Розважально-конкурсна программа "Країна сонця, що сходить".

Про матеріал
Розробка заходу для пришкільного табору. розробка присвячена Японіїї, її минулого та сучасного. В ній показано, які наші дві країни всеж схожі, хоча і розташовані далеко одна від другої.
Перегляд файлу

 

                                         «Країна сонця що сходить».

    Мета: ознайомити вихованців з основними відмінностями та спільними фактами в історії та сучасності України та Японії; розвивати увагу та логічне мислення; виховувати повагу до держави Японія та японського народу.

Обладнення: комп’ютер, проектор, екран.

Загони є і командами, вибирається журі. За кожну правильну відповідь загін отримує один бал. На приквнці програми підраховуються бали.

1. Япо́нія (яп. 日本 Ніхон, Ніппон, букв. «місце, де сходить Сонце»), офіційна назва   «Ніхон коку», «Ніппон коку»  (яп. 日本国).   

  1. Японія — острівна країна, розташована на східному узбережжі Азії, у північно-західній частині Тихого океану. Площа - Загалом              377 944 км².          Якщо подивитись на карту ,що спільне можна побачити?  (І Японія, і Україна ають моря.)
  2. Герб Японії. Державний герб Японії являє собою зображення квітки хризантеми з 16 пелюстками. Квітка хризантеми є національною квіткою японців, на Гербі він символізує висхідне сонце. По японських повір'ях, число 16, рівне числу пелюстків на квітці хризантеми, має магічне значення.
  1. Найвідомішим символом Японії за кордоном став слабоактивный вулкан Фудзі-яма. Його правильна конусоподібна форма відома у всьому світі, а підйом на Фудзі-яма вважається священним паломництвом для кожного японця. Фудзі-сан гора відкрита для сходження тільки в липні, серпні.
  2. А яка гора є символом України? (Говерла).
  3. Демонстрація відео про Фудзіяму.
  1. Мабуть ви всі чули слово «самурай», а який аналог можна знайти в Україні. (Козак).
  2. У самурая була зброя «катана», а у козака? (Шабля).
  3.  Національний одяг японців – «кімоно». Кімоно буває чоловічим, жіночім та спортивним. А який національний одяг у українців? (Вишиванка та шаровари).
  4.  Сакура — відомий символ Японії та японської культури. Японці здавна шанують цю рослину.  Зображення сакури містяться на головних уборах учнів і військових, як показник рангу. В наш час використовується на гербах поліції та сили самооборони Японії. Крім того, сакура — традиційний символ жіночої молодості та краси. А яке дерево е символом України? (Калина).
  5.  Ханамі – давня національна японська традиція милування квітами. Слово «хана» означає «квітка», «мі» – дивитися. Сакуру – символ Японії – часто плутають з японської сливою умэ, яка зацвітає першої. Інша назва сакури – вишня мілкопільчата, що використовуються як декоративні рослини і не дає плодів. Опадаючі від легкого пориву вітру пелюстки сакури нагадують про тлінність всього в цьому житті. Навесні на японському телебаченні можна побачити карту Японії, що показує в які дні в яких районах Японії зацвіте сакура, щоб японці відпросилися з роботи. Заради такої краси і з роботи можна піти на день. На жаль у українців не має свята подібного до ханамі.
  6.  У японців багато національних ляльок, одна з них нінге, у нас є своя відповідь це лялька мотанка.
  7.   Як японці так і українці дужу шанують родину.
  8.  Пишуть японці не буквами, а ієрогліфами. Якщо у українців один алфавіт, то у японців декілька. Ось один зних.
  9.  Ікебана (яп. 生け花, 活け花, いけばな, «живі квіти») — традиційне мистецтво аранжування квітів у Японії. Ікебана зародилася в Китаї в VII столітті. Її винайшов священик-буддист. Спочатку вона використовувалася як підношення богам, Буддам і створювалася тільки ченцями. У наш час цим займаються в основному жінки, але в давнину цим займалися виключно чоловіки-ченці. Згодом ікебану перейняли японці, і, як це часто бувало, вони переробили її на свій лад, і розвинули це мистецтво. Уни ікебана, а у нас? (Вінок).
  10.  Оріґамі (яп. 折り紙 орі — «складати», камі — «папір», тобто «складений папір») — мистецтво складання паперу. Метою цього мистецтва є створення витворів шляхом використання схеми геометричних згинів і складок. Термін оріґамі відноситься до всіх типів складання паперу, а не тільки японських зразків. Хоча після того, як на Японію в 1945 році була скинута атомна бомба, виникло повір'я, що якщо зробити 1000 паперових журавликів в техніці орігамі, то можна перемогти променеву хворобу, журавель не став для японців національним символом. А що ми можемо протиставити орігамі? Вишитий рушник.
  11.  Останнім часом стали модними блюда японської кухні. Самі відомі це суші та сашимі. А наші самі відомі блюда це…. (Борщ та вареники).
  12. Чайна церемонія ще одна з національних традицій яка прийшла з Китаю. Тядо́, Садо́ (яп. 茶道, ちゃどう / さどう, тядо: садо: «шлях чаю») або Тяною́ (яп. 茶の湯, ちゃのゆう, тяною:, «чайний окріп») — система правил приготування зеленого чаю і чаювання в Японії.  Розвинулась як окремий вид мистецтва з другої половини 17 століття. Відома у Західному світі як Чайна церемонія.
  13.   Демонструється відео про чайну церемонію.
  1.  З чим можна порівняти театр кабукі, мабуть з вертепом. Кабукі (яп. 歌舞伎, букв. «пісня, танець, майстерність») — один з видів традиційного театру Японії. Становить синтез співу, музики, танцю і драми, виконавці використовують складний грим і костюми з потужним символічним навантаженням.
  2.  Національним видом спорту в Японії є сумо. А в Україні бойовий звичай «спас».
  3.  Самим відомим та титулованим сумоістом сучасності є Тайхо Кокі або Іван Боришко. Який мав українсье коріння.
  4.  Демонструється відео про Івана Боришко.
  5.  Потихеньку ми з вами наблизились до сучасності. Одним символів сучасні Японії є жанр аниме. Аніме (яп. アニメ ),  — японська анімація. Головна відмінність від анімації інших країн полягає в тому, що аніме орієнтується не на дитячу, а переважно на підліткову чи навіть дорослу аудиторії. Аніме — це добре розвинений вид мистецтва і тому користується популярністю не лише в Японії, але і у світі.Аніме часто (але не завжди) відрізняється характерною манерою зображення персонажів та фону. Випускається в формі телевізійних серіалів, а також фільмів, що розповсюджуються на відеоносіях або пристосовані для кінопоказу. Ми можемо на противагу аніме пишатись мультфільмом про козаків.

 26, 27. На весь світ Японія відома, як лідер по виготовленню автомобілів та   електроніки.

  1.  Японські потяги найшиідкісні у світі. Шінкансе́н (яп. 新幹線, しんかんせん) — мережа швидкісних залізничних ліній в Японії, що керується Японськими залізницями. Починаючи з першої лінії поїздів цього типу, відкритої в 1964 році,  здатних працювати зі швидкостями до 300 км/год в умовах частих землетрусів і тайфунів. На випробуваннях поїзди показали швидкості до 443 км/год на звичайних рейках та до 580 км/год на лініях маглев.
  2.  Японія є світовим лідером у галузі робототехніки. Японські роботи відомі на весь світ.
  3.  Трішки поговоримо про тваринний світ Японїї. Хотілось виділити автентичну породу собак.Порода називається акіно-іну. А́кіта-іну  — порода собак, яка з’явилась в провінції Акіта на японськом острові Хонсю.                                                                                                                                                                  Легендарний Хатіко . У 1932 ройі на всю Японію став відомий акіта-іну на призвисько Хатіко. Хатіко кожного дня зустречав хозяїна, який повертався з роботы на электрічці. Одного разу хозяїн помер на работі, але пес декілько годин чекав того на вокзалі. На протязі 9 років після смерті хазяїна пес в один  і  той же час приходив на станцію та чекав його повернення з работи. Хатіко був побудований пам’ятник, на відкретті якого він особисто був присутній. Після його смерті, в країні було оголошено день  траура. Во время Второй мировой войны памятник был уничтожен — металл памятника пошёл на военные нужды. Но Япония не забыла пса, и после окончания войны, в августе 1948 года, памятник был восстановлен. Сегодня статуя Хатико у станции Сибуя является местом встречи влюблённых, а сам образ пса в Японии стал примером беззаветной любви и верности.На истории Хатико были основаны фильмы 1987 года «История Хатико» и ремейк 2009 года «Хатико: Самый верный друг» с участием Ричарда Гира.
  4.  Макака японська  — найпівнічніша мавпа Старого світу, що походить з Японії.
  5.  Демонструється відео про японськіх макак.

 

Журі підраховує бали та  визначає переможця.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
9 квітня 2020
Переглядів
622
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку