,, Розвиток креативного мислення молодших школярів шляхом впровадження інновацій в освітній процес,,

Про матеріал
У запропонованому збірнику розкриваються теоретичні положення проблеми розвитку креативного мислення молодших школярів та шляхи впровадження інноваційних форм роботи в освітній процес початкової школи. Збірник також містить матеріали з досвіду роботи автора : вправи, завдання , ігри для розвитку творчого мислення, уяви дітей із врахуванням їх вікових можливостей, а також конспекти та фрагменти уроків з використанням інтерактивних форм роботи та ІКТ.
Перегляд файлу

http://cs967.vkontakte.ru/u15946340/-14/x_6995eb08.jpg                                                       

                                                   Костюкович Оксана Олександрівна

     

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "картинки про школу" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор - упорядник Костюкович О.О. Розвиток креативного мислення молодших школярів шляхом впровадження інновацій в освітній процес : інформаційно-методичний збірник. - Зарічне, 2021.

 

 

 

Костюкович Оксана Олександрівна – вчитель початкових класів Зарічненського НВК (ЗОШ Ι- ступеня – гімназія), спеціаліст  вищої категорії.

 

 

 

   У запропонованому збірнику розкриваються теоретичні положення проблеми розвитку креативного мислення молодших школярів та шляхи впровадження інноваційних форм роботи в освітній процес початкової школи. Збірник також містить матеріали з досвіду роботи автора : вправи, завдання ,  ігри для розвитку творчого мислення, уяви дітей із врахуванням їх вікових можливостей, а також конспекти та фрагменти уроків з використанням інтерактивних форм роботи та ІКТ.   

 

 

 

Видання розраховано на вчителів початкових класів, а також усіх зацікавлених осіб. 

 

 

 

 

 

Комп'ютерний набір Костюкович О.О.

 

 

 

D:\3 клас\Костюкович Оксана Олександрівна.jpg 

 

 

 Важко переоцінити роль

 особистості   вчителя,

 його духовного обличчя в пробудженні і  

 розвитку творчих здібностей, нахилів,

 талантів учня. Успішний учитель для

 обдарованих учнів - це геолог,

 що зуміє розшукати скарби в душі дитини,

  натрапити чи то на золоту жилу,

 чи на коштовний камінь, чи на вічний гран."
                                                                                                  

   В.О.Сухомлинський

 

 

Прізвище, ім׳я, по батькові : Костюкович Оксана Олександрівна

 

Рік народження :  24.11.1978р.

 

Навчальний заклад, який закінчив: 1998р. Сарненський коледж Рівненського педагогічного інституту, спеціальність ,,Початкове навчання та організатор  роботи з учнівськими об’єднаннями,,

2002р. Рівненський державний гуманітарний університет, саеціальність  ,,Початкове навчання та образотворче мистецтво,,

 

Який предмет викладає: початкові класи

 

Загальний стаж роботи:   22  роки

 

Тема досвіду: ,, Розвиток креативного мислення молодших школярів

шляхом впровадження інновацій в освітній процес,,

 

Адреса досвіду:  Заріненський  НВК ,,Загальноосвітня  школа 1 ступеня-гімназія,,

 

 

 

 

 

Вступ

 

 Нові реалії життя в Україні, її поступове пере­творення на демократичну, соціально орієнтовану країну обумовили глобальні зміни у філософії осві­ти, визначенні її мети, завдань, методів діяльності.В освіті України продовжується реформування спрямоване на оновлення її змісту, удосконалення технологій навчання і виховання. Це процес перманентний, бо пов`язаний з прогресом суспільства. Нові умови і перспективи розвитку суспільства, загальні тенденції науково-технічного й економічного прогресу висувають все нові й нові вимоги до підготовки підростаючого покоління, що стане в майбутньому запорукою успішного існування людської спільноти. Сучасне життя висунуло суспільний запит на виховання творчої особистості, здатної, на відміну від людини-виконавця, самостійно мислити, генерувати оригінальні ідеї, приймати сміливі і нестандартні рішення.

Сьогодні створюється нова школа, де учень повноцінно живе , проектує своє майбутнє, свій шлях, демонструючи власні можливості, ставлячи перед собою завдання самовдосконалення, самови­ховання, самоосвіти. При цьому особливого значення набуває креативність особистості, її здатність до творчо­го нестандартного мислення, уміння ефективно розв'язувати складні проблеми власної життєді­яльності.

Креативність дослідники розглядають як перед­умову для будь-якої творчої діяльності, умотивова­ної прагненням індивідума до самоствердження. За визначенням Е. Фрома , творчі здібності – це здатність дивуватися, відшукувати рішення в нестандартній ситуації, спрямованість на нове і вміння глибоко усвідомлювати власний досвід.Багато таланту, розуму й енергії вклали в розробку педагогічних проблем, зв'язаних із творчим розвитком особистості, у першу чергу особистості дитини, такі видатні дослідники як Л.С. Виготський, Б.М. Теплов, К. Роджерс, П. Едвардс.В даний час дослідженням проблем розвитку творчих здібностей займаються також Г.В. Ковальова, Н.Ф. Вишнякова, Л. Дорфман, Н.А. Терентьєва, А. Мелик-Пашаев, Л.Футлик.

 У системі освіти творчі можливості, закладені у кожній людині природою, мають бути розвине­ні та педагогічно скоординовані, школа повинна закладати підґрунтя розвитку творчого потенціалу особистості та визначити сталий напрямок цього процесу. Таким чином, креативна освіта відповідає таким організаціям навчання, виховання і розвитку творчої активності, у якій як педагог, так і учень має сприятливі умови для самореалізації, прагнен­ня до отримання творчого продукту інтелектуаль­ної діяльності та самостійного створення нового. Креативність — творчі можливості людини, що виявляються у сприятливості до нового у дивер­гентному мисленні, тобто у знаходженні неочікуваних рішень, у здатності до пошукових дій.

 Сьогодні вже неможливо навчати традиційно: у центрі навчально-виховного процесу має перебувати учень. Від його творчої активності на уроці, вміння доказово міркувати, обґрунтовувати свої думки, вміння спілкуватися з учителем, учнями класу залежить успіх у свідомому опануванні шкільної програми.Саме тому перед школою постає необхідність опанувати технологію формування творчого потенціалу дитини, зокрема її творчої активності, що є зовнішнім проявом, показником глибинного процесу творчості. Цілеспрямоване формування творчої активності особистості — важлива умова гуманізації навчально-виховного процесу, що передбачає повагу до людини, врахування її індивідуальності, пізнавальних, творчих потреб, нахилів та інтересів. Вирішення даного питання  вдосконалить систему розвитку творчості в дітей, а це, в свою чергу, призведе до появи нового покоління креативних людей та  позитивно позначиться на загальному розвитку суспільства. Ось чому проблема формування і розвитку креативної  активності особистості є надзвичайно актуальною саме зараз і виступає одним із головних завдань навчання і виховання дітей молодшого шкільного віку в умовах НУШ.

Також слід сказати, що не дивлячись на те що педагогічній та психологічній науці вже є значний пласт досліджень на дану тематику, проблема розвитку творчості в особистості на даний момент лише частково вирішена науково-педагогічним співтовариством і потребує подальших досліджень.

 

 

                      

 

Для чого необхідно впроваджувати інновації в освітній процес

Те, що я чую, я забуваю.

Те, що я чую й бачу, я трохи пам’ятаю.

Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти.

Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок.

Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром.

Ми живемо у третьому тисячолітті, у час комп'ютеризації та інтенсивного розвитку всіх галузей науки та виробництва, і глибоко усвідомлюємо незворотність демократичних змін, що відбуваються у суспільстві і освіті зокрема. Тому ми не повинні забувати про те, що сучасні діти не такі, якими були ми, отже, вони потребують від сучасного навчання чогось нового. Те, що було гарним учора, не є актуальним сьогодні. В умовах сучасного комфортного життя, коли техніка з потужною силою заміняє всілякі процеси розвитку людини, ми не повинні дозволяти дитині сприймати все готове, позбавляючи її розумового та фізичного розвитку. Нам слід створювати такі проблемні ситуації, з яких дитина повинна самотужки знайти вихід, самостійно вивести формулу, довести правило. Інакше ми готуємо учнів до тепличних умов, де, можливо, як і в природі, відбудеться штучний відбір. Отже, пристосується до умов життя не кожний. І провина за це буде лежати на тому, хто вчив. «Голодного рибою нагодуєш – врятуєш від голоду. Навчиш ловити рибу – врятуєш йому життя».

Одним із найважливіших засобів вирішення цього завдання є  інноваційність освітнього пошуку. Адже в сучасній освіті саме освітні технології для розвитку творчих здібностей виступають важливим фактором у процесі постійного духовно-творчого удосконалення особистості, формування інтелектуального і культурного потенціалу кожної людини.

 Інноваційність розглядають не тільки як налаштованість на сприйняття, продукування і застосування нового, а насамперед як відкритість. Щодо особистісного чинника педагогічної діяльності це означає:

-відкритість вчителя до діалогічної взаємодії з вихованцями, що передбачає рівність психологічних позицій обох сторін;

-відкритість культурі й суспільству, яка виявляється у прагненні педагога змінити дійсність, дослідити проблеми та обрати оптимальні способи їх розв'язання;                                                                                                                   -відкритість свого «Я», власного внутрішнього світу, тобто організація такого педагогічного середовища, яке сприяло б формуванню і розвитку образу «Я».

      Упровадження інновацій повинно розпочатися ще в дошкільному закладі й обов’язково бути безперервним у школі – від 1-го класу до 11-го. Якщо дитина в сім’ї користується телевізором, планшетом, комп’ютером, телефоном, а прийшовши до школи, бачить лише вчителя, нерухому дошку і таблицю, то інтерес до навчання зникає з перших же днів. Сьогодні не можна вважати викладання дисциплін якісним,  якщо вчитель не використовує у своїй роботі з учнями інтерактивні технології, в тому числі комп’ютерні технології та Інтернет.  Завдяки ж використанню ІКТ навчальне середовище можна доповнити відео, звуком, анімацією. Усе  це здійснює значний вплив на емоційну сферу молодшого школяра, сприяючи підвищенню пізнавальної активності, підвищенню інтересу до предмета та навчання взагалі, активізації навчальної діяльності учнів.

      Для роботи за інтерактивними технологіями вчителеві необхідно змінити свої особисті підходи до навчання, а в учнів у такому разі повністю змінюється життя в класі. Тому для роботи за даними технологіями вчителеві необхідна певна підготовка (дидактична, моральна) та учням, як і вчителеві, треба звикнути до них. Свою роботу я розпочинала з простих інтерактивних технологій - робота в парах, малих групах - і переходила до більш складних. Коли у мене й учнів з'явився досвід подібної роботи, то уроки проходять набагато легше, цікавіше, а підготовка до них не забиратиме багато часу. Слід зазначити, що ефективно застосовувати інтерактивні технології спроможний лише той вчитель, який створює в класі атмосферу відкритості, щирості, доброзичливості, здатний до співпраці, який ставить  дитину  в позицію творця, а не виконавця чужої волі.

       Очевидно, що лише інноваційність, як принцип педагогіки, зможе забезпечити умови розвитку особистості, здійснення її права на індивідуальний творчий внесок, на особистісну ініціативу, на свободу саморозвитку.

D:\атестація\Анджела\2019\CIMG1394.JPG

 

 

Інтерактивні технології навчання

У світлі сучасних тенденцій з’являються освітні технології, які допомагають учителеві вдосконалити майстерність та якість викладання навчальних предметів, досягти вищих результатів у навчанні та вихованні дітей.   Домогтися цього можливо через використання інтерактивного навчання, бо саме таке навчання змушує дитину постійно знаходитися у взаємодії з іншими учасниками навчально-виховного процесу, дозволяє моделювати реальні життєві ситуації, під час розв’язання яких діти навчаються поводитися у суспільстві залежно від обставин, які склалися.  

Проблему інтерактивного навчання досліджували науковці та вчителі-практики Вербицька О., Пометун О.І., Пироженко Л., Комар О.А., Біда О.А., Суворова Н., Бійчук Г., Василенко В., Васильєва Н.М.

Характерними рисами інтерактивного навчання є:

  • взаємодія усіх учасників навчально-виховного процесу;
  • обмін інформацією;
  • оперування такими логічними операціями як аналіз, синтез, виділення головного, узагальнення;
  • суб’єкт-суб’єктні відносини, коли вчитель перестає домінувати, а є партнером учня.

      До вже відомих інтерактивних прийомів, а саме «Робота в парах», «Ротаційні (змінні) трійки», «Карусель», «Мікрофон», «Мозковий штурм», «Мозаїка», «Аналіз ситуації», «Ланцюжок», «Шпаргалки», „ Навчаючись – учусь”, «Шерлок Холмс», «Концентрація», «Так - ні», «Вірю - не вірю», «Знайди помилку», «Тести», «Прес» стало можливим додати ще кілька нових.

Інтерактивні технології навчання О.Пометун, Л.Пироженко поділили на чотири групи: парне навчання (робота учня з учителем чи однолітком один на один), фронтальне навчання, навчання у грі, навчання у дискусії.

Кооперативна (групова) навчальна діяльність - це форма (модель) організації навчання у малих групах учнів, об'єднаних спільною навчальною метою. За такої організації навчання вчитель керує роботою кожного учня опосередковано, через завдання, якими він спрямовує діяльність групи. Кооперативне навчання відкриває для учнів можливості співпраці зі своїми ровесниками, дає змогу реалізувати природне прагнення кожної людини до спілкування, сприяє досягненню учнями вищих результатів засвоєння знань і формування вмінь. Така модель легко й ефективно поєднується із традиційними формами та методами навчання і може застосовуватися на різних етапах навчання.

 

 

До групового навчання можна віднести наступні технології.

D:\атестація\Анджела\2019\CIMG0818.JPG Робота в парах. Учні працюють в парах,

виконуючи завдання. Парна робота вимагає

обміну думками і дозволяє швидко виконати

 вправи, які в звичайних умовах є

часомісткими або неможливими (обговорити

 подію, твір, взагалі інформацію, вивести

підсумок уроку, події тощо, взяти інтерв'ю

один в одного, проанкетувати партнера).

 Після цього один з партнерів доповідає перед класом про результати.

Робота в трійках. По суті, це ускладнена робота в парах. Найкраще в трійках проводити обговорення, обмін думками, підведення підсумків чи навпаки, виділення несхожих думок).

 Змінювані трійки. Цей метод трохи складніший: всі трійки класу отримують одне й те ж завдання, а після обговорення один член трійки йде в наступну, один в попередню і ознайомлює членів новостворених трійок з набутком своєї.

 2+2=4. Дві пари окремо працюють над вправою протягом певного часу (2-3 хвилини), обов'язково доходять до спільного рішення, потім об'єднуються і діляться набутим. Як і в парах, необхідним є консенсус. Після цього можна або об'єднати четвірки у вісімки, або перейти до групового обговорення.

 Карусель. Учні розсаджуються в два кола - внутрішнє і зовнішнє. Внутрішнє коло нерухоме, зовнішнє рухається. Можливі два варіанти використання методу - для дискусії (відбуваються "попарні суперечки" кожного з кожним, причому кожен учасник внутрішнього кола має власні, неповторювані докази), чи для обміну інформацією (учні із зовнішнього кола, рухаючись, збирають дані).

Робота в малих групах. Найсуттєвішим тут є розподіл ролей: "спікер" - керівник групи (слідкує за регламентом під час обговорення, зачитує завдання, визначає доповідача, заохочує групу до роботи), "секретар" (веде записи результатів роботи, допомагає при підведенні підсумків та їх виголошенні), "посередник" (стежить за часом, заохочує групу до роботи), "доповідач" (чітко висловлює думку групи, доповідає про результати роботи групи).

     Можливим є виділення експертної групи з сильніших учнів. Вони працюють самостійно, а при оголошенні результатів рецензують та доповнюють інформацію.

Одним з ефективних і цікавих для учнів методичних прийомів, який використовую в групах, є прийом «Фішбоун». Дослівно він перекладається з англійської як «Скелет риби» і спрямований на розвиток критичного мислення учнів в наочно-змістовній формі. Суть даного методичного прийому - встановлення причинно-наслідкових взаємозв'язків між об'єктом аналізу і впливаючими на нього факторами, вчинення обґрунтованого вибору. Додатково метод дозволяє розвивати в учнів навички роботи з інформацією і вміння ставити і вирішувати проблеми. 

Що ж таке «Фішбоун»?

Схема включає в себе основні чотири блоки, представлені у вигляді голови, хвоста, верхніх і нижніх кісточок. Сполучною ланкою виступає основна кістка або хребет риби.

• Голова - проблема, питання або тема, які підлягають аналізу.

• Верхні кісточки (розташовані праворуч при вертикальній формі схеми або під кутом 45 градусів зверху при горизонтальній) - на них фіксуються основні поняття теми, причини, які привели до проблеми.

• Нижні кісточки (зображуються навпаки) - факти, що підтверджують наявність сформульованих причин, або суть понять, зображених на схемі.

• Хвіст - відповідь на запитання, висновки, узагальнення.

Прийом «Фішбоун» передбачає ранжування понять, тому найбільш важливі з них для вирішення основної проблеми у своєму розпорядженні ближче до голови. Всі записи повинні бути короткими, точними, лаконічними і відображати лише суть понять.

Схема «Фішбоун» може бути використана в якості окремо застосовуваного методичного прийому для аналізу будь-якої ситуації, або виступати стратегією цілого уроку. Найефективніше її застосовувати під час уроку узагальнення і систематизації знань, коли матеріал по темі вже пройдено і необхідно привести всі вивчені поняття в струнку систему, що передбачає розкриття і засвоєння зв'язків і відносин між її елементами.

Застосування схеми «Фішбоун» необхідно розпочинати ще з учнями початкових класів. Коли у старших класах школярам пропонується самим констатувати факти та причини проблеми, то у молодших класах ці дані може дати сам учитель. Дітям залишиться лише правильно їх розмістити. Під час цього процесу їм теж буде потрібно застосувати критичне мислення, вміння аналізувати, узагальнити та виділити головне. Якщо на початковій стадії роботи з «Фішбоуном» учні мають складнощі, то можна дати їм підказку за допомогою кольору: картку з назвою проблеми зафарбувати у червоний колір, картку з висновком – у зелений колір, картки з фактами та причинами теж об’єднати двома різними кольорами, що набагато спростить роботу школярів.

 Ще одним новим інтерактивним прийомом є «Кубик Блума».

Щоб почати використовувати кубик «Блума» потрібно виготовити звичайний паперовий куб, на гранях якого написано:

• Назви.

 

Похожее изображение• Чому.

 

• Поясни.

                                                          

• Запропонуй.

       

• Придумай.

 

• Поділися.

          Спочатку формулюється тема уроку, яка визначає коло питань, на які доведеться відповідати. Потім учитель кидає кубик. Сторона, яка випала вкаже: якого типу питання слід задати. Зручніше орієнтуватися по слову на стороні кубика - з нього і повинно починатися питання.

Прийом "Кубик Блума" унікальний тим, що дозволяє формулювати питання різного характеру.

• Назви. Цей блок питань передбачає найпростіші питання та потребує відтворення знань. Учневі пропонується просто назвати предмет, явище, термін. Навіть учень з початковим та середнім рівнем знань зможе працювати з цим блоком питань.

Наприклад: Назвіть причини забруднення води.

• Чому. Цей блок питань дозволяє сформулювати причинно-наслідкові зв'язки, тобто описати процеси, які відбуваються з зазначеним предметом, явищем.

Наприклад: Чому рибам не вистачає кисню на поверхні забрудненої води?

• Поясни. Це уточнюючі питання. Вони допомагають побачити проблему в різних аспектах і сфокусувати увагу на всіх сторонах заданої проблеми. Додаткові фрази, які допоможуть сформулювати питання цього блоку:

• Ти дійсно думаєш, що ...

• Ти впевнений, що ...

Наприклад: Поясни значення прісної води.

• Запропонуй. Учень повинен запропонувати свою задачу, яка дозволяє застосувати те чи інше правило. Або запропонувати своє бачення проблеми, свої ідеї. Тобто, учень повинен пояснити, як використовувати те чи інше знання на практиці, для вирішення конкретних ситуацій.

Наприклад: Запропонуй основні заходи з охорони води.

• Придумай - це творчі питання, які містять в собі елемент припущення, вигадки.

Наприклад: Придумай, що буде, якщо на Землі зникнуть всі джерела прісної води.

 Поділися - питання цього блоку призначені для активізації розумової діяльності учнів, вчать їх аналізувати учня, його емоціях, які викликані названої темою. 

Наприклад: Поділись, що ти відчуваєш, коли чуєш про вимирання рослин і риб від забруднення води.

  Прийом критичного мислення "Кубик Блума" універсальний. Його може використовувати будь-який вчитель-предметник. Можливі два варіанти:

  • Питання формулює сам учитель. Це більш легкий спосіб, який використовується на початковій стадії, коли необхідно показати учням приклади, способи роботи з кубиком.

• Питання формулюють самі учні. Це варіант вимагає певної підготовки від дітей, оскільки придумати питання репродуктивного характеру легко, а питання-завдання вимагають певного досвіду.

Питання на сторонах кубика можна варіювати за своїм бажанням. Важливо тільки, щоб вони зачіпали всі сторони заданої теми. Даний   метод вигідний під час застосування на уроці тим, що розрахований на всю категорію учнів: як на учнів початкового та середнього рівнів (питання репродуктивного характеру), так і на учнів достатнього та вищого рівнів навчальних досягнень  (питання аналітичного та узагальнюючого характеру).

            До фронтальних інтерактивних методів належать такі, що передбачають одночасну спільну роботу всього класу.

 Мікрофон. Це різновид великого кола. Учні швидко по черзі висловлюються з приводу проблеми, передаючи один одному уявний "мікрофон".

Картинки по запросу незакінчене реченняНезакінчені речення. Дещо ускладнений варіант великого кола: відповідь учня - це продовження незакінченого речення типу "можна зробити такий висновок…", "я зрозумів, що…"

 

 

 

 

 

 

 Мозковий штурм. Загальновідома технологія, суть якої полягає втому, що всі учні по черзі висловлюють абсолютно всі, навіть алогічні думки з приводу проблеми. Висловлене не критикується і не обговорюється до закінчення висловлювань.

Його організовують за такими правилами:

1.  Всі учасники «штурму» пропонують ідеї щодо розв’язання висунутої проблеми (ідеї можуть бути будь-якими, навіть фантастичними).

2.  Один учень («секретар») записує на дошці всі пропоновані ідеї. Коли група вважає кількість поданих ідей достатньою, переходять до наступного етапу.

3.  Ідеї групують, аналізують, розвивають групою. Можна вдосконалювати чужі ідеї.

4.  Обирають найкращі рішення.

Правила поведінки під час «мозкового штурму»:

-Намагатися висунути якомога більше ідей щодо вирішення проблеми.

-Включити свою уяву: не відкидати ніякої ідеї тільки тому, що вона суперечить загальній думці.

-Ви можете подавати скільки завгодно ідей або розвивати ідеї інших учасників.

-Не можна критикувати висловлювання інших та давати оцінку запропонованим ідеям.

  Мозаїка. Це метод, що поєднує і групову, і фронтальну роботу. Малі групи працюють над різними завданнями, після чого переформовуються так, щоб у кожній новоствореній групі були експерти з кожного аспекту проблеми (наприклад, кожна первинна група аналізувала один вірш Т.Шевченка, після переформування перша нова група повинна узагальнити тематику всіх опрацьованих віршів, друга - ідейне навантаження, третя - образи, четверта - форму).

Ажурна пилка.Метод дозволяє учням працювати разом, щоб вивчити значну кількість інформації за короткий проміжок часу, а також заохочує учнів допомагати одне одному «вчитися навчаючи»Під час роботи за допомогою методу «Ажурна пилка» учні працюють в різних групах.

                                       

 

Порядок роботи

-Спочатку вони працюють в «домашній» групі.

-Потім в іншій групі учні виступають в ролі «експертів» з питання, над яким працювали в«домашній» групі, та отримують інформацію від представників інших груп.

-Потім учні повертаються в свою «домашню» групу, для того щоб поділитися тією новою інформацією, яку їм надали учасники інших груп.

«Домашні» групи

Кожна група отримує завдання, вивчає його та обговорює свій матеріал. Бажано обрати в групі головуючого, тайм – кіпера (той, хто стежить за часом) та особу, яка ставить запитання, щоб переконатися, що кожен учасник розуміє зміст матеріалу.

«Експертні» групи

Після того як учитель об’єднав учнів у нові групи, вони стають експертами з тієї теми, яку вивчали в «домашній» групі. Учні по черзі намагаються за визначений учителем час якісно і в повному обсязі донести інформацію до членів нових груп та сприйняти нову інформацію від них.

Навчаючи – вчуся.Цю технологію використовують під час повторення вивченого та під час вивчення блоку інформації. Її застосування дає змогу учням взяти участь у передачі своїх знань однокласникам, підвищує цікавість до знань.

Організація роботи

1. Підготуйте картки з фактами, що стосуються теми уроку, по одній для кожного учня.

2. Роздайте їх кожному.

3.Запропонуйте учням:

- упродовж декількох хвилин ознайомитися з інформацією, що міститься на картці;

-після ознайомлення з матеріалом, що міститься на картці, нехай учні ознайомлять зі своєю інформацією однокласників і одержать інформацію від них. Учень повинен одночасно говорити тільки з однією особою;

- уважно слухати інформацію інших, запам'ятати якомога більше. Якщо потрібно, робити записи;

- коли всі поділилися тим, що їм відомо, й отримали інформацію, нехай вони розкажуть у класі, про що дізналися від інших.

До технологій навчання у грі відносяться імітації, рольові ігри, драматизація.

Учасники навчального процесу, за ігровою моделлю, перебувають в інших умовах, аніж у традиційному навчанні. Учням надають максимальну свободу інтелектуальної діяльності, що обмежується лише конкретними правилами гри. Учні самі обирають свою роль у грі; висуваючи припущення про ймовірний розвиток подій, створюють проблемну ситуацію, шукають шляхи її вирішення, покладаючи на себе відповідальність за обране рішення. Вчитель в ігровій моделі - інструктор (ознайомлення з правилами гри, консультації під час її проведення), суддя-рефері (коригування і поради стосовно розподілу ролей), тренер (підказки учням з метою прискорення проведення гри), головуючий, ведучий (організатор обговорення).  Як правило, ігрова модель навчання має 4 етапи:

-орієнтація (введення учнів у тему, ознайомлення з правилами гри, загальний огляд її перебігу);

-підготовка до проведення гри (ознайомлення зі сценарієм, визначення ігрових завдань, ролей, орієнтовних шляхів вирішення проблеми);

-основна частина - проведення гри;

-обговорення.

Технології навчання у дискусії - важливий засіб пізнавальної діяльності і творчої активності учнів у процесі навчання, бо дискусія - широке публічне обговорення спірного питання. Досвід використання дискусії у навчанні дає змогу сформулювати деякі головні організаційно-педагогічні підвалини, які є спільними для будь-яких різновидів дискусії:

- вчитель    має     виправляти   помилки і неточності, яких        припускаються учні, та спонукати їх робити те саме;                                                                                                                                        -усі твердження учнів мають супроводжуватись аргументацією, обгрунтуванням, для чого вчитель ставить запитання на зразок: "Які факти свідчать на користь твоєї думки?", "Як ти міркував, щоб дійти такого висновку?"

Дискусія може вирішуватись як консенсусом (прийняттям узгодженого рішення), так і збереженням існуючих розбіжностей між її учасниками.          Вона сприяє розвитку критичного мислення, дає змогу визначити власну позицію, формує навички відстоювання своєї особистої думки, поглиблює знання з даної проблеми. Такі технології досить цікаві для сучасної школи. До них відносять: "Метод Прес", "Обери позицію", "Зміни позицію", "Безперервна шкала думок", "Дискусія", "Дискусія в стилі телевізійного ток-шоу", "Дебати".

Метод Прес. Цю технологію можна запропонувати   до будь-якої   проблеми  за  умови   дотримання   чотирьох етапів:                                                                                                                           -висловіть  свою  думку, поясніть,  у чому полягає  ваша точка зору (починаючи зі слів: я вважаю, що...); 

 -поясніть причину виникнення цієї думки, тобто на чому грунтуються докази (починаючи зі слів: оскільки...);

-  наведіть приклади, додаткові аргументи на підтримку вашої позиції, а також факти, що демонструють ваші докази (...наприклад...);

- узагальніть свою думку (зробіть висновок, починаючи зі слів: Отже, таким чином...) .

Коли учні засвоять етапи Прес методу, його можна використовувати на всіх уроках у початкових класах, оскільки це привчає учня до логічного висловлювання своєї думки.

Обери позицію. Цей метод  корисний на початку роботи з дискусійними питаннями. Використовують його на початку уроку для того, щоб показати учням різноманітність поглядів на ту чи іншу проблему: за і проти, використовують дві протилежні думки. 

Організація роботи

1. Поставте перед учнями дискусійне питання і попросіть їх визначити влас­ну позицію щодо нього

За                         Не знаю                                                    Проти             

2.  Залежно від думки учасників запропонуйте їм обрати позиції біля від­повідного плаката і з однодумцями обговорити це питання.

3. Виберіть кількох учасників і попросіть їх обгрунтувати свою позицію.

4.  Після викладу різних точок зору запитайте, чи не змінив хто-небудь з учасників своєї думки і чи не хоче перейти до іншого плаката. Причину пере­ходу варто обґрунтувати.

5.  Попросіть учасників назвати найбільш переконливі аргументи своєї та протилежної сторони.

 http://metodichka.at.ua/struktura_interaktivnogo_uroku.jpg

Інтернет - та медіаосвітні технологіі навчання

Звичайно, використання інформаційних технологій не вирішить всіх питань як у освіті, так і в повсякденному житті. Але вони можуть допомогти вчителю найбільш ефективно використати навчальний час занять та час підготовки до уроку. Ось питання, які повинен задати собі вчитель перед плануванням використання ІКТ на уроці:

-Для чого я буду їх використовувати?

-Яка їх перевага перед іншими засобами?

-Який позитивний результат використання ІКТ я отримаю (з точки зору учителя; учня)?

       І тільки після усвідомлення необхідності ІКТ на даному уроці слід продовжити підготовку матеріалів до уроку.

      Слід пам’ятати, що лише за умови систематичного і системного використання, формування у учителя готовності до застосування ІКТ на уроці, ці технології стають засобами підвищення ефективності навчального процесу.

З огляду на зазначене, є доцільним застосування в практиці початкового навчання окремих видів мультимедіа додатків: педагогічні програмні засоби, мультимедіа-презентації,  мультимедіа-тренажери, електронні мультимедіа-видання.  

     Найпростішою  й  найпоширенішою  на сьогодні програмою, яка допомагає  вчителю урізноманітнити  урок, є прикладна програма  PowerPoint. Як показує практика, використовувати  комп’ютерні  презентації  можна на уроках будь-якого  типу (урок  вивчення  нового  матеріалу, урок закріплення  знань, умінь, навичок; урок контролю знань,умінь, навичок; нестандартний урок; інтегрований урок; комбінований  урок). Головне, щоб поданий  матеріал  відповідав  принципам  науковості, наочності, був поданий в обсязі, що відповідає  дидактичній  меті. Також доцільно застосовувати  їх під час  проведення тематичних перевірок. Між тим використання  презентацій  залежить  від  творчого  потенціалу  вчителя та програмного  забезпечення, яким він користується.

     Використання мультимедіа-презентацій дозволяє вчителеві зручно й ефективно візуалізувати статичну й динамічну інформацію, самостійно готувати завдання, підбирати навчальний матеріал, що відповідає змісту конкретної теми будь-якої базової дисципліни. Наприклад, учитель може легко підготувати для молодших школярів навчальну презентацію з  літературного читання, природознавства, української мови, математики. У

такому разі, засобом унаочнення виступають навчальні відеофрагменти, які зручно розмістити і відтворити в межах навчальної мультимедіа-презентації.

          Водночас, для підготовки мультимедіа-презентації я використовую готові програмові засобами, зокрема “Геометрія для самих маленьких”, “Природознавство для самих маленьких”, “Астрономія для самих маленьких”, “Географія для самих маленьких”, “Цікава хімія”, “Фізика для самих маленьких” , “Дитяча колекція – Видатні митці світу”, “Земля та Всесвіт”, “Історія України”, “Рослини нашої планети” (Наш Формат); “Маленький астроном”, “Природа й людина”, “Питання про тварин”, “Світ природи. Цікаві матеріали про навколишнє середовище” (Новий Диск) тощо.

     Практикою доведено, що використовувати презентації доцільніше на уроці математики під час усного рахунку, математичних диктантів, роботі з геометричним  матеріалом, тестуванні, логічних вправах і задачах тощо; на уроках української мови – під час зорових диктантів, роботі з деформованими текстами, словникових диктантів, вправ на увагу, при списуванні, складанні опису картин, зображень тощо; на уроках читання -  під час різних видів  словникової  роботи, розгляді картин, зображень, портретів письменників, ребусів, кросвордів, тестуванні; на уроках природознавства - під час навчально-пізнавальних ігор, розгляді малюнків, фото, схем, ілюстрацій, ребусів, кросвордів, тестуванні тощо.

     Але слід пам’ятати, що  презентації – це  лише  інструмент (один  із багатьох  інших інструментів вчителя на уроці), а тому недоцільно презентацію робити важливішою за урок, штучно  «підганяти» весь урок під презентацію.

     Я, як  вчитель, який вже звик  до використання презентацій, впевнена, що на таких уроках  доцільно  збільшити час  на проведення  етапу  мотивації, адже  завдяки презентації  можна збільшити  його пізнавальне  навантаження. А, як відомо, правильно мотивовані учні легше й  з  більшою  охотою  здобувають  знання, прагнуть до творчої  діяльності.

   В умовах сьогодення, коли з’являються реальні можливості широкого застосування інформаційних технологій у навчально-виховному процесі початкової школи, актуальними стають розробки і впровадження педагогічних програмних засобів (ППЗ), які можна використовувати для вивчення широкого спектру шкільних дисциплін.

   Педагогічні програмні засоби  – це пакети прикладних програм, призначені для вирішення різних завдань навчання: формування знань, умінь і навиків, контролю якості засвоєння, узагальнення і систематизації знань і т.п., а також програмна документація, що визначає порядок застосування програмних засобів. ППЗ передбачають велику кількість і високу якість ілюстративних матеріалів (рисунків, графіків, карт, схем, фотографій, відеофрагментів, звукових рядів, інтерактивних моделей, тренажерів, 2D-, 3D-анімацій та ін.), що сприяє високому рівню ефективності навчання.

   Найбільшого поширення на сьогодні набули ППЗ, які забезпечують безпосередню взаємодію з учнем. Пояснення нового матеріалу діти чують не від учителя, а від казкових персонажів.Так, наприклад, уроки математики дітям подають у цікавій формі Равлик та Сонечко. Учні із захопленням слухають, про що їм розповідають герої уроку. Це стимулює роботу вихованців, заохочує до праці.

   Цінну і пізнавальну інформацію містить у собі електронний матеріал до уроків природознавства. Кожен мультимедійний урок розкриває конкретну тему згідно з навчальною програмою та містить теоретичний матеріал, багатий ілюстративний матеріал, цікаву анімацію природних процесів та явищ, інтерактивні моделі, відеофрагменти, звуковий супровід до уроку. Також до кожної теми пропонується тестовий контроль, який можна доповнити, скориставшись конструктором тестових завдань.

        Відмінність сучасних мультимедіа - тренажерів від традиційних полягає в можливості імітувати різні життєві й навчальні ситуації використовуючи технології мультимедіа.Перевага використання мультимедіа-тренажерів у початковій ланці освіти полягає в різноманітності варіантів ігрових навчальних завдань, привабливості, виразності форми подання матеріалу, наявності різних форм заохочення та наданні мультимедіа-ресурсом своєчасної допомоги. Використання в практиці початкового навчання мультимедійних тренажерів забезпечує діяльнісний підхід молодших школярів до засвоєння і закріплення знань. Крім того, використання мультимедіа-тренажерів дозволяє організовувати відтворення учнями знань, способів навчальних дій, оволодіння певними вміннями та опанування навичками в найбільш сприятливих для учнів молодшого шкільного віку умовах – ігрових. На даний час існує багатий вибір мультимедіа-тренажерів, які орієнтовані на учнів молодшого шкільного віку та є широко доступними. Такі тренажери дозволяють підтримувати базові навчальні дисципліни. Наприклад, для підтримки курсу математики можна скористатися програмними продуктами “ Цікава математика” , “Математичний конструктор” (1С), “Мишка Мія, поспішає на допомогу” (Новий диск), “Тім і Тома на північному полюсі” тощо. Організуючі уроки з української мови учитель може скористатися “Дитячим тренажером грамотності” (Сорока Білобока). Зокрема, “Дитячий тренажер грамотності” – це цікава навчальна гра для школярів початкових класів, використання якої на практиці дозволяє значно підвищити рівень знань учнів з української граматики, закріпити знання українського алфавіту. Використовуючи програмний продукт “Українська абетка” (Сорока Білобока) школярі мають можливість в ігровій формі закріпити знання української абетки. Яскраві малюнки, цікаві віршики та скоромовки сприятимуть збільшенню словникового запасу, а також розширенню кругозору учнів. Мультимедіа-видання забезпечують таке подання інформації, яке важко, а іноді навіть неможливо відобразити в друкованому вигляді, наприклад, анімаційну демонстрацію рідкісних явищ, процесів віддалених у часі або на відстані тощо. Слід відмітити, що тільки використання комп’ютерних технологій надають можливість учителю, як звичайному користувачеві, створювати довільні статичні і динамічні зображення з мінімальними затратами часу, зберігати ці зображення для подальшого використання на уроках, дублювати для самостійного використання учнями. Якщо додати, що ці зображення в подальшому можна легко редагувати – вносити виправлення відповідно до зміни навчальних завдань, зміни вимог правопису, вимог до оформлення навчальної документації, змін у значеннях властивостей об’єктів тощо, то стає зрозумілим, що використання комп’ютерних засобів надає учителю унікальні можливості зі створення власного комплексу методичного забезпечення, який легко трансформується відповідно до задач кожного уроку. Електронні засоби ефективно заміняють різноманітні таблиці, схеми, креслення, картки для індивідуальної роботи, малюнки тощо. Зберігання навчальних матеріалів на шкільному сервері дозволяє забезпечити високий рівень компактності, доступність учителям і учням, можливість дублювання, копіювання і розмноження, швидкий пошук (при забезпеченні систематизації зберігання матеріалів) потрібних даних.

Таким чином, упровадження ІКТ та використання Інтернету полегшує роботу вчителя, а навчання дітей робить більш цікавим і ефективним. Грамотне використання будь-яких засобів інформаційних технологій на уроках тягне за собою розвиток особистості дитини: інтелекту, пам'яті, уваги і т.д., а також є потужним мотиваційним стимулом.

 

 

 

 

Вправи  та ігри для розвитку креативного мислення

   Описані нижче  вправи дають можливість кожному вчителю самостійно реалізувати свійтворчий підхід щодо форм і місця  їх проведення.

 

Вправа «Біном фантазії»

А) Пропоную дітям скласти якнайбільше запитань, поєднуючи два будь яких предмети. Запитання можуть бути смішними і незвичними.

Наприклад: корова-хмара

- Чи може корова бути схожа на хмару?

-  А хмара на корову?

- Скільки корів сяде на одну хмару?

- Чи може корова з’їсти хмару? І т.д.

Б) Спробуй намалювати істоту у якої вуха, як у зайця, хвіст – лисиці, ноги –жаби, голова – риби, тулуб – змії, дзьоб –орла. (Поєднання можуть бути різноманітні на вибір вчителя чи учнів)

Дай відповіді на запитання:

- Чи зможе вона жити? Якщо так, то де?

-Чим буде харчуватися?

-Як буде пересуватися?

В)  Гра «Подорож у космос»

-Уявіть, що ви усім класомнакосмічній ракет відправились у політ на невідому нікому планету.

-Що ви візьмете з собою?

-Що будете там робити, якщо повернутись можна буде через місяць, рік?

-Як зміниться Земля, якщо за той час, поки вони повернуться мине 10 років?

Вправа «Знайди логіку»

Пропонуємо дітям встановити зв'язок між певними, ніяк не зв’язаними між собою подіями. Наприклад: Небо захмарилось - у мене відірвався ґудзик  

(мама купила банани- син отримав двійку, з дерева опало листя- учень запізнився на урок і т.д)

Зразок міркування: небо захмарилось- розпочався дощ – я ішов із школи і у мене не було парасольки – щоб не змокнути, я швидко побіг до автобусної зупинки- в цей час підійшов автобус- я швидко застрибнув у нього, зачепившись ґудзиком за двері- у мене відірвався ґудзик .

Вправа на виявлення наслідків подій

А) Пропонуємо учням придумати якнайбільше подій, що можуть відбутися через названу подію. Наприклад: подія- на вулиці хтось викинув шкірку з банана, наслідки: хтось посковзнувся, упав і вдарився чи зламав руку чи ногу, до шкірки прилетіли оси, які потім когось покусали, шкірку взяла до рота маленька дитина, від шкірки через кілька днів ішов неприємний запах)

Б) На дошці ряд чисел 5,10,25, 49, 95

-Зменшіть кожне число на 5. До яких наслідків це призведе?

Сума всіх чисел зменшиться на 25

Сума всіх чисел ряду стане 159

Сума першого і другого числа стане у 18 разів меншою за останнє число і т.д.

В) Уявіть, що на Землі зникли всі тварини. До яких наслідків це призведе?

Г) Які будуть наслідки, якщо на годиннику поміняти місцем стрілки?

Д) Що було б, якби не існувало правил дорожнього руху?

Вправа «Будуємо алгоритм» 

А) Запропонуйте учня певну дію розбити на частини.

 Наприклад:чищення зубів: набрати у склянку води, взяти тюбик з пастою, відкрутити його, взяти щітку, витиснути на щітку пасту, почистити зуби, сполоснути рот,відкрутити кран, сполоснути щітку, закрутити кран, поставити щітку у підставку, закрутити тюбик з пастою.

Б) Виберіть найкращу і найгіршу програму для робота. Обґрунтуйте свій вибір.

Програма                            Програма2.              Програма 3.

1. Помий підлогу. 1. Вибіли кімнату.         1. Розвішай штори.

2. Вибіли кімнату. 2. Помий підлогу.          2. Помий підлогу.

3. Розвішай штори. 3. Розвішай штори         3. Вибіли кімнату.

Вправа «Склади речення»

    Запропонуйте дітям скласти якнайбільше речень,  використавши дані слова.

Наприклад: дельфін, пензлик, море.

-Дельфін знайшов на дні моря пензлик.

-Оленка пензликом намалювала дельфіна, який плавав у морі .

-Дельфін врятував хлопчика, який тонув у морі.

Гра «Плюс Плюсович чи Мінус Мінусович»

Пропонуємо дітям знайти в пропонованому предметі хороші і погані властивості, тобто плюси і мінуси. Наприклад: мобільний телефон.

                       Плюс                                                    Мінус

Можна в будь який час          Від телефона іде шкідливе                поспілкуватися з іншими                                        випромінювання

Можна робити фото                                                Може розбудити

Можна слухати музику                                           Забирає час на рухливі ігри

 

                                    Вправа «Казкова історія»

Пропонуємо учням скласти нову казку за запитаннями

-Хто це був?   (Жив собі на світі Гномик)

-Який він був? (Він був маленький і дуже сумний)

-Що він вирішив? (Одного разу він вирішив піти на пошуки Посмішки)

-Куди пішов? (Вийшов гномик на галявину)

-Кого зустрів? (Раптом бачить назустріч йому якийсь дивний звір іде , голубий круглий, на коротких ніжках і з довгими вухами)

-Яка була його реакція? (Злякався гномик : що за звір такий небачений? І під листочком сховався)

-Що він побачив?( Та ось листочок піднявся і Гномик побачив… сліпучу Посмішку)

-Що він сказав? (- Так ось ти яка Посмішка!)

-Що йому відповіли? ( -Я не Посмішка, я смішарик Крош!Давай дружити!)

-Чим все закінчилось? (-Давай!- відповів Гномик. І з тих пір Гномик був завжди веселий)

                                    Гра «Зайве слово»

Пропоную дітям знайти зайве слово у кожному

ряду, пояснити свій вибір

Щука, карась, окунь, рак.

Диван, ліжко, шафа, парта, зошит.

Синій, жовтий, синь, зелений.

23, 35, 47, 18, 93.і т.д.

Вправа «Поміркуй над причиною»

Пропоную учням вказати усі можливі причини, чому учень не вивчив вірш (чому учень не прийшов на концерт, чому діти пишуть на дошці, чому двері у класі фарбують у білий колір і т.д.). Вислухавши учнів, запропонуйте виділити найвірогіднішу з них, тобто ту, яка вже траплялась. Наприклад: учень не вивчив вірш, бо забув, що треба вивчити, не записав домашнє завдання у щоденник, не встиг, бо були гості, захворів, полінувався…

                          Вправа «Групування»

1.На екрані малюнки: білка, відро, пензлик, коза, тролейбус, метелик, гітара, рукавичка, штани, черевик, диня, дуб, бант, груша, туфлі.

Попросіть учнів поділити всі предмети на дві групи.

Можливі варіанти поділу:

А)Предмети їстівні ; предмети неїстівні.

Б)Предмети-назви істот;предмети- назви неістот.

Запропонуйте учням всередині кожної групи утворити підгрупи.

Запропонуйте поділити предмети на три групи.

Важливо навчити дітей групувати які завгодно предмети на основі спільного для всіх груп критерію.

2.Запропонуйте учням поділити усі наявні в класі предмети на дві групи. Обговоріть результати поділу, виділіть найоригінальніший.

А тепер нехай учні напишуть по 10 об’єктів поділу і попарно обміняються картками, після чого поділять 10 об’єктів сусіда на дві групи і зіставлять результати власного поділу з тим, який було задумано сусідом по парті.

Вправа «Асоціації»

А) Запропонуйте дітям сказати, на який відомий предмет схожа буква чи цифра;

Б) Запропонуйте дітям сказати з яким казковим чи літературним героєм, предметом вони себе асоціюють і чому;

В) Запитайте учнів, що їм нагадує певний малюнок.

                             

 

(Повітряні кульки, які зв’язали, два чупа- чупси на одній паличці, окуляри без ручок, два кола і лінія, гантеля і т.п.)

                                      Вправа «Морський бій»

Розшифруйте слово і ви дізнаєтеся ім’я казкового героя який хотів навчитися писати. А-3, Г-5, Д-5, Д-9, И-7, А-1, Б-:. З-8. ( Буратіно).

 

 

 

 

 

 

 

 

Запропоновані ігри та  вправи спонукають дітей до створення оригінальних, нестандартних, незаштампованих ідей та рішень, які неодмінно стануть їм у нагоді у повсякденному житті, надихнуть на створення нових цікавих і головне потрібних їм самим, оточуючим та суспільству проектів.

 

 

Фрагменти уроків з використанням інноваційних технологій

Урок природознавства у 4 класі

Тема. Україна на планеті Земля

Технологія «Навчаючи – учусь»

Клас поділений на групи. Члени кожної групи мають бейджики однакового кольору  і такого ж кольору листочки каштана – символи. Діти розповідають про столицю України – місто Київ. Завдання отримують на картках.

1 картка

    Київ – сучасне європейське місто. Він стоїть на обох  берегах річки Дніпро,.

    У Києві багато красивих вулиць, вздовж яких посаджено дерева – клени, липи, тополі, каштани. І саме каштани стали символом міста. На гербі Київа зображений Святий Архистратиг Михаїл. Він вважається покровителем Києва.

2 картка

    Головна вулиця столиці України – Хрещатик. Неподалік знаходиться майдан Незалежності. На ньому відбуваються святкові паради, народні гуляння. Ошатності та урочистості надають площі фонтани.

3 картка

    Софійський собор – найбільша споруда давнього Києва. Це був головний храм Київської Русі. Саме тут коронували князів на київський престол. Чому собор має саме таку назву? «Софія» грецькою мовою означає мудрість. Побачити Софію приїжджають тисячі туристів з різних країн .На Софійському майдані встановлюють новорічну ялинку.

4 картка

    Києво – Печерська Лавра – один із найдавніших храмів міста. Це святиня українського народу. Тут все овіяне легендами: печери, церкви, дзвіниці. У Лаврі є дальні і ближні печери , до яких приходять тисячі віруючих людей, щоб  поклонитися   святим мощам божих угодників.

    Протягом кількох хвилин у групі читають інформацію з картки. Потім ходять по класу і ознайомлюють зі своєю інформацією однокласників з інших груп, отримуючи при кожній зустрічі листочок – символ від свого співрозмовника. Символи використовуються, щоб проконтролювати, чи відбулися зустрічі з усіма групами.

    Після цього робимо узагальнення почутої інформації.

 

 

 

Урок української мови у 3 класі

( з використанням мультимедійної презентації)

Тема. Правопис префіксів роз-, без-.

Технології «Кубування», «Обери позицію», «Прес», «Робота в групах»

Перевірка раніше засвоєних знань (Слайд. )

Технологія «Кубування»

На кожній  грані куба висвітлюється запитання, на яке діти повинні дати відповідь.

- Яка частина слова називається префіксом?

- Що таке прийменник?

- Як ви розрізняєте префікси та прийменники?

- Як пишуться префікси зі словами?

- Як пишуться прийменники зі словами?

- Де у слові стоїть префікс?

Технологія  «Обери позицію»

Буратіно прийшов він до нас із проханням. У нього в руках дві  роботи і Буратіно не може вирішити, яка з них правильна. Одні діти написали подані слова окремо, а інші разом.

 -Чи допоможемо ми йому? (Слайд)

Розвеселився       Безокий                         Роз  веселився       Без  окий

Розсміявся           Безносий                       Роз  сміявся           Без  носий

Роздивився         Безрукий                        Роз  дивився          Без  рукий

Розщедрився      Безногий                        Роз  щедрився       Без  ногий

(Кожен доводить свою думку і приходимо до висновку, що ці слова пишуться разом).

На етапі закріплення вивченого матеріалу

Технологія «Прес» (Слайд)

-Погляньте на екран і перевірте чи правильнонаписано це речення.

Картинки по запросу префікси роз без 3 клас презентаціяНаш бесстрашний Буратіно

Півню вискочив на спину

-Як же писати правильно? Чи префікс бес- чи без-?

Робота в групах. (Слайд)

Бескрайній, беззвучний, роздати, росфарбувати,

 росв’язати, безшумний, безкрайній, розкреслити.

1 група. Виписати слова, в яких знайшли помилку.

 Довести правильність свого вибору.

2 група. Скласти речення із словами, які написані правильно.

3.група. Розібрати 3 слова за будовою.

4 група. Придумати і записати слова з префіксами роз-, без-.

                            Урок природознавства   у 4 класі

Тема. Охорона природи в Україні

Технології «Рольова гра», «Дискусія», «Робота в групах»

Рольова гра « Я – рослина»

У цій чарівній скриньці є чарівні осінні листочки. Змахнувши таким листочком кожен  бажаючий враз перетвориться на якусь рослину. Що б хотіли ви сказати людям? З яким проханням ви б звернулися до них?

( У скриньці різнобарвні листочки, на зворотній стороні яких – назви рослин:  конвалія, підсніжник, сон-трава, береза, ялина, верба. Діти витягають листочки і висловлюють своє прохання від імені рослини)

Картинки по запросу я рослинка- Рослини  хочуть подарувати вам свої фото

 на згадку, щоб ви завжди пам’ятали  ті

прохання, з якими вони до вас зверталися

( вчитель роздає дітям фотографії з зображеннями

рослин)

Дискусія « Захисники лісу»

    - А тепер уявіть собі, що ви почули по телевізору про те, що на території Полісся будуть вирубані величезні ділянки лісу. На його місці буде збудовано завод по переробці сміття. Місцева влада дозволяє це робити, щоб прибрати територію і створити нові робочі місця. Зберіть круглий стіл  журналістів, підприємців, екологів, художників, лісників, лікарів з місцевою владою. Доведіть, що цього робити не можна.
(Діти об’єднуються у групи за назвами рослин, що на фото, кожна група отримує назву: екологи, лікарі, підприємці, художники, господарники, лісники Потім представник від кожної групи бере участь у круглому столі)
Екологи мають довести, що ліс збагачує повітря киснем, очищує його. Після вирубки лісу загинуть рослини, тварини.
Підприємці, розкажіть, що ліс нас годує, одягає. Наведіть приклади.
Лікарі доведіть, що зникне «комора ліків».
Лісники, розкажіть про ланцюжки живлення, які існують в природі. Доведіть, що зі зникненням одного виду рослин, зникнуть десятки видів тварин.
Господарники, розкажіть, що виготовляють з деревини?.(Папір, картон, ацетон, вибухові речовини, деревне вугілля, кіноплівки, нітролаки, кормовий цукор, смолу, спирт, пластмаси, штучну гуму, целофан, глюкозу, віскозу, оцтову кислоту, меблі, сувеніри.)
- Я думаю,що після таких переконань місцева влада знайде інше місце для будівництва сміттєпереробного заводу

Робота в групах ( Діти об’єднуються в групи «Дерева» і «Квіти»)

Завдання групам.

Перша група-напишіть 10 заперечень того, що не можна робити людині з природою.

Друга група-напишіть, що забов’язана робити людина для збереження природи.

(У кожній групі на столі лежать картки з допоміжними малюнками, маркери, клей, листи ватману наякі діти приклеюють малюнки та пишуть правила).

1група

В центрі ватману намальований будинок природи в якому діти пишуть заперечення, навкруги будинку вибирають і приклеюють необхідні картки з малюнками.

Можливі відповіді дітей.

(Не шуміти в лісі, не руйнувати пташині гнізда, не смітити у лісі, не забруднювати водойми, не запалювати вогнища, не рвати квіти, не ламати гілки молодих дерев, не руйнувати мурашників, не вбивати тварин,не приносити до дому диких комах).

2 група

В центрі ватману намальована фігура людини. По колу діти вибирають і наклеюють потрібні малюнки, які лежать на їх столі. Під ними пишуть необхідні правила.

Можливі відповіді дітей.

(Організовувати і брати участь у природоохоронних заходах, утворювати заповідники і заказники, насаджувати ліси, будувати очисні споруди, виробляти екологічне паливо).

Діти виходять і захищають свої роботи.

 

Урок математики у 4 класі

Тема. Множення одноцифрового числа на багатоцифрове. Знаходження значень виразів на сумісні дії різного ступеня. Задачі на спільну роботу.

Технології « Робота в парах», «Робота в групах», «Два-шість- усі разом»

1.Ознайомлення з множенням одноцифрових чисел на багатоцифрове

Робота в парах.

Планета Таємниць пропонує розглянути ще одну цікаву задачу. Прочитайте задачу і обговоріть у парах розв’язок. Яка таємниця тут криється?

(діти роблять висновок: щоб одноцифрове число помножити на багатоцифрове використовуємо переставну властивість множення).

- Перевіримо, як ви це зрозуміли.

Робота в групах

(кожна група отримує свій приклад).

1 крок – обговоріть у групах, як ви будете записувати ці приклади;

2 крок – на одному листі виконайте множення письмово; (розв’язані приклади представники груп презентують на дошці, дошку закриваємо);

3 крок – змінимо приклади, самостійно розв’яжіть кожен свій приклад.

4 крок – відкриваємо дошку, перевіряємо.

Робота в парах.

1 крок –складіть самостійно подібний приклад за схемою   на листочку. Зверніть увагу, що цей приклад ви записуєте у лінію;

2 крок – обміняйтесь прикладами з товаришем по парті і розв’яжіть приклади письмово;

3 крок –знову обміняйтесь листочками і перевірте, як товариш розв’язав складений вами приклад ;

4 крок – Яка пара справилась добре з завданням? Підніміть руки.

Вправа« Два -  шість – усі разом». Робота над задачею.

У нас залишилася ще одна планета. Це планета «Задач». Вона пропонує нам розв’язати задачу

1 крок – прочитайте задачу у парах, обговоріть умову задачі;

2 крок – обговоріть у групах розв’язування задачі;

3 крок – всі разом розв’язуємо задачу.

Урок природознавства у 3  класі

Тема. Як змінюється навесні життя звірів?

Технології «Інсценізація», «Асоціативний кущ»

Узагальнення й систематизація знань

Інсценізація «Білченя, їжаченя, Зайченя»

— Послухайте, що вам розкажуть про своє народження Білченя, Їжаченя, Зайченя.

Діти в масках-шапочках розігрують сценку.

Білченя. Ой, їжачку, який ти колючий!

Їжаченя. Так, шубка у мене колюча. Але, маючи таку шубку, нікого не боюся. З’явиться небезпека — згорнуся в клубок — спробуй торкнися мене, відразу отримаєш тисячу уколів.

Білченя. А народився ти теж з голками?

Їжаченя. їжаки народжуються без голок і сліпі. На рожевому тілі у нас тільки безліч горбків. Голки на їхньому місці з’являються через декілька годин. Спочатку вони м’які і світлі: але поступово тверднуть і темніють. Голки мої ростуть дуже швидко.

Білченя. А я теж народився голим і сліпим. Але в нашому дуплі мені не було холодно, тому що моя дбайлива мама зігрівала мене й укутувала м’якою підстилкою.

Зайченя. А я свою маму не пам’ятаю! І домівки у мене немає!

Білченя. Як це? Чому?

Зайченя. Я народився прямо на землі відразу зрячим, вкритим шерстю. Мама мене погодувала молоком, залишила під кущем і втекла.

Їжаченя. І тобі не хотілося їсти?

Зайченя. Ні, молоко у мами поживне і жирне, тому 3-4 дні я неголодний.

Білченя. А як же наступні дні?

Зайченя. А я, коли захочеться їсти, починаю пересуватися, залишаючи пахучий слід від лапок. По цьому сліду мене знаходить будь-яка зайчиха і годує молоком. І знову вистачає на 3—4 дні. А коли я підросту, я починаю живитися травою.

Що нового ви дізналися про народження і перші дні життя звірів?

Яким народжується Їжаченя?

Чому білці не холодно в дуплі?

Вправа „Асоціативний кущ”.Складіть асоціативний кущ до словосполучення „Життя звірів навесні”.

(Пробудження від зимової сплячки.  Пошуки їжі. Виведення потомства

Виховання дитинчат. Линька)                               

                                   Урок природознавства у 3 класі

Тема.  Умови для розвитку всього живого на Землі.

Об’єднання інтерактивних методів «Мозковий штурм» – «Карусель», «Незакінчене речення», «Робота в групах».

Діти чітко усвідомили, що належить до живої і неживої природи.

Проблема: що ж потрібно для розвитку живого у природі?

Проводиться «мозковий штурм – карусель»

1.Об’єднання в групи: Сонце, Зірка, Місяць.

Діти знаходять партнера і підходять до своєї таблиці.

2.Вручення маркерів:

а) малюнок Зірки (рожевий маркер) Що треба для життя рослині?

б) Сонце (червоний маркер) Що треба для життя людині?

в) Місяць (оранжевий маркер) Що треба для життя тварині?

3. Виконання завдань.

За 1 хвилину методом мозкового штурму діти дають відповідь. Через 1 хвилину групи переходять до наступної таблиці.

 4.Група біля своєї першої позиції.

- На вивчення складеної таблиці у вас є 1 хвилина.

  5. Презентація роботи в групах.

  6. Рефлексія.

  7. Підсумок.

- Чи може людина обійтись без води і повітря?

- Чи може риба існувати без води?

- Чи може берізка обійтись без сонячного промінчика, а мурашка – без землі?

Висновок. Жива природа невіддільна від неживої, отже у природі все взаємопов’язано.

Урок природознавства в 3 класі

 Тема. Використання води людиною. Охорона водойм

Технологія «Два – чотири – всі разом»

Пропонується питання: як не допустити забруднення водойм.

Діти спочатку обговорюють питання в парі. Потім об’єднуються в групи по дві пари і продовжують обговорювати дане питання. Результати роботи можна оформити у вигляді  плаката. Після виступу груп діти приймають спільне рішення і оформляють звернення до людей з проханням берегти водойми від забруднення.

Урок  літературного читання у 2 класі

Тема. В. Сухомлинський «Як же все це було без мене?», «По волосинці». Технології «Дискусія» , «Карусель», «Ажурна пилка»

-Як ви розумієте заголовок «Як же все це було без мене?».

-А чи уявляєте собі цей світ без вас? Чи задумувались ви над цим?

Перевірка розуміння прочитаного.

 Інтерактивна вправа «Карусель».

( Учні – учителі ставлять запитання, аучні – діти дають короткі відповіді).

Скільки років було Яринці? (7)

Що знайшла мама серед одягу? (Сорочку.)

Чи довго була Яринка такою маленькою? (Тиждень.)

Де перед цим була дівчинка? (Її ще не було на світі.)

Куди збиралася йти дівчинка? (До школи.)

Над чим замислилась дівчинка? (Як все це було без неї.)

Робота в групах.  «Ажурна пилка» 

Клас поділено на 4 групи, оскільки оповідання варто поділити на 4 логічно завершені частини. Кожна група одержує завдання – прочитати «свій» уривок, обговорити його, дібрати заголовок.

    По команді вчителя учні у кожній групі під № 1, 2, 3, 4, створюють нові групи, одержують завдання – коротенько передати зміст «свого» уривка, обговорити заголовки, складені  у попередніх групах,  розташувати їх певній послідовності, щоб вони були планом оповідання. Користуючись складеним планом,переказати оповідання.

 

 

Конспекти уроків з використанням ІКТ

Урок природознавства 1 клас

Тема:  Звірі. Чим звірі відрізняються від інших тварин?

Мета: ознайомити учнів з головними істотними ознаками звірів; збагатити знання новими відомостями про  живлення звірів; учити описувати спільні і відмінні ознаки тварин; прищеплювати любов до природи, бережливе ставлення до тварин.

Обладнання: мультимедійна презентація, картки звірят та їх мам, малюнки вовка, корови, лисиці, підручник «Я досліджую світ» Жаркова І.І.,МечникЛ.А. 1 клас,  мікрофон.

ХІД УРОКУ

І . Організаційний момент

1)Привітання

- Доброго ранку, травам росистим!

- Доброго ранку, квітам барвистим!

- Доброго ранку, сонечку ясному!

- Людям усім і усьому прекрасному!

Девіз уроку:

 Щоб урок пройшов немарно,                                                                               Треба сісти рівно й гарно!                                                                                     Якщо хоч відповідати,                                                                                           Треба руку піднімати!                                                                                           Суму місця в нас нема,                                                                                            Нам посмішка допомага!

1)Вправа «Синоптики»

- Яка зараз пора року?

- Який місяць надворі?

- Яке сьогодні число?

- Тепло чи холодно надворі?

- Який стан неба?

2)Хвилинка - цікавинка

- Ми з вами знаємо , що погоду можуть передбачати і тварини. Давайте пригадаймо деякі з них з попередніх уроків.

- Перед сніговицею галки та ворони голосно кричать.

- Взимку  горобці дружно цвірінькають – на відлигу.

- Білка робить великий запас горіхів – чекай холодної зими.

- Снігур співає на сніг і завірюху.

- Синиці починають зранку пищати – вночі буде мороз, ховаються під дах – на хуртовину.

- Сорока літає поблизу житла, лізе під стріху- буде завірюха.

- Білка мостить гніздо низько – на морозну зиму, а високо – зима буде теплою.

- Пес на снігу згортається калачиком – на мороз. 

-  Кіт шкрябає підлогу – на вітер, завірюху.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1)Фронтальне опитування

- Яку тему ми вивчаємо? (Тварини).

- До якої природи належать тварини?(До живої).

- Доведіть. (Тварини дихають, ростуть, розмножуються, живляться, відмирають).

- А рослини  ж теж дихають, ростуть, розмножуються, живляться, відмира- ють , чим же тварини відрізняються від рослин? (Тварини переміщаються і ростуть тільки у молодому віці).

1)Гра «Роздивись та пригадай!»

СЛАЙД    Риба.

- Пригадайте все , що ви знаєте про риб.

- Риби живуть в океанах, морях, річках та ставках.

- Тіло у риб сплюснуте, вкрите лускою.

- Риби плавають з допомогою плавців.

СЛАЙД        Хрущ.

-Це хрущ – комаха.                                                                                                     -   Комахи – найчисленніша група тварин.

- До неї належать метелики, жуки, мурашки, бабки,

 коники – стрибунці.      Джмелі та багато інших.

- Вони стрибають, бігають, літають. Повзають,

плавають.

-  Усі комахи мають 6 кінцівок.

- Тіло комах складається з 3 частин: голови, грудей

 і черевця.

- За допомогою вусиків комахи відчувають запах.

СЛАЙД         Снігур.

 Снігур – це птах.                                                                                                           -  Тіло птахів вкрите пір’ям.                                                                                                -  Замість передніх кінцівок – крила.                                                                       - Форма тіла особлива. Вона допомагає йому літати.

ІІІ.   Мотивація навчальної діяльності.

Створення проблемної ситуації.

СЛАЙД         Їжак.

-Діти, а хто це?                                                                                                               -До якої групи тварин належить?

ІV . Повідомлення теми і мети уроку.

Щоб дізнатися до якої групи тварин належить їжак, ми розгадаємо кросворд. Для цього вам потрібно розгадати кросворд.

Кросворд  «Звірі».

1)Любить солодощі примат –

Це людини молодший брат.

Від бананів до безе

Обожнює …(шимпанзе).

2)По полю гасає, овечок хапає.(Вовк)

3)Ласую малиною

І медком бджолиним.(Ведмідь)

4)У кішки китиці на вухах,

Щоб звуки всі уважно слухать. 

Ти не скажеш кішці: «Брись!»

Обережно, бо це ― … (Рись).

5)Червонясту шубку має.

По гілках вона стрибає.

Хоч мала сама на зріст,

Та великий має хвіст.

Як намисто, оченята…

Хто це? Спробуй відгадати!(Білка).

-Яке ключове слово кросворду? (Звірі).

-Сьогодні  ми продовжимо мандрівку царством ТВАРИН. На Землі живе більше 1 млн. 500 тис. різноманітних тварин. Хоча всі вони різні проте багато з них мають щось подібне. За спільними ознаками вчені об’єднали тварин у групи , саме за істотними ознаками. Істотні ознаки риб, комах і птахів ми вже знаємо. Тож спробуймо визначити істотну ознаку звірів.

V.  Вивчення нового матеріалу.

СЛАЙД 

1)Робота з картинками (тигр, заєць, корова;  морж,

 кажан, кінь; синій кит, дельфін, олень.

-Кого ви бачите на малюнку? (по рядах)

-Назвіть істотні ознаки звірів. (Тіло вкрите шерстю.)

-Але не у всіх звірів тіло вкрите шерстю!

- Висновок: тільки звірі вигодовують своїх малят молоком. Це і є істотна ознака звірів.

СЛАЙД 

Їжачок – хитрячок.

1)Робота з підручником.  С. 62

Розповідь Їжачка – Хитрячка.

С. 63 Де живуть звірі?

– Чи все життя звірі харчуються молоком? ( Ні).

СЛАЙД   

-Чим живиться кролик? Корова? Кінь? Жирафа?

-Отже, це рослиноїдні звірі.

-Чим живиться лисиця? Вовк? Тигр? Лев?

Отже, це хижі звірі.

-Чим живиться білка? Ведмідь? Кабан?

Отже, це всеїдні звірі.

Висновок: звірі є: рослиноїдні, всеїдні і хижі.

Фізхвилинка ( музична)

 Гра «Звірятко заблукало»

Загубили ці малята

Свою маму, свого тата.

Де живуть, вони не знають

І сидять тепер, ридають.

Ви тваринам підкажіть –

У дім рідний відведіть.

( Вчитель, розповідаючи вірш, роздає малюнки цуценяти, оленяти, козеняти, ведмежати, собаки, оленини, кози, ведмедя.

Діти виходять до дошки.)

– Діти, чи всі вони живуть в одній домівці? (Ні).

-А де вони живуть? Як? (за одними доглядають люди. А інші живуть у лісі).

-То як ми назвемо тих звірів, за якими доглядають люди? (Свійськими, домашніми)

-А як називаються звірі, які живуть у лісі? (Дикими).

-Яких ще заєте свійських звірів? Диких?

Гра «Дослідники»

Робота в групах.

-З яких частин складається тіло звірів?

(У кожної групи картка з зображенням звірів: лисиця,  вовк, корова).

Виступи груп: - Ми дослідили, що тіло звірів складається з голови, шиї, тулуба, хвоста і 4 кінцівок.

VІ. Узагальнення і систематизація знань.

Хвилинка ерудита.

1. Хто з лісових звірів розвішує гриби для сушіння на деревах і з якою метою?( Білка, що запасається на зиму сушеними грибами.)

2. Товстим чи худим залягає ведмідь у барліг і чому? (Товстим. Жир обігріває і годує ведмедя.)

3. Що буде з бджолою, коли вона вкусить? (Бджола гине.)

4. Чиї пташенята не знають своєї матері?( Пташенята зозулі.)

5. Назвіть найменшу пташку? (Колібрі.)

6. Скільки років живе щука? (Щука може жити 100—200 років.)

7. Назвіть найбільшу рибу в світі? (Китова акула. Довжина її — близько 30 метрів.)

8. Яка риба без луски? (Сом.)

9. Хто з птахів найшвидше літає?

(Сокіл, сапсан — 301 км/год., стриж — швидкість — 185 км/год.)

10. Хто з птахів найрозумніший?

(Ворон, за ним ідуть папуги, а третє місце — посідають гуси.)

11. Якого птаха підтримує хвіст, коли він сидить на дереві? (Дятла.)

  VІІ. Робота в зошитах

 VІІI. Підсумок уроку.

 Гра « Незакінчене речення» + «Мікрофон».

-Звірі – це група тварин, які годують … (малят молоком).

- Свійські звірі – це звірі, за якими …( доглядають люди).

-Дикі звірі – це звірі, які … (живуть у лісі).

-Рослиноїдні звірі – це звірі, які живляться …

( рослинами).

-Всеїдні звірі – це звірі , які живляться …

 (рослинами і тваринами).

-Хижі звірі – це звірі , які живляться …

 (іншими тваринами).

-Тіло звірів складається з … (голови, шиї, тулуба, хвоста і 4 кінцівок).

СЛАЙД  від звірів. МОЛОДЦІ!  

 

      Урок природознавство у 3 класі

Тема: Використання води людиною. Охорона води

Мета: узагальнити  та систематизувати  знання про властивості води, інформацію про цінність води, прищеплювати навички економного витрачання води в домашніх умовах;

розвивати увагу, спостережливість, пам’ять, словниковий запас, вміння зв’язно висловити свою думку та довести її;

здійснювати екологічне виховання, виховувати бережне ставлення до навколишнього середовища, а саме до води; формувати почуття відповідальності за свої дії та активної життєвої позиції учнів.

Завдання: дати відповідь на проблемне запитання та переглянути презентації учнів-дослідників про воду; провести змагання між командами з даної теми; обговорити     казку «Про Водяного»; заповнити таблицю «Фішбоун»; використати «Кубик Блума»; підвести підсумок уроку.

Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань

Вид уроку: урок-звіт

Обладнання: дошка, комп’ютер, навчальна презентація, глобус, фізична карта України, плакат «Вода – джерело життя», малюнки про воду в природі, її використання людиною, плакат до Всесвітнього Дня Води, що відзначається 22 березня, фонограма пісні «Калинова вода» (слова С.Жуковського, Музика Д. Патричі), схеми «Фішбоун», кубик Блума.

Література: Степан Жупанин «Криниця», http://dovidka.biz.ua/zagadki-pro-vodu-ukrayinskoyu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

Електронні цифрові ресурси: презентація до уроку

І. Організація класу

Слайд 2

Дзвоник всім нам дав наказ: 

До роботи швидше в клас!

Біля парти станем чемно –

Плине час хай недаремно.

Будемо уважні і старанні всі.

Сядемо рівненько на місця свої.

ІІ.  Мотивація навчальної діяльності учнів, повідомлення теми і завдань уроку

-Відкрийте щоденники спостережень за погодою. Скажіть, яка зараз пора року? Опишіть день та позначте погоду за допомогою позначок.

-Відгадайте загадку та назвіть тему сьогоднішнього уроку:

Мене п’ють, мене ллють, усім потрібна я. Хто я така? (Вода)

- Тема нашого уроку «Використання води людиною. Охорона води». Сьогодні у нас не звичайний урок, а урок-звіт, на якому ми знайдемо рішення до проблемного питання, рішення якого треба знайти.

Проблемне питання звучить так:

        - Який «ключ» можна підібрати, щоб вирішити «водну» проблему в Україні та в усьому світі?

     http://stroyteh.ua/images/products/medium/9020_barrera-hd-801-zamok-navesnoy_51707.jpeg

     На минулому уроці ви отримали завдання підготувати проекти з даної теми. І зараз ми з вами побачимо проекти, які підготували наші дослідники.

ІІІ. Узагальнення та систематизація уявлень, понять, засвоєних протягом певного часу, приведення їх у відповідну систему

  1. Проект №1

Перший учень

  Слайд  презентації   

Вода – найдивовижніший мінерал на Землі. Дивовижний тому, що створює умови для розвитку й росту різних форм життя. Недарма вчені вважають, що було б правильніше назвати нашу планету Вода, оскільки її поверхня на ¾ вкрита водою.  Це океани, моря, озера та ріки, які, неначе

артерії, пронизують земну поверхню. Солоної води дуже багато, недарма з космосу наша планета має голубий колір.

Слайд  презентації   

А от питної води дуже мало – всього лише 3%.

Основні джерела прісної води на території

України - це річки Дніпро, Дністер, Південний

Буг, Сіверський Донець, Дунай з притоками, а також малі річки північного узбережжя Чорного та Азовського морів.

Кожен день вода переміщується по земній кулі, випаровується, випадає на Землю у вигляді опадів, здійснюючи  кругообіг води в природі. Завдяки цьому підтримується тепловий режим і існує життя на планеті.

  Роль води для живої та неживої природи дуже велика. 

Вчитель

- То скажіть, враховуючи те, як стрімко «випиває» людство наявні в його розпорядженні водні ресурси, а також те, що до 2050 року зросте населення Землі з 6 до 9 мільярдів, – чи треба берегти та раціонально використовувати прісну воду, щоб її вистачило усім? (Так, берегти та раціонально використовувати). 

Отже, який «ключ» до вирішення нашого проблемного питання? («Ключ» - збереження та раціональне використання прісної води).

http://razukraska.ru/wp-content/gallery/kluch/kluch6.gif

 

Другий учень

Вода є скрізь, навіть у Всесвіті. Вона є у міжзоряних газових хмарах,

існує в атмосферах і на поверхні різних планет та інших небесних тілах Сонячної системи. Але є одна особлива планета, про яку я вам розповім - це Марс. Слайд 6

Колись Марса боялися. Яскрава червонувата

 зірка отримала ім’я давньоримського бога війни.

 Після багатьох спостережень у астрономів виникло

 припущення, що на Марсі є вода, а можливо і життя. На розгадування цих питань у 2007 році на поверхню Марса запустили космічний апарат «Фенікс». У космічного  апарату був спеціальний ківш для копання ґрунту. Коли «Фенікс» копав ґрунт, то дістав воду з п’ятисантиметрової глибини. Місію було виконано, але чи є життя на Марсі, не вияснили. Американські вчені виявили залишки давнього озера в марсіанській гірській місцевості. Це озеро займало більшу площу ніж Франція та Німеччина разом узяті. Його розміри вказують на те, що Марс у далекому минулому мав більш теплий і вологий клімат.

Вчитель

-         Отже, скажіть, чи є вода на Марсі? (Ні)

-         Життя є на Марсі? (Ні)

-         Чому нема життя на Марсі? (Бо на цій планеті немає води).

-         Який висновок ми можемо зробити? (Вода – безцінна. Без води нема життя).

-         Який «ключ» до вирішення «водної» проблеми? (Збереження та раціональне використання прісної води).

  1. Проект №2

Перший учень  

Слайд  презентації   

Мільярди  років тому в холодній газопиловій хмарі, з якої утворилася земля, вже у вигляді крижаного пилу містилася вода. Перед водою схилялися, про неї складали легенди. У всіх народів вода вважалася колискою і джерелом життя.  

- Куди у селі сходяться усі стежки? Де можна почути усі новини? Де зупиниться  втомлений подорожній? Еге ж – біля криниці! (звучить уривок з пісні «Калинова вода» на слова С. Жуковського, музику Д. Патричі) Слайд  презентації   

У криниці найкорисніша вода – джерельна,

кринична. Гуртом копають криницю, доглядають її.

А щорічно в кінці травня виливають, вичищають

воду в криницях і відзначають свято Криниці.

Слово «криниця» означає джерело.  Криниця з журавлем споконвіку символізує достаток, невичерпну людську доброту, щирість, привітність. Пригощаючи гостя чи подорожнього водою, завжди  приповідали: «Пийте на здоров’я, хай  бог дає вам сили». Ця традиція збереглася і понині.

Вчитель

-Чому криниця символізує достаток? (Бо якщо є вода, то у господаря є велике господарство та врожай з саду та городу).

-Який висновок можна зробити з почутого? (Треба раціонально використовувати прісну воду, тоді буде достаток вдома, в країні, у цілому світі).

-Який «ключ» до вирішення нашого проблемного питання? (Збереження та раціональне використання прісної води).

  1. Проект №3 

Слайд  презентації   

-   А тепер послухайте казку:

  - У тихому закинутому ставку жив з незапам'ятних часів Водяний. Він давно застарів. А в останні роки все частіше можна було  почути його сумну пісню:

Учень (входить у костюмі «Водяного»)

 «Я Водяний, я Водяний.                Навколо мене бляшанки,

Ніхто не водиться зі мною.         Папір, банки, склянки..

В моєму ставку - болото              Давно я без жаб -

Прийшов би ну хоч хтось.            Покинули подружки.

                                                        Ех, життя моє...»

Вчитель:

- Як ви думаєте, чому в ставку склянки?

-  А куди зникли жаби?

- Чи доведеться Водяному перебиратися в сусіднє озеро, на чужину?

-  Як повернути цьому місцю колишню чистоту і красу?

- Що для цього треба зробити?

- Який висновок можемо зробити з вищесказаного? (Треба охороняти воду).

- Який «ключ» до вирішення «водної» проблеми в Україні та в усьому світі?

 

Гра  «Уяви…»                 Слайди  презентації   

-Зараз ми пограємо в гру «Уяви…»

-Нелегка праця – зберігати воду чистою. Екологи б’ють на сполох. Чому? Бо дійсно воді загрожує лихо!

-Як думаєте, що сприяє забрудненню води? Так, традиційним джерелом забруднення природних вод були та продовжують залишатися господарсько-побутові стоки. Це води каналізації, відходи життєдіяльності людини.

Уявіть, що буде, якщо разом з поталими водами й дощовими стоками в ріки й озера потраплять шкідливі речовини:

- зникнуть рослини (у зв’язку із забрудненням навколишнього середовища  в Україні зникло 150 видів рослин, зникнення навіть одного виду рослин може спричинити зникнення 10 – 30 видів комах); 

- зникнуть комахи (зникнуть комахи – не буде комахозапильних рослин, зникнуть птахи);

- зникнуть птахи (зникне м’ясо, яйця, пух, пір'я, люди не зможуть милуватися співом солов'я, жайворонка чи дрозда);

- зникнуть тварини (зникне молоко і м’ясо, зникне хутро, не буде задоволення від спілкування з тваринами.);

- зникнуть люди (зникне життя).

D:\вчитель року\фото уроків\CIMG3755.JPG- Який висновок можемо зробити? (Усе в світі взаємопов’язане, зникне прісна вода – зникне людина. А значить треба раціонально використовувати та охороняти прісну воду).

Змагання команд

- А зараз поділимося на дві  команди та проведемо

 змагання.

Завдання №1      Слайд  презентації   

Перед вами схема «Фішбоун» та дані забруднення води. Ваше завдання полягає в тому, щоб проблему поставити у зону голови, рішення - в зону хвоста, причини - у зону верхньої частини схеми, а факти – у зону нижньої частини схеми (у команд наявні «скелети риб», які треба відповідно заповнити потрібними даними) та пояснити зроблений вами вибір. Виграє та команда, яка точно розставить всі дані по місцях та пояснить свій вибір.

                                  

 

                                       

 

 

 

 

 

 

 

F:\IMG_6312.JPG

 

 

 

Вчитель

-Який висновок можемо зробити з вищезазначеного?

 (Треба раціонально використовувати воду та бережно ставитися до неї).

Завдання №2    Слайд  презентації  

«Кубик Блума»  (звичайний паперовий куб, на сторонах якого написано:

 Назви.

 Чому.

 Поясни.

 Запропонуй.

 Придумай.

 Поділись.

Діти кожної з команд по черзі повинні кинути кубик,   на сторонах якого написане завдання та дати відповіді на них):

-         Назви причини забруднення води.

-         Чому рибам не вистачає кисню на поверхні забрудненої води?

      -   Поясни значення прісної води.

        -Запропонуй основні заходи з охорони води.

Придумай, що відбудеться, якщо на Землі зникнуть всі витоки прісної води.

D:\атестація\Анджела\2019\CIMG1557.JPG-         Поділись, що ти відчуваєш, коли чуєш

про вимирання рослин і риб від забруднення води.

Вчитель - Який висновок можемо зробити?

 (Треба охороняти воду від забруднення)

ІV. Підсумок уроку

     - Який підсумок уроку ми можемо зробити?

Який «ключ»-рішення до «водної» проблеми ми

 знайшли? Ключ-рішення ми знайшли до «водної» проблеми. А чи можемо ми її вирішити?

-Ні, тому що поки кожна людина на планеті Земля не усвідомить значимість цієї проблеми, доти позбутися ми її не зможемо.

 

Виставлення оцінок

Рефлексія (у кожного на парті дві картки: одна зеленого та червоного кольору. Зелена свідчить про позитивний настрій та задоволення від уроку, а червона – про незадоволення від уроку або про незасвоєний матеріал учнем на уроці. Діти піднімають картки вибраного ними кольору та при бажанні пояснюють свій вибір. Вчитель відповідно до карток орієнтується про враження від уроку.)

 -  Сьогодні ми з вами з’ясували, що вода – це колиска життя, «усе починається з води». А  головне, кожен з нас повинен дбайливо ставитись до цього дорогоцінного дарунка природи, раціонально використовувати водні ресурси, не забуваючи про те, що ми – діти води й не можемо жити без неї.

  1. Домашнє завдання

Коли ми відкриваємо водопровідний кран, то ніколи не замислюємося над тим, хто «зробив» для нас цю воду і що незважаючи на те, що води в природі багато, запаси питної води мізерні – всього лише 3%.

- Що роблять у твоїй родині, щоб економно витрачати воду?

- Перша група учнів підготує малюнки з даного питання.

- Друга група учнів  підготує повідомлення.

 

Урок української мови у 4 класі

(з використанням мультимедійної презентації)

 

Тема. Префікси і прийменники. Зіставлення за значенням та способом написання

Мета: вчити дітей розрізняти префікси і прийменники, правильно їх писати;

формувати орфографічні вміння, розвивати навички спостереження, аналізу, зіставлення і на цій основі робити нескладні висновки, узагальнення;

виховувати увагу до мовних явищ, вміння працювати швидко, творчо, дружно; бажання працювати.

Тип уроку:урок вивчення нового матеріалу

Обладнання і матеріали: малюнки квіток із завданнями уроку, рухомі схеми,  іграшка – бджілка, індивідуальні картки-помічники, мультимедійна презентація

Хід уроку

D:\атестація\Анджела\2019\CIMG0805.JPGΙ. Організація класу

-До нас на урок завітала гостя.

Дізнатися, хто це, допоможе загадка:

Зимою спить,

Літом бринить,

Понад сади літає,

Солодку росу збирає.( Бджілка)

Так, це бджілка.   (Слайд 2)

І недаремно, бо побачила тут дивні квіти.

Чим вони її приваблюють?  

( Бджоли з квіток збирають нектар, яким живляться.)

На дошці розміщені квіти з етапами уроку

З кожної квіточки разом з бджілкою ми будемо збирати нектар – це виконані завдання. І чим більше квіточок відвідаємо, тим більше отримаємо знань.

ΙΙ.Хвилинка каліграфії

Урок почнемо без зупинки

З каліграфічної хвилинки.                                

  1 квіточка

Давайте зробимо подарунок бджілці і каліграфічно

напишемо:дж бдж ол ла (аналіз з’єднань),

 утворилося слово … (бджола )

Що знаєте про слово? Яка орфограма?

Запишіть у зошити ( пригадати правила письма).

Друзі бджоли –джміль і оса поділили це слово

 на склади ось так: бд-жола і бджол-а. Хто з них

 зробив це правильно? А як треба правильно?

Яких правил не знають оса і джміль?(Слайд 3)

А тепер подивіться скільки квіточок перед нами. Але вони мають незвичайні серединки – це склади. Якщо ви правильно зберете букетики, то утворяться слова.(корисний,   влітку, духмяний)(Слайд 4)

Я запишу ці слова на дошці, а ви в зошиті

(Слово духмяний пишу - духм'яний).

Чи всі записали так, як я? Поясніть орфограми в

 словах.

Спробуйте скласти речення, використовуючи

 якнайбільшу кількість записаних слів.

Найкраще найдовше речення запишемо.

(Влітку бджола збирає з духмяних квітів корисний нектар.). Знайдіть головні члени речення

Як правильно сказати?

                              Працьовитий, як

 

          бджола                 комар           метелик

Про кого так говорять?              (Слайд 5)

      Недарма у народі кажуть: «Працьовитий, як

бджілка». Адже, щоб зібрати 5-6 кг меду, ці

трудівниці повинні відвідати 8-9 млн. квіток.

       Нехай цей вислів стане девізом нашого

уроку. І кожен із вас буде працьовитим, як бджола.

(На 1-ій квітці з’являється жовта серединка, що символізує зібраний нектар, тобто закінчення певного етапу (завдання).)

ΙΙΙ. Актуалізація опорних знань учнів

Бліц –опитування. Технологія «Незакінчене речення»

А ми полетіли до наступної квітки. Щоб зібрати нектар з неї, необхідно відповісти на запитання, що є на пелюсточках.

2 квітка з відривними пелюсткам. По черзі знімаю пелюсточки і зачитую питання:

Який розділ вивчаємо?

Частина слова, яка змінюється -…

Як знайти закінчення?

Частина слова без закінчення -…

Частина слова, яка є в основі обов’язково -…

Які частини можуть бути в основі?

Ця частина основи стоїть між коренем і закінченням

Ця частина основи стоїть перед коренем

(На 2 квітці  з’являється жовта серединка)

ΙV. Повідомлення теми, мети і завдань уроку. Мотивація навчальної діяльності                                            

3 квітка

Ми зібрали багато нектару. Бджілка пропонує вам віднести його. Для того вам слід допомогти бджілці долетіти до вулика. Оса і джміль пропонують    записати це словосполучення  так                                                                                         

До летіти довулика

До летіти до вулика             (Слайд 6)

Хто з них написав правильно? Чому?Як ви

гадаєте, над якою темою ми будемо працювати?                  

Для чого нам потрібно вивчати цю тему? (Слайд 7)

Визначте завдання сьогоднішнього уроку самостійно  за допомогою картки у вашому аркуші-помічничку.                                  (Слайд 8)                                                                                                       

На уроці ми будемо вчитися розрізняти префікси і

 прийменники, правильно їх писати.                                                                          

(На 3 квітці  з’являється жовта серединка)

V. Вивчення нового матеріалу

Ми  прилетіли до наступної квіточки

4 квітка

(На дошці вивішуються дві таблички: префікс і прийменник)

Давайте пригадаємо, що ми знаємо про префікс і прийменник?

Пропоную вам утворити з даних слів нові, додаючи префікс.

Ось кілька,утворених вами, слів                   

          (Слайд 9)

Спробуйте утворити словосполучення з такими словами

Що ви використали?

забіг                       за дерево

відплив                  від берега

пострибав            по двору

доїхав                    до міста

Чи однакову роботу виконують префікс і прийменник? Яку саме?

З’являються таблички: «утворює нові слова»(префікс), «служить для зв’язку слів»(прийменник)

Отже, бачимо , що є однозвучні префікси і прийменники. Як же писати? Окремо чи разом? -Необхідно дізнатися, це префікс чи прийменник. -Якщо це частина слова, то пишемо разом, якщо це окреме слово – пишемо окремо.

Нові таблички: Префікс – «частина слова», «пишеться разом»;

                          Прийменник – «окреме слово», «пишеться окремо».

Опрацювання правила

Прочитайте правило. Чи є в ньому щось нове для вас? Розкрию вам ще один секрет. Між прийменником і словом можна поставити інше слово або питання, наприклад за високе дерево, за (що?) дерево і.т.д.

(На 4 квітці  з’являється жовта серединка.)

VΙ. Узагальнення й систематизація нових знань

 5 квітка

Вправи на розрізнення префіксів і прийменників.

Вправа 1

Від слова летіти утвори нові слова за допомогою префіксів. Пов’яжи їх зі словом вулик за допомогою прийменників.

під                                                біля

за                                                   з                                      а          

про                летіти                      у                  вулик

пере                                              через                               у       

ви                                                   до

 

(  Завдання у помічнику. Діти працюють у зошитах , 1 учень працює біля дошки, пояснює написання . (Пишу окремо, бо прийменник,можна вставити прикметник або питання; разом, бо префікс – частина слова.)

Підлетіти до (чого?) вулика;…… 

Висновок: Як пишуться префікси зі словами? А прийменники? Чому? (Звернутися до таблички)

Чому треба розрізняти префікси і прийменники?    

Шишкотерапія

 Вправа 2

Прочитай вірш. Знайди слова з префіксами і прийменниками. Префікси познач, прийменники підкресли. (Слайд 10)

Дві розвідниці-бджоли

В вулик звістку принесли:

 При дорозі до села,

 Рясно липа розцвіла

(Діти виконують завдання у помічниках самостійно,

 потім фронтальна перевірка з поясненням.  )

Давайте перевіримо вправу, подивіться на екран                                  

Фізкультхвилинка  

Ви трошки втомилися і Бджілка кличе вас на відпочинок.

Бджілки весело літають

З квіточок нектар збирають.

Вліво, вправо повернулись,

Кругом себе обернулись,

До сонечка потягнулись

І у вулик повернулись.

 Вправа 3 «Коректори»

1і2 речення колективно, 3 –група «Сонечко» 4- група «Зірочки»

За ховалось сонечко вже загори сині. Їжачиха рано-вранці варить їжу                збуряків, бо збереться досніданку вся родина їжаків. По біг зайчисько на город поморкву й буряки.  Наподвір’ї біля діжки на кота напали мишки.

 Робота в парах     

Вправа 4«Розселіть» слова в будиночки. З’єднайте лініями слова з потрібним вуликом.

(на)лапках

 ( про)літає                                   префікс                                 прийменник

(з)бирає

(з)квітки

(до)вулика

(по)кружляла

(за)гули

(у)саду

Не гайте ні хвилинки,

Мерщій в свої хатинки!

 Перевірка          (Слайд 11)

Піднімітьруку у кого немає помилок. В карту успіху поставте 2б.

У кого 1-2 помилки у карту успіху поставте 1б.

Гімнастика для очей. Вправа «Кошенята»

Сплять маленькі кошенята,

Заплющили оченята.

Прокидайтесь! Мишки тут!

Очі в правий, лівий кут.

Гляньте вгору і додолу,

Ще зробіть очима коло.

Поводіть очима трішки

Вліво, вправо

Де ж ті мишки?

Самостійна робота   (диференційоване завдання)

Діти, у вас на партах лежать конверти. В них є два види завдань. Ті, що з кошеням – складніші, а ті, що з мишкою – менш складні.(Слайди 12, 13, 14)

Оберіть завдання за бажанням. Підпишіть аркуш.

Перевірте свою роботу за зразком.                                            

Кожне речення перевіряється окремо.

Піднесіть руку , хто без помилок виконав завдання

 в усіх 3 реченнях. 

У карту успіху поставте« кошеня» - 5б. ; «мишка» - 4б.

У кого 1-2 помилки відповідно : 4б.;  3б.;     

3-4 помилки:  3б.;   2б.;

5 помилок :  2б.;  1б.

Тест   (З дошки знімається утворена табличка.)

А тепер перевіримо, як ви засвоїли матеріал уроку.

На зворотній стороні вашого помічника є тест.

 Вам необхідно обвести кружечком правильні

відповіді. Починайте. Піднесіть руку, хто зміг

 прочитати слово. (ЧУДОВО.)

 Ви можете поставити в свою карту успіху - 3б. ,

 хто помилився 1 раз – 2б., 2 рази -1б.

На 5 квітці  з’являється жовта серединка.

VΙΙ. Підсумок (рефлексія)

От ми і зібрали нектар з квіточок. Виконали всі завдання. А тепер давайте переконаємося, чи вдалося вам виконати ті завдання, що були визначені вами на початку уроку.  Зверніться до картки і

позначте «+» ті, завдання, що виконали.

Чи дізнались на уроці щось нове? Що саме?

Як пишуться префікси зі словами? А прийменники?

Повернемось на початок уроку. Як же записати

 словосполу­чення(Слайд 16)

Чому треба розрізняти префікси і прийменники? 

Технологія  «Обери позицію».

Кожен учень отримує картку з одним словом та займає біля дошки відповідну позицію, пояснюючи свій вибір.

 

Префікс

(при)летів

(за)гадав

(до)плив

(по)бігли

(при)ховала

(по)дорожник

(по)ласувала

(з)дував

Прийменник

При(дорозі)

За(горою)

До(хати)

По(снігу)

Із(книги)

У(товариша)

Біля(дерева)

В(барлозі)

 

Піднесіть руку ті, кому вдалося виконати всі поставлені завдання? Молодці.

А кому не вдалося, наступного разу будуть уважнішими, стараннішими і теж зможуть досягти мети.    

VΙΙΙ. Оцінювання

Давайте звернемося до карти успіху, підрахуйте отримані бали. А тепер за роботу на уроці додайте собі 2б. (називаю прізвища); . …

   - Піднесіть руку ті, хто отримав 12, 11, 10. Я дуже задоволена вашою роботою, ви дійсно працювали, як бджілки.

 - Хто 9,8,7 – працювали добре.

ΙX. Домашнє завдання

Діти, залишилась ще одна квіточка, зібрати нектар ви зможете, коли виконаєте домашнє завдання. Бджілка дарує вам пам’ятки про написання префікса і прийменника. Вони двох кольорів. На голубому кольорі завдання складніше, а на жовтому – легше. Оберіть завдання, яке б ви хотіли виконати

-Скласти казку про бджілку. -Вправа 250

                                                      Висновки

      Таким чином, знання вчителем початкової школи інноваційних технологій та використання їх у своїй роботі  дозволяє значно підвищити ефективність педагогічної діяльності. Учителеві, насамперед, має бути цікавим те, що він робить, як веде урок. Коли вчитель задоволений створеним уроком, то й енергія та бажання пізнати щось нове обов’язково передається дітям, стимулює їх креативність. З досвіду своєї роботи можу стверджувати, що застосування творчих завдань буде ефективнішим, коли їх використовувати регулярно, об'єднати в певну систему. Під «системою завдань» слід розуміти комплекс вправ , які підпорядковуються єдиній дидактичній меті, змістовій лінії предмету, побудований з врахуванням вікових особливостей учнів.

    Переконана, що сформувати особистість нового покоління,  розбудити допитливість у душах сучасних учнів можна лише шляхом використання сучасних форм і методів навчання та ІКТ. З їх допомогою навіть звичайні буденні вправи можна перетворити на такі, що спонукають до творчого мислення.

    Отже,  і з логічного, і з практичного погляду очевидно: використання інтерактивних, інтернет- та медіа освітніх технологій у сфері освіти вдосконалюватиметься й розширюватиметься.

      Сучасне і майбутні покоління потребують динамічної системи освіти, яка була б тісно пов’язана з їхніми майбутніми проблемами як на роботі, так і особистому житті. Тому питання використання інноваційдля  підвищення ефективності педагогічної діяльності тадля формування неординарної креативної особистості, підготовленої до реалій повсякденного життя повинно бути актуальним у роботі кожного вчителя.

      Сучасному вчителю просто конче необхідно кардинально змінити свій підхід до навчання підростаючого покоління, постійно вчитися, самовдосконалюватися  і не тупцювати на місці. Зазначу, що  із вступом дитини до школи саме від вчителя залежить  процес формування творчого мислення учнів. Від того, чи зможе вчитель ефективно організувати навчальну діяльність, які методи та прийоми застосує для цього, якого типу завдання запропонує школярам. А найголовніше - чи сам педагог є творчою людиною. Адже креативного учня сформує лише креативний вчитель.

     Вірю, що і вчителю, і батькам  хочеться, щоб кожна дитина розвивалася всебічно. Та якщо в дитині «дрімає» якийсь талант, то слід прикласти максимум зусиль, щоб він розкрився на користь їй та іншим. І, як підказує моя практика, саме творчий, інноваційний підхід до учіння допоможе досягнути очікуваних результатів. Як говорив французький письменник  та літературний критик Анатоль Франс: ,,Вчитися можна лише весело. Щоб перетравити знання, треба поглинати їх з апетитом..,,

 

Література

  1. Біда О. Структура і методика інтерактивного уроку // Початкова школа. – 2007.– №7.
  2. Гін А.О. Прийоми педагогічної техніки. – Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2007. – 176 с.
  3. Досяк І.М. Нестандартні уроки з використанням інноваційних технологій в початкових класах, Вид.гр. «Основа».,2007р.
  4. Іванішена С. Форми та методи інтерактивного навчання // Початкова школа. –2006. – №3.
  5. Інтерактивне навчання [Добірка статей] // Початкова школа. – 2006. – №44. – С.1-23.
  6. Комар О. Інтерактивні технології – технології співпраці // Початкова школа. – 2005. – №2.
  7. Комар О. Навчання школярів за інтерактивними методами // Рідна школа. – 2006. – № 5. – С. 57-60.
  8. Крамаренко С.Г. Інтерактивні техніки навчання, як засіб розвитку творчого потенціалу учнів // Відкритий урок. – 2002. – № 5-6. – С.7-10.
  9. Наволокова Н.П. Енциклопедія педагогічних технологій та інновацій., Видавнича група «Основа», 2011р.
  10.          Пометун О.І., Пироженко Л. В. та ін. Сучасний урок. Інтерактивні технології на­вчання: Наук.-метод. посіб. /За ред. О. І. Пометун. – К.І.А.С.К., 2003. – 192
  11.          Розвиток інтелектуальних здібностей молодших школярів/ Упоряд. Яворська О.Л. – Х.: Основа, 2009. – 176 с.
  12.          Скворчевська О.В. Ігрові методики роботи з дітьми 1 – 4 класів. – Х.: Основа, 2009. – 207 с.
  13.          Стребна О.В., Соценко А.О. Інтерактивні методи навчання в практиці роботи початкової школи. – Х.: Основа, 2006. – 172 с.

 

 

 

 

 

СЦЕНАРІЙ СВЯТА ДО ДНЯ ВИШИВАНКИ

«Я по світу іду у вишиванці»

 

Мета:Поглибити знання учнів про творчість майстрів України у царині вишивки, її історію та культурне значення; сприяти творчій діяльності; розвивати дослідницькі та комунікативні навички; розвивати художній смак, інтерес до українського народного одягу як складової частини духовної культури українців; виховувати почуття гордості за рідний край, національну гідність, шанобливе ставлення до загальнолюдських цінностей, до національних традицій народної вишивки й історичного костюма; спонукати вихованців до відновлення національних традицій, їх збереження і впровадження в життя. 

Обладнання: презентації, мультимедійний супровід, інтер’єр святково прибраної української світлиці з сучасним імітованим подіумом

 обрамлені рушниками, лавки, покриті тканими килимками, стіл, накритий вишитою скатертиною, на ньому хлібина або коровай, глечик; вишиті рушники, сорочки.

Вступне слово вчителя.

Вишиванка - символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

Вишиванка - дитинча кирпате,

Що квітки звиває в перепліт,

Материнські ласки, усміх тата,

Прадідів пророчий заповіт.

Вишиванка - писанка чудова,

Звізда ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ.

Вишиванка - біль на п`ядесталі,

Слава, воля, єдність, віра - ми.

Журавлем курличе, кличе далі,

Стелить вирій взорами-крильми.

Ведуча 1.                              

Народе мій, краяни і краянки!

Плекаймо паросток зелений навесні,

Нехай цвітуть – не вицвітають вишиванки

І стоголосо лине пісня, по землі.

Діти.

1.Україно моя мила, Україно,

Моя рідна земле, матінка єдина.

Твої роси моє личко умивають,

Твої вітри мої коси розплітають,

Твої діти рідну землю

Вишиванками прославляють.

2.Україно, одінь вишиванку,

Пригадай, як колись було.

Ії гордо носило місто,

І пишалося кожне село.

3.Україно, носи вишиванку,

В будні і свята носи.

Бо ніде не знайдеш більше в світі

Неповторної диво краси.

4.Я рідний край та мову солов’їну

У вишивку свою вплела, в нитки.

Я прославляю рідну Україну,

Яскраві вишиваючи квітки.

Пісня ,,Квітуча Україна,,

5.Вишиванка – символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі,

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

6.Вишиванка – дитинча кирпате,

Що квітки звиває в перепліт,

Материнські ласки, усміх тата,

Прадідів пророчий заповіт.

7.Вишиванка – писанка чудова,

Звізда ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ.

8.Моя вишиванко, червона калино,

Ти символ Вітчизни з прадавніх віків.

Моя вишиванка – душа України

І зірка яскрава для дочок – синів.

Пісня ,, Бабусина вишиванка,,

  Ведуча 2: Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи одержали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну й порядок, поляки – здатність до торгівлі, італійські діти – хист до музики… Обдарувавши всіх, Бог раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок із червоної калини. І запитав її Бог:

 Хто ти? І чому така сумна?

 Я – Україна, а сумна, бо стогне моя земля…

 Чого ж ти не підійшла раніше? Я всі таланти роздав. Не знаю, чим можу зарадити твоєму горю?

Дівчина хотіла йти, але Бог зупинив її.

 Зачекай. Є в мене неоцінений дар, який прославить твій народ на цілий світ. Відсьогодні все горітиме у твоїх руках. Візьмеш плуг – і заколоситься на ваших полях жито – пшениця. У хаті твоїй буде панувати краса й затишок, а пісня твоя звучатиме у віках. Усе це стане можливим, дякуючи вірі твого народу у власні сили й бажанню працювати заради власного добробуту.

Прийняла з вдячністю дівчина божий дар і відтоді славиться Україна своїми майстрами, а серед них ті, котрі присвятили себе мистецтву народної вишивки. 

  Ведуча 1: Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у витвір мистецтва.

9. Вишиванка — краля!

Пишна, загадкова.

Означає кожна

Ниточка в ній слово.

Перша вам розкаже

Про тепло долоні,

Що стелила рясно

Хрестики червоні.

Друга нитка — чорна

 Жалібно озветься

 Про дівочі сльози,

 Материнське серце.

 А зелена скаже

 Про долю-стежину,

 Що проклала мати

 Голкою дитині.

 Жовта проголосить

 Про величність сонця,

 Про життя багатство,

 Про рясне колосся!

 Голубий моточок

 Стиха прошепоче

 Про волошки в полі

 Та кохані очі.

 Не важливий колір —

 А важливе слово.

 Вишивай не хрестик,

 Вишивай розмову.

10. Рано-вранці, на світанку,

Вишиваю вишиванку.

У зеленім житі              

Буду ворожити.

Попрошу у неба

Солов’їний щебет.

Попрошу у квітки

Чарівної  нитки.

Тоненької, шовкової,

Нитки кольорової.

11. Полотном біленьким

Вишию рівненько

Голосну сопілочку

І вишневу гілочку,

Пташечку, калину,

Маму і дитину.

Вийся-вийся, голочко,

Вишиваю долечку.

Візерунок рясно –

Буде доля красна.      

Пісня ,,Україночка,,

Ведуча 2 .                                   

Прошу вас, дівчат, сідайте

Беріть в руки п’яльця.

Трішечки повишивайте,

Хлопці ж, не баряться!

12. Візьму голку, клубок шовку,

Полотно біленьке,

Та й подамся у садочок,

Де сонце ясненьке.

У садочку подумаю,

Котру квітку рвати,

Щоб із неї добрий узор

Для вишивки взяти.

13. Красну рожу і гвоздик

У букет нарвала,

І роботу любиму

Свою розпочала.

14. Ой, вишивки мої любі,

Я вас вишиваю,

Та про красу і про фарби

Думки не лишаю.

 15. Де покласти слід рожеву,

А де ніжно-синю,

Щоб славила моя праця

Рідну Батьківщину,

16. Щоб сміялась вишивка

Файними квітками,

Щоб пишалась Україна

Своїми майстрами.

«Танок із рушниками»

Дівчинка : Ой, подруженьки – дівчата!

Біжимо скоріш до хати.

Треба там усе прибрати.

Хлопців будем зустрічати.

Під музику до залу заїжджають хлопці на «конях»

1 хлопчик:

Тр-р-р! Мій коню, зупинись!

Та навколо повернись!

Подивись, які дівчата.

Всі красиві та завзяті!

2 хлопчик: Зараз злізу я з коня.

Хай узнають, який я!

До дівчаток підійду

Та гуляти запрошу.

3 хлопчик: Виходьте дівчата до нас погуляти

Ми хочемо з вами разом поспівати.

Пісня ,,Я маленький козак,,

17. Знову з вечора й до ранку

У зимові вечори

Вишивала вишиванку

Люба матінка мені.

18. Клала хрестики дрібненькі

В різнобарвні кольори

Вишиваночка чудова

Так сподобалась мені.

19. Одягну я вишивану

І на свято в ній піду

Гарну пісню заспіваю

І матусю звеселю.

https://1.bp.blogspot.com/-HlEQ-YqKd4k/W983-A0yruI/AAAAAAAAADc/-ct2VVgVntk6QPWNvEmA9FKNJsGgFDPwgCLcBGAs/s1600/32912059_187570555405712_7473797218835628032_n.jpgА в кольорах вишиванки –

Милий серцю рідний край.

І радіють всі зі мною:

Сонце, небо, зелен-гай.

Пісня ,,Я малюю,,

23.А у нас сьогодні свято,

Дуже весело мені,

Зараз буду танцювати

В українському вбранні.

24. У святковій вишиванці,

У коралях і стрічках,

Вийшла, взута у сап’янці

На високих каблучках.

25. Ось і музика заграла,

Я лиш руки розвела –

Попливла круг мене зала,

Наче повінь, попливла.

26. І завмерли діти й гості,

Зникли в вихорі стрічок, –

Я танцюю на помості

Український козачок.

27. Вишила  мати сорочку,                                                                                                            На свято вдягнула на дочку.

Шила вона, вишивала,

Пісні українські співала.

28. Бажала їй світлої долі,

Здоров’я та щастя доволі.

Троянди на грудях розкрились,

Мов зорі на небі з’явились.

29. На рукавах – намистинки,

Розсипались грона калинки,

Матусю щоб не забувала,

Та землю свою шанувала.

30. А на подолі скромненькі,

Ростуть незабудки синенькі,

Щоб працьовитою доня зростала

Та рід український свій пам’ятала.

Пісня «Мама вишила мені.»

31.Уставала моя матінка ранесенько

Вишивала руту-м’яту зеленесеньку,

Ще й казала-промовляла: «Люба донечко.

Хай для тебе запалає щастям сонечко.

Уставала моя матінка мов  веселочка,

Квіточок та й насукало веретенечко.

Погукала мене ніжно на світаночку —

Дарувала білосніжну вишиваночку.

32.Вишивкою ніжною, на білім полотні,

Вишивала щастя й долю, мамо ти мені.

Кольорами ясними, всі лягли нитки,

В кожнім своїм хрестику, усміхнешся ти.

Скільки серця, й радості, вишивці дала,

Щоб щаслива донечка й радісна була.

 

33.Мама вишила сорочку —

одягла у неї дочку:

є на ній червоні рожі,

колосочки, маки гожі.

А ще є на тій сорочці

материнські добрі очі,

що з любов’ю поглядали

і рученькам помагали.

34. Вишиваю вишиванку ясним золотом,

теплим-теплим наче сонце на весні,

заквічаю візерунками прозорими,

в вишиванку одягну мої пісні.

Ведуча 1.                             

Нехай слова і пісні милозвучні

Для вас лунають знов і знов,

Хай будуть в серці нерозлучні

Добро, надія, віра і любов!

Ведуча 2.                       

Хай вам сміється доля журавлина,

Поля розлогі колосом цвітуть,

Нехай червоні ягоди калини

На  вишиванках осявають путь.

D:\виховна робота\пісні\пісні\32963695_202764360517430_6204177316742955008_o.jpg Пісня «Мамина сорочка»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
20 березня
Переглядів
127
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку