Розробка уроку на тему «ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ»

Про матеріал
Мета: □ навчальна: забезпечити засвоєння учнями інформації про залежність зо¬внішнього вигляду волосся від стану здоров'я людини, факторів, що впли¬вають на стан волосся; формувати уміння добирати засоби догляду заволоссям для індивідуального використання, спираючись на інформацію,що міститься на упаковках та листках-вкладках до косметичних засобів; □ розвивальна: сприяти розвиткові інтересу учнів до процесу отриман¬ня знань та установлення зв'язків між харчуванням та станом волосся; □ виховна: виховувати особисту позицію з питань зовнішнього виглядута дотримання правил гігієни.
Перегляд файлу

Тема: ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ

Мета:

  • навчальна: забезпечити засвоєння учнями інформації про залежність зо­внішнього вигляду волосся від стану здоров'я людини, факторів, що впли­вають на стан волосся; формувати уміння добирати засоби догляду за волоссям для індивідуального використання, спираючись на інформацію, що міститься на упаковках та листках-вкладках до косметичних засобів;
  • розвивальна: сприяти розвиткові інтересу учнів до процесу отриман­ня знань та установлення зв'язків між харчуванням та станом волосся;
  • виховна: виховувати особисту позицію з питань зовнішнього вигляду та дотримання правил гігієни.

Обладнання, матеріали та наочність: предмети для догляду (гребінець, щітка, бігуді, фен тощо) і засоби догляду за волоссям (шампуні, лосьйон тощо), ляльки з довгим та коротким волоссям, карта «Країна Гігієнія», кольорові стрічки.

Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ 

I.ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Перевірка наявності учнів; підготовленості їх до уроку, наявнос­ті робочого одягу. Створення позитивного емоційного настрою учнів.

Лунає дзвіночок, до праці мерщій.

Ти всі перешкоди здолати зумій!

Працюй наполегливо, швидко, старанно,

Щоб жодна хвилинка не втратилась марно!

II.АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

▼ Відгадайте загадку.

Морква, біб і цибулина,

Бурячок і капустина,

Ще й картопля шусть у горщик.

Ну й смачний зваримо... (борщик).

Довго з тіста їх ліпили,

У окропі поварили.

Потім дружно ласували,

Ще й сметанки додавали.

(Вареники)

Що за хліб такий святковий На рушник вмостився новий?

(Коровай)

І поживне, і смачне,

Біле, пінне, запашне.

Залюбки малята п’ють,

Здоровенькими ростуть.

(Молоко)

І пухкенька, і смачна.

Із пшениченьки вона.

Зі здобного тіста,

Проситься, щоб з’їсти.

(Пампушка)

До дітей на кожне свято Просять в гості завітати,

Бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий?

(Торт)

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Учитель. Коли відгадували загадки, то, мабуть, усі уявляли ці смачні страви, а приготувати їх допомогли мешканці країни Уісіиз,

із якими наші учні потоваришували минулого уроку. Пропоную продовжити подорож казковими країнами й відвідати ще одну — країну Гігієнію, помандрувати деякими її містами. Саме час вируша­ти в дорогу... Заводимо двигуни... Злітаємо... (Учні виконують кру­гові рухи руками, що імітують роботу двигуна).

На дошці зявляється карта.

 

Країна Гігієнія та її міста:

1.

Шкіра.

2.

Волосся.

3.

Порожнина рота.

4.

Одяг і взуття.

5.

Житло.

 

Учитель. Щоб отримати дозвіл на приземлення в країні Гігієнїї, необхідно пригадати, що ж таке особиста гігієна.

(Учні пропонують свої варіанти.)

  • Отже, особиста гігієна це щоденне, систематичне виконан­ня гігієнічних правил із догляду за тілом, одягом, взуттям і житлом.

Вітаю всіх! Ви здійснили посадку в аеропорту міста Волосся, од­ного з міст країни Гігієнїї. Вдалої всім подорожі!

IV. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ УРОКУ

Учитель. Щоб тривалий час місто залишалося гарним, при­вабливим і чистим, за ним потрібен догляд. Тема нашого уроку — «Догляд за волоссям».

V. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

«Покажи мені своє волосся, і я скажу тобі, хто ти»

Учитель. Це дійсно так за волоссям можна визначити харак­тер і звички людини, навіть стан її здоров’я.

Якщо волосся втрачає зовнішній вигляд, наприклад, під час хвороби, то згодом потрібно досить багато часу для того, щоб від­новити його блиск і сяйво. Зовнішній вигляд волосся залежить від багатьох чинників спадковості, належного догляду, правильного харчування.

 «Волосся «сиплеться» не тому, що холодно, а тому, що голодно»

Учитель. Будь-яка обмежувальна дієта може призвести до того, що стан шкіри і волосся стане гірше. Саме тому слід не дотри­мувати дієти, а дотримувати принципів раціонального харчування. Правильне харчування має бути різноманітним. Їжу потрібно при­ймати кілька разів на день, невеликими порціями. Калорійність повинна відповідати рівню фізичної активності, але при цьому над­ходження в організм білка має зберігатися на високому рівні. Жири сприяють засвоєнню вітамінів, необхідних для здоров’я волосся і шкіри, а це значить, що повністю відмовлятися від них не можна. Варто пам’ятати, що різка втрата маси може сприяти погіршенню стану волосся.

Велика кількість клітковини, яку містять овочі та фрукти, сприяє правильному травленню і кращому засвоєнню поживних речовин. А велика кількість консервантів, глутамату і солі, що міс­тяться в їжі швидкого приготування (фастфуд), негативно познача­ються на стані волосся. Точно так само негативно впливають на них сигарети й алкоголь.

Не можна придумати якоїсь спеціальної дієти для волосся тому, що організм в першу чергу розподілить поживні речовини на ко­ристь життєво важливих органів, таких як головний мозок і сер­це. Шкіра та її придатки, такі як волосся, отримують харчування останніми. А це означає, що будь-який дефіцит може відбитися на шкірі і на стані волосся.

 «Чистота запорука здоров'я... волосся»

Учитель. Звичай регулярно мити волосся прижився в Європі відносно недавно наприкінці XIX століття. Давні греки користу­вались ароматичною олією та природними барвниками, щедро зма­щуючи ними волосся; в Давньому Римі перейняли еллінські тради­ції і тільки змочували його, ніколи не миючи. Вважали, що вода та мийні засоби здатні змити з голови особистий оберег. У добу Серед­ньовіччя європейці мили лише ті частини тіла, що не були прикриті одягом. Волосся ж обгортали клаптем тканини, щоб жодна крапля на нього не потрапила. Такі запобіжні заходи пояснювали тим, що вода нібито відкриває пори та сприяє проникненню інфекції в ор­ганізм. Лише епоха Просвітництва радикально змінила ставлення європейців до гігієни: воді почали приписувати цілющі властивості, але... волосся, як і раніше, не мили, лише «провітрювали» і розчісу­вали гребінцем, змащеним ароматними маслами.

Революційні зміни у ставленні до волосся відбулися наприкінці

  1. століття і дійшли до нас з Індії. Там для миття волосся вико­ристовували мийну суміш, яка мала назву «шампо», що в перекла­ді з хінді означає «натирати і масажувати». Перші сучасні засоби догляду за волоссям були виготовлені в Англії і стали прообразом сучасних шампунів.

Основа догляду за волоссям — підтримання чистоти. У різних джерелах можна зустріти абсолютно протилежні поради: в одних йдеться, що голову необхідно мити 1 раз на день, в інших — 1 раз на 10 днів. Думка більшості фахівців така: мити голову потрібно так часто, як це необхідно. При цьому враховується тип волосся до­тримуйте рекомендацій щодо застосування шампунів: «для жирно­го волосся», «для сухих», «для забарвлених» або «для нормальних».

  • Як часто мити волосся?

Учитель. Учені довго сперечалися, як часто треба робити мити волосся, і нарешті прийшли до висновку: мити голову необхідно в міру його забруднення, але мити правильно. Частота миття ви­значається індивідуально і залежить від цілої низки факторів: типу волосся і шкіри, довжини волосся, характеру активності, пори року тощо. При цьому треба враховувати, що чим м’якші засоби для мит­тя голови, тим частіше її треба мити. Однозначно, голову необхідно мити систематично, не рідше одного разу на 6-7 днів (у разі здоро­вого нормального типу волосся). Мити надто часто не варто, однак і допускати надмірного забруднення волосся теж не слід.

Не можна допускати свербіння шкіри, жирних пасм, значної кількості лупи. Необхідно покладатися також на відчуття. Не забувайте, що на частоту миття волосся діє харчування, засоби для укладання волосся, пора року тощо. Споживання з їжею великої кількості вуглеводів (цукор, борошно, солодощі тощо), жирів і ви­сококалорійної їжі значною мірою впливає на швидкість засалю­вання волосся.

Тим, хто щодня користується засобами для укладання волосся (гель, мус, лак), краще мити волосся щодня спеціальними м’якими шампунями для щоденного використання.

Узимку волосся миють частіше, тому що головний убір не дозво­ляє голові «дихати», і внаслідок цього виділяється більше шкірного сала, через що волосся швидко стає жирним.

  •          Як правильно мити волосся?

Учитель. Важливе значення для збереження здорового волосся має час його миття. Мити голову краще вранці чи вдень, але не ба­жано цього робити у вечірні години. Якщо ж іншого виходу немає, слід ретельно висушити волосся.

Ще одне правило: коротке волосся можна мити частіше, ніж довге. Бо якщо довге волосся мити часто, природний шар жиру не встигає рівномірно розподілитися по довжині волосини, і кін­чики поступово стають ламкими і посіченими. Коли ж волосся ко­ротке, природний жировий секрет досягає кінчиків швидше. Тому йому надмірне пересушування не загрожує.

Перед миттям волосся необхідно ретельно розчесати, особливо якщо воно довге. (Демонстрування на ляльці.) Це дозволяє вими­ти з волосся лусочки відмерлих клітин шкіри, число яких після розчісування збільшується. Спочатку слід добре змочити волосся і голову теплою водою. Уважається правильним наносити шампунь не на волосся, а на шкіру голови або на долоню (особливо якщо це концентрований шампунь), розтерши його з невеликою кількістю води. Далі кінчиками пальців (не нігтями!) втерти шампунь в шкі­ру голови та долонею розподілити його по верхньому шару волосся.

Під час намилювання та розподілу утвореної піни завжди слід рухатися від коріння волосся до кінчиків, тому що цей напрямок збігається з напрямком лусочок кутикули.

У випадках значного забруднення шампунь слід наносити на го­лову двічі протягом одного миття. Якщо ви миєте голову через день або щодня, не бажано наносити шампунь вдруге.

Голову необхідно мити обережними круговими рухами пальців, щоб не подряпати шкіру. Миття волосся рекомендується поєднува­ти з масажем голови. Легкий масаж під час втирання мильної піни сприяє посиленню кровообігу, поліпшує місцевий обмін у тканинах.

Довге волосся бажано не заплутувати під час миття, щоб не пошко­дити його потім під час розчісування. Під час миття волосся не слід сильно терти, щоб не пошкодити стержень і кутикулу.

Після використання мийних засобів волосся необхідно ретель­но промивати водою, щоб на його поверхні не залишалися елементи лужного детергенту.

Щоб волосся будь-якого типу стало блискучим, ополіскувати його краще кислим розчином. Білявкам підійде такий склад: сік половини лимона на 1 л води; темноволосим 1 ст. л. 6 %-го оцту на 1 л води.

  •          Якою водою краще мити волосся?

Учитель. Для миття волосся важливе значення має якість води. Волосся вбирає воду, а разом з нею і всі шкідливі речовини, якщо вона містить їх, набагато краще шкіри. У давні часи голову мили талою або дощовою водою, але в наш час, з урахуванням за­бруднення атмосферного повітря, краще не ризикувати. Зовсім не­придатна для миття волосся жорстка вода. Миття жорсткою водою не просто не очищає, але і псує волосся. Солі кальцію, що містяться в жорсткій воді, утворюють нерозчинний осад, що покриває волосся липким сірувато-білим нальотом. У жорсткій воді також містяться солі магнію і заліза, що згубно впливають на волосся та шкіру го­лови, саме вони сприяють появі сухості та лущення. Волосся скле­юється, а після висихання стає твердим, сухим та легко ламається.

Найкраще мити волосся кип’яченою водою. Для пом’якшення в неї також можна додавати питну соду (1 ч. л. на 1 л води), наша­тирний спирт (1 ч. л. на 2 л води), буру (1 ч. л. на 2 л води) або гліце­рин (1 ч. л. на 1 л води). Для цих же цілей можна використовувати і відвари трав, які готувати складніше, але ефект від їх застосуван­ня набагато краще.

Поширеною є помилка використання занадто гарячої води під час миття голови. Гаряча вода активізує роботу сальних залоз, у зв’язку з чим волосся може набути зайвої жирності, під впливом гарячої води мило, що входить до складу шампунів, «заварюється» і осідає на волоссі сірим нальотом, який погано змивається. Чим жирніше волосся, тим холоднішою має бути вода. Оптимальна тем­пература води складає 45-55 °С (вище температури тіла). Після по­лоскання корисно обдати волосся холодною водою.

  •          Якими засобами мити волосся?

Учитель. Сьогодні найбільш поширеними засобами для мит­тя волосся є шампуні. Однак не варто сліпо наслідувати рекламу: підбір засобів догляду за волоссям справа індивідуальна. На щас­тя, розмаїття шампунів на полицях магазинів дозволяє підібрати варіант для будь-якого типу шкіри та волосся. Обираючи той чи інший мийний засіб, потрібно звернути увагу на компоненти, що входять до його складу.

Професійні косметологи і перукарі радять користуватися шам­пунями з екстрактами лікарських рослин. Це так звані фіто- шампуні, які останнім часом у широкому асортименті випускає вітчизняна промисловість. За вмістом натуральних природних компонентів ці мийні засоби не поступаються значно дорожчим ім­портним. Так, добре зарекомендували себе фітошампуні серії «Ма­гія трав». До їхнього складу входять такі натуральні компоненти, як екстракти лікарських рослин, зародки пшениці тощо. Україн­ська косметична промисловість пропонує шампуні з кропивою, ромашкою, коренем лопуха, календулою, чередою, любистком. На користь цих мийних засобів той факт, що перелічені рослини здав­на використовувались в українському побуті як найкращі засоби догляду за волоссям.

У виборі шампунів варто керуватися кількома загальними пра­вилами.

Краще обирати м’які шампуні, які мають слабокисле середо­вище (рН 5,5), що є природним для нашої шкіри й волосся. Засто­сування надто лужних шампунів може викликати подразнення шкіри, свербіння і лущення в ділянці потилиці, на чолі й скронях.

Уважно читайте текст на упаковці й використовуйте той шам­пунь, який призначений для вашого типу волосся. Усі компонен­ти, що входять до шампунів, повинні бути добре збалансовані, і їх не повинно бути дуже багато. Надмірно насичені різними складови­ми шампуні подразнюють шкіру голови.

Використовуючи концентрований шампунь, попередньо розве­діть його водою в долоні, розітріть і потім вже наносьте на шкіру голови.

Щоб усунути вплив лугу, надати волоссю м’якості та підсилити блиск, корисно додати у воду для полоскання 1 столову ложку оцту на 1 л води або сік одного лимона.

Середня тривалість користування одним і тим самим шампунем становить від 2-3 тижнів до 4-6 місяців. Як мінімум, один раз на півроку шампунь необхідно змінювати.

Якщо ви не задоволені жодним з обраних шампунів, варто ско­ристатися народним досвідом. Згадайте, які коси були у наших пра­бабусь. Можливо, саме завдяки винятково натуральним компонен­там засобів догляду за волоссям?

Існує безліч способів очищення волосся без використання шам­пунів та кондиціонерів: миття гірчицею, хлібом, бурою, борошном, яєчним жовтком, содою, милом господарським, кропивою тощо. Де­які з натуральних засобів, наприклад глину, можна придбати в ап­теках у готовому для використання вигляді — це значно спрощує процедуру.

Догляд за жирним волоссям. Рекомендується миття волосся від­варами лікарських трав: хвоща, м’яти, кори дуба, подорожника, ромашки.

Догляд за сухим волоссям. Потребує живлення. Корисно мити кис­ляком або яєчними жовтками.

  •          Який засіб ви б не обрали, головним критерієм є результат.

Засіб вам підходить, якщо після використання впродовж двох тижнів і більше волосся добре очищується, не масніє занадто швид­ко, не почало надмірно випадати, блищить після висихання, легко розчісується та еластичне, шкіра голови не подразнена, лупа від­сутня.

  •          Як правильно сушити волосся?

Учитель

Я м’якенька полотнинка, випрана дбайливо,

Не серветка, не хустинка, знаю своє діло.

Я до щічок, до голівки притулюсь ласкаво.

Я вберу усі краплинки з тіла після ванни.

Я не гість хазяїн в домі і лежати я не звик Вам ім’я моє відоме, пригадайте, я ... (рушник).

Витирати волосся найкраще чистим та теплим рушником, лег­кими рухами за напрямком лусочок кутикули, тобто від коренів волосся до їхніх кінчиків. (Демонстрування на ляльці) Не варто витирати волосся насухо, оскільки після миття воно особливо чут­ливе до пошкоджень. Вологе волосся слабо захищене від зовнішніх впливів. Не можна допускати, щоб волосся висихало на холоді — краще обмотати голову теплим рушником, тоді воно вбере вологу. Так само погано сушити волосся на сонці, щоб не допустити надмір­ного впливу ультрафіолету. Якщо ви все ж таки опинилися на сонці з мокрою головою, то прикрийте волосся, а краще завжди надягайте головний убір. У зимовий час це можуть бути шапки, берети, у літ­ній період — панами, капелюхи.

Швидке висушування феном або сухим жаром дуже шкідливе та небажане, оскільки можна легко пересушити волосся, при цьо­му воно робиться крихким, ламким (січеться). Вітер так само не на користь волоссю. У цьому випадку можна провести паралель з фе­ном. Відбувається та сама дія, волосся стає сухим, ламким, як на­слідок посічені кінці і досить жалюгідний вигляд.

Довге волосся, що збилося та сплуталося, необхідно обережно розібрати руками, відтиснути його між кінцями рушника та зали­шити розпущеним до повного висихання. Якщо висушити волосся треба швидко, то варто використовувати режим холодної сушки, тримаючи фен на відстані не менше 40 см від голови.

Після купання в солоній воді волосся слід промивати, оскільки поєднання солоної води і яскравих сонячних променів робить волос­ся ламким. А потім нанести зволожувальний бальзам. Це допомо­же зволожити волосся після важкого дня і підживити важливими компонентами, маслами, протеїнами, які дуже важливі для здоро­вої структури волосся.

  •          Як розчісувати волосся? (Демонстрування на ляльці.)

Учитель. Розчісувати волосся необхідно ретельно і правильно. Процедура розчісування не тільки очищає волосся, але і масажує шкіру голови, викликає приємне відчуття тепла, покращує живлен­ня волосяних цибулин і сприяє більш інтенсивному росту волосся. Цю процедуру необхідно проводити щодня протягом 5-10 хв. Не можна розчісувати мокре або вологе волосся. Завдяки своїй гігро­скопічності воно добре вбирає вологу — обважніле від води волосся легко обривається і висмикується.

Коротке волосся розчісують від коріння, а довге — від кінців. Якщо волосся заплуталося, необхідно не виривати його, а розділити на невеликі пасма і поступово розчісувати від кінців до центру. Під час грубого розчісування волосся рветься, зав’язується у вузлики (особливо довге), розщеплюється у вигляді пензликів.

Для розчісування волосся краще використовувати щітку з нату­ральною щетиною, у разі посиленого випадіння волосся — рідкий гребінь. Щітками з поліетилену та інших штучних матеріалів тре­ба користуватися з обережністю, оскільки вони можуть викликати механічне пошкодження волосся і запалення шкіри.

Гребені повинні бути з абсолютно гладкими, не дуже густими та з тупими зубцями, щоб вони не дряпали шкіру. Найкращими гре­бенями вважаються рогові та дерев’яні. Зокрема, березовий гребінь не тільки поліпшить самопочуття, але й зупинить випадіння волос­ся, позбавить лупи. Металеві гребінці часто пошкоджують шкіру та волосся, тому користуватися ними не рекомендується. Зроблені зі штучних матеріалів гребінці під час використання створюють зна­чну електричну напругу.

І гребінець, і масажна щітка повинні бути суворо індивідуаль­ними. По мірі забруднення їх треба очищати гарячою водою з милом або 10 % розчином нашатирного спирту.

Фізкультхвилинка

(Дівчата поділяються на команди по чотири особи.)

Учитель. А скажіть-но, будьте так ласкаві, без чого не можна уявити дівчину-україночку? Так, дійсно, без коси... Хоч зараз мало хто з дівчат заплітає коси, розпатлані ходять. То ж давайте, дівчата, навчимося коси плести. Ось вам, шановні, по три стрічечки, кожна з трьох тримає одну стрічку, а старша — всі три стрічки разом. Ви повинні так хутко одна поміж одною побігати, щоб із тих стрічок заплелася коса, доки музика грає!

Учитель. Нас ніколи не влаштовує те, що дала природа. Але якщо з такими вадами, як кирпатий ніс або маленький зріст, дово­диться миритися, то з «невдалим» волоссям ми продовжуємо боро­тися все життя. Хтось старанно намагається розпрямити обридлі кучерики, щоб волосся стало гладким і струмливим, як в телевізій­ній рекламі. Інші (і їх більшість!) навпаки намагаються будь-якими шляхами перетворити своє, пряме як солома, волосся на копицю кучерів. Домогтися цього можна, на жаль, тільки трьома всім відо­мими шляхами. По-перше, за допомогою хімічної завивки. Але «хі­мія» псує волосся і до того ж вона зараз не в моді. Другий шлях — використання різних електроприладів, наприклад щипців або фена. Однак, від усього цього ваше волосся теж здоровішим не стане. І, на­решті, третій варіант — традиційні бігуді. Тим більше, що з часів наших бабусь вони змінилися і стали значно зручнішими.

Найбільш «оперативними» бігуді вважаються термобігуді. Вони складаються з металевого стержня і пластикової притискної плас­тинки, або ж виконані цілком з пластмаси і стрижень, і притискна пластинка. Стрижень бігуді кип’ятиться в гарячій воді 15-20 хви­лин, потім волосся швидко накручують (накручувати потрібно сухе волосся) і залишають на бігуді до повного охолодження останніх. Однак будь-яке нагрівання негативно позначається на стані волосся, тому не радимо вам ними зловживати. Краще користуватися термо­бігуді лише у разі крайньої дефіциту часу. До речі все вищесказане стосується їхніх найближчих родичів — електробігуді. Відрізня­ються вони лише способом нагрівання.

Звичайні бігуді є різних розмірів, форм, виготовлені з різних матеріалів. Переважно їх роблять з пластмаси або поролону, крі­пляться вони гумками, пластинками, «липучками». Бігуді можуть бути тоненькими і товстими, круглими, спіральними і для довгих локонів (у вигляді перегнутої палички). Це можуть бути «зигзаги», сучасні аналоги папільоток, або ж коклюшки для створення ефекту хімічної завивки. Шкідливими для волосся є гаряча зави­вка, начісування і часте змочування водою. Від високої темпера­тури під час гарячої завивки руйнується структура волосини та її механічні властивості, начіс сплутує волосся, ускладнює догляд за ним, а часте змочування водою сприяє затриманню на волоссі пилу, солей води, внаслідок чого воно втрачає еластичність, стає ламким. Так само шкідливим є фарбування волосся, особливо улюбленими підлітками надто яскравими фарбами.

Найголовніші вимоги для дієвого догляду за волоссям це правильний підбір шампуню, кондиціонера, бальзаму. Обов’язкова стрижка посічених кінців волосся, хоча б раз у три місяці. Плетін­ня кіс та укладання бажані тільки за допомогою товстих пасом, щоб уникнути ламкості і більшого перерізу решт.

Завжди пам’ятайте: для того щоб домогтися чудового резуль­тату, необхідний постійний догляд і турбота. Нагородою вам буде шикарне волосся.

VІ. ОСМИСЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

  • Відгадайте загадку:

Густий і зубчастий учепився в чуб вихрастий,

Не кусається, як він називається?

Завдання № 1. Оберіть правильну відповідь.

Гребінець повинен бути:

а) дуже твердим;

б) дуже м’яким;

в) із заокругленими зубцями або з кульками на кінцях;

г) із гострими зубцями.

Завдання № 2. Оберіть правильну відповідь.

Волосся слід причісувати:

а) від коренів;

б) починаючи з кінців;

в) не причісувати взагалі;

г) коротке волосся розчісують від коріння, а довге — від кінців.

Завдання № 3. Оберіть правильну відповідь.

Волосся слід мити:

а) тоді, коли ви відчуваєте, що волосся брудне або жирне;

б) раз на 10-12 днів;

в) з періодичністю у 5-7 днів;

г) кожні 7-10 днів.

VII. ФОРМУВАННЯ УМІНЬ І НАВИЧОК

ПРАКТИЧНА РОБОТА «ДОБІР ПРЕДМЕТІВ І ЗАСОБІВ ДОГЛЯДУ ЗА ВОЛОССЯМ З УРАХУВАННЯМ ЙОГО ТИПУ»

Обладнання: предмети для догляду (гребінці, щітки) і засоби до­гляду за волоссям.

  1. Аналіз завдань практичної роботи
  2. Забезпечення необхідними матеріалами
  3. Правила безпечної праці, організація робочого місця та санітарно- гігієнічні вимоги під час виконання завдань практичної роботи
  4. Самостійне виконання завдань практичної роботи за інструкційни­ми картками

Послідовність виконання

  1. Ознайомся з інформаційними повідомленнями з визначення типу волосся та встанови свій тип волосся.
  2. Вибери з наданих гребінців та щіток ті, які, на твою думку, є най­кращими для догляду за твоїм волоссям. Обґрунтуй свій вибір.
  3. Прочитай текст на упаковці або інформаційній вкладці до шам­пуню й обери той шампунь, який призначений для твого типу волосся.
  4. Пригадай, які ти знаєш народні засоби догляду за волоссям.

Iнформаційні повідомлення

Для правильного догляду за волоссям необхідно, перш за все, визначити його тип.

Волосся нормальне, сухе, жирне, а також змішане, або комбі­новане. Між цими типами існують перехідні форми — надмірно чи помірно сухе, помірно чи надмірно жирне.

Нормальне волосся

Нормальне волосся характеризується приємним природним блиском, живим кольором і еластичністю. Завдяки секрету, що ви­діляють сальні залози, кератинові лусочки, які становлять зовніш­ній шар кожної волосини, щільно прилягають одна до одної. Це забезпечує блиск і здоровий стан волосся. Навіть у разі багаторазо­вого скручування нормальне волосся не ламається, одразу поновлює свою природну форму. Його легко укладати в будь-які зачіски, воно не січеться, не злипається в неестетичні пасма. Нормальне волосся помірно тонке, без надмірної сухості чи жирності, шкіра голови без лупи. Під час легкого розчісування випадає близько 50 волосин на добу, що відповідає нормі.

Сухе волосся

Причини появи сухого волосся можуть бути різними. Напри­клад, хвороби, брак вітамінів, поганий догляд тощо. Розпізнати цей тип можна за такими ознаками: волосся тонке, ламке, нерідко тьмяного кольору, пухнасте, з посіченими кінцями. Такий зовніш­ній вигляд зумовлений тим, що сальні залози, від яких залежить еластичність і блиск волосся, працюють недостатньо і виділяють малу кількість секрету. Як наслідок, шкіра голови стає сухою, лу­щиться, вкривається сухими білими лусочками (лупою). Кератинові лусочки кожної волосини прилягають одна до одної нещільно, тому волосся робиться шорстким, нееластичним, затягується у вузлики і як результат ламається під час розчісування. Навіть доволі дов­го немите, таке волосся залишається сухим через відсутність жи­рової змазки. Укладати сухе волосся у зачіску після миття досить складно.

Жирне волосся

Волосся цього типу, на відміну від нормального чи сухого, тов­стіше, волосини вкриті шаром жиру. Зазвичай таке волосся має мас­ний блиск, непривабливий вигляд, бо до нього легко прилипають пил і дрібні частинки бруду. Іноді жирне волосся може мати непри­ємний запах. Саме тому вже через 2-4 дні після миття волосся по­чинає злипатися, втрачає привабливий вигляд. Коли людина хворіє або перебуває у стані нервового напруження, волосся може жирніти швидше. Визначити жирне волосся можна, потерши коріння лис­точком білого паперу. На ньому залишаться жирні плями.

Змішаний, або комбінований тип волосся

Доволі поширений різновид, що характеризується жирною при- корінною частиною і сухими посіченими кінчиками. Природа ком­бінованого типу волосся пов’язана з наявністю лупи. Її лусочки на поверхні голови активно поглинають секрет сальних залоз, пере­шкоджаючи його рівномірному розподіленню вздовж всієї волосини.

  1. Контроль учителя з метою виявлення недоліків у знаннях та вмін­нях учнів
  2. Поточний інструктаж (індивідуальний, груповий, якщо необхідно)
  3. Підбиття підсумків практичної роботи

VIII.РЕФЛЕКСІЯ

Учитель. Наша подорож містом Волосся закінчується, час по­вертатися в клас. Заводимо двигуни... переміщаємося в клас. (Діти обертають руками, імітуючи роботу двигуна.) З поверненням! А за­раз давайте проаналізуємо, чи корисною для вас була ця подорож.

Питання

Відповіді

1

Я прийшов на заняття:

  • оптимістичним
  • похмурим
  • веселим
  • байдужим
  • зацікавленим

2

На занятті був матеріал:

  • цікавий
  • непотрібний
  • корисний

3

Заняття мені допомогло:

  • розслабитися
  • виявити свої найкращі якості
  • здобути знання
  • звернутися до літератури
  • усунути особистісні обмеження
  • не допомогло

4

Я пішов із заняття:

  • веселим
  • похмурим
  • втомленим
  • натхненним

5

Від наступного заняття я чекаю

  • особистісних вражень
  • нічого
  • нових знань
  • спонукання до роботи над собою

 

IX.МОТИВАЦІЯ ОЦІНОК ЗА УРОК, ВИСТАВЛЕННЯ ЇХ У ЖУРНАЛ, ЩОДЕННИКИ

X.ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Випереджувальне завдання.

  •   Наступного уроку ми повернемось до країни Гігієнія та відві­даємо ще одне її місто Житло. Мешканці цього невеличкого міста потребують допомоги, тому слід ретельно підготуватися й дізнатися все необхідне, а саме, які є:
  • мийні засоби та інструменти для прибирання житла;
  • засоби для чищення м’яких меблів і догляду за корпусними ме­блями;
  • види побутової техніки для прибирання житла.

XI.ПРИБИРАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ

 

 

image10

 

МАТЕРІАЛИ ДО ПРАКТИЧНОЇ РОБОТИ

ЩО ВПЛИВАЄ НА СТАН ВОЛОССЯ?

Якщо хочете мати гарне волосся ви повинні знати про нього основне. І важливим тут є те, що може впливати на стан волосся. Насправді дуже багато факторів впливають на наше волосся, їхню густоту, швидкість росту, фізіологічний і біохімічний склад.

Харчування

Воно відіграє дуже важливу роль. Стан людського волосся пока­зує, наскільки якісно і збалансовано харчується його володар. На­приклад, після двох тижнів використання жорсткої дієти кінчики волосся одразу ж атрофуються і відбувається витончення всієї обо­лонки волосся.

Повноцінне і збалансоване харчування для стану здоров’я нашо­го волосся, нігтів і шкіри також важливо, як і для всього організму в цілому.

Їжа повинна містити необхідну кількість білків, жирів, вугле­водів, вітамінів і мікроелементів в ідеальному поєднанні.

Вітамінізуймося!

Кожен з вітамінів і мінералів робить свій внесок у здоров’я шкі­ри і волосся. Відповідно, недолік того чи іншого корисного речовини призводить до тих чи інших проблем зі здоров’ям волосся.

Випадання, сухість і ламкість волосся, втрата ними блиску, по­ява лупи пов’язані з недоліком вітаміну А (ретинолу).

Жирним біля коріння і сухим на кінчиках волосся стає за неста­чі вітаміну В2 (рибофлавіну).

Недостатнє утворення пігментів і, як наслідок, раннє посивіння волосся спостерігається навіть за незначного дефіциту вітаміну В3 (ніацину) і параамінобензойної кислоти.

Підвищена сухість і шкірний свербіж, а так само поява лупи часто зумовлені нестачею вітамінів В6 (піридоксину) і РР (нікоти­нової кислоти).

Фолієва кислота сприяє росту волосся. Тому часто у вагітних жінок, які приймають вітамінні комплекси з високим вмістом фо­лієвої кислоти, відзначається прискорення росту волосся на голові.

Від вітаміну Е (токоферолу) залежить живлення волосяних ци­булин і зростання волосся.

Вітамін Г (ліноленова кислота) бореться з випаданням волосся і лупою.

Цинк зміцнює волосся, додає йому блиску і гарного кольору, оберігає волосся від несприятливих процесів окислення, запобігає ламкості волосся.

Магній надає волоссю помітного об’єму, його дефіцит призводить до посиленого випадання волосся.

Селен підтримує зсередини структуру волосся, забезпечуючи на­сичений і стійкий колір, запобігає ламкості волосся.

Дефіцит йоду викликає ламкість нігтів і волосся. Відбувається це через те, що йод необхідний елемент гормонів щитовидної за­лози, які забезпечують обмін кальцію, в тому числі і його надхо­дженням в придатки шкіри.

Кремній годувальник волосся, нігтів, шкіри, стимулює ріст волосся.

Сірка оберігає волосся від несприятливих процесів окислення, підтримує блиск і гладкість волосся. За нестачі сірки волосся стає тьмяним. Що впливає на стан волосся?

Раціональне харчування важливо поєднувати з фізичною ак­тивністю: зарядка, плавання, регулярні прогулянки нехай стануть вашою доброю звичкою. Завдяки фізичній активності в організмі утворюється антиоксидант карнозин, який покращує кровопоста­чання та насичує тканини киснем.

Лікарі наголошують: хочете мати красиве і сильне волосся удосталь спіть! Під час сну активізується гормон мелатонін, який регулює механізм так званого біологічного годинника і має проти­запальні властивості.

Біосинтез мелатоніну максимальний у нічний період: його вміст

о цій порі у 5-15 разів вищий, ніж удень. І не забувайте про воду. Достатнє споживання рідини запорука красивого волосся та шкі­ри. Вода допомагає клітинам доправляти живильні речовини і ви­водити токсини.

Згідно з рекомендаціями департаменту харчування Гарвардсько­го університету, в середньому людині бажано випивати 6 склянок води в день, а загалом 1,5 літра рідини (сюди входять чай, суп, молочні та кисломолочні напої, соки, компоти та інші напої).

 Гормональні фактори

Велике значення для росту волосся мають гормональні чинни­ки. Прикладом може бути дія андрогенів, таких як тестостерон. Ан­дрогени стимулюють ріст волосся на голові, а також відповідають за облисіння у чоловіків. Облисіння є генетичною недугою. Волос­кові клітини мають закодовану інформацію про їхню сприйнятли­вість до чоловічого гормону — тестостерону. Коли людина досягає статевої зрілості, тестостерон призводить до того, що волосся на го­лові (у характерних місцях) стає тоншим. Волосяні фолікули під­даються атрофії.

 Стрес

Не варто недооцінювати серйозний вплив цього фактора на стан волосся. Іноді він викликає підвищене випадання волосся і навіть облисіння. Іноді ми намагаємося лікувати волосся, шкіру голо­ви, витрачаємо багато часу і грошей на дорогі препарати, але вони не дають результату. А варто лише відкинути хвилювання і стре­си і волосся саме собою стає здоровішим, густішим і красивішим. Ви ж теж стикалися з цим?

ДОГЛЯД ЗА ВОЛОССЯМ

Здорове волосся м’яке, еластичне, має гарний природний блиск. Не можна туго заплітати волосся, стягувати його гумками, постійно носити головний убір. Корисно щомісяця обрізати посічені кінці. Не можна розчісувати мокре волосся, бо при цьому багато волосин ви­ривається. Використовувати краще металеві або дерев’яні гребінці. Для масажу голови корисні щітки.

Мити голову слід не менше одного разу на тиждень. Підібрати шампунь потрібно такий, завдяки якому волосся промивається, не утворюється лупа й немає свербіння шкіри. У випадку погано­го перенесення шампунів голову необхідно мити дитячим милом. Після миття волосся необхідно акуратно витерти легким рушником і досушувати за кімнатної температури; використання фена приво­дить до пересушування і ламкості волосся.

Шкідливими для волосся є гаряче завивання, начісування, час­те змочування водою.

Жінки стали забувати про рецепти, якими користувалися наші бабусі. І дедалі частіше вдаються до сучасних методів догляду і за­барвлення. Але іноді так важливо дати своєму втомленому волоссю відпочинок. І спробувати рецепти, які зміцнюють його. Багато хто знає, що ромашка — це дуже корисна квітка, якою можна лікува­ти рани та запалення. Полоскання відваром ромашки після кож­ного миття волосся зніме запалення шкіри голови, додасть блиск. А після застосування крутого відвару волосся трохи освітлюються.

Для того щоб отримати червонуваті і рудуваті відтінки волосся, досить добре вимите волосся полоскати крутим відваром цибулин­ня. І тоді у вашому волоссі з’явиться яскравий вогник.

Зачіски. Для росту волосся корисно по-різному вкладати його, змінюючи зачіску. Обираючи зачіску, необхідно враховувати харак­тер обличчя, тип діяльності, ситуацію.

Захворювання. Серед поширених захворювань шкірного покри­ву голови є себорея (лупа), стригучий лишай (випадання волосся), педикульоз.

Педикульоз. Педикульоз це захворювання, викликане пара­зитуванням вошей на тілі людини. Цикл розвитку воші становить 20 днів. Доросла воша живе 27-46 днів. Її довжина від 1 до 5 мм. У випадку захворювання педикульозом спостерігається постійне свербіння та дрібні укуси на шкірі. Вошей знищують механічно (ви­чісування, роздушування гнид, бриття голови) або за допомогою ме­дичних препаратів: лосьйон «Ніті-фор», шампунь та суспензія «Пе- ділін», мильно-гасова емульсія. Для профілактики захворювання необхідно користуватися особистим гребінцем, уникати близького контакту з хворими на педикульоз людьми.

ШАМПУНІ

Сьогодні існує шість основних видів шампунів, призначених для догляду за різними типами волосся.

 Шампунь для сухого і посіченого волосся, а також для волосся після фарбування і хімічної завивки

Зазвичай ці мийні засоби містять лецитин або ланолін, а також хімічні речовини, що надають волоссю еластичності. Такі шампуні полегшують розчісування волосся, лікують і надають йому здорово­го блиску. Але, користуючись такими шампунями, слід враховува­ти наступне: якщо у вас біля коренів волосся жирне, а кінчики по­січені, то користуватися препаратами для сухого волосся не можна. Мити його варто шампунем для жирного волосся, а посічені кінчи­ки лікувати спеціальними препаратами або масками, виготовлени­ми в домашніх умовах.

Шампунь для тонкого волосся

Створює додатковий об’єм та надає волоссю еластичності, завдя­ки чому зачіска набуває пишності. Основними компонентами тако­го шампуню є протеїн, кератин або екстракти лікарських рослин.

 Шампунь для нормального волосся

Містить вітаміни та екстракти лікарських рослин і призначений для м’якого догляду за волоссям.

 Шампунь для жирного волосся

Абсолютна відсутність у його складі поживних речовин — харак­терна ознака шампуню цього виду. Натомість він містить велику кіль­кість трав’яних екстрактів і антибактеріальних елементів, які нор­малізують процес виділення жиру і запобігають злипанню волосся.

 Шампунь «Два в одному»

Об’єднує шампунь і бальзам-ополіскувач або шампунь і конди­ціонер. Незамінний для тих, хто за браком часу не в змозі ретельно доглядати за своїм волоссям. Обов’язковим компонентом цього мий­ного засобу є силікон. Завдяки йому волосся набуває еластичності, полегшується його розчісування, з’являється природний блиск. Од­нак у разі постійного застосування препаратів, які містить такий шампунь, вони «осідають» на волоссі, роблячи його важким. Щоб такого не сталося, треба на певний час перейти на шампунь для нор­мального волосся, щоб відновити його природний стан.

Шампунь проти лупи

Зазвичай його склад характеризується вмістом антибактері­альних препаратів, а іноді трав’яних екстрактів. Сьогодні побутує думка, що можна постійно користуватися шампунем проти лупи, і, зрештою, вона зникне. Однак, якщо лупа не зникла протягом трьох тижнів, то засіб краще замінити на звичайний шампунь для вашого типу волосся. Натомість варто пройти спеціальний курс лі­кування травами. Для цього не обов’язково звертатися до лікаря, бо більшість процедур можна зробити вдома, придбавши лікарські рослини у найближчій аптеці.

Хай які різноманітні й вишукані промислові шампуні, але їхні замінники, виготовлені в домашніх умовах, значно ефективніші. Річ у тому, що домашніми шампунями волосся можна мити так час­то, як це необхідно, не переймаючись тим, що воно пересушиться, недостатньо промиється або втратить еластичність і блиск.

Навпаки — систематичне використання шампунів домашнього виробництва лише покращить стан та зовнішній вигляд волосся. До того ж всі компоненти, необхідні для приготування шампунів- замінників, завжди напохваті. Скориставшись уподобаним вами рецептом, матимете «два в одному»: і волосся набуде ідеального вигляду, і певна сума грошей, яку б ви витратили на дорогий шам­пунь, буде зекономлена.

ІНСТРУМЕНТИ ТА ПРИСТРОЇ ДЛЯ ЗАВИВАННЯ Й УКЛАДКИ ВОЛОССЯ

(БІГУДІ, КОКЛЮШКИ, ПАПІЛЬЙОТКИ, ЕЛЕКТРОЩИПЦІ, ФЕНИ,

ШПИЛЬКИ, ЗАТИСКАЧІ ТОЩО)

Бігуді ви мої, бігуді...

Бігуді-бумеранги.

Для багатьох їхня дивна форма здається дещо незвичною. Однак вони дійсно дуже зручні і дозволяють дуже швидко і надовго зафік­сувати пасма будь-якої довжини та об’єму. Чим довші «бумеранги», тим більше по ширині пасмо ви зможете накрутити. Якщо ви ско­ристаєтеся бігуді з маленьким діаметром, то отримаєте дрібні ку­черики, якщо з великим — крупні локони. Виготовлені бумеранги зазвичай зі щільного поролону, тому їх дуже люблять ті, хто звик накручуватися перш ніж лягти спати. На відміну від багатьох ін­ших бігуді, бумеранги дозволять вам спати спокійно, а не мучитися всю ніч, вибираючи зручне положення голови на подушці.

Інформація спеціально для шанувальниць «нічного укладання»: альтернативою можуть стати поролонові бігуді більш звичної фор­ми. Однак майте на увазі, що через свою надмірну м’якість вони під час сну можуть прийняти несподівані форми і зранку ви виявите, що ваші локони вийшли сплющеними або незграбними.

Бігуді-липучки або «їжачки»

Вони дістали свою назву через специфічну колючу поверхню, за­вдяки якій вони тримаються на волоссі без гумок, затисків, пали­чок та ін. Ці бігуді дозволяють волоссю висохнути досить швидко, що особливо важливо, якщо ви кудись поспішаєте. Бігуді макси­мального діаметра ідеальні для об’ємних зачісок. Вони піднімають волосся біля коріння і створюють м’які хвилі. Проте користуватися цими бігуді краще в тому випадку, якщо у вас коротке і не пошко­джене волосся.

Для того щоб закріпити «їжачки» на довгому волоссі, вам зна­добляться затискачі, а крім того, довге волосся може заплутатися, коли ви зніматимете бігуді. Якщо ви володарка тонкого, пошкодже­ного волосся, то незалежно від його довжини, краще зупинити свій вибір на інших видах бігуді.

Металеві бігуді з йоржиком з натуральної щетини всередині

Вони за своїм призначенням і основним властивостям дуже схо­жі на липучки. Їх також дуже легко зафіксувати на волоссі, про­те закріплюються вони за допомогою спеціальних паличок. Цими бігуді краще не користуватися, якщо ви віддаєте перевагу сушити волосся за допомогою фена. Справа в тому, що під впливом гарячого повітря їхня металева основа нагрівається, що не найкраще позна­чається на стані волосся.

Оксамитові бігуді

Ці бігуді з велюровим покриттям найбільш популярні у профе­сіоналів, бо вони забезпечують найбільш ніжну завивку, не псуючи волосся. Вони також мають різну довжину і діаметр і дозволяють зробити практично будь-яку зачіску на волоссі різної довжини. За­кріплюються пластиковими паличками, які протикається в отвори в бігуді. Звичайно, вночі на них не поспиш, однак якщо думку про­фесійних перукарів і здоров’я власного волосся для вас не байдужі, знайдіть саме цей тип бігуді.

Коклюшки

Їх найчастіше використовують для хімічної завивки, проте з до­помогою цих бігуді можна створити і дуже цікаві і модні зачіски. Вони мають невеликий діаметр, і тому дозволяють отримати дуже дрібні кучерики і зробити зачіску в модному нині африканському стилі. Однак майте на увазі, що волосся після цього досить важ­ко розчесати. Можна, накрутивши на коклюшки тільки кілька пасем, що обрамляють обличчя, отримати чарівні дрібні завитки.

І, нарешті, ще одна порада: за допомогою коклюшок можна зроби­ти зачіску з ефектом хімії. Для цього нанесіть на волосся достатню кількість фіксуючого гелю і накрутіть їх на максимально більшу кількість коклюшок. Коли волосся висохне, акуратно зніміть ко­клюшки, і розчешіть волосся руками, а не гребінцем.

Пластмасові термобігуді

Вони створені для тих, хто живе в постійному цейтноті. Завив­ка волосся середньої довжини з їхньою допомогою займе від 10 до 20 хвилин. Швидкість і простота ось їхні головні переваги. Перед використанням їх досить просто підігріти в киплячій воді. Чим ко­ротше ваше волосся, тим більше підходять для них термобігуді. На довге волосся їх швидкого тепла може не вистачити. Однак, будь-яке нагрівання негативно позначається на стані волосся, тому не ради­мо вам ними зловживати. Краще користуватися термобігуді лише у разі крайнього дефіциту часу. До речі все вищесказане стосується і їхніх найближчих родичів електробігуді. Відрізняються вони лише способом нагрівання.

Папільйотки

Наївні завитки і розкішні кучері завжди привертали увагу жі­нок. Найпростішим і надійним засобом, яким користувалися наші прабабусі, є папільйотки. Їх можна виготовити у домашніх умовах. Для цього достатньо взяти смужки тканини шириною близько 3 см і завдовжки не менше 15 см. Усередині їх намотати папір (щільніс­тю, близькою до газетної) шириною приблизно 6-10 см. Товщина за­лежить від того, наскільки дрібні кучері ви хочете отримати. На цю просту конструкцію накручуєте волосся, як на звичайні бігуді, а по­тім, притримуючи середину пальцем, зав’язуєте кінці папільйотки так, щоб пасмо волосся виявилася зав’язаною разом з тканиною в кругляшок-вузлик.

Є на світі золотий гребінець

Гребінці і гребені за своєю різноманітністю не поступаються щіткам. Виготовлені з різних матеріалів — пластмаси, дерева або ебоніту. До речі, антистатичним ефектом володіють лише останні два види гребінців. Які ж іще вимоги необхідно висувати до якіс­них гребінець? По-перше, бажано, щоб їхні зубчики були злегка за­круглені. Тоді вони не будуть негативно впливати на стан волосся

і шкіри голови. По-друге, гребінців повинно бути багато, тому що кожна з них має свою «спеціалізацію».

Найбільш універсальний звичайний гребінець із двома типа­ми зубчиків. Він стане в пригоді вам не тільки під час розчісування волосся, але і для всіх видів стрижки.

Гребені з більшими і рідкими зубцями підійдуть для розчісуван­ня волосся після миття, а також для нанесення гелю й укладання мокрих і рельєфних зачісок. А пластмасовий гребінець на довгій ручці призначений для начісування волосся.

Сьогодні неможливо ви­брати для регулярного корис­тування універсальну щіт­ку або гребінець, бо кожен інструмент годиться для ви­конання певного завдання.

У чому відмінність аксесуа­рів? Зубці в щітках розташо­вані в декілька рядів, а у гре­бінців — в один ряд. Тому ви зможете причесати волосся швидше, якщо скористаєтеся щіткою. Крім цього, аксесуар допоможе виконати зачіску, а також помаса- жує шкіру голови. Вибираючи інструмент, зауважте, що зубчики повинні бути трохи закругленими, відполірованими і відшліфова­ними. Якщо межі гострі, то відмовтеся від покупки щітки, бо вона може пошкодити волосся і подряпати шкіру.

Щітки роблять з різних матеріалів. Краще купувати щітку з натуральною щетиною. Якщо волосся пошкоджене або ламке, то вибирайте щітку з м’якою щетиною, а нормальне волосся слід розчісувати щіткою з високим ступенем жорсткості. Жирне во­лосся масажуйте обережно, бо масаж може стимулювати сало- виділення.

Є такі щітки, які призначені зовсім не для масажу шкіри голо­ви або розчісування волосся, а для виконання укладання. Подібних щіток досить багато, вони відрізняються один від одного тим, що можуть створювати різні ефекти.

docx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
9031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку