Розробка уроку "Україна – єдина країна"

Про матеріал
План-конспект уроку на заявлену тему, мета якого – формувати в учнів розуміння єдності та цілісності України, виховувати любов до рідного краю, почуття причетності до всіх подій, що відбуваються в Україні; пробудити національну свідомість; розширити поняття про єдність, незалежність і суверенність н ашої держави; розвивати у вихованців бажання брати посильну участь у розбудові та зміцненні єдності нашої держави.
Перегляд файлу

Тема уроку: «Україна єдина країна».

Мета уроку:

  •                  виховна формування в учнівської молоді розуміння єдності та цілісності України, виховання любові до рідного краю, почуття причетності до всіх подій, що відбуваються в Україні; пробудження національної самосвідомості;
  •                  пізнавальна розширення поняття про єдність, незалежність і суверенність нашої держави;
  • навчальна розвиток у вихованців бажання брати посильну участь у

розбудові та зміцненні єдності нашої держави; почуття гордості за свій народ, країну, готовності здобувати якісну освіту і розумними справами збагачувати рідну землю.

Форма проведення: розповідь з елементами довідок, повідомлень, бесіди, діалогу.

Місце проведення: навчальна кімната.

Тривалість: 45 хвилин.

Обладнання: Конституція України, географічна карта, портрети поетів Тараса Шевченка, Лесі Українки, світлини Героїв Небесної сотні, свічки; мультимедійні матеріали.

Хід уроку

І.Організаційна частина.

Вправа «Привітання».

1) «Добрий день, у кого зараз гарний настрій»;

2)  « Добрий день тим, хто добрий і справедливий»;

3) « Добрий день тим, хто хоче дізнатися щось нове та цікаве»;

4) « Добрий день активним та старанним».(1,5хв)

Сіли , діти, всі зручненько,

Усміхнулися гарненько,

Настрій на урок взяли,

Працювати почали!

II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Вправа «Продовжити  речення»

    Світ навколо нас великий, загадковий і так цікаво його пізнавати. Ми вже знаємо, що живемо на планеті  ….(Земля), на ній є океани і  ….(материки). Материк, на якому ми проживаємо, називається …. (Євразія), а частина світу - …. (Європа). Світ складається з багатьох країн. Наша країна називається - … (Україна). Україна – це наша … (Батьківщина.) То ж ми часто про неї говоримо, вивчаємо , знайомимося з її минулим та сучасним життям, бо ми її любимо, вона для нас найрідніша у світі.

ІІІ.ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ

   От і сьогодні ми знову поговоримо про нашу Батьківщину, пригадаємо, що вже знаємо і дізнаємося щось нове, бо тема нашого уроку…, а втім, прочитайте самі:    «Україна єдина країна».

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

    Щороку 16 лютого в Україні на державному рівні відзначатимуть нове державне свято — День єднання. Президент України Володимир Зеленський на тлі чуток   про вторгнення Росії в Україну заявив про створення нового свята. Взяти участь у цьому патріотичному святі може кожен українець.

  День єднання - історія свята

 

   Взимку 2022 року без пояснень Росія стягнула війська і військову техніку до українського кордону, після чого світові ЗМІ заявили про можливість військового вторгнення РФ в нашу країну. Серед можливих дат початку війни британське видавництво The Sun назвало 16 лютого. Володимир Зеленський закликав українців не панікувати і оголосив цю дату Днем єднання України. Голова держави зареєстрував указ про створення      ... свята.

 

      Нас лякають великою війною і в черговий раз призначають дату військового

вторгнення. Це вже не перший раз. Але наша держава сьогодні сильна, як ніколи.... Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ вже підписаний. У цей день ми вивісимо національні прапори, одягнемо синьо-жовті стрічки і покажемо всьому світу нашу єдність. За словами Зеленського, це свято має згуртувати українців навколо національної ідеї і показати російським пропагандистам,  що ми - єдиний народ.

     День єднання   України - сенс свята

      Українці мають різний рівень доходів, професію і віросповідання, але всі вони люблять свій дім і хочуть жити в мирі.

      Офіційне святкування

      Початок заходів із відзначення Дня єднання у 2022 році, згідно з Указом Президента України, сплановано було на 10:00 16 лютого 2022 року в усіх населених пунктах України. 14 лютого 2022 року, Кабінет Міністрів України затвердив план заходів із відзначення Дня єднання. 15 лютого 2022 року, на пресконференції у   Києві, Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко повідомив, що 16 лютого на усіх телеканалах країни заплановано проведення телемарафонів. 16 лютого, згідно з Указом Президента України, заплановане: підняття Державного Прапора України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах; виконання о 10.00 Державного Гімну України; проведення закордонними дипломатичними установами України в державах перебування відповідних іміджевих заходів, спрямованих на єднання та підтримку України.

     Передумови:

     Починаючи з листопада 2021 року, на кордоні України та Росії зосереджуються російські війська. За даними Києва та західних країн, чисельність підрозділів РФ сягає від 115 до 130 тисяч. США вважають загрозу нападу РФ на Україну реальною. За даними The New York Times, Росія сконцентрувала біля кордонів України приблизно 70 відсотків військового угруповання, яке може здійснити вторгнення на українську територію. Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков запевнили, що українська армія готова дати відсіч Росії у разі вторгнення. А президент Володимир Зеленський заявив, що українська сторона аналізує інформацію розвідки щодо загрози повномасштабного вторгнення Росії в Україну найближчим часом. Сполучені Штати припускають, що вторгнення на українську територію може відбутися будь-якої миті. Але секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що повномасштабного наступу Росії на українську територію не буде, а до кроків із дестабілізації Київ готовий.

     Що було далі:

      24 лютого Росія розпочала масштабне вторгнення до України по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі та окупованого Криму. Україна почала чинити запеклий опір. Армія Росії обстріляла прикордонні застави, завдала удари з повітря по понад 40 об'єктах військової інфраструктури майже усіх регіонів України. Розпочався рух танкових колон і живої сили. Путін назвав це «спецоперацією» з метою «демілітаризації і денацифікації України». Армія України, Нацгвардія, поліція, Тероборона, звичайні люди стали на захист України об’єднавшись. В Україні оголосили воєнний стан і загальну мобілізацію. Президент Володимир Зеленський заявив:

Українці на своїй землі і нікому її не віддадуть.

              Події 24 лютого об’єднали наших українців…Весь український народ став на боротьбу з окупантом. Розгорнувся масштабний волонтерський рух, і на передову вчасно доставлялося військове спорядження, харчі, маскувальні сітки, теплі листи і малюнки від школярів. Люди голими руками зупиняли ворога на вулиці. А жінки, які вчасно покинули країну збирали цілі мітинги в різних країнах світу, аби привернути увагу до ситуації в України. Об’єдналась не лише Україна, об’єднався весь світ.

Прочитай та назви яке твердження є правдою, а яке ні:

Тризуб - малий Герб України.
Гімн – найбільша святиня українського народу в музичній символіці.

Акт Злуки був проголошений в Києві в 1919 році.
Синій і білий - кольори державного прапора України.

Гімн - це величальна пісня держави.
Слово «козак» означає вільна ,незалежна людина.

Прапор України біло-блакитного кольору.

Одним із українських символів є рушник.
Кущ, оспіваний в українських народних піснях, символ дівочої вроди - це горобина.

Автор Гімну України Т.Шевченко.
Писанка є національним символом України.

Човен козаків називався ластівка.

Перша слов'янська держава називалася Київська Русь.

 

V. Підбиття підсумку уроку.

Ми Єдина країна! Незважаючи на усі негаразди, що відбуваються зараз, всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою. Україна з надією дивиться в завтрашній день, чекає на вас, завтрашніх господарів життя. Ви потрібні їй мудрі, умілі, дбайливі і людяні. Тож попри всі щоденні турботи пам'ятайте про головне — вибудовуйте храм своєї душі, формуйте себе як Людину, яку сотворив Господь подібною собі.

Рефлексія

Ми з вами плідно попрацювали. Тож заслуговуємо на сюрприз. Пропоную переглянути  мультфільм  «Слово української дитини»(2хв)

А що для вас Україна? (відповіді дітей)

- «Всім серцем любіть Україну свою, - І вічні ми будемо з нею!» - писав поет Володимир Сосюра. І кожен громадянин України прихиляється до цих слів, тому що у душі народу живе велика любов до його рідної і милої України.

Давайте і ми віддамо частинку свого серця Україні зі словами «Я віддаю частинку свого серця Україні, тому що…»(3 хв)

(Роздаю кольоровий папір. З нього робимо серце і прикріплюємо до карти України.)

Вправа «Активний мікрофон»

- Що вам запам’яталося?

- Що найбільше сподобалось?

Закінчити урок я хочу такими словами:

Різні в світі є країни, різні люди є на світі.

Різні гори, полонини, різні трави, різні квіти...

Є з усіх одна країна найрідніша нам усім.

То — прекрасна Україна, нашого народу дім.

Різні в світі є країни,     

Гарні є, і є багаті,

Та найкраще в Україні, 

Бо найкраще — в рідній хаті.

Любіть свою країну, дбайте про неї, розвивайте її і прославляйте на весь світ!

 

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
21 лютого 2023
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку