Розробка уроку з музичної літератури 4 клас 2 семестр, урок 4

Про матеріал
Розробка уроку з музичної літератури 4 клас (3 рік навчання) на тему А.Дворжак, Б.Сметана. Огляд творчості.
Перегляд файлу

   Урок №4

Тема уроку:   Б.Сметана. Огляд творчості

    А.Дворжак. Огляд творчості

 

  1. Перевірка домашнього завдання

Теоретично:

  • хто такий Ф.Ліст? –якої країни це композитор? – коли і де народився? –ким був для нього його батько? – у кого з 1821р. навчається грі на ф-но?(К.Черні)
  • ким була його перша дружина? – 1827р? – що відбулося в Італії?(1-й сольний концерт), - коли і чому помер?

 

Музичне опитування:

  • ноктюрн «Мрії кохання»
  • Концерт для ф-но з оркестром, 1ч.
  • Угорська рапсодія №2
  • Транскрипція п’єси Кампанела (з «Великих етюдів за Паганіні»).

 

2. Виклад нового матеріалу

Чеська музична культура XIX ст..

Доля чеської культури складалася важко у зв’язку зі складним політичним становищем. Чехія була довго охоплена боротьбою за отримання незалежності. Всякий гніт і свавілля змушували чеських музикантів полишити батьківщину й влаштовуватися в різних країнах. Тому розвиток європейської музики 18-19ст пов’язаний з діяльністю видатних чеських майстрів. Велику роль у розвитку камерно-інструментальної і симфонічної музики 18ст. зіграли чеські музиканти Йіржі Бенда, Ян Ваньхаль, Леопольд Кожелух.

 Чеська народна музика знайшла своє перетворення у віденських класиків – Гайдна, Моцарта, Бетховена, а також згодом – у Шумана і Брамса.

 Відродження, яке  настало в культурному і художньому житті Чехії на початку 19ст досягало значного підйому в період празького повстання 1848р.. Ця епоха відома двома найбільшими чеськими композиторами – Бедржихом Сметаною (1824-1884)- і його соратником і послідовником Антоніном Дворжаком (1841-1904).

У їх творчості відродження отримало найповніше, класично досконале втілення найпіднесеніших волелюбних ідей.

 

Б.Сметану називають батьком нової чеської музики.  У його творчості пишно розцвів музичний геній чеського народу, ожили картини історії, народного побуту й природи Чехії, зазвучали своєрідні ритми народних танців, чарівні красою та свіжістю мелодії чеських пісень. Твори: переважну частину становлять опери, твори для симфонічного оркестру, хору, інструментальних ансамблів та фортепіано.

 Народився 2.03.1824р. у м.Літомишлі. Його дитячі роки збіглися з періодом громадського підйому в боротьбі проти австрійського панування, гніт якого протягом довгого часу відчував народ Чехії.

 

Музичний розвиток почався дуже рано: в 6р. публічно виступав як піаніст, у 8 р- склав першу фортепіанну п’єсу.

 Його активна муз.-критична діяльність розпочалася в Празі, куди він переїхав у 1848р.. У цьому ж році взяв участь у революційному повстанні. Пише «Урочисту увертюру», хор «Пісня свободи», марш для студентського та робітничого батальйонів. Політична реакція змушує Сметану покинути батьківщину (1856р). Повернувшись до Праги у 1861р стає одним з керівників товариства (яке об’єднувало художників національно - демократичного спрямування) , організатором і диригентом симфонічних і хорових концертів, керівником оперного театру, видатним музичним критиком. Перша опера Сметани «Бранденбурзці в Чехії» (1863) стала водночас першою національною чеською оперою. Її патріотична тема отримала розвиток в операх «Далібор» (1868) і «Лібуше» (1872). Але найбільш популярною стала комічна опера «Продана наречена» (1866). 1874р – переломний момент - Сметана втрачає слух, але продовжував писати музику. В цей період були створені комічні опери «Дві вдови» (1874), «Поцілунок» (1876), «Таємниця» (1878). Чудовий цикл із шести програмно-симфонічних поем під назвою «Моя батьківщина»(1879), струнний квартет «З мого життя»(1976) та ін.. Останні твори писав у важкій боротьбі з безперервно прогресуючою хворобою.

 Помер 12 травня 1884р в Празі.

 

Антонін Дворжак– другий після Сметани класик чеської музики, один із видатних європейських композиторів другої половини 19ст., продовжувач Сметани в справі яскраво національних за своїм змістом і духом творів.

 

 

Народився у 1841р. у Нелагозевсі, передмісті Праги, у родині м’ясника, власника готелю. З дитячих років навчався грі на скрипці. 1853р переїхав до свого дядька у містечко Злоніце, тут продовжував займатися музикою, брав уроки гри на фортепіано, скрипці та альті у викладача Антоніна Ліммана. 1857р – переїздить у Прагу і вступив до Школи органістів, де почав писати музику. Після закінчення школи працює в празькому ансамблі, а потім у «Тимчасовому театрі»(відкритому 1862р), яким керував Б.Сметана. Твори до 1860-х рр.: струнний квартет, струнний квінтет, симфонії до мінор «Злоницькі дзвони» і Сі-бемоль мажор, опера «Альфред» (завершена у 1870-році).

1871р – покидає роботу в оркестрі і присвячує себе композиції.

В цьому році відбулося перше публічне виконання його вокальних творів, а 1872р – виконання щойно завершеної опери « Король і вугляр».

1873р – одружується з хористкою Тимчасового театру, з якою вони виховали 9 дітей. Займався приватними уроками через скруту, працює органістом у храмі св. Войтеха.

1874р- прем’єра симфонії Сі-бемоль мажор і 2-ї редакції «Король  і вугляр», в 1876р – опера «Ванда»

1875р завдяки сприянню Брамса здобуває державну стипендію, яка значно поліпшила його матеріальний стан. Також Брамс допоміг йому видати деякі твори у відомого видавця Зімрока.

80-ті рр.. – гастрольна діяльність як диригента – виконавця власних творів.

1888р – знайомство з П.Чайковським, який приїздив у Прагу. Це знайомство посприяло поїздці в Росію.

1890р – диригував у Москві і Петербурзі концертами зі своїх творів.

З 1891р займається педагогічною роботою в Празькій консерваторії. А в 1892-95рр жив у США, де очолював Національну консерваторію в Нью-Йорку. Значний успіх мала його 5 симфонія «З Нового Світу», в основі якою інтонації народних негритянських та індіанських мотивів.

 Після повернення на батьківщину знову викладав у Празькій консерваторії, а в 1901р. став її директором. В останні роки життя він вів інтенсивну творчу діяльність: написав оперу в народному дусі «Чорт і Кача», поетичну казкову оперу «Русалка», другий віолончельний концерт.

 Помер у Празі 1 травня 1904 року від крововиливу в мозок. Похований на Вишеградському кладовищі.

 

  1. Закріплення

- теоретичне :

- хто є найбільшими чеськими композиторами?

- хто такий А. Дворжак? Де і коли народився, які твори запам’ятали? Де і коли помер?

- хто такий Б.Сметана ?

- який інструмент полюбляв найбільше?

- Чому?

 - Ким працював?

-  Де і коли помер?

- Де похований А. Дворжак?

- назвати популярні твори А. Дворжака і Б.Сметани.

- музичне:

 

 

1

 

doc
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку