Розробка уроку спецтехнології

Про матеріал

У розробці уроку наведено матеріал для вивчення в ПТНЗ на тему: "Монтаж електропроводок. Призначення електропроводок. Відкриті та сховані електропроводки, місце їх застосування". Матеріал може бути використано викладачами спецтехнології електромонтерів

Перегляд файлу

Тема програми: Будова, монтаж, технічне обслуговування та ремонт освітлювальних електроустановок

Тема уроку: Монтаж електропроводок. Призначення електропроводок. Відкриті та сховані електропроводки, місце їх застосування

Мета уроку: - Навчальна: Сприяти сприйняттю призначення; монтажу; видів і місць застосування електропроводок.

-  Розвиваюча:  розвати пам’ять, увагу, спостережливість, логічне мислення.

- Виховна:  розвивати  мислення, вміння пояснити суть явищ та використовувати їх у практичній діяльності; виховувати сумлінне ставлення до навчання, потреби духовного і морального збагачення, бережливого ставлення до матеріальних і культурних цінностей,

 

Очікувані результати:

Після уроку учні зможуть:

  •              пояснювати основні поняття теми: відкриті та сховані електропроводки, їх призначення, монтаж та місця застосування;
  •              давати загальну характеристику відкритих та схованих електропроводок;
  •              характеризувати технологічний процес монтажу.
  •              називати послідовність технологічних операцій при монтажі електропроводок.
  •              висловлювати судження щодо місць застосування електропроводок.

Обладнання:

  1. Конспекти
  2. ТСО комп'ютер, телевізор, ноутбуки.
  3.  Картки завдання.
  4.  Робочий зошит з теми «Монтаж електропроводки».
  5.  Електронні презентації «Призначення і види електропроводок»; «Монтаж схованої електропроводки»; «Монтаж відкритої електропроводки»
  6.  Навчальний відеофільм «Монтаж електропроводки»

 

Основні поняття: електропроводка, її призначення; види та місця застосування електропроводки; послідовність технологічних операцій при монтажі електропроводок.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент ( 2 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

І. Організаційний момент

1. Привітання.

2. Фіксація відсутніх учнів на уроці.

3. Перевірка готовності учнів до уроку.

4. Вступне слово викладача.

2 хв.

 

Вступне слово викладача

При включенні електричного вимикача, ми й не здогадуємося про те, яким чином електричний струм потрапив до лампочки, або, який вид електропроводки був використаний, щоб лампочка запалилася, чи побутові прилади працювали. Хоча це досить важливе питання.

Отже сьогодні темою уроку є «Монтаж електропроводок. Призначення електропроводок. Відкриті та сховані електропроводки, місце їх застосування».

 

ІІ. Актуалізація опорних знань (3 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

ІІ. Актуалізація опорних знань

  1. Метод «Асоціації на дошці»

3хв.

H:\розробка на конкурс\img3.jpg

  1. Метод «Асоціації на дошці» «квітка» — викладач малює на дошці квітку (серединка і чотири пелюстки). У середині записує основне поняття, а на пелюстках слова.  

Після цього учні повинні назвати прояви даного поняття у зазначених сферах. Викладач їх записує на пелюстках

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності (3 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

ІІІ.  Мотивація навчальної діяльності

1 Метод «Веббінг»

 

  1. 3 хв.

H:\розробка на конкурс\0001.png

  1.  Метод «Веббінг» — «павутиння слів». Це метод побудови логічних структурованих зв'язків між явищами і подіями. Ґрунтується він на асоціативних і логічних елементах розумової діяльності учнів. Веббінг починається з ключового слова, навколо якого «нарощуються» інші терміни, що пов'язані з ним асоціативно або логічно.

ІV. Повідомлення теми і мети уроку ( 2 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

ІV. Повідомлення теми і мети уроку

1 Бесіда за планом

 

2 хв.

Тема нашого уроку «Монтаж електропроводок. Призначення електропроводок. Відкриті та сховані електропроводки, місце їх застосування». На уроці ви познайомитесь з призначенням електропроводки, її видами та місцями застосування; послідовністю технологічних операцій при монтажі електропроводок.

  Таким чином, отримані на уроці знання і навички, підвищать рівень ваших професійних знань.

 

ПЛАН УРОКУ

  1. Призначення і види електропроводок.

2. Послідовність технологічних операцій при монтажі електропроводок.

V. Вивчення нового матеріалу (27 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

 V. Вивчення нового матеріалу

1 Розповідь викладача.  Робота з робочим зошитом

  1. хв.

 

Вивчення нового матеріалу:

1. Призначення і види електропроводок. Слайд 3-7  «Призначення і види електропроводок»

Розповідь викладача

Електропроводкою називається сукупність проводів і кабелів з кріпильними, підтримуючими, захисними конструкціями і деталями.

Електропроводки служать для передачі електроенергії до споживачів.

За способом виконання електропроводки поділяють на:

а) відкриті, що прокладаються по поверхні стіни, стелі, фермах. Така електропроводка може бути стаціонарною, пересувною і переносною;

б) сховані, тобто такі, що прокладаються в конструктивних елементах споруд і будівель (стінах, підлогах, перекриттях);

в) внутрішні, що прокладаються всередині приміщень. Вони можуть виконуватися відкритими і схованими;

г) зовнішні, які прокладаються по зовнішніх стінах будинків і споруд, між спорудами і будинками, під навісами, а також на опорах з прольотами до 25м, на вулицях і дорогах.

При відкритій електропроводці проводи та кабелі прокладають на струнах, тросах, роликах, ізоляторах, у трубах, гнучких металевих та ПВХ рукавах, лотках, електротехнічних плінтусах тощо. У разі схо­ваної електропроводки проводи і кабелі прокладають у трубах, гнучких металевих та ПВХ рукавах, коробах, замкнених каналах, порожнинах будівельних конструкцій, заштукатурених борознах, під штукатуркою, а також замоноличують у будівельні конструкції при їх виготовленні.

Ділянка електропроводки, що з’єднує зовнішню та внутрішню електропроводку, починаючи від ізоляторів, встановлених на зовнішній стіні або покрівлі будинку до ввідних пристроїв, називається вводом від повітряної лінії.

В даній таблиці  наведені види електропроводок і способи прокладання проводів і кабелів залежно від характеристики навколишнього середовища.

Приміщення або   середовище

Види електро­проводок

Способи виконання проводки

Сухі

Відкриті

Безпосередньо по конструкціях і по поверх­нях, які не горять або погано горять; в тру­бах, коробах, лотках, гнучких металічних ру­кавах, а також захищеними кабелями

Відкриті

Безпосередньо по конструкціях і поверхнях, що горять; на роликах і ізоляторах, трубах, коробах, лотках, а також кабелями і захи­щеними   проводами.

Сховані

В трубах, глухих коробах, замкнутих кана­лах будівельних конструкцій споруд, а та­кож спеціальними проводами

Вологі

Відкриті

Безпосередньо по конструкціях і поверхнях, що не горять або погано горять; на роликах і ізоляторах, в сталевих трубах і коробах, а також   захищеними кабелями і проводами

Відкриті

Безпосередньо по конструкціях і поверхнях, що горять; на роликах і ізоляторах, в стале­вих трубах і коробах, а також кабелями і захищеними   проводами

Сховані

В трубах, глухих коробах, а також спеціаль­ними проводами

Сирі й особливо сирі

Відкриті

Безпосередньо по конструкціях і поверхнях, що горять і не горять на роликах і ізоляторах для сирих місць, в сталевих трубах, а також кабелями

Сковані

В трубах (ізоляційних, вологостійких, стале­вих)

Жаркі

Відкриті

Безпосередньо по конструкціях і поверхнях, що горять і не горять, на роликах та ізоляторах, в сталевих трубах, коробах, лотках, а також ка­белями і захищеними проводами

Сховані

В ізоляційних і сталевих трубах

 

Вибір проводів за навантаженням

Електричні мережі розраховуються по нагріванню, втраті напруги, економічній густині струму, короткому замиканню та механічних розрахунках (натяг проводів та стріли провисання).

До електричних мереж ставляться такі вимоги: вони мають володіти достатньою механічною міцністю, не повинні перегріватися вище допустимих значень, а величина напруги повинна бути не меншою від тієї, при якій забезпечується нормальна робота всіх машин та механізмів, приєднаних до даної лінії.

Проходження електричного струму по проводам електричних ліній супроводжується їх нагріванням, тобто тепловими втратами. Надмірне нагрівання проводів може призвести до руйнування ізоляції і, відповідно, до виходу лінії з ладу. Навіть у лінії, що складається з неізольованих (голих) проводів, надмірне нагрівання їх може порушити нормальну роботу (порушаться контакти в місцях з’єднання на лінії, виникнуть іскріння тощо). Якщо б усе тепло, що виділяється проводом, йшло тільки на його нагрівання, то температура його підвищувалася б і теоретично досягала б нескінченно великого значення. Насправді, нагріваючись, провідник частину тепла віддає в навколишнє середовище. Коли теплові втрати будуть дорівнювати втратам тепла, що віддається в навколишнє середовище, тоді температура проводу стане постій­ною. Отже, чим більший струм, тобто чим сильніше завантажена лінія, тим вища температура нагрівання проводів. Можна допустити деяку, цілком певну температуру нагрівання, при якій забез­печується нормальна робота ізоляції, з’єднувальних контактів та інших елементів лінії. Ця температура називається гранично допустимою температурою. Величина струму, що створює нагрівання до гранично допустимої температури, називається гранично допустимим струмом.

Розрахунок електричних мереж по нагріванню зводиться до вибору провідників таких перерізів, за яких тривалі допустимі струмові навантаження дорівнюють або перевищують розрахункові струми півгодинних максимальних навантажень електроприймачів.

Тривало-допустимі струмові навантаження шнурів та проводів з мідними жилами, з гумовою та поліхлорвініловою ізоляцією

Переріз струмо-провідних жил, мм2

Струмові навантаження проводів (А)

Відкриті

прокладених в одній трубі

Двох одножиль-них

Трьох одножиль-них

Чотирьох одножиль-них

Одного двожиль-ного

Одного трижиль-ного

0,50

11

0,75

15

1,00

17

16

15

14

15

14

1,50

23

19

17

16

18

15

2,50

30

27

25

25

25

21

4,00

41

38

35

30

32

27

6,00

50

46

42

40

40

34

10,00

80

70

60

50

55

50

16,00

100

85

80

75

80

70

25,00

140

115

100

90

100

85

35,00

170

135

125

115

125

100

50,00

215

185

170

150

160

135

70,00

270

225

210

185

195

175

95,00

300

275

255

225

245

215

120,00

385

315

290

260

290

250

150,00

440

360

330

185,00

510

240,00

605

300,00

695

400,00

830

 Тривало-допустимі струмові навантаження шнурів та проводів з алюмінієвими жилами, з гумовою та поліхлорвініловою ізоляцією

Переріз струмо-провідних жил, мм2

Струмові навантаження проводів (А)

Відкриті

прокладених в одній трубі

Двох одножиль-них

Трьох одножиль-них

Чотирьох одножиль-них

Одного двожиль-ного

Одного трижиль-ного

2,50

24

20

19

19

19

16

4,00

32

28

28

23

25

21

6,00

39

36

32

30

31

26

10,00

60

50

47

39

42

38

16,00

75

60

60

55

60

55

25,00

105

85

80

70

75

65

35,00

130

100

95

85

95

75

50,00

165

140

130

120

125

105

70,00

210

175

165

140

150

135

95,00

255

215

200

175

190

165

120,00

295

245

220

200

230

190

150,00

340

275

255

185,00

390

240,00

465

300,00

535

400,00

645

 

H:\розробка на конкурс\sopova.jpgПроміжне закріплення

C:\Users\Уитель\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\imgpreview.jpg Метод «Незакінчені речення»

  1. Існують такі види електропроводок…(відкриті, сховані, внутрішні, зовнішні)
  2. У приміщеннях різних категорій застосовують електропроводки… (відкриті, сховані)
  3. При виборі типу електропроводки, проводів, кабелів керуються…(приміщенням або середовищем)

 

Розповідь викладача

2. Послідовність технологічних операцій при монтажі електропроводок (Презентації «Монтаж схованої електропроводки». «Монтаж відкритої електропроводки». Відео «Монтаж електропроводки)

Технологія прокладання схованої проводки.

Технологія монтажу електропроводки включає в себе цілий ряд підготовчих, закупівельних, монтажних і пусконалагоджувальних операцій, але для початку необхідно розкрити основні правила при виконанні робіт подібного роду.

По-перше, монтаж електричної проводки необхідно виконувати відразу на всьому об’єкті (будинку, квартирі). Це пов’язано з тим, що часткова або поетапна укладка кабельної продукції згодом призведе до утворення безлічі додаткових з’єднань, які негативно відбиваються на якості всієї електросхеми. Крім цього постійно буде виникати необхідність проведення будівельних робіт, що також не зовсім зручно.

По-друге, відразу ж варто сказати про недоцільність економити при покупці комплектуючих і електромонтажних виробів. Головна умова – придбати надійні вироби з хорошими технічними характеристиками.

По-третє, не варто поспішати. При заміні або монтажі нової внутрішньої електропроводки необхідно ретельно проаналізувати місця розташування розеток, вимикачів, приладів освітлення, великої побутової техніки і на підставі цього скласти докладний план із зазначенням всіх електроустановочних елементів.

При цьому дуже важливо розрахувати споживану потужність побутових приладів, з тією метою, щоб одній групі відповідала потужність 4-5 кВт для побутового використання.

По-четверте, бажано мислити наперед, виключаючи тим самим проведення електромонтажних робіт по додаванню відсутніх елементів в майбутньому.

Технологічні етапи монтажу

Проведення електромонтажних операцій проводиться в певній послідовності.

Спочатку необхідно підготувати об’єкт для виконання електромонтажних операцій. У випадку, коли планується виконувати монтаж електричної проводки у знову споруджуваному будинку, то всі заходи повинні виконуватися до проведення оздоблювальних робіт, в яких може застосовуватися гіпсокартон або будівельна суміш.

Коли ж потрібний ремонт або заміна електричної проводки необхідно вжити заходів до оптимальної організації робіт.

Дуже важливо щоб перед початком електромонтажних робіт було виконано відключення об’єкта від електропостачання. При необхідності застосування електроінструменту (дриль, болгарка, перфоратор) при виконанні монтажу, рекомендується завчасно забезпечити підключення переносок. Їх можна живити від сусідських розеток або ж підключити безпосередньо до розподільного щитка.

Попередньо, перед підготовчими роботами рекомендується провести розмітку всього обладнання, планованого до установки, згідно проекту. Для цього розташування розеток, вимикачів, приладів освітлення і електророзподільних пристроїв повинно відповідати технічним вимогам та індивідуальним особливостям об’єкта, далі проводяться заготівельні (закупівельні), пробивні, кріпильні та з’єднувальні роботи.

Розмітка елементів

Розмітка елементів може проводитися безпосередньо на стінних і стельових площинах за допомогою будівельного олівця або крейди та відбивочного шнурка. Відбивочним шнурком розмічаються лінії прокладання проводів (мал. 43.2), а крейдою або олівцем помічаються місця розеток, вимикачів та розподільних коробок. Причому при розміщенні електричного обладнання необхідно дотримання наступних вимог:

  • Місця розташування елементів повинні забезпечувати вільний доступ при експлуатації і ремонті устаткування.

Новый рисунок (3)

Мал. 43.1. Відбивочний шнур

  • Розташування розеток і вимикачів необхідно виконувати в зручному для використання місці. Так, вимикачі освітлення повинні розміщуватися в районі дверного отвору на рівні 0,8-0,9 метра від підлоги.
  • При цьому дуже важливо розмістити їх таким чином, щоб при відкриванні дверей зона установки вимикача не перекривалася дверним полотном. В якості рекомендації бажано розташовувати всі вимикачі в кімнатах з одного боку.
  • Розподільні коробки, як правило, монтуються над вимикачами або розетками, а провода, що їх з’єднують є строго вертикальними.                               

Новый рисунок (4)

Мал. 43.2. Виконання розмітки відбивочним шнуром

Що ж стосується розеток, то їх розташування не нормується, але існують певні рекомендації при їх установці.

По-перше, розетки розташовуються на відстані 0,3-0,4 м або 0,9 м від підлоги.

По-друге, бажано розташовувати дані елементи в зонах зручних для використання (наприклад, при установці столу, розетки повинні розташовуватися над стільницею).

По-третє, необхідно врахувати, що розетки категорично заборонено встановлювати в санвузлах та ванних кімнатах. Винятком може стати, лише установка малопотужних розеток (для роботи електробритви, фена) живляться від трансформаторів.

Монтувати такий трансформатор необхідно в спеціальному захисному блоці за межами санвузла. Також слід зазначити, що розташування розеток поблизу металевих заземлених об’єктів таких як: газова або електрична плита, раковина, батарея, водопровід допускається лише з віддаленням від цих елементів на 50 см.

Для визначення кількості розеток можна скористатися співвідношенням коли на кожні 6 м2 площі встановлюється хоча б одна розетка. Винятком є кухня, де бажано встановити як мінімум 3 елементи даного типу.

Важливим моментом є розмітка розподільних коробок. Для цих цілей у кожній кімнаті повинна монтуватися як мінімум одна розподільна коробка, в якій в подальшому і здійснюється з’єднання всіх вузлів електропостачання приміщення.

При поділі електропроводки по групах (силові, освітлення, комп’ютерні) необхідно встановлювати окрему коробку на кожну з них.

Розмітка ділянок для прокладки кабельно-провідникової продукції проводиться на підставі наступних вимог.

Провідники необхідно укладати тільки вертикальним або горизонтальним способом, причому в першому випадку проводка повинна розташовуватися на відстані не менше 100 мм від дверних, віконних прорізів і кутів кімнат.

Новый рисунок (5)

Мал. 43.3. Вимоги до виконання електропроводки

Тоді як для прокладки горизонтальної проводки потрібно відступати від стелі на 100-150 мм не менше і не більше, а від підлоги на 200 мм. Фінальним етапом розмічальних операцій є складання монтажної схеми на підставі наявних даних (можливе і виконання розмітки по наявній монтажній схемі).

Тут рекомендується найбільш точно вказати місця прокладання проводів і розташування всього електроустановочного обладнання у кожній кімнаті. Це дозволить надалі виключити ушкодження електричних елементів у період проведення будівельних або ремонтних операцій.

Після виконання розмічальних заходів та складання схеми можна приступити до заготівельного етапу. При цьому великий акцент необхідно робити на якість застосовуваних виробів. Так, при виборі проводів необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:

Переріз провідників слід приймати виходячи з навантаження, прохідного через жили. В середньому на 1 кВт потужності повинен припадає кабель з перерізом 0,5 мм2 зазвичай при прокладці проводки в приватних будинках і квартирах прийнято використовувати дроти з перетином 1,5 мм2 для ланцюгів освітлення і 2,5 мм2 – для розеткових груп.

В якості матеріалу струмопровідних жил краще всього використовувати мідь. Для полегшення електромонтажних робіт, найкраще застосовувати плоскі проводи з різнокольоровими маркуваннями провідників.

Технологія прокладання відкритої проводки.

Відкриту електропроводку, як правило, монтують в тих випадках коли немає можливості зробити її схованою. Наприклад: в дерев’яному будинку, по металічних конструкціях (ангари, гаражі), потрібно підключити станок, обладнання, потрібно встановити розетку або вимикач, а виготовлення штроби є недоцільним, в нежилих приміщеннях, де відкрита проводка не буде заважати естетичному оформленню приміщення, в будь-яких приміщеннях, де немає необхідності ховати проводку.

Відкрита електропроводка має ряд своїх недоліків і переваг . Ось основні з них:

– Проводи і розподільчі коробки заважають правильно підібрати дизайн інтер’єру.

– При відкритій електропроводці проводи охолоджуються гірше ніж під шаром штукатурки.

– Монтується дана електропроводка значно швидше.

– Її можна легко замінити або модернізувати.

Відкриту електропроводку не рекомендується монтувати без спеціального захисту. Це може бути кабельний канал, гофрована труба (металорукав або ПВХ-рукав), плінтусний короб, металева труба, ПВХ труба тощо. Вони захищають проводку від механічних пошкоджень, а металева труба є негорючою. Також при монтажі електропроводки по дерев’яним конструкціям слід вибирати гофровані труби, ПВХ труби та кабельний канал з високими показниками негорючості. Такі матеріали зі звичайними характеристиками не підходять для дерев’яних конструкцій. Плінтусний короб не слід використовувати по дерев’яним конструкціям.

Монтаж відкритої електропроводки відрізняється від схованої тільки тим що всі елементи проводки знаходяться на зовні.

Порядок робіт при монтажі відкритої проводки:

  1. Починається монтаж з проектування схеми електропроводкита розмітки.

Розмітка відкритої проводки нічим не відрізняється від розмітки схованої проводки.

 Кріпильні роботи. Монтаж проводів.

  1. Монтаж розподільчих коробок. Розподільчі коробки кріпляться до поверхні дюбелями або саморізами, все залежить від типу стіни. Можуть бути круглими або прямокутними.

Новый рисунок (23)

Мал. 44.1. Розподільні  зовнішні коробки

3. Встановлюємо електрощит. В даній ситуації нам також знадобиться зовнішній електрощит.

Розподільний електрощит встановлюється та кріпиться дюбелями або саморізами рівно по горизонталі та вертикалі на висоті 1,5-1,7 м від підлоги. На дерев’яній поверхні щит повинен бути металевим або кріпитися на азбест, текстоліт або металеву пластину. Азбест – токсичний матеріал, тому його краще використовувати в нежилих приміщеннях.

Новый рисунок (24)

Мал. 44.2. Види електрощитів

4. Встановлюємо розетки і вимикачі. Розетки і вимикачі повинні бути накладними.  Монтуються досить просто за допомогою дюбелів або саморізів, щоб їх встановити не потрібно підрозетників. На дерев’яних поверхнях вони також повинні ізолюватися від дерева або відповідати високим параметрам щодо негорючості.

Новый рисунок (25)

Мал. 44.3. Розетки та вимикачі

5. Прокладання проводки. Кабель та провід доцільніше прокладати після того, коли змонтовані щиток, розподільні коробки, розетки та вимикачі, так як це полегшить їх монтаж та підвищить естетичність, оскільки буде видно реальні розміри. Розглянемо основні методи прокладання кабелю та проводу.

Плінтусний короб. Різновидів такого плінтусу є багато, але завдання в них одне – скрити зовнішню проводку. Пускаємо до розетки або до вимикача провід по плінтусу, а там де необхідно пройти двері, провід ховаємо за обналічкою. А від плінтуса до розетки, вимикача, люстри  провід прокладаємо іншими методами які ми далі розглянемо.

Новый рисунок (26)

Мал. 44.4. Плінтусний короб

Гофрована труба. Прокладати проводку в гофрованій трубі є досить надійно але не естетично. Тому монтують таку проводку, як правило, в нежилих приміщеннях . Гофротруба не підтримує горіння і її можна монтувати навіть на нерівні поверхні. Кріпиться до поверхні за допомогою кліпс або обойм. Бувають пластикові гофротруби і металічні. Там де необхідно більшу міцність там використовують металічну гофровану трубу. В гофрованій трубі є стальний дріт, до якого кріпиться провід і затягується в гофру. Далі по наміченій лінії кріпляться кліпси або обойми дюбелями або саморізами в залежності від матеріалу поверхні і в них вставляється гофрована труба з проводом.

 Новый рисунок (27) Новый рисунок (28)Мал. 44.5. Металорукав, ПВХ-рукав (гофрована труба) та кріплення до них.

Кабельні канали (пластиковий короб, футляр). Вони мають ряд переваг: гарний естетичний вигляд, не підтримують горіння, з легкістю можна модернізувати проводку.  І недоліки: в нових будинках із бруса їх монтувати одразу не можна, потрібно чекати поки брус висохне, так як при висиханні брус викривляється, що може спричинити розтріскування та відривання короба. Складно кріпити на нерівні поверхні. Кабельний канал кріпиться до поверхні саморізами, дюбелями або на рідкі цвяхи. Все залежить від типу поверхні. Спочатку кріпиться основа каналу, вкладається провід, кабель або декілька, а потім закривається кришкою, причому потрібно поступово вкладати провід чи кабель і закривати кришкою, в іншому випадку провід може випасти.

До кабельних каналів продається безліч аксесуарів. Це внутрішні і зовнішні кути, закінчення, з’єднувачі, трійник роз’ємний, повороти на різні градуси тощо.

Новый рисунок (29) Новый рисунок (30)

Новый рисунок (31)

Новый рисунок (32)

Мал. 44.6. Види кабельних каналів та їх аксесуарів

6. Виконання з’єднань.

Новый рисунок (33)

Мал. 44.7. Приклад розключення розподільної короб

Новый рисунок (61)

Мал. 44.8. Види з’єднань проводів

 

H:\розробка на конкурс\sopova.jpgПроміжне закріплення

 

Тест-упізнання

 

На першій стадії електромонтажу виконують заготівельні роботи.

Так

Ні

 

 Відкриті електропроводки прокладаються по поверхні стін, стель, конструктивних елементах будівель і споруд.

Так

Ні

 

 Приховані електропроводки прокладаються в середині конструктивних елементів будівель і споруд.

Так

Ні

 

 Внутрішні електропроводки можуть виконуватися відкритими та прихованими.

Так

Ні

 

 

VІ. Закріплення знань і вмінь (6 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

VІ. Закріплення знань і вмінь

  1. Робота в парах. Інтерактивний прийом «Впізнай за контуром»
  2. Метод «Незакінчене речення» (для учнів середнього рівня знань)
  3. Дидактична гра «Правильно відбери» (для учнів достатнього рівня знань)
  4.  Створити алгоритм (для учнів високого рівня знань)

6 хв.

 

Картинки по запросу робота в парахРобота в парах

Які основні монтажні матеріали застосовують при виконанні монтажу електропроводок?

H:\розробка на конкурс\img3.jpgЗавдання для учнів середнього рівня

 

 

 

Виберіть правильну відповідь:

1.   Виберіть назву електровимірювального приладу для вимірювання опору ізоляції проводів. Вказати правильний варіант відповіді.              

а) мегаомметр;

б) тестер;

в) фазометр;

г) мультиметр.

2. На який висоті від рівня підлоги згідно ПУЕ необхідно розташовувати вимикачі освітлення?  Вказати правильний варіант відповіді.

а) 1,0–2,0 м;

б) 0,2–0,5 м;

в) 0,8–1,8 м  ;

г) 0,5–0,8 м.

3.    Виберіть марку провода для прокладання захованої електропроводки? Вказати правильний варіант відповіді.

а) АВРГ;

б) СРГ;

в) АППВ;

г)  інша відповідь.

Відповідь: 1 - ____ ,   2 - ____  ,  3 - ____ .  

 

Картинки по запросу карандаш

Завдання для учнів достатнього рівня

  1. Розгляд виробничих ситуацій.

Ситуація 1. Вам потрібно зробити перехід проводки з сухого приміщення у вологе, які матеріали Вам потрібні?  Ваші дії відносно визначення матеріалів.

Ситуація 2. При виконанні електропроводки  провода  перехрещуються. Ваші дії.

Ситуація 3.  Вам потрібно затягнути провода в стальні труби. Ваші дії.

Ситуація 4. Ви виконуєте трубну проводку, якою повинна бути відстань між протяжними коробками . Ваші дії. 

 

 

 

 

 

Завдання для високого рівня

Створити схему (план) електропроводки наданого приміщення

………E:\общая\з робочого столу 220315\лабораторно-практичні роботи\картинки привод рабоч частей\1407425_html_m4efbd77a.jpg…….

H:\спецтехнологыя\13 гр\на відкритий урок\урок\картка2.jpgH:\спецтехнологыя\13 гр\на відкритий урок\урок\картка1.jpgH:\спецтехнологыя\13 гр\на відкритий урок\урок\картка3.png

VІІ. Підсумок уроку (3 хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

VІІ. Підсумок уроку

 

  1. Підбиття підсумків учнями.

3 хв.

 

Рефлексія. На класній дошці написати словами оцінки «погано», «задовільно», «добре», «відмінно» та учні в самому кінці уроку повинні відзначити будь-якими знаками нижче однією з оцінок, як вони на їх погляд засвоїли запропонований матеріал.

 

VІІІ. Домашнє завдання (2хв.)

Структурні компоненти уроку

Методи і прийоми

Час

 VІІІ. Домашнє завдання

  1. Повідомлення викладача.

2 хв.

  1.          Опрацювати матеріал наданий в «хмарі»
  2.          Виконати завдання в робочому зошиті.
  3.          Опрацювати тестові завдання в «хмарі»
  4.          Творче завдання (випереджувальне завдання): Створити Веббінг - «павутиння слів» до теми «Вимоги до електропроводок».
docx
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
5781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку