Розробка уроку з трудового навчання 8 клас "Панно для дитячої кімнати в техніці кінусайга".

Про матеріал
Показати місце та роль кінусайги в сучасному декоративно-ужитковому мистецтві; навчити правильно виконувати елементи кінусайга;
Перегляд файлу

Тема: Панно для дитячої кімнати в техніці кінусайга.

Мета: Показати місце та роль кінусайги в сучасному декоративно-ужитковому мистецтві; навчити правильно виконувати елементи кінусайга; виховувати дисциплінованість та культуру праці, уважність під час виконання практичних завдань.

Хід уроку:

  1.           ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Перевірка готовності учнів до роботи. Психологічне налаштування.

 Хочу запропонувати провести наш сьогоднішній урок під девізом (психоформула  уроку):

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитися, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно й плідно працювати.

  1. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

Кінусайга - це щось незвичайне. Майстри поєднують декількох технік. Це мистецтво, яке нагадує, а вірніше поєднує і клаптикове шиття, і батик і навіть різьблення по дереву. Якщо спрощено сказати - це картини на дереві зі шматочків шовку. Причому картини, створені з вторсировини.

Ми ознайомилися з вами  з видами декоративно-ужиткового мистецтва — печворком та кінусайга. Зараз я пропоную попрацювати в групі. За допомогою попередніх знань та  інформації, яка є в  кожній групі щодо, знайомих нам технік, створіть коло «ВЕНА»  і порівняйте, будь ласка, чим відрізняються, та що мають спільного печворк та  кінусайга.

https://osvitoria.media/wp-content/uploads/2019/04/circle.png

Інформація для груп.

1. Клаптикове шиття, клаптикова техніка, клаптева мозаїка, текстильна мозаїка (також печворк, від англ. patchwork — «ковдра, покривало, виріб із різнокольорових клаптів») — вид декоративно-ужиткового мистецтва, коли за принципом мозаїки зшивають цілісний виріб зі шматочків тканини (клаптиків). У процесі роботи створюється полотно з новим колірним рішенням, візерунком, іноді фактурою. Всі шви сточування клаптикового полотна розташовані на його вивороті.

Збирання полотна з клаптів, аплікація з тканини, стьобані вироби здавна існували незалежно один від одного в багатьох народів світу. Ймовірно скрізь, де людина працювала з тканиною, виникала необхідність використовувати обрізки та випади крою, і клаптеве шиття виникало в тому чи іншому вигляді. Відомий єгипетський орнамент, створений зі шматочків шкіри Газелі близько 980 року до н. е., в одному з музеїв Токіо експонується зшитий приблизно тоді ж костюм з прикрасами з клаптів.

 

       2. Кінусайга

Кінусайга або, як її називають у нас, печворк без голки - мистецтво створення чудових панно, картин з використанням декількох технік: аплікація, мозаїка, різьба по дереву і печворк.

Засновником даного виду мистецтва є японка Маено Такаші. Це досить молоде мистецтво, рік його народження - 1987. Але ці картини встигли завоювати світ. Для традиційної кінусайги ескіз спочатку малюється на папері, потім копіюється на дерево. У дереві по контуру ліній прорізаються поглиблення, і в них заправляються краї шовкових клаптиків.

На даний час майстрині пристосувалися використовувати замість дерева листовий пінопласт і різні тканини, створюючи в цій техніці прекрасні картини, панно, сувеніри.

 

  1. Повідомлення теми, мети та завдань уроку.

Тема нашого уроку «Виготовлення панно для дитячої кімнати в техніці кінусайга». Ми ознайомимося з сучасним печворком без голки; виконаємо практичну роботу в техніці кінусайга.

IV.  Мотивація навчальної діяльності

Краса врятує світ. У практичності японців давно ніхто не сумнівається. І в тому, що вони майстри по частині утилізації непотрібних речей, а також неперевершені майстри в плані рукоділля, сумнівів немає тим більше. У мистецтві кінусайга поєдналися всі ці якості японців, і світ в черговий раз здивований - як можна зі старих речей створити таку неймовірну красу?

А для того, щоб оволодіти мистецтвом кінусайги, необхідно пізнати закони та правила цієї науки, чим ми і будемо сьогодні займатися.

 

V. Вивчення нового матеріалу

А зараз я хочу познайомити вас з сучасним печворком без голки.

  •           Сучасні умільці створюють не тільки настінні панно, але і прикрашають таким способом шкатулки, ключниці, коробочки, ялинкові іграшки і т. д.;

o Крім традиційного шовку, використовують різні види тканин, бавовняні і лляні, тонкий фліс, оксамит. Це дозволяє зробити речі більш фактурними і цікавими;

o Якщо на стародавніх японських картинах не було нічого, крім тканинних клаптиків, сучасні майстри вирішили, що різні стрічки, мережива, намистини додадуть шарму готовим виробам.

  •           Варто відзначити, що можна використовувати фарби, фломастери, олівці, домалювати деталі і заповнювати прогалини. Також можна використовувати синтепон для додання обсягу і реалістичності в деяких частинах картини

VI. Практична робота.

А зараз переходимо до творчої години. І сьогодні ми з вами виготовимо панно для дитячої кімнати в техніці кінусайга.

  • Вам знадобиться: шаблон для панно, дощечка, пінопласт, клаптики тканини різних кольорів, лінійка, ножиці, клей, олівець, канцелярський ножик, пилочка для нігтів, простий олівець.
  • Ви вже підготували та роздрукували малюнки   за темою.
  • Виріжте малюнок.
  •  Наклейте квадрат пінопласту на дощечку.
  • Перенесіть малюнок на пінопласт, використовуючи копірку, потім обведіть рамочку.
  • Зробіть поглиблення по лініях малюнка до середини товщини пінопласту, використовуючи канцелярський ножик.
  • Підготуйте тканину.
  • За допомогою пилочки заправити края клаптиків в прорізі.
  • Таким чином заповнити всю картину.

(Учні виконують практичну роботу та пояснюють послідовність своїх дій).

 

VII. Підведення підсумків уроку. Рефлексія 

 Демонстрація  найкращіх робіт. Заключне слово.

Сьогодні ви дізналися багато нового та цікавого про сучасний печворк без голки , випробували себе в ролі майстрів кінусайги. Аргументуйте свою думку:

  • Що ви помітили в ході вашого власного  творчого процесу?
  • Що стимулювало вас виявляти творчість?
  • Що ви можете сказати про робочу обстановку?
  • Що вам найбільше сподобалось, а що заважало?

Домашнє завдання: Підготувати матеріали, інструменти для роботи.

docx
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
4868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку