Методична розробка уроку на тему: "Приготування вареників з різними начинками"

Про матеріал

Методична розробка уроку на тему: "Приготування вареників з різними начинками" з предмету "Технологія приготування їжі з основами товарознавства" з професії "Кухар".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України. Державний навчальний заклад«Чортківське вище професійне училище»Методична розробка уроку на тему:«ПРИГОТУВАННЯ ВАРЕНИКІВ З РІЗНИМИ НАЧИНКАМИ» з предмету «Технологія приготування їжі з основами товарознавства»Підготувала викладач професійно-теоретичної підготовки: Джумак Галина Петрівна Обговорено та схвалено на засіданні методичної комісії працівників кухарських професій. Протокол № 3 від 01.11.2017 рік смт Заводське 2017рік 

Номер слайду 2

Виробниче навчання у кондитерів. Навчальна мета - навчити та удосконалити і закріпити професійні знання, уміння і навички; набути вміння естетичної подачі страв. Розвиваюча мета - розвивати в учнів вміння застосовувати набуті знання з даної теми; потребу самостійного вдосконалення. Виховна мета - виховати в учнів відповідальність,охайність та самостійність в роботі; уміння працювати в колективі. Методична мета - вдосконалити методику викладання уроків. Тип уроку: формування нових знань; умінь і навичок. Вид уроку: урок-презентація. Тема програми: ПРИГОТУВАННЯ ПРІСНОГО ТІСТА ТА ВИРОБІВ З НЬОГО. Тема уроку: ПРИГОТУВАННЯ ВАРЕНИКІВ З РІЗНИМИ НАЧИНКАМИ.

Номер слайду 3

Виробниче навчання у кухарів Матеріально-технічне забезпеченняІНФОРМАЦІЙНО -КОМУНІКАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ : комп’ютер, екран, презентації. ДИДАКТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: технологічні картки, інструкційні картки, ілюстрації, натуральні зразки, муляжі. КОМПЛЕКСНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: мультимедійна презентація, файли з тестовими завданнями; навчальні посібники, роздатковий матеріал. МІЖПРЕДМЕТНІ ЗВ'ЯЗКИ: «Організація виробництва » , «Устаткування ПГХ», «Виробниче навчання», «Охорона праці», «Основи галузевої економіки і підприємництва», «Фізіологія харчування і гігієна».

Номер слайду 4

Виробниче навчання у кухарів. ХІД УРОКУІ. Організаційна частина : Привітання. Перевірка присутності учнів на уроці та їх готовність до уроку. ІІ. Повідомлення теми, та мети уроку.

Номер слайду 5

Виробниче навчання у кухарів-Що ви вивчали на минулому уроці?-Який продукт в складі тіста відіграє головну роль?-Від чого залежить харчова цінність борошна?-Чому вищі сорти борошна містять меншу кількість жирів, вітамінів?-Що таке клейковина?-Які продукти нам необхідні для приготування тіста та як їх підготовити для використання?-Як підготувати яйця?-Які ви знаєте начинки?Питання для актуалізації знань:

Номер слайду 6

Виробнича практикау кухарів 4. Виклад нового матеріалу

Номер слайду 7

Виробнича практикау кухарів. Приготування прісного тіста для вареників Підбір сировини

Номер слайду 8

Виробнича практикау кондитерів. ПРОСІЮВАННЯ БОРОШНА

Номер слайду 9

Виробниче навчання у офіціантів Додавання нагрітого до 30-35°С молока або води

Номер слайду 10

Виробнича практикау кондитерів. Додавання попередньо процідженого розчину солі, а також сирих збитих яєць

Номер слайду 11

Виробниче навчання у кухарів. Замішування тіста до однорідної консистенції.

Номер слайду 12

Виробниче навчання у кухарів. Приготовлене тісто

Номер слайду 13

Виробниче навчання у кухарів 2. Розробка тіста. Розкачування тіста у пласт товщиною 1-1,5 мм і вирізування кружечок за допомогою виїмки  

Номер слайду 14

Виробниче навчання у кухарів 3. Формування вареників Викладання начинки на середину тіста

Номер слайду 15

Виробниче навчання у кухарів. Згинання тіста з начинкою навпіл

Номер слайду 16

Виробнича практикау кондитерів З'єднування країв

Номер слайду 17

Виробнича практикау кухарів Краї вареників ретельно заліплюють.

Номер слайду 18

Виробнича практикау кухарів4. Варіння вареників. Вареники опускають в киплячу підсолену воду, злегка перемішуючи, щоб вони не прилипнули до дна, і варять 5-7 хвилин після спливання.

Номер слайду 19

Виробнича практикау кондитерів Зварені вареники виймають шумівкою даючи стекти воді, заправляють поливкою

Номер слайду 20

Виробнича практикау кухарів 5. Подача вареників. Правила подачі вареників Вареники подають на підігрітій столовій тарілці, поливши розтопленим вершковим маслом. Сметану можна подати окремо у сметаннику або соуснику

Номер слайду 21

Виробниче навчання у кухарів - Олією з пасерованою цибулею- салом і пасерованою цибулею;- розтопленим вершковим маслом;- медом;- сметаною;- сиропами;- сметаною з цукром; шкваркими; - пасерованою цибулею. Вареники поливають:

Номер слайду 22

Виробнича практикау кухарів. Вимоги до якості вареників. Вареники мають напівкруглу форму з добре защіпаними краями, не злипаються і не деформуються, товщина шару тіста від 1.5 до 2 мм. Середня маса вареника 22-24 г. Після варіння вареники зберігають форму, не мають сторонніх присмаків і запахів. Консистенція м’яка, пухка, колір білий з кремовим відтінком.

Номер слайду 23

Виробниче навчання у кухарів. Подавання вареників з вишнями

Номер слайду 24

Виробниче навчання у кухарів

Номер слайду 25

Виробниче навчання у кухарів

Номер слайду 26

Виробниче навчання у кухарів. Подавання вареників з сиром

Номер слайду 27

Виробниче навчання у кухарів. Найменування сировини. Брутто. Нетто. Технологічні вимоги до сировини. Тісто для вареників 82   Сировина відповідає умовам діючих стандартів. Начинка 103 Маса сирих вареників 185 Маса варених вареників 200 Цибуля ріпчаста2521 Сало шпик19,819 Маса пасерованої з салом цибулі 25 Вихід 225 Технологічна карта. Найменування страви: ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛЕЮ І ШКВАРКАМИ Технологія приготування:1.     Приготувати тісто.2.     Зробити з тіста валик.3.     Нарізати валик невеликими шматочками (масою 10-11 г).4.     Розкачати кружальцями завтовшки 1,5-2 мм.5.     Розмістити посередині начинку (12-13 г. на шт.).6.     З'єднати краї.7.     Защипнути, надаючи форму півмісяця.8.     Воду довести до кипіння.9.     Посолити.10.  Скласти вареники у киплячу підсолену воду.11.  Варити 5-7 хв. при слабкому кипінні.12.  Подавати: на підігріту тарілку скласти вареники (7-8 шт. на порцію) і заправити пасерованою із салом цибулею.  Вимоги до якості: Зовнішній вигляд – правильна форма – півмісяця, краї добре защипані, поверхня гладенька без тріщин і розривів. Консистенція – оболонки щільна, м'яка, начинки – соковита, м'яка. Колір – оболонки – від світло-сірого до світло – кремового, начинки – відповідає начинці. Смак та запах – відповідає виробу з прісного тіста з ароматом начинки.

Номер слайду 28

Виробниче навчання у кухарів. Подавання вареників з картоплею

Номер слайду 29

Виробниче навчання у кухарів. Види формування вареників. ВАРЕНИКИ «ЛОТОС»

Номер слайду 30

Виробниче навчання у кухарів. Вареники “Букет квітів”

Номер слайду 31

Виробниче навчання у кухарів. Вареники “Метелики”

Номер слайду 32

Виробниче навчання у кухарів

Номер слайду 33

Виробниче навчання у кухарів

Номер слайду 34

Виробниче навчання у кухарів. Вареники “Золоті рибки”

Номер слайду 35

Виробниче навчання у кухарів. Вареники “Піони”

Номер слайду 36

Виробниче навчання у кухарів. Вареники “"ГОЛУБИ”

Номер слайду 37

Виробниче навчання у кухарів На Тернопільщині зліпили найбільший вареник – завдовжки 40 см. Під час конкурсу в рамках фестивалю у Збаражі, приуроченому відкриттю на Тернопільщині туристичного сезону, було зліплено найбільший вареник. Неймовірний факт про вареники: у камені вареник увічнили у канадському Глендоні. На центральній площі міста височіє пам’ятник варенику, який вважається … офіційним символом міста! Кулінарне диво з каменю заввишки у 9 метрів важить майже три тонни. Не дивно, що канадці у такий спосіб виразили свою любов до українських вареників. Неймовірні факти про вареники…

Номер слайду 38

Виробниче навчання у кухарів. Шанують традиційні наїдки і в самій Україні. У 2006 році у місті Черкаси також встановили двометровий пам’ятник варенику. До дня відкриття монумента черкаські господині зліпили вареник з печінкою і зі шкварками вагою у 72 кг і пригостили гігантом усіх охочих. Не залишили вареники байдужим і Білла Клінтона. У статусі президента США політик приїхав з візитом до України. Особливо до смаку йому прийшлися вареники з вишнею. Страву одразу наділили статусом маст хев (повинен бути).

Номер слайду 39

Виробнича практикау кондитерів. СПІЙМАЙ помилку Закріплення нового матеріалу. СПІЙМАЙ помилку * Для того щоб приготувати тісто, треба взяти яйця і додати в них борошно… * Замісивши тісто, воно не відстає від рук, але з нього готують вироби… * Після того як тісто замісили, воно повинно постояти 5-10 хв… * Приготовлене тісто не накрили серветкою… *Замішане тісто залишають для того, щоб приготувати начинку * Отже, вареники повинні бути правильної форми, яка не збереглася, поверхня з тріщинами, начинка не соковита. *На порцію йде 5-6 шт. вареників. * Вареник повинен важити 15-16 г, тобто, яка вага одного вареника?

Номер слайду 40

Виробниче навчання у кухарів. Домашнє завдання: Приготувати вдома вареники з різними начинками та принести відгуки від батьків. Скласти кросворд на тему “Приготування вареників”Підведення підсумків. На сьогоднішньому уроці ми сформували знання з технології приготування прісного тіста, ознайомилися з різновидами формування вареників. Освоїли прийоми подачі страв у сучасному громадському харчуванні. Неповторний смак, виробів залежить від професійних навиків, знань, вмінь створювати кулінарні шедеври. Це красиве мистецтво та покликання душі вимагає від кухаря ґрунтовних знань, постійного вдосконалення, пошуку нового. Виставлення оцінок.

Номер слайду 41

Виробниче навчання у кухарів. Дякую Вам за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Віта Володимирівна
    Цікава презентація. Матеріал хочу використати при виконанні відео уроку з теми. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Карпик Сергій Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шамрило Юрій Іванович
    Поєднаний теоретичний і практичний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Василюк Марія Михайлівна
    На заняттях виробничого навчання обовязково використаю цей матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Яке різномаїття вареників. Презентація - супер!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Жовтюк Галина Маркіянівна
    Яскрава і змістовна презентація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
5 березня 2018
Переглядів
8655
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку