Розряди займенників за значенням. 6 клас

Про матеріал
Мета: - поглибити знання учнів про загальне значення займенника, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль у реченні;  - розвивати навички правильного визначення розрядів займенників за значенням; 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Розряди займенників за значенням

Номер слайду 2

Мета:- поглибити знання учнів про загальне значення займенника, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль у реченні; - розвивати навички правильного визначення розрядів займенників за значенням; 

Номер слайду 3

Пригадаймо❗️

Номер слайду 4

Кожен займенник має своє значення. В українській мові за значенням займенники поділяються на дев’ять розрядів, з якими ми сьогодні познайомимось оглядово, розглянемо їх назви та питання. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Усунути зайві займенники. Іван Франко, він глибоко ненавидів ворогів  трудового народу. Учні третього класу, вони вирішили зробити екскурсію в Карпати. Мирон сказав товаришеві, що він поїде влітку в піонерський табір.

Номер слайду 9

Утворити відповідні до змісту форми займенників, поданих у дужках. Вода... Ми бачимо (вона) всюди. Життя неможливе без (вона). Де (вона) бракує, земля перетворюється на безрадісну пустелю. 

Номер слайду 10

Самостійна робота. Гра «Інверсія». Відновити вигляд речень, знайти займенники, визначити їх розряди.1) в живемо будинку багатоповерховому ми.2) зошит Сашко з мій повернув біології.3) постукав двері хтось у несподівано.4) трапилося канікулах що весняних на?5) не силу зломить ніхто народну!6) дуже твір цікавим цей виявився!

Номер слайду 11

Перевірка✅Ми живемо в багатоповерховому будинку – особовий). Сашко повернув мій зошит з біології – присвійний). Несподівано хтось постукав у двері – неозначений). Що трапилося на весняних канікулах? – питальний)Ніхто не зломить народну силу! – заперечний). Цей твір виявився дуже цікавим! – вказівний).

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку