Розвиток економіки УРСР у 1950-1960-ті рр.

Про матеріал
Презентація містить аналіз економічного розвитку УРСР у період "відлиги".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток економіки УРСР у 1950-1960-ті рр.

Номер слайду 2

Зміни в управлінні господарством

Номер слайду 3

Економічні реформи М. Хрущова. Вересень 1959 р. - візит голови Ради Міністрів СРСР М. С. Хрущова в США, це перший візит радянського лідера до США, зустрівся з президентом і віце-президентом США - Д. Д. Ейзенхауером і Р. М. Ніксоном, з групою сенаторів. Суттєвого зближення в позиціях СРСР і США по німецькій проблемі, висновку політичного радянсько-американського договору, торгово-економічним відносинам, пропозицій СРСР про загальне і повне роззброєння, припинення випробувань ядерної зброї, представництву КНР в ООН і ситуації навколо Тайваню - не відбулося. Виступивши на Генеральній Асамблеї ООН, Хрущов закликав до роззброєння. => Повернувшись в СРСР, він вирішив установити план: наздогнати і перегнати США у всіх сферах, зокрема у виробництві м’яса і зернових (кукурудзи). => Семирічка (план щодо економіки) - на 1959-65 рр.

Номер слайду 4

Розвиток промисловостіліквідовано галузеві міністерства і створено в 1957 р. територіальні органи управління промисловістю — раднаргоспи – дали певну самостійність республікам в управлінні підприємствами (1965 р. – раднаргоспи ліквідовано). Впродовж реформи 1957—1964, керівництво промисловістю й будівництвом було децентралізоване за територіальним принципом та створено раднаргоспи як територіально-планові органи управління економічно-адміністративних районів (в УРСР: Донецький, Київський, Львівський, Подільський, Придніпровський, Харківський, Чорноморський…), раднаргоспи виявили тенденцію до «містницгва», тобто інтереси своїх районів ставити понад інтереси ін. районів і республік, тому для зменшення їхньої самостійності і централізованого управління ними у 1960 р. було створено Українську раду народного господарства (УРНГ);розширено права республіканських і місцевих органів влади щодо управління галузями легкої та переробної промисловості;пріоритет відводився галузям промисловості групи "Б" (виробництво товарів широкого вжитку - легку промисловість) зі сповільненням темпів розвитку галузей групи "А" (виробництво засобів виробництва);електрифікація народного господарства;механізація праці та широке застосування великого машинного виробництва НТР;хімізація промисловості та сільського господарства;авіа- та автобудування;ракетобудування (1957 – запущено перший супутник Землі, 1961 р. –перший космічний політ Ю. Гагаріна).

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Галузь Досягнення і недоліки. Машинобудування Новобудови: Дніпропетровський завод важких пресів та комбайнів;Запорізький трансформаторний завод;Херсонський завод сільськогосподарських машин;Миколаївський суднобудівельний завод. Київ та Запоріжжя – розпочато випуск реактивних лайнерів ТУ-134. Виробництво засобів автоматизації зросло на 4.2 рази. Проте: залишилась низькою якість виробів та була значною енерго- та металомісткість. Металургія і паливно-енергетичний комплекс1959-1965 рр. – зросло виробництво чавуну, сталі та прокату на 70%. Видобуток нафти збільшився в 4.6 раза, газу – в 4 рази.1962 р. – стала до ладу перша черга нафтопроводу «Дружба». Будівництво Каховської, Кременчуцької, Дніпропетровської та Київської гідроелектростанцій. Проте: використовували застаріле та екологічно шкідливе обладнання; штучні моря завдали значної шкоди сільському господарству. Легка промисловість1959 -1965 рр. – споруджено та реконструйовано 700 підприємств. Випуск товарів широкого вжитку збільшився вдвічі. Проте: попит на товари широкого вжитку не задовольняли; якість товарів залишалася на низькому рівні.

Номер слайду 6

Розвиток сільського господарства1958 р. - реорганізовано систему МТС у РТС (ремонтно-тракторні станції), техніку МТС продано колгоспам;новий наступ на особисті присадибні господарства, спричинений впровадженням у життя ідеї про стирання різниці між містом і селом та будівництвом так званих агроміст: Хрущов хотів, щоб колгоспники жили в аких же будинках, як робочі, і не мали присадибних ділянок; зменшені розміри присадибних ділянок (заборона тримати скот в присадибних ділянках + збільшення податків на все (в т.ч. дерева), щоб селяни більше сил пускали на державні колгоспи, ніж на власні господарства, які не могли їх прокормити через маленьку ділянку); обмежено власників худоби у пасовищах і заготівлі кормів; у 1959 р. заборонено утримувати худобу в містах, зменшення продажу продуктів тваринництва, підвищення цін на них;підвищено закупівельні ціни на продукцію сільськогосподарського виробництва (особливо на зернові та продукти тваринництва);ліквідовано трудодні, введено грошову оплату праці;селянам видано паспорти;спроба реалізації трьох «надпрограм М. Хрущова»: 1954 р. - освоєння цілинних і перелогових земель; кукурудзяна та горохова епопея; м'ясна кампанія (наздогнати та перегнати Америку - США).продовження «цілинної епопеї», в якій взяли участь 80 тис. укр. юнаків та дівчат; уже на 1956 р. цілина дала 50% вирощеного в СРСР хліба, але ціною великих затрат і відтоку ресурсів з України;«кукурудзяна кампанія» - спроба вирішити проблему з кормами, збільшивши обсяги виробництва; зменшення посівів пшениці та інших цінних культур в Україні

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1953-1958 рр.1958-1965 рр. ЗАХОДИПосилення матеріальної зацікавленості колгоспників. Створення умов для розвитку особистого господарства. Поєднання централізованого плануваня з господарською самостійністю колгоспів і радгоспів. Зміцнення МТБ сільського господарства. Поліпшення якісного складу керівників сільськогосподарського виробництва. Застосування нових технологій, заохочення до використання зарубіжного досвіду. Ліквідація безперспективних сіл.«Кукурудзяна кампанія». Збільшення орних земель за рахунок освоєння цілинних земель. Укрупнення колгоспів, кількість яких зменшилася з 13 тис. до 9.5 тис. Адміністративний тиск на колгоспи, тривало «урізання» присадибних ділянок тощо.«Надпрограми» поглинали значну частину матеріальних і людських ресурсів, екстенсивний характер розвитку сільського господарства. Реформи здійснювалися непослідовно. Ліквідація МТС і зобов'язання колгоспам викупати сільськогосподарську техніку та самостійно обслуговувати її, що остаточно підірвало фінансову базу колективних господарств. НАСЛІДКИОбсяг валової сільськогосподарської продукції зріс на 35.3%. Валовий збір зерна зріс на 20%, цукрових буряків – у 2 рази, м'яса – у 2 рази, молока – у 3 рази. Приріст сільськогосподарської продукції щорічно становив 7%. Спад випуску сільськогосподарської продукції на 20%. СРСР почав завозити зерно з-за кордону. Загострення продовольчої проблеми в країні.

Номер слайду 8

Зміни в соціальній сферіжитлове будівництво (запроваджено панельне та блочне будівництво) –хрущовки (1953-1959 рр.- збільшення будівництва житла ; за 10 років збудовано 3 млн.квартир);1956 р. - пенсійна реформа:a) зростання доходів пенсіонерів у 2 рази, інвалідів — в 1,5 рази;б) пенсійний вік зменшено для чоловіків – 60 років, для жінок – 55 років;5-денний робочий тиждень з 8-годинними робочим днем;підвищено заробітну платню робітникам і службовцям;1958 р. - реформа освіти в СРСР:a) русифікація (українська мова стає факультативною);б) обов'язкова 8-річна освіта;в) реорганізація ремісничих і фабрично-заводських училищ в ПТУ;г) збільшення терміну навчання до 11 років в повній середній школі;робітники дістали право звільнятися з роботи за власним бажанням, повідомивши про своє рішення адміністрацію за 2 тижні;з 1964 р. колгоспники отримали право на щорічну відпустку та пенсійне забезпечення;збільшено тривалість щорічної відпустки та відпустки для жінок із догляду за дитиною та ін.;грошова реформа: 1961 р. - обміну старих грошей на нові у співвідношенні 10:1.

pptx
Додано
3 листопада 2021
Переглядів
3874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку