С. Чернілевський "Теплота родинного інтиму..."

Про матеріал
Презентація до уроку української літератури в 6 класі на тему: "Станіслав Чернілевський «Теплота родинного інтиму...» Настрої і почуття, висвітлені в поезіях (любов, доброта, висока духовність). Образ рідної людини та важливість родинних цінностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

С. Чернілевський «Теплота родинного інтиму...»Настрої і почуття, висвітлені в поезії. Образ рідної людини та важливість родинних цінностей.

Номер слайду 2

Станіслав Чернілевський - український поет, кінорежисер, сценарист, педагог, режисеркінодубляжів українською мовою.

Номер слайду 3

Станіслав Чернілевський народився 6 липня 1950 рокув селі Жван на Вінниччині 

Номер слайду 4

«Я народився поміж двох річок — невеличкою річкою Жван з її мілинами та глибинами та могутнім і тихим Дністром з його вирами та потужною течією. Може, через те я так люблю водночас і найтонші, найдрібніші порухи і великі, могутні рухи», - писав С. Чернілевський

Номер слайду 5

«Береги Дністра, де я жив, були по-райськи благодатними: там росли колгоспні груші, яблука, сливи, абрикоси, виноград. Там були баштани. Природно, що поночі ми, хлопчаки, ватагою пробиралися ярами й цупили кавуни та дині або ж огірки та помідори, поки сторож не гнався за нами».

Номер слайду 6

« Одного разу двоюрідний брат повів мене до криниці. Там була копанка на півтора метра. Звідти струмочок долиною біг до річки. Не замерзав, хоча річка закрижаніла. І от у копанці я побачив маленьких срібних рибок. Не міг повірити, що можуть там бути, коли все навколо крижане. Видно, продерлися струмком із річки. Вразило відчуття присутності іншого світу».

Номер слайду 7

Хлопчик рано залишився без батька у багатодітній родині, тож довелося здобувати середню освіту в школах-інтернатах. Школа-інтернат

Номер слайду 8

Закінчив Вінницький педагогічний інститут. Працював учителем, але недовго, бо не вважав цю роботу справді "своєю". Вінницький педагогічний інститут

Номер слайду 9

З дитинства Чернілевський мріяв про кінематограф. Київський театральний інститут імені І. Карпенка-Карого допоміг йому здійснити це бажання: він здобув фах кінорежисера. Київський театральний інститут імені І. Карпенка-Карого

Номер слайду 10

Спершу працював на Одеській, а потім Київській кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. Київська кіностудія імені О. Довженка

Номер слайду 11

Потім - режисером і редактором телеканалів. Нині продовжує працювати на ТРК «Студія 1+1», зокрема відповідає за дубляжі українською мовою іноземних фільмів.

Номер слайду 12

Головне захоплення – це поезія. Уже з четвертого класу почав віршувати, ділився на самоті з учнівським зошитом своїми думками та переживаннями. У районній газеті надрукував свій перший вірш про Тараса Шевченка

Номер слайду 13

У 1984 р. за сприяння Миколи Вінграновського та Дмитра Павличка видав збірку поезій «Рушник землі» 

Номер слайду 14

Режисер і сценарист фільму«Просвітлої дороги свічка чорна» – про Василя Стуса. Видав збірку «Чеський зошит», яка потрапила до фінального туру національної премії імені Тараса Шевченка 2016 р.

Номер слайду 15

Лауреат літературної премії імені Василя Симоненка (1987)Лауреат літературної премії імені А. Бортняка (2015)

Номер слайду 16

Вночі з 18 на 19 лютого 2014 року на Майдані Незалежності був поранений в ході протистояння протестувальників. Лікувався у Празі.

Номер слайду 17

«Чому брав участь у Революції гідності, до кінця не можу собі пояснити. Мабуть, тому що там були мої студенти. Слава Богу, що лишився живий. Значить, щось іще не доробив у цьому житті».

Номер слайду 18

Правди є різні, а істина одна. Як і одне дитинство на все життя. Воно завжди — щастя. Може, єдине щастя в житті. Найдорожче. Як матір. С. Чернілевський

Номер слайду 19

Виразне читання вірша. Перегляд відеопоезіїС. Чернілевський “Теплота родинного інтиму”

Номер слайду 20

Робота над змістом• Що таке інтим? Як ви розумієте вислів «родинний інтим» ? У чому теплота родинного інтиму? Інтим, інтимний — особистий, задушевний; затишна обстановка, що сприяє відвертості, близькості.

Номер слайду 21

Робота над змістом• Яке значення має мати для кожної людини? Чи помічали ви, як мами (а ваші бабусі) ставляться до своїх дорослих дітей — ваших мами, тата? Як ви думаєте, чому саме так?Для батьків діти, навіть уже ставши дорослими, назавжди залишаються дітьми. Тому мами за них так само переживають, як і раніше, так само їх люблять і жаліють.

Номер слайду 22

Робота над змістом Що таке досвіток? Як він може скреснути? Коли досвіток скресає?Досвіток — світанок, ранок. Скреснути — зникнути, розтанути. Навесні скресає (розтає) крига. “Ще на шибах досвіток не скрес” - метафора, означає, що замерзлі за ніч шибки, крізь які нічого не видно, ще не розтали, тобто рано-вранці.

Номер слайду 23

Робота над змістом. Поясніть слова: Встала мати. Мотузочком диму Хату прив’язала до небес. Метафора. Коли мати розпалила в печі, дим із димаря нагадав мотузочок, який ніби прив'язав до неба хату.

Номер слайду 24

Робота над змістом• Якими епітетами автор наділяє вогонь? «Світанковим маминим вогнем»

Номер слайду 25

Робота над змістом• Що символізує вогонь у батьківській оселі? Вогонь символізує родинний затишок, сімейне тепло.

Номер слайду 26

Робота над змістом• Чому «весело і з ляском серед печі полум’я гуляє по гіллю”?Це уособлення, полум’я нагадує танець, від якого радісно й приємно.

Номер слайду 27

Робота над змістом. Й оберегом цього вогню, родинного затишку споконвіку була жінка - мати, берегиня. Саме від її душевного тепла всім стає добре й затишно.

Номер слайду 28

Робота над змістом• Чому матері нічого «розказувать не треба»? Автор показує, що мати настільки відчуває свою дитину, що говорить із нею душею і розуміє свого сина без слів.

Номер слайду 29

Робота над змістом• Як у ліричного героя «душа світліє перед днем»?Це метафора. Від материнської турботи зникають усі проблеми і з’являється відчуття душевного спокою.

Номер слайду 30

Робота над змістом• Чи можна вважати поезію автобіографічною? Про С. Чернілевського Д. Павличко сказав так:«З його дитячих мук, з тужби за мамою, перших стражденних почувань народжувалися його вимогливі поняття людини і світу, емоційні хвилі душі, котрі проносилися через усе дитинство й молодість, щоб ударити нині гучним прибоєм поетичного слова» Вірш “Теплота родинного інтиму” передає палку любов автора до рідної неньки.

Номер слайду 31

Робота над змістом• Які почуття переживає ліричний герой?

Номер слайду 32

Тема вірша. Спогади про рідну хату, дитинство, доброту та щирість материної душі.

Номер слайду 33

Ідея вірша. Уславлення найсвятішого для кожної людини: материнської любові та турботи, затишку рідної домівки, щасливих років дитинства.

Номер слайду 34

Образи поезіїСин (ліричний герой)Рідна хата. Мати Конкретні

Номер слайду 35

Образи поезіїРодинний затишок. Материнська любов. Дитинство Абстрактні

Номер слайду 36

Художні засоби Епітети: «родинного інтиму», «весело гуляє», «світанковим маминим вогнем». Метафори: «на шибах досвіток не скрес», «мотузочком диму хату прив'язала до небес», «душа світліє перед днем», «прив'язана до неба…вогнем». Уособлення (персоніфікація): «полум'я гуляє», «не катує серце печія». Пестливі слова: мотузочком, малесенька.

Номер слайду 37

Вікторинаhttps://learningapps.org/watch?v=p3zd53ns521

Номер слайду 38

Хвилина відвертостіПродовжіть речення: “Вірш «Теплота родинного інтиму» допоміг мені зрозуміти, що…”

Номер слайду 39

Вічні цінностіМама. Рідний дім. Любов

Номер слайду 40

Найдорожча на світі – мама, найцінніше в житті – щирість і теплота родинних стосунків. С. Чернілевський

Номер слайду 41

Хай стелиться вам доля рушниками,Хай береже від злого майбуття,З усіх доріг вертайтеся до мами,Тоді щасливим буде все ваше життя.

pptx
Додано
5 березня 2021
Переглядів
5542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку