Розробка уроку з української мови в 5 класі Тема. Складні речення зі сполучниковим та безсполучниковим зв’язком. Кома в складному реченні

Про матеріал
Урок з мови ,,Складні речення зі сполучниковим та безсполучниковим зв’язком. Кома в складному реченні '' поєднано зі словом геніального українського письменника й художника Тараса Григоровича Шевченка з використанням мультимедійної презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Учітеся,брати мої, Думайте,читайте, І чужому научайтесь, І свого не цурайтесь! Т.Г.Шевченко

Номер слайду 2

Ускладнення простого речення 1.Однорідні члени речення. 2.Узагальнювальне слово при однорідних членах речення. 3.Звертання. 4.Вставні слова.

Номер слайду 3

Пояснити розділові знаки 1.По діброві вітер виє,гуляє по полю… 2.Зоре моя вечірняя,зійди над горою… 3.Пишається калинонька, явір молодіє. 4.Чумак іде,подивиться та й голову схилить.

Номер слайду 4

СКЛАДНІ РЕЧЕННЯ зі сполучниковим та безсполучниковим зв’язком. Кома в складному реченні

Номер слайду 5

Відтворити текст Садок вишневий ………. хрущі ……………………. плугатарі ……………….. співають ………………… а матері ………………….

Номер слайду 6

Орфоепічна фізкультхвилинка Олень,одинАдцять,дрОва,цЕнтнер,дОнька,дочкА, жалюзІ,бАхмацький, кропивА,фОльга,течіЯ, спИна,дрОва,приказкИ.

Номер слайду 7

Таблиця «Роль сполучника і в реченні» ПРИКЛАДИ Зв'язує однорідні члени речення Тарас повернувся до Кирилівки і пас худобу 2. Зв'язує частини складного речення Батько любив сина,і хлопець це відчував

Номер слайду 8

Скласти речення за схемами О і О. 2. [ ] ,і [ ]. 3. [ ] , [ ].

Номер слайду 9

Синтаксичний розбір складного речення 1.Вид за метою висловлювання. 2.Вид за емоційним забарвленням. 3.Прості речення в складному, їх граматичні основи. 4.Наявність другорядних членів речення. 5.Вид зв’язку між частинами речення. 6.Ускладнені речення(якщо є).

Номер слайду 10

Виконати синтаксичний розбір речення За сонцем хмаронька пливе, Червоні поли розстилає, І сонце спатоньки зове У синє море…

Номер слайду 11

Відредагувати деформовані речення 1.Геніальний Григорович письменник український Тарас художник і Шевченко. 2.Забудемо не Кобзарю тебе ми .

Номер слайду 12

Домашнє завдання Вивчити ст.112-113; виконати вправу 204; підготувати усне висловлення,,Ми пам’ятаємо Шевченка’’.

ppt
Додано
11 грудня 2023
Переглядів
354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку