Розробка уроку з географії для 8-го класу на тему:"Мінерально-сировинні ресурси України. Паливні корисні копалини" з використанням інтерактивних завдань.

Про матеріал

Розробка уроку з географії 8-го класу з використанням інтерактивних завдань, створених за допомогою ітернет- сервісу LearningApps на тему: «Мінерально-сировинні ресурси України. Паливні корисні копалини». Інтерактивні завдання допоможуть учням перевірити і закріпити свої знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу до предмету.

Перегляд файлу

Розробка уроку з географії  8-го класу на тему: «Мінерально-сировинні ресурси України. Паливні корисні копалини» з використанням інтерактивних завдань.

Мета:

- виявити законо­мірності розташування родовищ корисних копалин України за допомогою карт атласу; поглибити та систематизу­вати знання учнів про паливні корисні копалини;  визначити роль корисних копалин у розвитку промисловості країни;

- розвивати навички роботи з тематичними картами;

- виховува­ти активність, уміння оцінювати свої знання, прищеплювати лю­бов до своєї країни, виховувати на­ціонально свідомого громадянина, дбайливого господаря.

Обладнання: карта корисних копа­лин України, зразки корисних ко­палин, атласи, контурні карти, мультимедійний проектор, Інтернет для використання ітернет- сервісу LearningApps.org, Нова Школа

Тип уроку: вивчення нового мате­ріалу.

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент

II. Визначення теми і мети уроку

Ми продовжуємо знайо­митись із загальною характеристи­кою природних ресурсів України. Тема сьогоднішнього уроку - «Мінерально-сировинні ресур­си України. Паливні корисні копа­лини». На уроці познайомимось з особ­ливостями розташування корис­них копалин на території України, розглянемо закономірності поши­рення паливних корисних копалин. Будемо вчитись давати їм оцінку.

ІII. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

Бліц-опитування

 Корисні копалини — це... (речовини земної кори, що використовуються або можуть бути використані в господарстві).

 Корисні копалини за своїми ознаками використання поділяються на групи... (паливні, рудні, нерудні).

• За агрегатним станом корисні копалини можуть бути... (тверді, рідкі, газоподібні). За походженням розрізняють корисні копалини... (магматичні, метаморфічні, осадові).

 Техногенні родовища — це... (родовища, що утворилися в результаті добування корисних копалин).

ІV. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Шановні діти! Не знаючи мінеральних ресурсів своєї країни, не може успішно працювати ні політик, ні бізнесмен, ні дипломат. Знати мінерально-сировинні ресурси зобов'язаний кожний державний діяч незалежно від посади, яку він обіймає.

  Для чого нам необхідні корисні копалини?

  Які ви знаєте паливні корисні ко­палини? Де їх використовують?

V. Вивчення нового матеріалу

Які ж «скарби» приховані в надрах нашої України? Чого природа надала нам вдосталь, а чого пошкодувала?

Склад та розповсюдження мінерально-сировинних ресурсів

Рудні корисні копалини  частіше метаморфічного та магматичного походження — в щитах платформ; горючі — осадового — в осадовому чохлі (плити, западини); нерудні — осадового і магматичного —повсюдно, в областях складчастостей.

 

Інтерактивне завдання: А чи знаєте ви умовні знаки корисних копалин?

(натиснути Ctrl)

Паливні корисні копалини використовуються з давніх-давен: вони забезпечують людину теплом. Нафту почали видобувати ще в III ст. до нашої ери. В 1721 році Петро І відправив Григорія Капустіна на розвідку вугілля в Донбасі. Наявність паливних ресурсів — це основа економіки країни, це розвиток енергетичної та промислової бази.

На території України видобувають та розробляють усі види паливних корисних копалин, які знаходяться перед вами.

Найбільшим і найважливішим басейном, де залягають основні поклади кам'яного вугілля, є Донецький кам'яновугільний басейн. Басейн тектонічно відповідає Донецькій складчастій споруді і утворився в кам’яновугільний (карбоновий) період Палеозойської ери, коли й сформувалися його запаси кам’яного вугілля. Донбас має величезні запаси високоякісного кам’яного вугілля. Але через виснаженість родовищ, його видобуток ведеться з великих глибин шахтним способом, що є небезпечно. Нині на Донбас припадає 92,4% загальних ресурсів кам’яного вугілля. Через бойові дії на сході країни 69 із 150 шахт змушені припинити свою роботу, а

7 шахт зруйновані.

 

      

 

Другим кам'яновугільним басейном в Україні є Львівсько-Волинський. Тектонічно він відповідає Західноєвропейській платформі й Львівсько-Волинської западині. Львівсько-Волинський басейн відрізняється від Донбасу меншою потужністю запасів та нижчою якістю вугілля. Видобуток ведеться переважно кар’єрним способом. Львівсько-Волинський басейн почав працювати у 1952 р. Нині він дає 2% кам'яного вугілля України.

 

Родовища бурого вугілля в Україні приурочені до товщ осадових порід, якими перекриті окремі ділянки Українського кристалічного щита. Тут утворюється Придніпровський буровугільний басейн. Найбільшими родовищами є Новоолександрівське, Верхньодніпровське, Морозівське.

 

Праця шахтаря дуже важка та небезпечна. На великій глибині скупчується вибухонебезпечний газ метан, тому на шахтах трапляються вибухи. Нам слід цінувати й поважати працю шахтарів, вчитися раціонально використовувати вугілля. Ціни на це паливо у світі постійно зростають

 

Завал на шахті

Шахтний спосіб видобутку вугілля дуже небезпечний. У шахтах трапляються обвали та вибухи природного газу. За аварійністю шахт Україна поступається в світі лише Китаю.

Крім вугілля, на території України залягають нафта та газ. Розглянемо нафтогазоносні регіони України.

-Чи вистачає нашій країні нафти та газу?

 

Найбільший видобуток нафти та газу ведеться в Дніпровсько-Донецькій нафтогазоносній області (Східній), яка тектонічно відповідає Дніпровсько-Донецькій западині, що заповнена породами осадового походження, з якими пов’язані горючі корисні копалини, зокрема нафта і газ.

 

Другим районом видобутку нафти є Карпатська нафтогазоносна область (Західна), що тектонічно відповідає Передкарпатським передгірному прогинові. На півдні Східноєвропейської та заході Скіфської платформ розташована  Причорноморсько~Кримська нафтогазоносна область (Південна). Тут відомо кілька десятків газових (найбільші -Джанкойське, Глібівське) і нафтових родовищ.

До паливних корисних копалин також відносяться горючі сланці. Вони залягають широкою смугою вздовж усіх Українських Карпат, товщина покладів сягає 1,5 км. На рівнинній частині України найбільші родовища розташовані в Кіровоградській та Черкаській областях.

Повідомлення учня:

Легенда Давно колись на Черкащині поселилися втікачі-гайдамаки. Якось один пічник зліпив піч козакові Оверкові. Натопив Оверко нову піч раз, вдруге... Дивиться, щось неладне з нею діється — вже й хмизу не кладе, а з печі все вогнем пашить. Почала жінка кочергою жар рівняти, але тут усі боки і стеля теж вогнем взялися. Од переляку молитися почала. Злякався і хазяїн, потім став міркувати, де глину брав. Згадав Оверко, де глини накопав. Пішов знову по ту глину. Приніс додому клунок і на сухому гілляччі почав її палити та всім людям вогнище з дивовижної глини показувати.Так люди дізналися про «горючу глину».

 

Горючі сланці можуть бути паливом для хімічних виробництв. Перегонка сланців дозволяє отримувати такі цінні продукти, як смола, газ тощо.   

                        

Також на півночі країни залягають родовища торфу. їх налічується по­над 2500 родовищ. Родовища торфу в Україні сформовані зовсім недавно—в антропогені, і використовуються в сільському господарстві.

Видобудок  торфу

-Як ви вважаєте, у чому полягає раціональне й комплексне використання  паливних корисних копалин?

(Невідновлювані, обмежені, необхідно раціонально переробляти)  

      

VІ. Закріплення нових знань

Перегляд відеофрагментів: Мінерально-сировинні ресурси. Паливні ресурси.

(натиснути Ctrl)

 

Інтерактивне завдання: Підпишіть осноні басейни та родовища паливних  крисних копалин України  (натиснути Ctrl)

Проведення «експрес-тесту»: -Укажіть зайве слово

а)  Вугілля, нафта, золото, торф.

б)  Карпатський, Львівсько-Волинський, Причорноморсько-Кримський.

в)  Дніпровсько-Денецький, Дніпровський, Донецький.

г)   Пісок, крейда, горючі сланці, вапняк.

Вікторина:А чи знаєте ви?

1. З кам'яного вугілля готують багато ліків. Чи знаєш ти  їх назви?

Відповідь

Солол - від болів в шлунку, пірамідон - від головного болю, аспірин - від температури, сульфірин - при простудних захворюваннях, нашатирний спирт - при непритомності або при втраті свідомості .

2. З двох корисних копалини братами називають старшим - кам'яне вугілля, молодшим - торф. Чому?

Відповідь

Обидва горять і утворилися з рослин, лише торф утворюється протягом декількох тисячоліть, а для утворення вугілля потрібні мільйони років.

3. Ми щодня пишемо, значить, стикаємося з кам'яним вугіллям. Як?  

Відповідь

Чорнило виготовлене з фарбників, фарбники – з кам'яного вугілля.

4.Чи можна загасити  нафту, що горить, водою?

Відповідь

Ні, оскільки нафта легша за воду.

5.Які 4 нафтопродукти необхідні, щоб міг рухатися автомобіль або автобус?

Відповідь

Бензин, змащувальне масло, гума, покришки коліс

6. Який продукт нафти захищає наш одяг від пошкодження моллю? 

Відповідь

Нафталін.

7.Коли ви розгортаєте цукерочку, ви стикаєтеся з одним з продуктів нафти. Яким?

 Відповідь

Цукерки завертають в папір, просочений парафіном. Парафін- продукт нафти.

VIІ. Підсумок уроку

                              3 паливних ресурсів Україна найкраще забезпечена кам'яним вугіллям;

 нових технологій та коштів потребує розробка нафти й газу;

• усі ресурси країни треба використовувати раціонально, комплексно, оскільки вони обмежені й належать до невідновлюваних ресурсів.

VIІI. Оцінювання роботи на уроці

ІX.Домашнє завдання: §17 скласти кросворд «Паливні корисні копалини»

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крамар Альона Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
11 лютого 2018
Переглядів
10213
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку