Розв’язання педагогічної ситуації:

Про матеріал
Взаємодія вчителя з учнями відбувається в різних ситуаціях. Найчастіше ці ситуації моделює і створює вчитель і застосовує їх в педагогічних цілях для організації учбової діяльності, для науково обґрунтованої структуризації взаємної діяльності вчителя. Такі ситуації називаються педагогічними. Нерідко вони можуть носити конфліктний характер. Конфліктна ситуація - це ситуація, в якій учасники (опоненти) відстоюють свої не співпадаючі з іншими цілі, інтереси і об'єкт конфлікту. Опоненти (супротивники в спорі) відрізняються один від одного позицією, “силою” або рангом. Ранг опонента - це соціальна характеристика людини.
Перегляд файлу

Розв’язання педагогічної ситуації:

«На доске нарисована карикатура на учителя, учитель входит в класс, каное поведение учителя? Как разрешить конфликт?»

Взаємодія вчителя з учнями відбувається в різних ситуаціях. Найчастіше ці ситуації моделює і створює вчитель і застосовує їх в педагогічних цілях для організації учбової діяльності, для науково обґрунтованої структуризації взаємної діяльності вчителя. Такі ситуації називаються педагогічними. Нерідко вони можуть носити конфліктний характер.

Конфліктна ситуація - це ситуація, в якій учасники (опоненти) відстоюють свої не співпадаючі з іншими цілі, інтереси і об'єкт конфлікту. Опоненти (супротивники в спорі) відрізняються один від одного позицією, “силою” або рангом. Ранг опонента - це соціальна характеристика людини. 

Розв’язання поданої ситуації можливе різними шляхами, це залежить від погляду вчителя на конкретну ситуацію та конкретних учнів (учня). Опинившись на місці такого вчителя дану ситуацію, я би вирішила таким чином: щоб не зірвати навчальний процес, конфліктну ситуацію перетворила на жарт чи бесіду: «Я бачу у нашому класі з’явився талановитий художник, а можливо і не один. Даний вид мистецтва є надзвичайно популярним в останні роки. Карикатура – це вид двовимірного ілюстрованого візуального мистецтва. Визначення цього терміну змінювалося багато разів. Нині це поняття інтерпретують як реалістична або напівреалістична картина, в якій є елементи сатири та гумору і використання якої поширене в художньому стилі. Майстер, який створює карикатури, називається карикатуристом. Але жаль, що автор не залишив свого автографу, в мене є завдання для нього, за яке чакатиме гарну нагоду. (Завдання : зобразити на вибір представників різних трофічних рівнів). Тепер повертаємось до теми нашого уроку…»..

Отже, для подолання та попередження конфліктів у професійній діяльності педагогів, необхідно: об'єктивно оцінювати працю своїх підлеглих, проявляти турботу, по відношенню до них, не зловживати офіційною владою, дотримуватись моральних та духовних принципів, бути гуманним у відношеннях, як з учнівським, так і з педагогічним колективом та ін. Таким чином, дотримання цих установок та сприяє попередженню та подоланню конфліктних ситуацій.

 

 

Виконала студентка групи БП-20м-1

Мисюра Антоніна

 

doc
Додано
13 січня
Переглядів
50
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку