"Ґрунт. склад ґрунту"

Про матеріал
Презентація до уроку ЯДС по темі "Ґрунт. Склад ґрунту." В ході нього використовуються різні види та прийоми роботи, інтерактивні вправи. В ході уроку працюємо над розвитком пізнавальної активності учнів, виробленням життєвих компетенцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію підготувала вчитель м. Кривого Рогу. Ласій О. М.

Номер слайду 2

Як ви гадаєте, куди треба кинути зерно, щоб із нього виросла рослина?Можливо, в асфальт? Вам стало смішно. Дійсно, щоб виросла рослина, потрібна земля. Земля… що ви уявили, коли почули це слово?

Номер слайду 3

Слово «земля» - багатозначне. Це назва нашої планети, на якій ми живемо. Це суходіл, як протиставлення водному і повітряному просторові. Земля – це країна, держава і взагалі якась велика територія. Але сьогодні ми будемо говорити про землю, на якій усе росте, про землю-матінку – нашу годувальницю.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

— Уявімо собі, що злий чаклун забрав у нас безцінний дар природи – ґрунт.— Поміркуйте, що відбулося б на Землі?— Щоб добре зберегти ґрунт, ми маємо все про нього знати.— Видатний чеський письменник Карел Чапек якось помітив, що «людина по суті зовсім не думає про те, що в неї під ногами. Завжди мчить…. Іноді – погляне, які прекрасні хмарки у неї над головою…. І жодного разу не подивиться собі під ноги, не похвалить: який прекрасний ґрунт!»— На уроці ми не просто похвалимо ґрунт, але дізнаємось багато цікавого про його склад. Як він впливає на властивості ґрунту і від чого залежить родючість.

Номер слайду 6

Утворення ґрунту - складний і довготривалий процес. З часом гори руйнуються і розсипаються на уламки каміння. На каміння спочатку селяться дуже невибагливі рослини - лишайники. Після їх відмирання між камінням накопичується трохи перегною. Якщо туди потрапляє насіння, з нього виростають рослини, селяться тварини. Уламки каміння з часом стають все меншими, а перегною стає все більше. Так поступово з твердого каміння утворюється пухкий шар земної поверхні, на якому ростуть рослини. Земля прекрасна в різні пори року: і взимку, і влітку, і восени, і весною. Людина використовує родючі землі для вирощування рослин. А ґрунт можна порівняти з тоненькою плівкою, що вкрила сушу нашої величезної планети. Але без цієї плівки не було б на суші ні рослин, ні тварин, ні людей. Уявіть, що ґрунту раптом не стало. Чи змогли б жити на Землі люди? Ось чому народна мудрість говорить: «Ґрунт – дорожчий за золото». Бо без золота люди змогли б прожити, а без ґрунту – ні.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Казка «Про ґрунт, пісок і глину»Жила мати Земля і мала вона двох синів, яких звали Ґрунт та Пісок, і доньку Глину. Одного разу мати наказала своїм дітям: «Ідіть по білому світу та навчіться вирощувати дерева, кущі і трави. Хто принесе мені більше зелені, тому я віддам усе, що є у мені, на мені і наді мною». Вирушили брати з сестрою у мандри. Незабаром бачать вони — летить птах, у дзьобі горіхи, в лапках насіння дерев і кущів. Злякали брати птаха і випустив він усе своє добро. Поділили вони пташиний скарб між собою і пішли садити його. Пішов дощ. Увійшла в Ґрунт волога, поволі напуваючи усі рослини. Просочилась і швидко висохла вода на Піску. Не встигли рослини й напитися. А Глина зовсім не вбирала в себе вологу. Висохла вона, взялася цупкою корою і бідним рослинам нічим було дихати. Пригріло сонечко і заплакали Пісок із Глиною, коли побачили, яку чудову галявину виростив Ґрунт. Пішли всі додому. Матінка Земля щедро нагородила Ґрунт.І по цей час Ґрунт добре служить довкіллю. І не соромиться він свого чорного кольору. З тих пір так і повелося.Є в народі таке прислів’я: «На чорній землі білий хліб родить». 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Дидактична гра «Продовжити речення»Ґрунт – це…Основна властивість ґрунту – це …Що темніший ґрунт, то він …Ґрунт складається із … — Виправте помилки. - Верхній пухкий, родючий шар землі, у якому ростуть рослини, називається перегноєм. - Чим більше в ґрунті перегною, тим ґрунт світліший. - Опале листя, рештки відмерлих рослин і тварин повільно перегнивають, і утворюється ґрунт. - Ґрунт, у якому мало перегною, називають чорноземом. - У чорноземі добре ростуть рослини, але дають низький урожай.  

Номер слайду 16

А що таке ґрунт? Чи гірська це порода?-Ні-ні? На породі ніщо не росте!А ґрунт дуже цінним створила природаІ це на планеті – руно золоте! А чому це так? І відмінність у чому?-В ґрунтах речовини поживні всі є,Волога й повітря у ґрунті м’якому.І кожна рослинка вживає своє. А хто, крім рослин у ґрунтах проживає? Це гарна домівка тваринкам дрібним!Черв’як там і мишка, і кріт хатку має,Личинки й жуки також селяться в нім!Робота над загадками. З'ясуємо склад ґрунту за допомогою загадок. Де не ступиш – всюди маєш,Не купуєш, а вживаєш. Відома людям рідина,Усяк її вживає. Буває хмаркою вона,Сніжинкою буває. Бува, як скло, вона, тверда. Ви здогадались? Це - … Що родиться від каменю? З неї виготовляють посуд. (Повітря)(вода).(Пісок).(Глина).

Номер слайду 17

Дякую вам за гарну роботу на уроці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рішко Наталя Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ласій Олена
Додано
8 травня 2021
Переглядів
1456
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку