Розв'зування задач на "Закони заломлення світла"

Про матеріал
Презентація призначена для використання в 9 класі до теми "Розв'язування задач. Заломлення світла на межі двох середовищ. Закон заломлення світла".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розв’язування задач

Номер слайду 2

1. Які досліди підтверджують явище заломлення світла на межі поділу двох середовищ? 2. Який кут називають кутом заломлення? 3. Сформулюйте закони заломлення світла. 4. У чому причина заломлення світла? 5. Що показує відносний показник заломлення? 6. Як швидкість поширення світла пов’язана з оптичною густиною середовища? 7. Дайте означення абсолютного показника заломлення. 8. Порівняйте оптичні густини середовищ, якщо кут заломлення світла менший за кут падіння; більший за кут падіння.

Номер слайду 3

Світловий промінь, що перейшов з води у скло, зазнав заломлення. Порівняйте кути падіння та заломлення променя.

Номер слайду 4

Чому ж світло переходячи з одного середовища в інше, змінює свій напрямок?

Номер слайду 5

Загадка «Про яке явище цей вірш?»Я налив у чашку чаю, Ложку з цукром опустив — І зненацька помічаю: Хтось її переломив. Хто цей злодій? Де сховався? Ложку з жалем вийняв я І безмежно здивувався: Ціла ложечка моя. Та лише у чай проникне — Знов ламається вона. Що це? Може, чарівник я? Може, ложка чарівна?

Номер слайду 6

Чи може світловий промінь перейти з одного середовища до іншого, не змінивши свого напряму?

Номер слайду 7

Світловий промінь, який перейшов із повітря у скло, зазнав заломлення. Порівняйте кути падіння та заломлення променя.

Номер слайду 8

У якому з випадків а-г на рисунку правильно показано хід світлового променя, що зазнав заломлення, падаючи з повітря на поверхню прозорого матеріалу?

Номер слайду 9

Світловий промінь переходить із повітря у прозору рідину. Якщо кут падіння променя становить 45°, то кут заломлення дорівнює 30°. На який кут відхиляється промінь від початкового напряму?

Номер слайду 10

Світловий промінь переходить із повітря у прозору рідину. Якщо кут падіння променя становить 45°, то кут заломлення дорівнює 30°. На який кут відхи-ляється промінь від початкового напряму? Знайдіть показник заломлення рідини.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Світло падає на плоску межу поділу двох прозорих середовищ. Кут між падаючим і заломленим променями становить 170°, а кут падіння - 40°. Визначити кут заломлення променя. Відповідь поясніть схематичним рисунком

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Промінь світла падає на межу між повітрям та склом. Який рисунок правильний?

Номер слайду 15

Промінь світла потрапляє на поверхню води під кутом 50°. Під яким кутом повинен впасти промінь на поверхню плексигласу (n=1,5), якщо кут заломлення був таким самим.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Промінь світла падає на плоску межу поділу двох середовищ. Кут падіння дорівнює 40°, кут між відбитим променем і заломленим 110°. Чому дорівнює кут заломлювання?

Номер слайду 18

Світловий промінь переходить із повітря у прозору рідину. Якщо кут падіння променя становить 45°, то кут заломлення дорівнює 30°. На який кут відхиляється промінь від початкового напряму? Знайдіть показник заломлення рідини.

Номер слайду 19

Промінь світла падає під кутом 60° з повітря на поверхню деякого прозорого середовища. Заломлений промінь змістився на 15° щодо свого початкового напрямку. Визначте швидкість поширення світла в другому середовищі, якщо у повітрі швидкість світла 3∙10 8 м/с.

Номер слайду 20

Кут падіння вузького пучка світла на поверхню рідини дорівнює 60°, а кут заломлення — 45°. Знайдіть показник заломлення рідини.

Номер слайду 21

Чи можна створити плащ-невидимку, як у Гаррі Поттера?

Номер слайду 22

Так, можна. Коли ми бачимо об’єкт, ми бачимо видиме світло, яке відбивається від об’єкта. Винайдений плащ-невидимка не відбиває світло, а заломлює його таким чином, що світло огинає плащ і йде далі, не відбиваючись від його поверхні. Виходить, людина не бачить відбитого світла, і об’єкт у плащі стає невидимим.

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
6133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку