Презентація на тему Активізація пізнавльної роботи студентів на заняттях хімії

Про матеріал
Презентація на тему Активізація пізнавльної роботи студентів на заняттях хімії
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ШЛЯХИ АКТИВІЗАЦІЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ НА ЗАНЯТТЯХ З ХІМІЇМЕТОДАМИ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙЗацерковний М. С.

Номер слайду 2

« Ти можеш!»- повинен нагадувати викладач студентові. «Він може!»- повинен думати колектив. «Я можу!»- повинен повірити в себе кожен студент. Володимир ШаталовІнноваційна спрямованість визначається критеріями педагогічних інновацій, до яких відносять:новизну, що дає змогу визначити рівень оригінальності досвіду;оптимальність, яка сприяє досягненню високих результатів з найменшими витратами часу, фізичних і розумових сил учасників педагогічного процесу;результативність та ефективність, що означає певну стійкість позитивних результатів діяльності педагога;можливість творчого застосування нових результатів у масовому досвіді, що передбачає придатність апробованого досвіду для масового запровадження в навчальному закладі.

Номер слайду 3

Структура будь-якого заняття має підпорядковуватися основній меті — розвитку інтелектуальної активності студента. З першого моменту заняття викладач, створюючи позитивний емоційний фон, спонукає до роздумів. Наприклад, почати заняття можна уривком із «Заповітних думок» Д.І. Менделєєва: «Шлях до розвитку й, зрештою до щастя людини пролягає через її працю».

Номер слайду 4

Дивуй. Не здивуєш — не навчиш. Можуть стати в нагоді хімічні мініатюри, історичні факти. Наприклад, історична хронологія, яка ілюструє етапи розвитку органічної хімії як науки. Зокрема відкриття і синтез сечової кислоти видатним біохіміком та фізіологом І. Я. Горбачевським, який народився на Галичині. Обов’язково слід використовувати рефлексійні прийоми у структурних елементах навчального заняття.

Номер слайду 5

Інтелектуальна розминка— це два-три не дуже складні питання для розмірковування; основна мета такої розминки — налаштування на роботу.«Вірю — не вірю» Кожне питання починається словами: «Чи вірите ви, що...» студенти повинні погодитися з цим твердженням чи ні. Бліцопитування за ланцюжком Перший учасник ставить коротке питання другому. Другий — третьому, і так до останнього. Впізнай мене Необхідно охарактеризувати елемент, речовину, явище. Лицарський турнір Студент виходить до дошки й за вивченою темою ставить викладачу заздалегідь підготовлені питання, на які він хотів би отримати відповідь.

Номер слайду 6

Одним із видів самостійної роботи є робота з підручником, мета й завдання якої в дидактиці визначені чітко: цей вид роботи необхідний, оскільки він сприяє розвитку вміння працювати з книгою або інтернетом, виокремлювати головне. Наприклад, під час вивчення теми «Метали» студентам пропонують підготувати проекти за відповідною тематикою:1. Медичне значення натрію і калію. Розкрийте їхню біологічну роль2. Кальцій важливий елемент в організмі людини 3. Застосування сполук магнію, їх медичне значення4. Гемоглобін. Його роль у крові людини

Номер слайду 7

Ігрові технології Вони надають студентам свободу інтелектуальної діяльності, а викладач спрямовує їх на створення проблемних ситуацій і пошуку шляхів розв’язання через уміло організовану пошуково-дослідну самостійну роботу. ЇЇ можна викласти на сайті викладача чи у системі дистанційного навчання.

Номер слайду 8

Ігрові технології Часто можна використовувати ігри під час проведення практичних занять «Лото навпаки» «Третій зайвий» «Хімічна естафета» «Хто швидше» «Хто впевненіше» «Хто більше»

Номер слайду 9

Методичні завдання у вивченні хімії доступніше розв’язувати через мультимедійні презентації. Завдяки анімації, звуковим і динамічним ефектам навчальний матеріал легко запам’ятовується і засвоюється. Наприклад, відео про штучний кришталик ока, чи клапани серця.

Номер слайду 10

Реалізація комп’ютерних програм на заняттях хімії дозволяє побачити те, що часто на звичайному занятті є неможливим: змоделювати хімічний процес, провести небезпечну реакцію. використовувати Інтернет-ресурси, освітні сайти як інформаційне поле для отримання додаткової інформації за темою. Використання комп’ютерних технологій забезпечує: посилення інтенсивності заняття, дозволяє викладачу підвищити темп, допомагає краще засвоїти логіку мислення, ефективно здійснювати перевірку знань. Це підвищує рівень засвоєння знань і викликає інтерес до предмету. Отже, форми й методи навчання як один з основних способів розвитку й активізації пізнавальної діяльності студентів допомагають розв’язати питання, що сприяє реалізації державної політики, спрямованої на зміцнення інтелектуального й духовного здоров’я нації.

pptx
Додано
17 жовтня 2022
Переглядів
277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку