn, but the old composer was unimpressed by his stormy young pupil.

Beethoven also had a great success as a pianist, he liked to play at private houses or palaces rather than in public. As a pianist he was perfect. There was everything in him fire, brilliance and fantasy as well as depth of feeling. During this period Ludwig wrote his famous Pathetique and Moonlight sonatas.

Soon he devoted himself more and more to composing. From 1801 his hearing grew steadily worse. He was too proud and independent, and he did not want anybody to know about it. He isolated himself and completely devoted himself to work.

He opened up what he called a «new path», a more expressive and dramatic musical language richer in emotion than the other music of his time. During this period he wrote some of his most famous music: several symphonies, the opera «Fidelio», the Violin Concerto and the Emperor Piano Concerto.

In his last years he was completely deaf. Several love affairs ended unhappily and his attempt in later life to bring up and reform a nephew ended in failure.

During his last period, the break with the past was sharper than ever. There is a new sense of feeling in his Ninth Symphony. His last string quartets suggest a profound mood of acceptance, a triumphal victory over his sufferings.


 

QUESTIONS

1.    When and where was Beethoven born?

2.    What were his mother and father?

3.    Who taught him music? 

4.    Why did he move to Vienna?

5.    Was he successful as a pianist?

6.    Why did he isolate himself?


 

 

VOCABULARY

to earn — заробляти

depth — глибина

stormy — бурхливий, запальний



 

БЕТХОВЕН

Як ми знаємо, Людвіг Ван Бетховен був одним із найвеличніших композиторів, які коли-небудь жили. Він народився в Бонні, Німеччина, у 1770 р. Його батько і бабуся були придворними музикантами. Його батько навчав його грати на піаніно і скрипці  він сподівався, що його син одного разу почне заробляти гроші, як Моцарт.

Бетховен жив бідно, поки не почав учитися під керівництвом придворного органіста Крістіана Готлоба Ніфа, який навчав його музиці Йоганна Себастьяна Баха. Ніф допомагав молодому Людвігові публікувати свої перші твори.

У 1792 р. Бетховен виїхав у Відень, там він почав навчатися у Франца Гайдна, але старий композитор не був вражений своїм запальним молодим учнем.

Бетховен був дуже успішним піаністом, йому більше подобалося грати в приватних будинках або в палацах, ніж на публіці. Як піаніст він був ідеальний. У нього було все —вогонь, блиск, фантазія і глибина почуттів. У цей період він написав свої знамениті сонати «Патетичну» і «Місячну».

Незабаром він цілком присвятив себе написанню творів. З 1801 р. його слух почав погіршуватися. Він був занадто гордий і незалежний і не хотів, щоб хто-небудь здогадався про це. Він ізолювався й цілком присвятив себе роботі.

Він відкрив те, що називав «новим шляхом», — більш виразну і драматичну музичну мову, більш багату емоційно, ніж інші музичні твори його часу. У цей період він написав деякі з видатних творів: кілька симфоній, оперу «Фіделіо», концерт для скрипки й імператорський концерт для фортепіано.

В останні роки він був повністю глухим. Деякі його любовні романи закінчилися невдало, і його спроба виховати племінника теж не вдалася.

В останній період його життя розрив з минулим виявився гострішим, ніж коли-небудь. У його 9-й симфонії з'явилося нове почуття. Останні струнні чверті звучать із глибоким почуттям сприйняття, тріумфальною перемогою над своїми стражданнями.