Розвиток мовлення. Письмовий переказ.

Про матеріал
Розвиток мовлення. Письмовий переказ. 3 клас. За оповіданням Василя Сухомлинського "Петрик, Собака й Кошеня"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення Письмовий переказ. Петрик, Собака й Кошеня. Підготувала: Дубова С. В. вчитель Запорізької гімназії № 33

Номер слайду 2

МЕТА: Вчити послідовно передавати зміст зв’язного висловлювання, складати план до тексту, розвивати логічне мислення, вміння добирати синоніми, антоніми до слів, збагачувати словниковий запас учнів, виховувати любов та бережливе ставлення до природи.

Номер слайду 3

Аутотренінг. Я – школяр. Я – особистість творча. Я – думаю, замислююся. Я – аналізую, висловлюю свої думки. Я – хочу знати.

Номер слайду 4

Сьогодні на уроці ми будемо продовжувати вчитися писати переказ.

Номер слайду 5

А чи знаєте ви що означає слово “ПЕРЕКАЗ”?Дія за значенням переказувати, переказати; переповідання.гроші, що переказуються, пересилаються поштою, телеграфом, через банк, а також повідомлення про таке пересилання.

Номер слайду 6

Мовна розминка. Прочитай речення, відновився логічний зв'язок. Учора цілий день ішов сніг. Ми не змогли дісталися лісової галявини.

Номер слайду 7

На дошці – на ній пишуть крейдою. На стільці – на ньому сидить лялька. Діти – їм подобається кататися на лижах. Відредагуй речення.

Номер слайду 8

Виправ помилку. Тарас намалював на дошкі ромашку. У казкі добро завжди перемагає зло. На рукі у Оксанки новенький годинник.

Номер слайду 9

Читання тексту вчителем( з метою активізації діяльності учнів, перед читанням попереджаю, що поставлю їм запитання за змістом тексту і подивимося, хто з них дасть кращі відповіді (особиста першість))

Номер слайду 10

За допомогою алфавіту розшифруй слова20,7,23,21,11,15. Петрик22,19,2,1,15,1. Собака15,19,29,7,18,33 Кошеняppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 11

Маленький хлопчик Петрик ішов стежкою в саду. Бачить, біжить назустріч кудлатий собака. Петрик злякався, хотів тікати. Та раптом до його ніг притулилось маленьке кошеня. Воно втекло від собаки й просило Петрика: захисти мене, хлопчику, від цього страшного звіра. Стоїть Петрик, дивиться на кошеня, а воно підняло голівку і жалібно нявчить. Петрикові стало шкода кошеняти. Він узяв його на руки і хоробро пішов собаці назустріч. Пес зупинився, злякано глянув на Петрика і сховався у кущах. Петрик, Собака й Кошеня.

Номер слайду 12

Бесіда за запитаннями. Де йшов хлопчик? Як його звали?Хто вибіг йому назустріч?Що хотів робити Петрик? Чому він не втік? Що просило кошеня у Петрика? Як воно це робило?Як вчинив Петрик? Чи вдалося хлопчику врятувати кошеня?Що сталося з собакою?

Номер слайду 13

- Яка тема тексту?- Який заголовок можна дібрати до цього тексту?- На скільки частин можна поділити цей текст?- До кожної частини дібрати заголовок.

Номер слайду 14

Маленький хлопчик Петрик ішов стежкою в саду. Бачить, біжить назустріч кудлатий собака.

Номер слайду 15

Петрик злякався, хотів тікати. Та раптом до його ніг притулилось маленьке кошеня. Воно втекло від собаки й просило Петрика: захисти мене, хлопчику, від цього страшного звіра. Стоїть Петрик, дивиться на кошеня, а воно підняло голівку і жалібно нявчить.

Номер слайду 16

Петрикові стало шкода кошеняти. Він узяв його на руки і хоробро пішов собаці назустріч. Пес зупинився, злякано глянув на Петрика і сховався у кущах.

Номер слайду 17

План. Зустріч на стежці. Злякане кошеня. Допомога. Хлопчик Петрик, стежка. в саду, назустріч, кудлатий собака,злякавсязлякався притулилося, втекло від , просило, захисти, страшний звір, дивиться, підняло, жалібно нявчить, шкода кошеняти, сховався у кущах.

Номер слайду 18

Музична пауза

Номер слайду 19

Орфографічна підготовка. Підбери слова для перевірки. Встав пропущені букви. Хло…чик, сте…ка, са…ок, зах…исти, жалі…но, у ку…ах. Добери синоніми. Хлопчик- Петрик, він, хлоп*я. Кошеня- котеня, котя, кошеня, воно. Собака- пес, цуцик, він.ppt_x

Номер слайду 20

Усний переказ за малюнками.

Номер слайду 21

Повторне читання тексту вчителем.

Номер слайду 22

За планом, словниковими словами та малюнками запиши письмовий переказ оповідання.

Номер слайду 23

Написання переказу. Самоперевірка.

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Розробки уроків
НУШ
Додано
22 листопада 2022
Переглядів
716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку