Розробка виховної години на тему :«ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ»

Про матеріал

Актуальність даного питання полягає в тому, що кожного року сотні тисяч людей мігрують у пошуках кращого життя. Але обмеження, накладені міграційного політикою, зменшують можливість роботи. Тому люди самостійно, або користуючись небезпечними каналами, шукають роботу. Щороку продовжує надходити інформація про сотні випадків торгівлі людьми — осіб, які в процесі міграції стають жертвами цього тяжкого злочину. Втім, встановити їх точну кількість важко. Будь-які дані про масштаб торгівлі людьми спираються на випадки, офіційно встановлені правоохоронними органами, громадськими організаціями та міжнародними агенціями.

Перегляд файлу

ДНЗ "Чортківське ВПУ"

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

 

ВИХОВНОЇ ГОДИНИ

 

НА ТЕМУ: «ПРОТИДІЯ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ»

 

 

 

 

 

 

Підготував : викладач Шамрило Ю.І.

 

 

 

 

 

 

Тема виховної години Протидія торгівлі людьми.

Мета: ознайомлення студентів з одним із найтяжчих злочинів, його наслідками для здоров'я і життя людини.

Хід виховної години

Керівник групи

Актуальність даного питання полягає в тому, що кожного року сотні тисяч людей мігрують у пошуках кращого життя. Але обмеження, накладені міграційного політикою, зменшують можливість роботи. Тому люди самостійно, або користуючись небезпечними каналами, шукають роботу. Щороку продовжує надходити інформація про сотні випадків торгівлі людьми — осіб, які в процесі міграції стають жертвами цього тяжкого злочину. Втім, встановити їх точну кількість важко. Будь-які дані про масштаб торгівлі людьми спираються на випадки, офіційно встановлені правоохоронними органами, громадськими організаціями та міжнародними агенціями.

Україна насамперед вважається країною походження потерпілих від торгівлі людьми. Це не виключає можливість того, що іноземці можуть постраждати від торгівлі людьми на території України або, що громадяни України можуть постраждати у схожу ситуацію у власній країні.

Торгівлю людьми як процес можна легко порівняти із замкненим колом. Важливою передумовою для розриву цього кола глибоке розуміння суті й характеристик злочину торгівлі людьми, що дозволить розвинути комплексі стратегії для попередження торгівлі людьми на засадах прав людини.

Злочин — суспільно небезпечне діяння, що посягає на суспільний лад України, його політичну та економічну системи, власність, особу, політичні, трудові, майнові права й свободи громадян чи на правопорядок. Для злочину характерні 4 ознаки:

  •          Суспільна небезпечність - це характерне для злочинного діяння властивість завдавати великої шкоди суспільним відносинам.
  •          Протиправність - ознака злочину, яка вказує на те, що він завжди с порушенням закону.
  •          Винність злочину полягає в обов'язковій наявності при його вчиненні вини у вигляді умислу чи необережності.
  •          Караність як ознака злочину проявляється в тому, що за кожен злочин законом встановлене покарання, і винна особа може бути покарана за кожне з умисних нею злочинних посягань.

Учень №1

Торгівля людьми - це тяжкий злочин. Стаття 149 Кримінального кодексу України визначає торгівлю людьми як «вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи». Певні обставини, зокрема вчинення злочину щодо малолітнього або організованою групою, або створення небезпеки для життя чи здоров я людини вважаються обтяжливими і, відповідно, передбачають суворіше покарання». Це положення відображає складну сутність торгівлі людьми й спирається на визначення, котре узгоджено на міжнародному рівні й міститься в Протоколах ООН про попередження й припинення торгівлі людьми, особливо жінками й дітьми, та покарання за неї, що доповнює Конвенцію Організації Об'єднаних Націй проти організованої злочинності.

Керівник групи

Незважаючи на те, що визначення торгівлі людьми виглядає складним, його можна розбити на три елементи: дії, засоби, мету.

Елементи торгівлі людьми Що? Як?

  •          Вербування - вдаючись до погроз
  •          Переміщення - сили
  •          Переховування - примусу
  •          Передача - обману
  •          Одержання людини - шантажу
  •          Зловживання владою

З якою метою?

  •          Сексуальна експлуатація
  •          Примусова праця
  •          Рабство чи підневільний стан
  •          Вилучення органів
  •          Усиновлення з метою наживи

Тільки поєднання зазначених 3 елементів складають злочин торгівлі людьми, скоєння якого може відбуватися за кордоном або в межах однієї країни (так звана внутрішня торгівля людьми).

Учень №2

Більшість постраждалих від торгівлі людьми вважають, що їхнє рішення мігрувати в пошуках кращого працевлаштування — це підконтрольний їм процес.

Вони не усвідомлюють, що від самого початку їх обманюють або шантажують, аби лише створити ситуацію, в якій їм можна буде експлуатувати. Втім, після застосування таких засобів, як обман, шахрайство чи зловживання владою з метою експлуатації чиєїсь праці чи послуг, початкова згода, яку могла дати жертва, втрачає чинність, оскільки ніхто не став би з власної волі погоджуватися на експлуатацію, перебування в підневільному стані чи жорстокість. Крім того, обман або шахрайство можуть стосуватися не тільки суті роботи, але й умов, у яких цю роботу чи послуги доводиться виконувати чи надавати.

Керівник групи

Мета злочину торгівлі людьми полягає в тому, щоб перемістити особу в умови експлуатації. Стаття 149 (примітка]) визначає експлуатацію як «всі форми сексуальної експлуатації, примусову працю або примусове надання послуг, рабство або звичаї, подібні до рабства, підневільний стан, залучення в боргову кабалу, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення з метою наживи, примусову вагітність, втягнення в злочинну діяльність, використання в збройних конфліктах тощо.

Учень №3

Існує чимало різноманітних способів експлуатації. Наведене вище визначення охоплює широке коло ситуацій, пов'язаних із торгівлею людьми, й стосується як дітей, так і дорослих. Наприклад, примусу до жебрацтва чи здійснення дрібних злочинів або експлуатації в різних галузях, скажімо, будівництві, в сільському господарстві, в приватних господарствах чи тяжких низькооплачуваних роботах.

Експлуатація дітей — це завжди злочин. Згідно з Протоколом ООН, вербування, переміщення, передача, переховування чи одержання дитини для експлуатації вважається «торгівлею людьми» навіть, якщо при цьому не застосовуються засоби, перелічені у визначенні.

Учень №4

Торгівля людьми майже завжди супроводжується скоєнням інших злочинів. Кримінальні мережі, котрі спеціалізуються на різних злочинах, тісно співпрацюють одна з одною, а злочини, скоєні в ході торгівлі людьми, можна розбити на ряд різних кримінальних дій, таких як підробка документів, завдання тілесних ушкоджень, примусова праця чи відмивання грошей.

Методи, до яких вдаються торгівці людьми весь час змінюються. Неофіційність здійснюваних операцій й добре налагоджені зв'язки між кримінальними групами дозволяють, торговцям людьми пристосовуватися до нових ситуацій набагато швидше, ніж правоохоронним органам. Активне психологічне маніпулювання постраждалими від торгівлі людьми, а також зміна шляхів і особливостей експлуатації ускладнює роботу як законодавчих, так і виконавчих органів.

Учень №5

Хто стає жертвами торгівців людьми?

Неможливо створити універсальний портрет «жертви торгівлі людьми». Жертвою цього злочину можуть стати жінки, чоловіки й діти. Багато людей в усьому світі мають бажання мігрувати в тому числі й за кордон, щоб там працевлаштуватися і, таким чином, покращити свої життєві перспективи й розширити спектр своїх можливостей. Не всі знаходяться в руках торгівців людьми. Але багато людей все ж несподівано для себе потрапляють в умови експлуатації й докладають чималих зусиль для того, щоб припинити свою неочікувану подорож. Нерідко вони не хочуть зізнаватися, що постраждали від торгівлі людьми, тому що бояться наслідків, до яких це може призвести.

Незалежно від початкової згоди працювати в якійсь сфері, жодна людина не заслуговує на зневагу через експлуатацію, якої вона зазнала, і це не підстава відмовляти їй у наданні допомоги. Потерпілі від торгівлі людьми — це жертви тяжкого злочину.

Учень №6

Які першопричини торгівлі людьми?

Безперспективність і відсутність можливостей через соціально-економічні негаразди, насильство в сім'ї та корупцію, погані умови праці й високий рівень безробіття належать до переважних причин, з яких люди мігрують. Люди готові викопувати будь-яку низькооплачувану роботу в надзвичайно поганих умовах. Як наслідок, вони не до кінця розуміють умови експлуатації, особливо коли йдеться про жертв — жінок.

Інший чинник, який посилює бажання полишити свої домівки, особливо серед жінок, молоді — насильство в сім'ї.

Люди залишають свої домівки з багатьох причин, встановити які нелегко. Ще складніше прослідкувати шлях мігранта до «кращого майбутнього», яке може закінчитися експлуатацією та насильством.

Чи можуть потерпілі від торгівлі людьми розраховувати на захист своїх прав? Керівник групи

Усі люди народжуються вільними й рівними у своїй гідності та правах. Потерпілі від торгівлі людьми заслуговують на повагу й допомогу незалежно від роду занять чи форми експлуатації. Для успішного попередження торгівлі людьми надзвичайно важливо захищати права потерпілих і надавати їм підтримку.

Заходи для захисту та забезпечення прав потерпілих:

  •          виявлення потерпілих
  •          захист приватного життя та особистості потерпілих
  •          допомога потерпілим з метою їх фізичної, психологічної та
    соціальної реабілітації
  •          дозвіл на проживання
  •          виплата компенсацій та відшкодувань за законом
  •          повернення потерпілих
  •          доступ до медичного лікування
  •          доступ до кримінального правосуддя

 доступ до ринку праці, професійного навчання та освіти

Чи створює торгівля людьми проблеми для здоров'я?

Учень №7

Торгівля людьми - це тяжка форма насильства, котра може призводити до травм, хвороб, а іноді й смерті. Хоча торгівля людьми часто обговорюється з точки зору роботи правосуддя, для потерпілої особи найтриваліші наслідки пов'язані з фізичними, психологічними, статевими проблемами здоров'я. Для завдань медичної сфери саме й належить лікування ускладнень для здоров'я особи.

На які ризики для здоров'я наражаються особи, котрі є об'єктами торгівлі людьми? Керівник групи

Ризики для здоров'я численні і, зазвичай, нагромаджуються протягом усього процесу торгівлі людьми. Ризики часто починаються ще до того, як людина залишає домівку. І часто зростають протягом усієї подорожі.

ЕТАПИ ПРОЦЕСУ ТОРГІВЛІ ЛЮДЬМИ:

  •          перед відправкою
  •          переїзд
  •          місце призначення
  •          затримання
  •          реінтеграція

Учень №1

Ризики для здоров'я перед відправкою

Нерідко ще перед відправкою особи наражаються на велику кількість ризиків для здоров'я, пов'язаних, скажімо, з поганими умовами життя (наприклад, погане харчування, незадовільне помешкання, недостатнє медичне обслуговування й стоматологічні проблеми). Так, за даними дослідження 64% українців, постраждалих від торгівлі людьми, зазнавали якоїсь форми насильства до того, як залишили свої домівки, а 15% зазнавали сексуального насильства у віці до 15 років.

Учень №2

Ризики для здоров'я, пов'язані з переїздом.

Саме на етапі переїзду нелегальний перетин кордону часто наражає людей на небезпеку отримати ушкодження або захворіти, наприклад, на ризик потонути, намагаючись подолати стрімкі річкові пороги, або задихнутися, переховуючись у герметичних контейнерах.

Для багатьох початок подорожі може стати причиною «початкової травми». Крім того, люди можуть відчувати сильні душевні муки, коли вперше дізнаються, що їх наразили на небезпеку.

Учень №3

Ризики для здоров'я, пов'язані з місцем призначення.

Саме на етапі перебування в місці призначення людина, зазвичай, наражається па найбільшу кількість ризиків для здоров'я, оскільки її експлуатують, наприклад, па небезпечній фабриці, будівельних та сільськогосподарських роботах чи домашньої прислуги. Під час експлуатації особа може стати жертвою насильницьких дій з метою встановлення контролю над нею.

Учень №4

Ризики для здоров'я, пов'язані з затриманням.

Не всіх жертв торгівлі людьми затримують, але якщо це сталося, то таких осіб, одразу після того, як вони визволилися чи втекли від ситуації, в якій були об'єктами торгівлі людьми, можуть утримувати, скажімо, у в'язниці (наприклад, за порушення еміграційного законодавства). Такі ситуації можуть створювати фізичні і психологічні ризики для здоров'я, такі як: негігієнічні умови перебування чи недоброякісна їжа, погане харчування, стресові стосунки, відсутнє медичне обслуговування.

Учень  №5

Ризики для здоров'я, пов'язані з реінтеграцією.

Цей етап може видаватися періодом безпеки, але для багатьох – це період стресів, пов'язаних із поверненням додому, час суму, викликаного спогадами й ушкодженнями, отриманими під час минулих подій.

Учень №6

Ризики для здоров'я численні, включаючи фізичне, сексуальне та психологічне насильство, виробничі ризики та небезпечне середовище, надмірний робочий день.

За даними дослідження, присвяченого жінкам з України, які стали жертвами торгівлі людьми й сексуальної експлуатації, 76% з них зазнали фізичного насильства, а 70% -ушкоджень.

 

 

doc
Додано
6 квітня 2018
Переглядів
1042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку