Розв'язування задач (Лінзи. Побудова зображення в лінзах)

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Розв'язування задач (Лінзи. Побудова зображення в лінзах)"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задачза темою “Побудова зображення у лінзах. Деякі оптичні прилади. Формула тонкої лінзи”Урок 31 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання1. Які промені зручно використовувати для побудови зображення, одержуваного за допомогою лінзи? 2. Чи можна одержати дійсне зображення за допомогою розсіювальної лінзи? уявне зображення — за допомогою збиральної лінзи?3. У якому випадку зображення предмета можна побачити на екрані — коли це зображення є дійсним чи коли воно є уявним? 4. Як за видом зображення визначити, збиральною чи розсіювальною є лінза? 5. Назвіть оптичні пристрої, в яких є лінзи. 6. Які фізичні величини пов’язує формула тонкої лінзи? Яких правил слід дотримуватися, застосовуючи цю формулу?

Номер слайду 3

Розв’язування задач. Перенесіть рис. 1, а, б до зошита і для кожного випадку побудуйте зображення предмета АВ у збиральній лінзі. Охарактеризуйте зображення.

Номер слайду 4

Розв’язування задач. Предмет розташований на відстані 1 м від лінзи. Уявне зображення предмета розташовано на відстані 25 см від лінзи. Визначте оптичну силу лінзи. Яка це лінза — збиральна чи розсіювальна?

Номер слайду 5

Розв’язування задач. За допомогою лінзи отримали чітке зображення предмета на екрані. Визначте:оптичну силу лінзи, якщо предмет розташований на відстані 60 см від лінзи, а відстань між предметом і екраном дорівнює 90 см; висоту предмета, якщо висота його зображення 5 см.

Номер слайду 6

Розв’язування задач. Перенесіть рис. 2, а–в до зошита і для кожного випадку визначте розташування оптичного центра та фокусів лінзи, тип лінзи, вид зображення. (KN — оптична вісь лінзи; S — світна точка; S1 — зображення світної точки S).

Номер слайду 7

Розв’язування задач. Визначте оптичну силу лупи, яка дає збільшене в 6 разів зображення, розташоване на відстані 20 см від лупи.

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Повторити § 15 Впр. 15 (2, 4)Підготуватися до лабораторної роботи № 5.

pptx
Додано
18 вересня 2021
Переглядів
3458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку