Сахароза. Поширення й утворення в природі. Застосування сахарози, її біологічна роль.

Про матеріал
Сахароза.Молекулярна формула, фізичні властивості,поширенняі утворенняв природі . Застосування,біологічна роль.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ця речовина — один з перших фармацевтичних інгредієнтів, який використовуються досі, щоб замаскувати гіркий смак ліків. У банці кока-коли є її 39 грамів (в Pepsi — 41 грам). Це приблизно 7 чайних ложок на банку. В лимоні цієї речовини більше ніж в полуниці. Ця речовина є 100 % натуральною і без жиру. Вона продовжує життя зрізаних квітів. Одна чайна ложка містить близько 15 калорій. Фрукти містять багато цієї речовини. Тим не менше, найкращий спосіб споживати плоди без шкоди для вашого рівня інсуліну, споживати їх у цілому вигляді (тобто з шкіркою). Мед є її замінником. Про яку речовину йдеться?

Номер слайду 2

Сахароза. Поширення й утворення в природі. Застосування сахарози, її біологічна роль.

Номер слайду 3

Вуглеводи — найважливіші природні сполуки, що характеризуються біологічною активністю, відіграють важливу роль у житті рослин, тварин, людини.

Номер слайду 4

У рослинах міститься до 80 % вуглеводів, в організмі тварин і людини — до 20 %. Їжа людини на 70 % складається з вуглеводів.

Номер слайду 5

Класифікація вуглеводів

Номер слайду 6

Історична довідка. На Русі перша згадка про цю речовину належить до 1273 р. А от будова її була відкрита лише в 1747 р. німецьким хіміком А. Маргофом. У ІV ст. до н.е. воїни Олександра Македонського вступили на землю Індії. Серед чудес цього краю їх вразила одна дивна-предивна речовина. Тутешні лікарі використовували чудодійний сік із неї, як лікарський засіб. Єгиптяни називали її індійською сіллю. У зв’язку зі своєю високою ціною вона вважалася предметом розкоші і була так само дорога як срібло

Номер слайду 7

Порівняйте глюкозу (зліва) із сахарозою (справа). Які функціональні групи вони мають?

Номер слайду 8

Сахароза: будова молекули. Розгляньте уважно. Чи не впізнаєте в будові молекули сахарози вже відомих елементів?Отже, сахароза – дисахарид, що складається з …С12 Н22 О11залишок глюкози залишок фруктози

Номер слайду 9

Фізичні властивості (ст 178 підручника ( авт Березан))Сахароза - біла кристалічна речовина, солодка на смак, без запаху, дуже добре (але повільно) розчиняється у воді. tпл = 160-186°С Доведена до температурикипіння й охолоджена сахароза втрачає свою кристалічну будову, перетворюючись на жовто-коричневу караме́ль. Таке перетворення цукру називають карамеліза́цією.

Номер слайду 10

Піддається гідролізу під дією кислот і ферменту сахарази. Утворюється суміш глюкози і фруктози — інвертний цукор. Властивість сахарози - гідроліз. Подібне перетворення відбувається в організмі бджіл: збираючи нектар з квітів вони засвоюють сахарозу, яка потім гідролізує до глюкози і фруктози. Отже мед – суміш глюкози і фруктози.

Номер слайду 11

Що відбувається під час розчинення цукру у воді? Яку роль при розчиненні відіграють гідроксильні групи?( знайдіть на ст 179 підручника)

Номер слайду 12

Цукор в природіУ повсякденній мові слово «цукор» переважно застосовують до сахарози (C12 H22 O11), яка виробляється промисловим способом з цукрового буряка (31 % світового виробництва), цукрової тростини (69 % світового виробництва)  або, значно рідше, з цукрового клена, соку пальми чи сорго. У цукровому буряку вміст сахарози становить від 16 до 20 %, а в цукровій тростині — 14-26 %.

Номер слайду 13

Схема одержання цукру із цукрового буряка1. Подрібнення цукрового буряка в стружку та витяг сахарози водою.2. Обробка розчином вапнякового молока.3. Обробка розчином карбон (ІУ)оксиду.4. Упаровування розчину у вакуумних апаратах та центрофугування.5. Додаткове очищення цукру

Номер слайду 14

Застосування цукру. Де використовується цукор?

Номер слайду 15

Займи позицію. Підберіть інформацію про користь і шкоду цукру для нашого організму. Чи варто і чи можливо повністю відмовитись від цукру?

Номер слайду 16

Цікавинки. Доведено, що з настанням сутінок кількість солодкого, що споживає людина збільшується у 2-3 рази. Цим користуються реставратори, встановлюючи м'яке приглушене світло, що сприяє споживанню десертів а відповідно і збільшенню доходів закладу.

Номер слайду 17

Цікаво?Пам’ятник кубику рафінаду споруджено на центральній площі містечка Дачіце в Моравії (Чехія) навпроти величного костелу Св. Лаврентія, на тому місці, де до ХІХ ст. стояв цукровий завод, що виробляв перші у світі кубики цукру

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати §37 та матеріал презентації. Розв'язати задачу 3 (ст. 183). Заповни таблицю (вкладка)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
До підручника
Хімія 9 клас (Березан О.В.)
Додано
10 червня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку