Розв'язування задач на виведення хімічної формули речовини за масовими частками

Про матеріал
Розв'язування задач на виведення хімічної формули речовини за масовими частками елемента
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач на виведення хімічної формули речовини за масовими частками елемента

Номер слайду 2

Вивчаючи хімію в 7 класі, ви ознайомилися з поняттям «масова частка елемента» та на основі цього поняття обчислювали масові частки хімічних елементів у складі різних речовин.де w(E) — масова частка елемента; n — кількість атомів елемента; Ar — відносна атомна маса елемента; Mr — відносна молекулярна маса. Поняття «масова частка елемента» використовують також і для виведення молекулярної формули речовини. Розглянемо це на прикладі.

Номер слайду 3

Алгоритм виведення речовин за масовим частками елементів. Алгоритм 1:1. Позначити число атомів елементів x, y, z.2. Знайти співвідношення між числом атомів у молекулі, поділивши масові частки кожного елемента на їх відносні атомні маси.3. Знайдене відношення перевести до цілочислого значення, для чого всі члени другої половини рівності розділити на найменше число.4. Написати найпростішу формулу речовини. Алгоритм 2 (через кількість речовини):1. Прийняти масу речовини за 100 г.2. Обчислити маси кожного з елементів у речовині.3. Обчислити кількості речовини кожного з елементів.4. Знайти співвідношення між кількостями елементів.5. Записати найпростішу формулу .

Номер слайду 4

Задача 1. До складу органічної речовини входять атоми Карбону, масова частка яких становить 75 %, а решта — Гідроген. Виведіть молекулярну формулу речовини.          

Номер слайду 5

Задача 2. Вуглеводень містить у своєму складі Карбон, масова частка якого становить 80 %, і Гідроген. Відносна густина вуглеводню за гелієм дорівнює 7,5. Виведіть молекулярну формулу речовини.

Номер слайду 6

Задачі:1. Вивести формулу оксигеновмісної органічної сполуки, якщо масова частка Карбону в ній становить 37,5%, і Гідрогену – 12,5%.2. До складу органічної речовини входять атоми Гідрогену, масова частка яких становить 14,29% і Карбон. Відносна густина парів цієї речовини за гелієм – 17,5. Виведіть молекулярну формулу речовини. 3. До складу органічної речовини входять атоми Карбону з масовою часткою 52, 17%, Гідрогену – 13,04% і Оксиген. Виведіть молекулярну формулу сполуки.

Номер слайду 7

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 4 Ст. 24-25 № 21,22

pptx
Додано
5 жовтня 2022
Переглядів
2900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку